Перейти к содержанию
  • записей
    1 059
  • комментариев
    2 359
  • просмотр
    178 101

Перша вакцина для бджіл


ромео

1 726 просмотров

На кону 1/3 світового запасу їжі: у США придумали, як зупинити вимирання бджіл

6 СІЧНЯ, 2023
 
Медоносна бджола висмоктує нектар із квітки шафрану в полі в Пампорі на околиці Срінагара, 5 листопада 2022 року. Фото: TAUSEEF MUSTAFA / AFP
Ilona Kivva
ІЛОНА КІВВА

В усіх регіонах планети, де живуть бджоли, поширена хвороба під назвою американський гнилець. Він повільно вбиває колонії.

  • Ліків не існує, тож до 2022 року єдиним способом боротьби було повне спалювання заражених комах.
  • У США чверть усіх вуликів у активній чи сплячій формі інфіковані гнильцем.

Уряд Сполучених Штатів схвалив використання першої у світі вакцини для бджіл. Вона виробляє імунітет від найстрашнішої хвороби комах, яка десятиліттями винищує цілі колонії та поступово призводить до вимирання виду. Це вкрай важливе рішення, адже бджоли є головними запилювачами рослин, від яких залежить третина світових запасів їжі.

Заборона розповідає про небезпечну хворобу, а також про те, як саме діє вакцина.


Перша у світі країна вакцинуватиме бджіл: навіщо це робити

Приблизно у чверть вуликів в США було виявлено вкрай небезпечну хворобу американський гнилець (AFB). Це серйозне інфекційне захворювання, яке викликають личинки бактерій Paenibacillus. Воно дуже заразне, тому при інфікуванні одного вулика може знищити цілу пасіку, пише The Guardian.

«AFB впливає на медоносних бджіл протягом сотень років. Він зустрічається по всьому світу, хоча в різних регіонах переважають різні генотипи. Багато хто вважає гнилець найстрашнішою хворобою для медоносних бджіл, адже воно має дуже стійку спорову форму, яка може залишатися інфекційною протягом десятиліть і легко поширюватися на інші колонії. Потрібно лише кілька спор, щоб викликати інфекцію», — пояснили експерти з Мічиганського університету.

Поширена хвороба не тільки у США, а і по всьому світу. Вона становить серйозну загрозу для людства, адже поступово призводить до вимирання бджіл, які є найбільшими у світі запилювачами рослин. Одна третина світового запасу їжі залежить саме від цих комах.

Науковці десятиліттями шукали ліки, здатні подолати американський гнилець. Довгий час єдиним методом боротьби із захворюванням було спалювання колоній. У 2021 році біотехнологічна компанія Dalan Animal Health оголосила про створення спеціальної вакцини.

Вона розроблена з убитих цілоклітинних бактерій личинок Paenibacillus. Її домішують у корм робочим бджолам, які потім додають її в маточне молочко. Ним вони годують королеву (матку). Фрагменти вакцини відкладаються в її яєчниках. Майбутні личинки вилуплюються вже з імунітетом від гнильцю.

«Це великий крок для сталого сільського господарства в усьому світі. Медоносні бджоли — це вкрай важлива ланка в ланцюжку постачання продовольства, але галузь переживає переломний момент. Бракувало сучасних інструментів для догляду за комахами. Ми пишаємося тим, що відкрили двері в цей новий сектор здоров’я тварин», — розповіла Daily Mail генеральна директорка Dalan Animal Healt Аннет Клейзер.

4 січня 2023 року Міністерство сільського господарства США (USDA) схвалило використання вакцини для захисту вимираючих комах. Це означає, що компанія отримала офіційну ліцензію на виробництво та має право продавати вакцини як на замовлення уряду США, так і комерційним покупцям. Також була видана урядова рекомендація щодо використання вакцини для профілактики та лікування американського гнильцю.

Таким чином Сполучені Штати стали першою у світі країною, де вакцинуватимуть бджіл.

https://zaborona.com/na-konu-1-3-svitovogo-zapasu-yizhi-u-ssha-prydumaly-yak-zupynyty-vymyrannya-bdzhil/

  • Подобається 2

1 Комментарий


Рекомендуемые комментарии

Гость
Добавить комментарий...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

  Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

×
×
  • Создать...