Jump to content
Анатолий Крутий

Шипшина (троянда собача)

Recommended Posts

Шипшина Якщо говорити про шипшину і її користь для бджільництва, то ця рослина не відзначається особливою продуктивністю. Крім того, особисто я не чув, щоб десь були особливо великі площі, де ця рослина росте в Україні. Може просто не маю про це інформації, тоді підкажіть, якщо хтось про це знає. Не проблема знайти в інтернеті про шипшину інформацію, тому в цій темі мені хотілось би про цю рослину прояснити тільки ті особливості її, які саме мене цікавлять. Якщо хтось щось захоче своє добавити про шипшину, то будь ласка. А щодо мене, то розповім все по порядку відносно того, що саме мене цікавить про цю рослину: 1. Я чув, що шипшина буває безколючкова. В інтернеті попадаються пропозиції саджанців крім звичайної і безколючкової шипшини. Погугліть і знайдете їх. Приведу хоча б одне із знайдених посилань про це: http://www.sadiba.com.ua/forum/showthread.php?p=475037 ( Шипшина безколючкова – язичник ) Мабуть це повідомлення учасника і цього бджолярського форуму з ніком „язичник”, тому якщо це так, то хотілось би запитати чоловіка, чи дійсно пропонована ним шипшина повністю без колючок, чи просто має трохи менше колючок, ніж звичайна шипшина і який розмір її плодів? Чому це запитав? Просто кожен рік нариваю для себе декілька літрів плодів шипшини для споживання. Дружина насушить, а потім добре кидати їх в компот. Ну, смак класний і, судячи з інформації в літературі, плоди шипшини містять багато вітаміну С, що корисно. Але поки нарву тих декілька літрів шипшини, то досить непогано колючками поколю руки, тому хотів би дістати і посадити безколючкову форму шипшини, щоб уникати в майбутньому такої неприємності. Якщо хтось має безколючкову шипшину, то просив би повідомити. І наскільки сильно вона безколючкова в реальності? 2. Я ось що подумав. А чи не можна було б прищепити безколючкову шипшину на колючу і що з того вийде? Пропозицій звичайної шипшини (саджанців) в інтернеті є повно і просять за них небагато - дивіться хоча б одне з таких оголошень нижче: http://www.rozapkr.info/shop/katalog-roz/f...a-privivki.html ( Сеянцы шиповника для прививки - 0.70 грн./шт. ) Так що можна було б купити і щепити, але перед цим дістати десь черенки безколючкової шипшини. Я осінню 2014 року дістав у сусіда і висіяв трохи насіння дуже великої шипшини. Правда, вона колюча, але плоди її в два-три рази більші за звичайну, так що її рвати було б набагато приємніше, ніж дрібнішу. Надіюсь, що на осінь 2015 року буду мати свої сіянці великоплідної шипшини, але хотів би завести ще і безколючкову. 3. І ще одне. Ніколи цим не займався, але прийдеться попробувати. Сусідка дуже любить садити різні квіти. Прямо „дуріє” за ними. Наприклад, крім іншого купила два кущі штамбових троянд. Віддала за кожен кущ аж по 200 гривень (з її слів, хоча, може і прибільшила), але цієї осені одну троянду по необережності зламала біля самої землі. У великому трансі була. Оскільки я трохи практикую щеплення плодових дерев, то запитала мене, чи не можна було б прищепити відламані пасинки цих троянд, щоб зберегти сорт. Я ці декілька пасинків взяв, встромив в пісок і поклав до весни на зберігання в погріб. Весною попробую дещо з них прищепити на шипшину, а дещо може вдасться укорінити і так, подібно до черенків винограду. Ніколи трояндами не займався, але познаходив в інтернеті різну інформацію про їх розведення і прийдеться попробувати. Можете ті, кого це цікавить, подивитьсь хоча би декілька цікавих як на мене відео на цю тему: http://floristics.info/ua/videou/razmnozhe...ya-troyand.html ( Відео правильного живцювання троянд - фірма Флорист-Х ) http://floristics.info/ua/videou/razmnozhe...ya-troyand.html ( Видео - Нетрадиционное размножение роз - серия 23 - фірма Флорист-Х ) Мене в цьому питанні цікавить одне запитання, відповідь на яке поки що я не знайшов. Якщо хтось про це знає, то просив би пояснити. Що саме цікавить? Як відомо, сортові троянди щеплюють на шипшині. Але ніби потім появляється багато дикої порослі, яку потрібно періодично видаляти. По крайній мірі таку інформацію знайшов в інтернеті. А ось сусідка стверджувала, що на її штамбових трояндах порослі взагалі не було, причому ну ніби просто зовсім не було. Чи може таке бути і чому? Може там була якась інша підщепа, тоді яка, якщо так? :blink: ---------------------------------------------------------------------------------- Як я писав вище, про шипшину можна знайти повно інформації в інтернеті. Приведу тільки дещо з того, що роздрукував особисто для себе на принтері. Інформація ця знайдена в інтернеті. Може вона комусь буде цікава і корисна: :) ПЕРЕРАБОТКА ШИПОВНИКА Плоды этого кустарника — округлой или овальной формы ягоды, состоящие из кожицы, мякоти и большого количества семян. Цвет ягод оранжевый, красный, пурпурный, бурый с различными оттенками. Их размер, в зависимости от вида шиповника, — от 0,5 см в диаметре до 5 см длиной. В мякоти плодов шиповника установлено рекордное содержание аскорбиновой кислоты — до 16—17 процентов. Содержание витамина С в некоторых его видах в 10—15 раз больше, чем в черной смородине, облепихе, рябине, землянике и др. В 100 г свежих плодов шиповника содержится каротина от 2 до 16 мг, витамина В1 — 0,25 мг, В2 — 0,07—0,6 мг, В9 — 0,88 мг, никотиновой кислоты (витамин РР) — 1,3 мг, витамина Е — 0,69 мг, витамина К — 0,4 мг. Ягоды обладают противовоспалительным, ранозаживляющим и противосклеротическим действием. Наивысшей витаминной ценностью плоды шиповника обладают в период полной физиологической зрелости. Плоды шиповника хорошо сохраняются в замороженном и сухом виде. Из них готовят варенье, компоты, повидло. Отвары из шиповника можно добавлять в компоты из других плодов, чем достигается значительное увеличение их питательности. ВАРЕНЬЕ ИЗ ШИПОВНИКА Промыть шиповник в горячей воде, снять с ягод «чашечки» и разрезать каждую ягоду пополам. Выбрать из ягод все семена. Сложить ягоды в миску, залить водой и варить, пока они не станут мягкими. Протереть их через сито, засыпать сахаром и варить, пока варенье не будет готово. На 500 г очищенного шиповника — 500 г сахара, 1 стакан воды. КОМПОТ ИЗ ШИПОВНИКА Зрелые ягоды шиповника промыть, разрезать пополам, очистить от семян и волосков и снова быстро промыть в холодной воде. Подготовленные плоды залить кипящим сахарным сиропом, прокипятить в течение 5 минут и оставить в сиропе на 18—24 часа. На следующий день плоды отделить от сиропа (с помощью дуршлага), сироп нагреть до кипения, кипятить 2—3 минуты и залить им плоды, уложенные в банки. Пастеризовать пол-литровые банки при температуре 80°С 20 минут. ПОВИДЛО ИЗ ШИПОВНИКА Зрелые плоды шиповника промыть, разрезать пополам, очистить от волосков и семян, добавить немного воды и кипятить до размягчения. Размягченные (но не переваренные) плоды протереть через сито и приступить к варке, которая не должна продолжаться более 40 минут. Сначала кипятить пюре без сахара, через 10—15 минут после начала кипения прибавить сахар и доварить повидло. Готовое повидло расфасовать в стеклянные банки. Стерилизовать в кипящей воде пол-литровые банки — 20 минут, литровые — 25 минут. На 1 кг очищенных плодов шиповника — 1 стакан воды; на 1 кг пюре — 750—800 г сахара. ШИПОВНИК С САХАРОМ Из крупного спелого шиповника удалить специальным ножом сердцевину — зернышки и волоски. Очищенный шиповник уложить в эмалированную посуду, доверху залить водой, варить на сильном огне до тех пор, пока он не станет мягким. Затем ягоды протереть через сито. Добавить в полученную массу сахар, тщательно перемешать, варить 10 минут. Горячие банки наполнить массой шиповника и закатать. На 800 г массы — 350 г сахара.

Link to post
Share on other sites

Шиповник обыкновенный (роза собачья) — Rosa canina L. Шиповник собачий — кустарник семейства розоцветных (Rosaceae), достигающий в высоту 1,5-3 метров, с изогнутыми, реже почти прямыми ветвями и с зелёной или красно-бурой корой, обычно без сизого налёта. Шипы крепкие, серповидно изогнутые, на главных стеблях редкие или рассеянные, иногда почти прямые, на цветоносных ветках обильные, сплюснутые у расширенного основания. Листья шиповника длиной 7-9 см, зелёные и сизоватые, голые, по главному стержню иногда с редкими коротковатыми волосками, сложные, непарноперистые, с пятью - семью яйцевидными голыми остропильчатыми листочками. Цветки шиповника обычно бледно-розовые, белые или ярко-розовые. Созревший ложный плод шиповника крупный, длиной 15-26 мм, широкоовальный, реже почти шаровидный, иногда удлинённо-овальный, гладкий, ярко- или светло-красный, с характерными перистонадрезанными, отогнутыми вниз, опадающими при созревании плодов чашелистиками. Внутренние стенки плода усеяны многочисленными щетинистыми волосками, среди которых располагаются многочисленные твердые, каменистые плодики — орешки. После опадания чашелистиков зев цветоложа закрыт пятиугольной площадкой. Встречается шиповник как в диком виде, так и в садах и парках. Сажают шиповник живой изгородью вдоль дорог. В Нечерноземье растёт восемь видов шиповника. Кроме обыкновенного, который наиболее распространён, встречается роза майская, или коричная (R. majalis Herrm) и роза морщинистая (R. rugosa Thunb). Цветёт шиповник с июня по август. Пчёлы очень активно посещают цветки шиповника. Во многих справочниках по медоносным растениям указывается, что шиповник даёт пчёлам в основном пыльцу. В нектаре одного цветка шиповника содержится от 2,2862 до 4,1184 мг сахара, в котором 51,46% фруктозы, 47,12% глюкозы и 1,42% сахарозы. Мёд с шиповника бесцветный, обладает приятным ароматом, долго не кристаллизуется. Ещё древнегреческий врач Гиппократ указывал на целебные свойства плодов шиповника, которые применяют как хорошее противовоспалительное средство. В XVII веке цветами и плодами шиповника лечились от цинги, простуды, ожогов и других болезней. Шиповник — кладовая витаминов. Особенно много в нём аскорбиновой кислоты. По разнообразию и количеству витаминов он значительно превосходит многие растения. Так, витамина C в его плодах в 10 раз больше, чем в ягодах чёрной смородины, и в 100 раз больше, чем в яблоках. Кроме витамина С в состав плодов входит витамин P, высокое содержание которого позволяет применять плоды для лечения и профилактики гипертонии, различных кровоизлияний, ревматизма и т. д. В плодах шиповника много каротина и органических кислот, которые необходимы для человеческого организма. Плоды шиповника собачьего используют для производства препарата холосас (сгущённого водного экстракта плодов с сахарным сиропом). Холосас назначают как желчегонное средство при заболевании печени — холециститах, и гепатитах. Из плодов получают также каротолин (масляный экстракт из мякоти плодов), который используют наружно при трофических язвах, экземах, эритродермии и др. Масло из семян шиповника употребляют наружно при трещинах сосков, пролежнях, дерматозах, трофических язвах голени, а также в виде клизм при язвенном колите. post-6465-1421256633_thumb.jpg

Link to post
Share on other sites
шипшина повністю без колючок

Так є різновиди шипшини без жодних колючок. Є досить великий вибір у розсадниках і на базарах України. Всі пропоновані рецепти переробки плодів шипшини неприйнятні з точки зору максимальної користі для здоров'я. Це бджолярський форум з пропагандою споживання меду, а не цукру, від якого в принципі більше шкоди ніж користі. Переварена шипшина майже повністю втрачає вітамін С
  • Like 1
Link to post
Share on other sites

Язичник написав:

є різновиди шипшини без жодних колючок
Та я чув, що така є в природі. А ви вже встигли завести собі таку шипшину і чи вона теж у вас ну повністю без колючок? :) Якщо так, то які розміри плодів у неї? Часом самі не продаєте саджанці? Edited by Анатолий Крутий
  • Like 1
Link to post
Share on other sites

Плоди безколючкової шипшини збираю, коли буваю проїздом у Черкаській області ближче до Холодного Яру. Розмір плодів середній і дуже залежить від землі, на якій росте кущ. Росте по пагорбах разом з колючою, тому можливо перезапилена. Кілька років тому сіяв у нашій місцині вздовж високовольтної лінії. Минулого року проїзджав неподалік, щось росте, але чи з колючками, чи без колючок не придивлявся. Як земля розмерзнеться і трохи підсохне, можу мотнутися і глянути, що воно і яке

Link to post
Share on other sites
Плоди безколючкової шипшини збираю, коли буваю проїздом у Черкаській області ближче до Холодного Яру. Розмір плодів середній і дуже залежить від землі, на якій росте кущ. Росте по пагорбах разом з колючою, тому можливо перезапилена. Кілька років тому сіяв у нашій місцині вздовж високовольтної лінії. Минулого року проїзджав неподалік, щось росте, але чи з колючками, чи без колючок не придивлявся. Як земля розмерзнеться і трохи підсохне, можу мотнутися і глянути, що воно і яке
Язичник, я десь вичитав, що та шипшина, у якої розетка обвисає навколо плода має вітаміну С у декілька раз менше від тієї, що має розетки стоячі, а не пониклі. :dntknw: Edited by ДобровоЛ
Link to post
Share on other sites

Харчові продукти з високим вмістом вітаміну С пришвидшено руйнують зубну емаль. Дві зварені в кожушку середнього розміру картоплини містять добову норму вітаміну С для середньостатистичної людини. Основна цінність ягід, овочів і плодів у кількості і пропорціях мікроелементів і різних вітамінів, амінокислот і т. п., а не одного вітаміна С.

Link to post
Share on other sites

Безколючкова шипшина споконвіку існує в природі в дикому вигляді. Раніше думав, що таку шипшину люди спеціально вивели, але це виявляється не так. Переглядав нещодавно одну з книг дослідника Далекого Сходу В.Арсен”єва і наткнувся в ній на згадку про безколючкову шипшину, а саме про шипшину даурську (Rosa cianurica Pall.). Книга написана була майже сто років назад. Приведу цей фрагмент з книги: В.Арсеньев, Рассказ «Дерсу Узала» - глава 5

… Билимбее — царство растений. По обоим берегам реки лес растёт так густо, что кажется, будто река течёт в коридоре. Наклонившиеся деревья во многих местах перепутались ветвями и образовали живописные арки. По берегам протоки растут кустарники, любящие свет и влагу. В собранном мною гербарии имеется даурский шиповник (Rosa cianurica Pall.), лишённый шипов, с опущенными мелкими листочками и с цветами средней величины; розовая иволистная таволожка (Spiraea salicifolia L.), образующая вместе с леспедецей (Lespedeza bicolor Turcz.) густые заросли. …
Більше інформації про шипшину даурську можна знайти в інтернеті з допомогою пошуковиків.
Link to post
Share on other sites

На днях бачив кущ шипшини. Так він весь вкритий якимись дивними пухнастими утвореннями... Що це таке?

5d38cbd16f71d_.thumb.JPG.c6818593ad96229303aaf0e1609f986e.JPG

  • Confused 1
Link to post
Share on other sites

и я таке бачив)

DSC02225_240.jpgi.gif

 

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
На днях бачив кущ шипшини. Так він весь вкритий якимись дивними пухнастими утвореннями... Що це таке?
5d38cbd16f71d_.thumb.JPG.c6818593ad96229303aaf0e1609f986e.JPG
Паразит. Грибковий наріст, в основному вражає цвіт, плоди, рідше листяні розетки, ще рідше стебла.
  • Like 2
  • Thanks 1
Link to post
Share on other sites
ШипшинаЯкщо говорити про шипшину і її користь для бджільництва, то ця рослина не відзначається особливою продуктивністю. Крім того, особисто я не чув, щоб десь були особливо великі площі, де ця рослина росте в Україні. Може просто не маю про це інформації, тоді підкажіть, якщо хтось про це знає. Не проблема знайти в інтернеті про шипшину інформацію, тому в цій темі мені хотілось би про цю рослину прояснити тільки ті особливості її, які саме мене цікавлять. Якщо хтось щось захоче своє добавити про шипшину, то будь ласка. А щодо мене, то розповім все по порядку відносно того, що саме мене цікавить про цю рослину: 1. Я чув, що шипшина буває безколючкова. В інтернеті попадаються пропозиції саджанців крім звичайної і безколючкової шипшини. Погугліть і знайдете їх. Приведу хоча б одне із знайдених посилань про це:http://www.sadiba.com.ua/forum/showthread.php?p=475037( Шипшина безколючкова – язичник )Мабуть це повідомлення учасника і цього бджолярського форуму з ніком „язичник”, тому якщо це так, то хотілось би запитати чоловіка, чи дійсно пропонована ним шипшина повністю без колючок, чи просто має трохи менше колючок, ніж звичайна шипшина і який розмір її плодів? Чому це запитав? Просто кожен рік нариваю для себе декілька літрів плодів шипшини для споживання. Дружина насушить, а потім добре кидати їх в компот. Ну, смак класний і, судячи з інформації в літературі, плоди шипшини містять багато вітаміну С, що корисно. Але поки нарву тих декілька літрів шипшини, то досить непогано колючками поколю руки, тому хотів би дістати і посадити безколючкову форму шипшини, щоб уникати в майбутньому такої неприємності. Якщо хтось має безколючкову шипшину, то просив би повідомити. І наскільки сильно вона безколючкова в реальності?2. Я ось що подумав. А чи не можна було б прищепити безколючкову шипшину на колючу і що з того вийде? Пропозицій звичайної шипшини (саджанців) в інтернеті є повно і просять за них небагато - дивіться хоча б одне з таких оголошень нижче:http://www.rozapkr.info/shop/katalog-roz/f...a-privivki.html( Сеянцы шиповника для прививки - 0.70 грн./шт. )Так що можна було б купити і щепити, але перед цим дістати десь черенки безколючкової шипшини. Я осінню 2014 року дістав у сусіда і висіяв трохи насіння дуже великої шипшини. Правда, вона колюча, але плоди її в два-три рази більші за звичайну, так що її рвати було б набагато приємніше, ніж дрібнішу. Надіюсь, що на осінь 2015 року буду мати свої сіянці великоплідної шипшини, але хотів би завести ще і безколючкову. 3. І ще одне. Ніколи цим не займався, але прийдеться попробувати. Сусідка дуже любить садити різні квіти. Прямо „дуріє” за ними. Наприклад, крім іншого купила два кущі штамбових троянд. Віддала за кожен кущ аж по 200 гривень (з її слів, хоча, може і прибільшила), але цієї осені одну троянду по необережності зламала біля самої землі. У великому трансі була. Оскільки я трохи практикую щеплення плодових дерев, то запитала мене, чи не можна було б прищепити відламані пасинки цих троянд, щоб зберегти сорт. Я ці декілька пасинків взяв, встромив в пісок і поклав до весни на зберігання в погріб. Весною попробую дещо з них прищепити на шипшину, а дещо може вдасться укорінити і так, подібно до черенків винограду. Ніколи трояндами не займався, але познаходив в інтернеті різну інформацію про їх розведення і прийдеться попробувати. Можете ті, кого це цікавить, подивитьсь хоча би декілька цікавих як на мене відео на цю тему:http://floristics.info/ua/videou/razmnozhe...ya-troyand.html( Відео правильного живцювання троянд - фірма Флорист-Х )http://floristics.info/ua/videou/razmnozhe...ya-troyand.html( Видео - Нетрадиционное размножение роз - серия 23 - фірма Флорист-Х )Мене в цьому питанні цікавить одне запитання, відповідь на яке поки що я не знайшов. Якщо хтось про це знає, то просив би пояснити. Що саме цікавить?Як відомо, сортові троянди щеплюють на шипшині. Але ніби потім появляється багато дикої порослі, яку потрібно періодично видаляти. По крайній мірі таку інформацію знайшов в інтернеті. А ось сусідка стверджувала, що на її штамбових трояндах порослі взагалі не було, причому ну ніби просто зовсім не було. Чи може таке бути і чому? Може там була якась інша підщепа, тоді яка, якщо так? :blink: ---------------------------------------------------------------------------------- Як я писав вище, про шипшину можна знайти повно інформації в інтернеті. Приведу тільки дещо з того, що роздрукував особисто для себе на принтері. Інформація ця знайдена в інтернеті. Може вона комусь буде цікава і корисна: [emoji4] ПЕРЕРАБОТКА ШИПОВНИКА Плоды этого кустарника — округлой или овальной формы ягоды, состоящие из кожицы, мякоти и большого количества семян. Цвет ягод оранжевый, красный, пурпурный, бурый с различными оттенками. Их размер, в зависимости от вида шиповника, — от 0,5 см в диаметре до 5 см длиной. В мякоти плодов шиповника установлено рекордное содержание аскорбиновой кислоты — до 16—17 процентов. Содержание витамина С в некоторых его видах в 10—15 раз больше, чем в черной смородине, облепихе, рябине, землянике и др. В 100 г свежих плодов шиповника содержится каротина от 2 до 16 мг, витамина В1 — 0,25 мг, В2 — 0,07—0,6 мг, В9 — 0,88 мг, никотиновой кислоты (витамин РР) — 1,3 мг, витамина Е — 0,69 мг, витамина К — 0,4 мг. Ягоды обладают противовоспалительным, ранозаживляющим и противосклеротическим действием. Наивысшей витаминной ценностью плоды шиповника обладают в период полной физиологической зрелости. Плоды шиповника хорошо сохраняются в замороженном и сухом виде. Из них готовят варенье, компоты, повидло. Отвары из шиповника можно добавлять в компоты из других плодов, чем достигается значительное увеличение их питательности. ВАРЕНЬЕ ИЗ ШИПОВНИКА Промыть шиповник в горячей воде, снять с ягод «чашечки» и разрезать каждую ягоду пополам. Выбрать из ягод все семена. Сложить ягоды в миску, залить водой и варить, пока они не станут мягкими. Протереть их через сито, засыпать сахаром и варить, пока варенье не будет готово. На 500 г очищенного шиповника — 500 г сахара, 1 стакан воды. КОМПОТ ИЗ ШИПОВНИКА Зрелые ягоды шиповника промыть, разрезать пополам, очистить от семян и волосков и снова быстро промыть в холодной воде. Подготовленные плоды залить кипящим сахарным сиропом, прокипятить в течение 5 минут и оставить в сиропе на 18—24 часа. На следующий день плоды отделить от сиропа (с помощью дуршлага), сироп нагреть до кипения, кипятить 2—3 минуты и залить им плоды, уложенные в банки. Пастеризовать пол-литровые банки при температуре 80°С 20 минут. ПОВИДЛО ИЗ ШИПОВНИКА Зрелые плоды шиповника промыть, разрезать пополам, очистить от волосков и семян, добавить немного воды и кипятить до размягчения. Размягченные (но не переваренные) плоды протереть через сито и приступить к варке, которая не должна продолжаться более 40 минут. Сначала кипятить пюре без сахара, через 10—15 минут после начала кипения прибавить сахар и доварить повидло. Готовое повидло расфасовать в стеклянные банки. Стерилизовать в кипящей воде пол-литровые банки — 20 минут, литровые — 25 минут. На 1 кг очищенных плодов шиповника — 1 стакан воды; на 1 кг пюре — 750—800 г сахара. ШИПОВНИК С САХАРОМ Из крупного спелого шиповника удалить специальным ножом сердцевину — зернышки и волоски. Очищенный шиповник уложить в эмалированную посуду, доверху залить водой, варить на сильном огне до тех пор, пока он не станет мягким. Затем ягоды протереть через сито. Добавить в полученную массу сахар, тщательно перемешать, варить 10 минут. Горячие банки наполнить массой шиповника и закатать. На 800 г массы — 350 г сахара.
На моїй батьківщині є пасовисько, гектарів 60, одні неудобки, так воно заросло повністю шипшиною. Густота проростання як в садку - між кущами по кілька метрів.
Link to post
Share on other sites
1 час назад, Вадим Попов сказал:
7 часов назад, ромео сказал:
На днях бачив кущ шипшини. Так він весь вкритий якимись дивними пухнастими утвореннями... Що це таке?
5d38cbd16f71d_.thumb.JPG.c6818593ad96229303aaf0e1609f986e.JPG

Паразит. Грибковий наріст, в основному вражає цвіт, плоди, рідше листяні розетки, ще рідше стебла.

Ні, там цікавіше... Ось знайшов

Орехотворка

Вредители роз: распознать и обезвредить!

Несколько видов насекомых, похожих на ос, откладывают свои яйца в стебли роз и их личинки становятся причиной образования на стеблях наростов или галлов (диаметром 5-50 мм). Одни виды образуют галлы на стеблях, эти галлы имеют густые длинные волоски и по виду напоминают мох. Другие образуют галлы у корня, и эти галлы внешне напоминают бородавку. Если взять такой галл и разрезать, то в середине можно увидеть множество личинок, которые там развиваются. Яйца орехотворки откладывают в листья и побеги роз в мае-июне.

Способы борьбы: На сегодняшний день инсектицидов, при помощи которых можно было бы бороться с этими насекомыми, не существует. Поэтому лучшим способом борьбы в случае образования галла является обрезка зараженных стеблей и незамедлительное его сжигание, прежде чем из них вылупятся новые особи.

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

Сори, не в тему. У нас очень много на вербе вот таких роз. Происхождение такоеже - вредители

??µ?»?µ????µ ??????????µ ????·?? ???·? ???° ?????µ

Link to post
Share on other sites

Может быть и генетический сбой. На хвойных такое встречается. называется мётлы. Любители их используют для привоя, выращивая необычные хвойные деревья.

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
В 1/20/2015 в 12:47, язичник сказал:

Кілька років тому сіяв у нашій місцині вздовж високовольтної лінії.

Я вчера тоже решил посеять под высоковольтной, может сорняков меньше будет. Возле некоторых опор деревья под провода.

Конечно пришлось немного поработать, пока собрал, а потом подробил, получилось 3-литровое ведро. В следующий раз буду собирать поздний сорт и сажать.

IMG_9619.JPG

IMG_9622.JPG

Edited by Фомич
  • Like 1
Link to post
Share on other sites

Собрал немного зимовалых плодов шиповника. Подробил, замочил. Сделаю стратификацию и буду весной сеять.

IMG_20210227_222004.jpg

Edited by Фомич
  • Like 1
Link to post
Share on other sites
1 час назад, Фомич сказал:

Сделаю стратификацию и буду весной сеять.

 

Завтра? )

  • Haha 1
Link to post
Share on other sites

Найкраще восени потрібно сіяти. Там зі схожістю не все так просто, є деякі "нюанси", щоб насіння зійшло.

І садити треба тільки безшипну, плоди збираются без проблем.

 

  • Like 2
Link to post
Share on other sites
3 часа назад, Anatolij сказал:

Найкраще восени потрібно сіяти

Осенью уже посеял семена разной степени зрелости. 

Весной тоже можно сеять, если правильно подготовить семена. У меня весенние всходы хорошие, прорастают в первый год. Если сеять семена без подготовки, то прорастают только на второй год, при условии не допускания пересыхания семян в течении лета.  

 

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

Хочу небольшую живую изгородь из шиповника. Оказалось что шиповник не популярное растение и не смог найти красивоцветущих. Может ктото может продать несколько отростков цветущих белым и ярко-красным(бордовым) цветом.

Link to post
Share on other sites

Есть бесшипный, цветёт белым цветом. 

Сколько штук надо?

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
1 година тому, Anatolij сказав:

Есть бесшипный, цветёт белым цветом. 

Сколько штук надо?

Від такого і я б не відмовився, штук 5-10)

  • Like 1
Link to post
Share on other sites
15 часов назад, Anatolij сказал:

Есть бесшипный, цветёт белым цветом. 

Сколько штук надо?

Штук 5

Link to post
Share on other sites

     Я восени висадив кругом пасіки на віддалі метрів триста насіння шипшини, привезеної з Голландії. Цінна вона тим , що з одного куща можна було назбирати її великих плодів майже відро. Але стратифікування йому не проводив - тоді не до того було. Чекатиму сходів цього літа, може що й проросте...:)

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...