Перейти к содержанию
  • записей
    1 059
  • комментариев
    2 359
  • просмотров
    178 100

У ЛУЦЬКУ – ФОТО-ДОСЛІДЖЕННЯ ПРО ЄВРОПЕЙСЬКИХ БОРТНИКІВ


ромео

827 просмотров

У ЛУЦЬКУ – ФОТО-ДОСЛІДЖЕННЯ ПРО ЄВРОПЕЙСЬКИХ БОРТНИКІВ

30 Жовтня 2016 21:30

 
 
 
 
006w.JPG
Унікальний фото-проект «Останній бортник»про сліди цієї напівзабутої прадавньої професії у Європі презентував сьогодні польський професор кінематографії, мандрівник і видавець Кшиштоф Хейке у Великій залі Галереї мистецтв Національної спілки художників України.

Подія відбулася за безпосереднього сприяння Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку, і представив волинянам проект свого земляка Генеральний консул Кшиштоф Савіцкі.
 
eeww.jpeg
 
 
001w.JPG
 
002w.JPG
 
03w.jpg
 
02w.jpg
Історія бортників у Європі, документальна фіксація їхньої діяльності захопила Кшиштофа Хейке, успішного фотографа і мандрівника, у 2003 році на Поліссі під час збору матеріалів для журналу NationalGeographic. Мандрівник запримітив тоді на поліських болотах «бочки»  колоди, вертикально чи горизонтально підвішені на деревах, в яких жили… бджоли. З того часу Кшиштоф багато ходив малопомітними, віддаленими від асфальтної цивілізації стежками бортників, багато спілкувався з старшими бортниками і молодими спадкоємцями цього прадавнього ремесла, вивчав їхню мову, слухав неймовірні історії про рої, царські укази, ведмедів, секрети професії настільки древньої, що зберегтися до сьогодні вона зуміла лише у умовах соціальної ізоляції.

І багато фотографував…
 
06.BMP
 
05w.jpg
 
04w.jpg
Дослідження європейського бортництва охопило знайомство з десятками людей, які проживали у Польщі, Литві, Білорусі, України. Цих людей об’єднало польське коріння, родинні традиції та величезна повага до цілющої сили лісового меду. Підтвердженням цього стали самі бортники – спокійні і витривалі, гарного здоров’я і прекрасної фізичної форми. Білоруські бортники переконували, що мед оберігає навіть від радіації. А їхня праця, глядачем якої став польський фотограф, – то акробатичні вправи під кронами дерев, танці з лезивом (мотузка зі шкіри лося) та витягування колод за допомогою колеса – справжній обрядовий театр!
 
10w.jpg
 
09w.jpg
 
11.BMP
 
111.jpg
 
08w.jpg
Розповідь Кшиштофа про традиції бортництва на території Полісся розлого доповнила етнолог Алла Дмитренко, доцент кафедри документознавства і музейної справи історичного факультету Східноєвропейського національного університету, яку пов’язує з Кшиштовом тісна співпраця по дослідженню бортництва у нашому регіоні. Цікаві факти привела дослідниця у своєму виступі, а також дуже фахово прокоментувала глядачам відео-фільм, представлений автором на презентації. Кшиштоф Хейке згадав про 4 бортників з діда-прадіда у Польщі та 2 у Литві, в той час як на Волині їх більше 100. Про це розповіли Володимир Дмитрук, голова осередку ройового стану Братства пасічників Землі Волинської, віце-президент Спілки пасічників України, голова Волинського обласного осередку медоварів України, Антон Шотік, почесний пасічник України, медовар. Вони зробили польському фотографу і всім присутнім на події чудовий подарунок – подарували натуральний волинський мед, а також пригостили усіх цілющими медовими напоями. Вони запросили гостей з Польщі, відвідувачів презентації відвідати цікаву експозицію Музею бджільництва у селі Баїв під Луцьком.
 
003w.JPG
 
004w.JPG
Одним з перших бортників, який почав ділитися з Кшиштофом унікальним знанням, був Степан Шидловскі з Пінська. Сам фотограф тоді пережив перший незабутній досвід виживання у атаці бджіл. А у заповіднику Біловезька пуща разом з Анджєм Кенчиньські пощастило відкрити на деревах дві старі борті з печатками царських лісників, непомічені раніше… Прикро, що ці люди є непомічені етнографами, журналістами, музейними працівниками. Їхні знаряддя праці – унікальні своєю автентичністю, простотою і практичністю у використанні. Деякі з старих бортників відходили у вічність на очах Кшиштофа.
 
 
12w.jpg
 
13w.jpg
Деякі світлини Кшиштофа Хейке показують життя бджіл «всередині» їхньої бочки: рій живе, бринить, пахне медом. Такі знімки можливо було зробити лише спеціальними знаряддями для спостереження: ендоскопічними камерами, камерами з інфрачервоним випромінюванням та іншими пристроями.
 
15ow.jpg
 
14w.jpeg
Таке візуальне дослідження, спілкування з «старійшинами» ремесла фотограф поєднував з вивченням найстаріших книг бортників – своєрідною історією бортництва з початку ХVII сторіччя. Там зафіксовані давні секрети професії, звичаї, правила, традиції, мова бортників, навіть приведені випадки про «бортні суди», у яких ті виступали і позивачами, і відповідачами.
 
16w.jpg
Древнє ремесло бортництва вже протягом певного часу переживало свій занепад, причинами якого Кшиштоф називає укази царя, які не сприяли його поширенню, розвиток сучасного бджільництва за новими методиками з використанням вуликів, а також деякі сучасні сільськогосподарські методи праці, а саме – безкраї плантації ріпаку. Та водночас, люди демонструють щире зацікавлення автентичними технологіями і промислами, збираються групи ентузіастів, котрі вивчають і відтворюють майже забути техніки і ремесла.

Необортники сьогодні не лише реконструюють старі прийоми і знаряддя роботи, а й використовують сучасні інструменти, поширюють цю інформацію через Інтернет. Древньому промислу надається «нове життя» і формується сучасний образ бортника, що пропагується на регіональних виставках, у закладах освіти, у діяльності багатьох фундацій. Зростає цікавість науковців, етнографів до бортництва. Таке відродження промислу, протестованого поколіннями і століттями, повернення до цінностей ручної праці, традицій і технологій наших прадідів - то є і своєрідна ностальгія, романтизм за справжністю життя, переоцінка вкладу сучасних поколінь європейців у власну цивілізацію.
 
21w.jpg
 
20w.jpg
 
19w.jpg
 
18w.jpg
 
17w.jpg
У презентації взяли участь молоді бортники з Польщі, яких представив Піотр Піласевич – представник Фундації Братство Бартне. Він провів цікавий майстер-клас молодого бортника, продемонструвавши, як вправляється з лезивом. Його демонстрація та розповідь викликали неабиякий інтерес у глядачів. Молодий чоловік займається бортництвом як хобі, з захопленням, бо усвідомлює, що ці традиції – це те, що є унікальним надбанням нашого регіону, об’єднуючим началом спілкування європейського Полісся.
 
006w.JPG
 
005w.JPG
Традиції і промисел бортників в унікальних природних умовах Польщі, України, Білорусі і Литви – явище транснаціональне, а його уважне вивчення торує шлях до відтворення стародавнього мистецтва, яке має важливий автентичний і екологічний зміст, а також об’єднує наші народи у своїх найдавніших практиках.

Фото-проект «Останній бортник» пропонує глядачам ознайомитися до унікальною древньою працею європейських бортників у уважному дослідженні Кшиштофа Хейке у Галереї мистецтв НСХУ. Адреса: вул. Лесі Українки 24 а, з середи по неділю з 11год до 18 год. Вхід глядачам – завжди вільний. Поспішайте! Виставка триватиме до 8 листопада.
 
24w.JPG
 
23w.JPG
 
22w.JPG
Творче резюме автора: Кшиштоф Хейке народився 1962 року у Варшаві. Випускник Інституту художньої фотографії в Празі (1990 р.), операторського факультету Державної вищої школи кіно, телебачення і театру в Лодзі (1991 р.). Роботи представлені на понад 100 персональних виставках в Польщі і за кордоном. Автор кількох десятків альбомів: «Романтична Польща» (сім разів нагороджений на конкурсах за найгарнішу книгу), «Там, де сплять львівські орлята», «Польща. Дух землі», «Мазури – картини ностальгії», «Львівський кафедральний собор латинського обряду», «Креси. Забута Батьківщина», «Рукопис, знайдений в Парижі», «Меланхолія і пізнання» та багато інших. 

Автор єдиної в Польща альбомної публікації про закулісся влади «Премєр в чорному і білому» - документування останнього періоду правління Єжи Бузка. Автор розділу про Польщу у престижній публікації «Народи світу». Один з героїв книги «В об’єктиві. Творці польської фотографії». Співпрацював з журналом NationalGeographic: серії «Між пеклом і небом», «Світ на тарілці», «На кінці світу». Учасник і документаліст високогірних експедицій до Гімалаїв, Аляски, Сибіру, Кавказу, Кіліманджаро, Аконкагуа. Останнє десятиліття подорожує давніми Кресами Речі Посполитої, Сибіром, фіксуючи фотоапаратом життя і сліди діяльності поляків, їхніх нащадків. Світлини знаходяться у фондах музеїв та приватних колекціях. 

Марія ПИЛИПЧУК

Переклад з польської – Юлія Васейко

Фото репортажу – Віктор Чухрай, Марія Пилипчук

Фото робіт надані Кшиштофом Хейке

http://www.volynnews.com/news/culture/u-lutsku-foto-doslidzhennia-pro-yevropeyskykh-bortnykiv-/

  • Подобається 2

0 Комментариев


Рекомендуемые комментарии

Комментариев нет

Гость
Добавить комментарий...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

  Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

×
×
  • Создать...