Перейти к содержанию
  • записей
    1 059
  • комментариев
    2 359
  • просмотров
    178 070

Перша у світі ІТ-пасіка українсько-польських розробників AmoHive


ромео

2 648 просмотров

amohive1-750x430.jpg

Під Києвом з’явиться перша у світі ІТ-пасіка українсько-польських розробників AmoHive

Low-logo-150x150.pngВід SEEDS Від Січ 23, 2023

Наразі IT смарт-вулики українсько-польського виробництва AmoHive встановлюють бджолярі у всьому світі. Але саме постійно діюча пасіка, де проводитимуться навчання для дітей та школярів за досить незвичним та новим напрямком – «Інформатика та бджільництво», з’явиться вперше у Україні. Про це SEEDS повідомляє один із засновників стартапу AmoHive Ігор Курдін.

ІТ-пасіки від AmoHive створюють нові робочі місця у високотехнологічних сферах, таких як DataScience, обробка та дослідження великих даних у бджільництві, запиленні, агросекторі. Звичайно, створення смарт-вуликів потребує як програмістів, так і розробників електроніки, як творчих бджолярів, так і науковців.

«Використання нових переваг у сучасному агробізнесі, отримання додатково синергії як для людей так і для країни у цілому – це гарантія нашої конкурентоспроможності на світовому ринку. Простіше кажучи, поєднання традицій, винахідливості та ІТ – це шанс для України», – говорить Ігор Курдін.

vulyk.jpg

Автоматизовані IТ-вулики українсько-польських розробників AmoHive отримали визнання на European Bee Award за те, що  кардинально змінюють майбутнє світового бджільництва!

Українсько-польський стартап AmoHive розробив рішення допомоги вченим, які досліджують хвороби бджіл та наслідки їхнього невдалого зимування, а також створюють нові корми та ліки для комах. У команді інженерів, бджолярів та IT-спеціалістів AmoHive створили розумне рішення, обладнане сенсорами, які передають інформацію про стан вулика всередині та ззовні. Тепер дослідження можуть проводитись швидше, точніше та детальніше. Тестування нового продукту реалізується одночасно у кількох країнах світу за різних кліматичних умов. Адже дані у такому випадку є вірогідні, порівнювальні та релятивні.

 

У планах команди AmoHive продовжувати збільшувати рівень автоматизації. Наприклад, сконструювати рухомі елементи конструкції вулика так, щоб вони могли змінювати параметри та мікроклімат у вулику відповідно до команд з серверу, що генеруються штучним інтелектом. В ідеалі, кожен вулик мав би таку собі «чорну крапку» – спеціалізований сенсорний мікрочіп. Автоматизація і мікроелектроніка значно знижує поріг входу до бджільництва, що зробить цей напрям масовим у світовому масштабі. Такий максимально автоматизований та керований штучним інтелектом смарт-вулик міг би інсталюватися на подвір’ї приватного будинку.

vulyk2.jpg

Україна – Батьківщина бджільництва

Розробники AmoHive зауважують, що Україна є чи не найбільшою країною у світі щодо кількості бджолярів. Тож нашу країну часом називають батьківщиною бджільництва. Перший суттєвий внесок у розвиток цієї галузі в Україні ще на початку 19 століття зробив випускник Києво-Могилянської Академії Петро Прокопович. Він першим у світі створив розбірний корпусний вулик з рамками. За кілька десятиліть пасіка українського винахідника із передмістя Батурина стала найбільшою у світі – налічувала близько 10 тис. вуликів. Також Петро Прокопович став першим у винаході роздільної решітки, яка не пропускала до медових рамок матку та трутнів, і фактично без змін використовується бджолярами у всьому світі до сьогодні. Ці винаходи змінили світове бджільництво на більш ніж 150 років.

 

«Винахід, представлений командою AmoHive модифікує образ бджільництва на як мінімум 50 років вперед, подібно до того, як більш ніж 150 років тому змінив світове бджільництво винахідник Петро Прокопович! Дякую команді AmoHive за те, що Ви змінюєте майбутнє бджільництва», – сказав  під час церемонії вручення нагороди конкурсу European Bee Award команді AmoHive пан Гіллес Дріанкор (Gilles Dryancour), віце-президент зі зв’язків з громадськістю компанії John Deere, голова стратегічного комітету Європейської асоціації сільськогосподарської техніки (CEMA) і член журі конкурсу European Bee Award.

vulyk3.jpg

Саме в цьому конкурсі European Bee Award команда AmoHive отримала перемогу в номінації «Інноваційні та технологічні рішення».

«Я кілька разів був на цьому конкурсі, у якому вигравали переважно знамениті університети Німеччини, Голландії, Бельгії, Франції, Італії. Час від часу вигравали спільні проекти приватних компаній у партнерстві з науковцями. Завжди звучали слова для переможців на кшталт «видатне та цікаве», але щоб порівнювалось з переломом та трендом на найближчі 50 років – таке було вперше. Приємно, що ім’я та історичний внесок українця Петра Прокоповича, з іменем якого у Києві функціонує найбільший у Східній Європі інститут бджільництва, голосно та заслужено прозвучало у стінах Європарламенту! Це вражає, надає почуття гордості та надихає. Мені дуже приємно усвідомлювати не тільки той факт, що наш проект став найкращим серед 26 з 16 країн Європи, а й те, що ми зустрічаємо все більше наших співгромадян, які придумують, створюють, патентують, складають заявки на грантову допомогу і отримують міжнародне визнання у вигляді європейського фінансування для реалізації своїх наукових розробок», – говорить автор ідеї та один із засновників стартапу AmoHive Ігор Курдін.

Також нещодавно стартап переміг у конкурсі під егідою ООН та Міністерства закордонних справ Польщі зі створення ІТ-пасіки, де використовуються винятково смарт-вулики. Як стверджує команда AmoHive, управління смарт-пасікою відрізняється від управління традиційною пасікою більшим охопленням та своєчасною поінформованістю бджоляра і власника землі, на якій запилюються рослини. Управління стає ефективнішим, бджоляр може точніше планувати свою роботу на пасіці, а власник земель має змогу контролювати ефективність запилення, силу бджолиної родини та загалом оцінити ефективність послуги, яка надається йому бджолярами.

Тренд IT-вуликів змінює майбутнє світового бджільництва

Для досягнення цілей AmoHive підписала умову про співпрацю з масштабним проектом The World Bee Project. Це перша приватна ініціатива в світі, яка використовує штучний інтелект і новітні технології для моніторингу запилювачів і біорізноманіття з глобальної точки зору, а також пошуку довгострокових рішень, які принесуть користь як природі, так і людям.

«Ми плануємо спільні дії, щоб розширити новий тренд смарт-бджільництва в Україні, особливо це має зацікавити молодь»,- розповідає Ігор Курдін.

vulyk1.jpg

До виграшу в European Bee Award додається грошовий приз, частина якого буде витрачена на розвиток смарт-бджільництва. В перспективі AmoHive хоче провести кілька конкурсів для студентів та фахівців у номінаціях «Краще інноваційне рішення у смарт-бджільництві», «Кращий проект наукових досліджень на смарт-пасіці» та «Кращий навчальний курс смарт-бджільництва». Частину виграних коштів розробники планують використати на преміювання переможців, а також на підтримку бджолярів, що постраждали від війни. Час та проведення конкурсів буде оголошено додатково.

 

«Ми хочемо створити можливість, особливо для молоді, реалізувати себе творчо. Кілька років тому разом з  агромедіа-агенцією Sapienza.media ми активно популяризували можливість створення ринку запилення в Україні. У попередніх інтерв’ю та виступах можна прочитати наш прогноз, який свідчить, що реалізація потенціалу запилення може принести для України кілька мільярдів USD щорічно. Приємно спостерігати, як за ці роки великими українськими агрокорпораціями проводилися експерименти з запилення, наприклад, соняшника, а міжнародними аудиторськими компаніями був підтверджений факт збільшення урожайності за рахунок запилення медовими бджолами. З’явились і успішно діють громадські організації та асоціації, які просувають, рекламують, впроваджують, допомагають бджолярам та фермерам провести запилення медовими бджолами. Зросла увага, популярність та значимість запилення в сільському господарстві України. Тепер маю надію, що у найближчі роки зросте популярність і увага до смарт-бджільництва, яке поєднує у собі інформаційні технології, програмування, використання алгоритмів штучного інтелекту. Як колись ми позитивно вплинули на розвиток ринку запилення в Україні, так і зараз ми маємо на меті позитивно вплинути на становлення смарт-бджільництва в Україні. Ця галузь із використанням інформаційних технологій, поєднання ІТ-сектора з агросектором – це світовий позитивний тренд. І ми бачимо себе у цьому», – зазначає Ігор Курдін.

Представники AmoHive впевнені, що напрям, у якому вони працюють, неодмінно завоює значне місце у бджільництві України та всього світу. «Агро, ІТ та винахідливість – це наші сильні сторони! Скористаймося з цього разом!», – підсумовує Ігор Курдін.

https://www.seeds.org.ua/pid-kiyevom-zyavitsya-persha-u-sviti-it-pasika-ukrainsko-polskix-rozrobnikiv-amohive/

  • Подобається 1

0 Комментариев


Рекомендуемые комментарии

Комментариев нет

Гость
Добавить комментарий...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

  Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

×
×
  • Создать...