Перейти к содержанию

Пролісок


ДобровоЛ

Рекомендуемые сообщения

Проліска дволиста (Scilla) - надранній медо і пилконос. Проліска чи пролісок — рід трав'янистих рослин родини гіацинтових (Hyacinthaceae). Стебло безлисте; цибулина яйцевидна, 2—3 сантиметри у діаметрі. Листки лінійні, відходять від основи стебла. Квітки двостатеві, правильні, блакитні, сині, зрідка рожеві, білі, поодинокі або в китицях, розташовані на верхівці стебла. Плід — коробочка. Відомо близько 90 видів, поширених у помірних та тропічних областях — у Європі, Африці. В Україні відомо 4 види: найпоширеніші — проліска осіння (Scilla autumnalis) — росте в степах на Півдні України та в Криму; проліска дволиста (Scilla bifolia) і проліска поникла, або сибірська (Scilla sibirica) — в лісах і на узліссях. Серед пролісок є декоративні види. Вирощують проліски для озеленення (на газонах, клумбах), на зрізування (маленькі букети) та для вигонки (у теплицях). Найкраще вони ростуть суцільними насадженнями під різними листяними деревостанами на родючому ґрунті. Вони легко розселяються самосівом і вегетативно, тому в цих умовах не потрібно особливо турбуватися про їх розмноження. Всі види проліски - ранньовесняні медоноси і пилконоси. Медопродуктивність їх незначна (4 мг нектару з однієї рослини), але вони цінні тим, що зацвітають відразу ж після танення снігу. У народній медицині використовують цибулини проліски дволистої. Вони містять алкалоїд силіцил, дубильну кислоту, камедь та інші речовини і мають сечогінні, відкашлювальні, а у великих дозах блювотні й проносні властивості І з'являються перші ніжні квіти серед снігу, що тане, і зволоженої землі. Це пролісок! У кожному куточку він свій. У Сибіру та і у нас на Київщині — це фіолетово-синій простріл. У середній смузі пролісками буває звуть блакитну чубарку, білу анемону, медунку, гусячу цибулю, жовтий первоцвіт. Але справжній пролісок білосніжний родом із півдня Європи, там він росте в гірських лісах на вологому грунті. Латинська наукова назва роду пролісок — галянтус. Слово походить від двох грецьких коренів: «гала» — «молоко» і «антус» — «квітка», тобто в перекладі українською означає «молочну квітку». І дійсно, квітки проліска молочно-білі. Великий бутон, готовий ось-ось розкритися, схожий на краплю молока, що висить. Коли бутон розкривається, спочатку розходяться три зовнішні, довгі чисто-білі листочки, потім відкриваються три внутрішні, коротші. Усередині, як у маленькому дзвоні, заховані шість тичинок і маточка. За матеріалами іннетуpost-6465-1395615993_thumb.jpg post-6465-1395615112_thumb.jpgpost-6465-1395615145_thumb.jpg

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

І з'являються перші ніжні квіти серед снігу, що тане, і зволоженої землі.
А бджоли на ту пору вже "з'явились"?
Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

А бджоли на ту пору вже "з'явились"?

У нас оч много сейчас пролисков цветет и много еще не начали цвести. Пчелы их активно посещают!
Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

А бджоли на ту пору вже "з'явились"?

SeWerby, а Ви уважно розгляньте перше фото.
Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

У нас оч много сейчас пролисков цветет и много еще не начали цвести. Пчелы их активно посещают!

Приз, а я їх накопав у лісі і насадив на дачі. Ото на першому фото мої і бджоли теж. Трохи не якісно,- випробовую фото з телефону.
Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

  Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

×
×
  • Создать...