Перейти к содержанию
  • записей
    1 059
  • комментариев
    2 359
  • просмотров
    178 069

Зв’язок між бджолами і смертністю людей


ромео

104 просмотра

Вчені встановили зв’язок між бджолами і смертністю людей

 

Зменшення кількості комах-запилювачів фактично виводить здорову їжу з глобального раціону, а отже, збільшує хронічні захворювання, що спричиняють підвищену смертність. Про це пишуть у своєму дослідженні вчені з Гарвардської школи громадської охорони здоров’я ім. Т. Х. Чана.

600-400-13-11-22-01-3.webp

Неадекватне запилення призводить до щорічних втрат врожаю фруктів, овочів і горіхів, які становлять приблизно 3-5%. Це, в свою чергу, спричиняє 427 000 надмірних смертей у світі за рік. Причиною підвищеної смертності стали втрата здорової їжі і супутні захворювання, включаючи хвороби серця, інсульт, діабет і деякі види раку. Це перше дослідження, яке оцінює вплив недостатньої кількості запилювачів на здоров’я людини.

“Важливим відсутнім елементом в обговоренні біорізноманіття була відсутність прямого зв’язку зі здоров’ям людини. Це дослідження встановлює, що втрата запилювачів вже впливає на здоров’я в глобальному масштабі, нарівні з іншими факторами ризику для здоров’я, такими як рак передміхурової залози або розлади, пов’язані з вживанням психоактивних речовин», — розповів Семюел Майерс, головний науковий співробітник Департаменту гігієни навколишнього середовища і старший автор дослідження.

Зростаючий антропогенний тиск на природні системи викликає тривожні втрати біорізноманіття: щорічне скорочення популяцій комах на 1-2%, що змушує деяких попереджати про «апокаліпсис комах», що насувається.

Ключовими видами комах є запилювачі, які підвищують врожайність 75% сортів сільськогосподарських культур і мають вирішальне значення для вирощування здорових продуктів, таких як фрукти, овочі та горіхи. Використання шкідливих пестицидів і прогресуюча зміна клімату загрожують диким запилювачам, ставлячи під загрозу постачання людей здоровою їжею.

Дослідники використовували модельну структуру, яка включала емпіричні дані з мережі сотень експериментальних ферм в Азії, Африці, Європі та Латинській Америці. У ній вони розглядали вплив скорочення кількості запилювачів на найбільш важливі культури, що залежать від них, щоб показати, наскільки велика втрата врожаю сталася через недостатнє запилення. Потім вони використовували глобальну модель “ризик-хвороба” для оцінки впливу на здоров’я у зв’язку зі змінами в запиленні, зокрема, на виробництво здорових продуктів харчування. Крім того, вони розрахували втрату економічної цінності через втрату запилення в трьох країнах.

Результати показали, що втрати виробництва продовольства були зосереджені в країнах з низьким рівнем доходу, але тягар для здоров’я був більшим у країнах із середнім та високим рівнем доходу, де рівень неінфекційних захворювань вищий. Географічний розподіл був дещо незвичним, оскільки, як правило, вплив глобальних змін навколишнього середовища на здоров’я концентрувався серед найбідніших верств населення в таких регіонах, як Південна Азія та Африка на південь від Сахари. Тут найбільше постраждали країни із середнім рівнем доходу і великим населенням: Китай, Індія, Індонезія.

Аналіз також показав, що країни з низьким рівнем доходу втратили значну кількість грошей від сільського господарства через недостатнє запилення і більш низької врожайності, втрата може становити 10-30% від загальної вартості сільськогосподарської продукції.

“Результати можуть здатися несподіваними, але вони відображають складну динаміку факторів, що лежать в основі продовольчих систем і населення в усьому світі. Тільки за допомогою такого типу міждисциплінарного моделювання ми можемо краще визначити масштаби та вплив проблеми», — сказав співавтор Тімоті Салсер, старший науковий співробітник Міжнародного науково-дослідного інституту продовольчої політики.

0 Комментариев


Рекомендуемые комментарии

Комментариев нет

Гость
Добавить комментарий...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

  Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

×
×
  • Создать...