Перейти к содержанию
  • записей
    1 059
  • комментариев
    2 360
  • просмотра
    178 274

"Наше" срібло на London Honey Awards


ромео

532 просмотра

Анжела Горбань: Інтерв'ю з українським переможцем міжнародного конкурсу меду в Лондоні.

У світі існують два престижних конкурси меду, беручи участь в яких, пасічники мають можливість заявити про себе й просувати свою продукцію в усіх спектрах її використання та споживання.

Це Апімондія – конкурс Всесвітньої премії бджолярів (World Beekeeping Awards) і Національна виставка меду – London Honey Awards, яка проводиться з 1923 року в Лондоні (Великобританія).

У процесі підготовки до Конгресу «Apimondia 2019» був оголошений Всеукраїнський конкурс меду, організований Асоціацією експортерів і переробників спільно зі Спілкою пасічників України.

Я довго вагалася – чи відправляти наші зразки меду на конкурс, але, завдяки впевненості в якості продукції «Мед у похід», помилкова сором'язливість була відкинута і, в результаті, ми опинилися серед кращих і посіли III почесне місце в категорії «Мед рідкий темний».

ogorodniki_ohpk/pll9ya1Mg.png

Того разу наш мед не потрапив на Конгрес до Канади, але перемога на Всеукраїнському конкурсі стала високою оцінкою нашої праці й дозволила зав'язати по-справжньому дружні відносини з колегами-пасічниками, одним з яких був Микола Андонієв.

Сьогодні в редакції ogorodniki.news я розмовляю з Миколою про унікальні українські меди та його участь у Міжнародних конкурсах.

Микола Андонієв – засновник і власник пасіки «Бджолина садиба», досвід бджільництва понад 10 років, пасіка стаціонарна, містить до 20 вуликів, бджоли української степової породи. У 2019 мед із його пасіки був визнаний кращим і гідно представляв Україну на конкурсі World Beekeeping Awards 2019 у Монреалі.

Сам себе Микола називає «пасічником вихідного дня», тому що живе в Харкові й працює заступником генерального директора фармацевтичної компанії «ЕЙМ», а пасіку тримає в 70 км від міста на хуторі Козачка, що межує з Національним природним парком «Гомільшанські ліси».

ogorodniki_ohpk/GDHjs-1MR.png

А. Миколо, вас знають як досвідченого пасічника, виробника медових напоїв і продуктів бджільництва, розкажіть, чому ви вирішили брати участь у світових конкурсах?

М. Чому я вирішив взяти участь в конкурсі? Можна сказати, що мета в мене була патріотична. Україна постійно заявляє про себе, як про медову державу. Ми займаємо п'яте місце у світі з експорту меду, а на світових конкурсах себе не представляємо й не беремо в них участь.

Тому, попри великі фінансові витрати, я вирішив, що буду брати участь і дійду до кінця.

ogorodniki_ohpk/X6sCy-JGg.png

А. Цього року ви стали першим українським пасічником, який взяв участь в престижній Міжнародній виставці меду London Honey Awards, на якій ви завоювали срібну медаль за чудові якості вашого меду «Запашні луки Козачки». Розкажіть з якими труднощами вам довелося стикнутися?

ogorodniki_ohpk/KNI3y-1GR.png

М. Найважче було відправити мед на конкурс до Лондону, найважче і найдорожче.

Так, із медоносів, які квітнуть в окрузі, у мене виходить мед тільки одного сорту – квіткове різнотрав'я, проте трьох видів: «Запашні луки Козачки», качаю його один раз за сезон наприкінці серпня, «Дикий мед» – мед, який отримую пресуванням медових сот, природним чином відбудованих бджолами, і ексклюзивний – «Зимовий мед» – це той, який бджоли не з'їли взимку. За консистенцією він ніжний, як крем або як згущене молоко.

На конкурс я збирався відправити всі три види меду, а в результаті брав участь тільки один.

Уявляєте, жодна поштова компанія, крім DHL Express, не брала мед для пересилання, пояснюючи свою відмову тим, що цього року Великобританія заборонила ввезення меду з-за кордону. Але і з DHL теж було не все просто. З'ясувалося, що приватна особа свій мед відправляти не може. Дозволяється пересилати тільки той мед, який був куплений в магазині, додатково потрібно було докласти товарний чек, або вантаж могла відправити компанія, в якої була митна карта.

Тому наступним етапом на шляху до участі в конкурсі було моє знайомство з Анною Буркою, національним консультантом Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН «The Food and Agriculture Organization (FAO)».

Я зателефонував їй і сказав: «Анно, допоможіть. Ви знаєте керівників організацій – експортерів меду, підкажіть, хто може допомогти відправити мій вантаж?»

З експортерів погодився допомогти тільки Едуард Кричфалушій, директор ТОВ «Органік Експорт».

За умовами конкурсу кожен екземпляр меду повинен бути представлений у чотирьох примірниках. Оскільки я вирішив представити три сорти, то мені потрібно було відправити 12 баночок, вага яких складала понад 10 кг. Едуард взявся відправити цю посилку від своєї фірми, й мед поїхав до Лондону... поїхав і повернувся назад до Харкова.

Проблема ставала конкретнішою.

Я розіслав листи на всі електронні адреси посольства України у Великій Британії, які зміг знайти в інтернеті, з проханням з'ясувати на місці, чому мої зразки відправили назад. Дуже хвилювався, що на мій лист відповіді не дадуть, але вони відгукнулися.

Співробітник посольства Тарас Крикун допоміг мені з'ясувати, що надіслана кількість баночок меду здалася митниками занадто підозрілою, але, якщо посилка буде важити до 2 кг, то вона пройде легко.

Тоді я вирішив відправляти тільки один вид меду, розділив зразок по 2 баночки на дві посилки (по 1,8 кг), і поїхав мед до Лондону вдруге.

Ви можете уявити мій розпач, коли я дізнався, що одна посилка дійшла до організаторів успішно, а друга, з незрозумілих причин, знову повернулася до України. Адже до закінчення прийняття зразків залишалися лічені дні.

Знову звернувся з проханням про допомогу до посольства, кажу: «Йдіть, домовляйтеся про продовження терміну прийняття зразка і, заразом, щоб тільки дві банки взяли...»

Як вже розповідав, до закінчення терміну прийняття зразків залишалося замало часу, а я на той момент ще не сплатив свою участь у конкурсі. До речі, за правилами, вона становить 120 £ (близько 4,5 тис. гривень). Не сплатив, тому що організаторам конкурсу теж поставив умову – поки не пересвідчуся, що мій мед благополучно дійшов і прийнятий до оцінки, платити не буду.

Узагалі ця перемога стала можливою тільки завдяки спільній роботі нашої команди.

Хочу сказати подякувати всім, хто допомагав мені на цьому шляху! Я вдячний Лізі Магльованій за професійний переклад сертифікатів англійською мовою, Леонорі Адамчук – за консультації щодо оцінки якості й маркування меду, Ганні Буркій і Едуарду Кричфалушій – за терпіння та доставлення меду на конкурс, Тарасу Крикуну – за допомогу в розв’язанні всіх проблем у Лондоні, а також головним трудівницям – моїм бджілкам за такий смачний мед. Без них ця перемога не була б можливою!

А. Миколо, я знаю, що для участі в будь-якому конкурсі меду зразки потрібно підготувати. Вимоги до оформлення різні, але Великобританія особливо прискіпливо ставиться до виконання конкурсних умов. Як ви готували свій мед до відправлення?

ogorodniki_ohpk/PYj3ya1Gg.png

М. По-перше, до участі в конкурсі допускаються пасічники з будь-якої країни світу, які отримують не менше 500 кг меду, який хочуть надати для оцінювання.

По-друге, зразки в кількості чотири одиниці повинні бути розфасовані по 250 або 500 г у скляні банки, запечатані й промарковані.

А. А що значить промарковані?

М. Представлений зразок повинен бути у фірмовому пакуванні. Не просто в баночці, а з розробленою етикеткою та логотипом. Ще одна тонкість: щоб правильно дати назву своєму меду, необхідно спочатку виконати пилковий аналіз цього сорту. Як я вже розповідав, визначити сорт і правильно назвати мед мені допомогла доцент Національного університету біоресурсів та природокористування України Леонора Адамчук.

До кожного зразка меду обов'язково додається сертифікат про його фізико-хімічні дослідження та пилковий склад, виданий атестованою лабораторією, і присвоюється порядковий номер для сліпої органолептичної дегустації. Медові сомельє світового рівня оцінюють мед за наступними критеріями: зовнішній вигляд, запах, текстура, смак, відчуття в роті, але найбільшу вагу в кінцевому рейтингу має почуття загального задоволення від смаку.

Шкала оцінювання виглядає так: якщо зразок набирає кількість балів від 95,5 до 100, йому присвоюється платинова медаль, від 85,5 до 95 – золота, від 75,5 до 85 – срібна й від 65 до 75 – бронзова.

ogorodniki_ohpk/qi5es-1MR.png

Насправді нагороди отримують усі учасники. Організатори не мають на меті вибрати одного переможця в категорії. Беручи участь у конкурсі й отримуючи оцінку професіоналів, ти розумієш, яке місце у світовому рейтингу займає твій мед.

Зі зразками, які брали участь в London Honey Awards 2020, можна ознайомитися на сайті конкурсу (londonhoneyawards.com): там представлені меди всіх учасників, і там же можна подивитися, який рівень пакування представляють на конкурс претенденти.

ogorodniki_ohpk/_f3eyaJGR.png

А. Скажіть, а ваші покупці оцінили, якого рівня та якості у них є можливість купувати мед, і, взагалі, чи відрізняється продаж призера від продажів ваших звичайних сортів меду?

М. Ви знаєте, уся історія моєї участі в міжнародних конкурсах – це розповідь про те, як наш мед можна продавати дорожче. Адже постійно між гуртовиками й пасічниками точаться суперечки про ціну, іноді сперечаються лише за кілька гривень. Тому я хочу розповісти, як можна привернути увагу покупців до свого меду нагородами в престижних Міжнародних конкурсах. Це як з самоварами: чим більше медалей, тим дорожче вони й коштують.

Так, на покупців діє наявність медалі, навіть на постійних. Кажуть мені: «Цього року їмо мед, і він "божественний"». Я питаю: «А всі минулі роки ви який мед їли, не той самий?»

Це звичайно жарт, але і раніше, і зараз я роблю сертифікацію кожного сорту свого меду в ННЦ «Інститут бджільництва ім. П. І. Прокоповича». По-перше, це цікаво, а по-друге, це одна зі складових, які формують довіру покупця до вашого продукту, а що більша довіра, тим більша ціна.

А. Миколо, дайте кілька порад тим, хто захоче брати участь в конкурсі у 2021 році.

М. Наступного року London Honey Awards буде проходити 17-18 травня. Тим, хто захоче взяти участь, уже зараз потрібно починати готувати сертифікати якості свого меду. Заповніть на сайті конкурсу форму участі й сплатіть організаційний внесок. Уже в лютому 2021 року повністю оформлені зразки потрібно буде передати мені до Харкова, тут ми зберемо загальну посилку й, завдяки ініціативі та допомозі посольства України у Великій Британії, відправимо наш вантаж, як дипломатичний, безкоштовно і без огляду. Ба більше, співробітники самі віднесуть зразки на конкурс.

Запрошую всіх пасічників, незалежно від того чи є ви новачком в бджільництві або потужним, успішним брендом, взяти участь у конкурсі London Honey Awards 2021 і зробити все, щоб ми могли пишатися справжнім українським медом. Адже не дарма, після отримання срібної нагороди й диплома, організатори сказали мені; «Якби на конкурсі була б медаль за наполегливість, то її точно завоювала б Україна!»

Анжела Горбань — пасічниця, засновниця і власниця бренду "Мед в похід", представниця Ogorodniki.com в Запорізькій області, головний редактор Ogorodniki.news.

https://ogorodniki.news/uk/p/anzhela-gorban-interviu-z-ukrayinskim-peremozhtsem-mizhnarodnogo-konkursu-medu-v-londoni-45741

  • Подобається 2
  • Дякую 1

3 Комментария


Рекомендуемые комментарии

Щиро поздоровляю! Дійсно, одержати відмінний мед українські пасічники можуть, зареєструватись на сайті організатора і заплатити з допомогою дітей і внуків - важче, зробити правильне пакування і маркування - ще важче, а організувати доставку і реєстрацію зразків - це справжній інтелектуальний подвиг. :UA:

P.S. Українці в цьому році так активно екпортують мед, що мабуть для конкурсу на  London Honey Awards в кінці травня 2021 року меду не залишиться.:IMHO:

Ссылка на комментарий
Цитата

зараз я роблю сертифікацію кожного сорту свого меду в ННЦ «Інститут бджільництва ім. П. І. Прокоповича».

Цікаво, а хтось з форумчан робить таку процедуру - скільки вона триває і скільки коштує?

Ссылка на комментарий

А мене зацікавив ось цей мед

Цитата

і ексклюзивний – «Зимовий мед» – це той, який бджоли не з'їли взимку. За консистенцією він ніжний, як крем або як згущене молоко.

це як?:hmm:

Ссылка на комментарий
Гость
Добавить комментарий...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

  Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

×
×
  • Создать...