Jump to content

Очиток пурпурный

ДобровоЛ
 Share

Recommended Posts

Очиток пурпурный, или обыкновенный, или скрипун, или очиток-заячья капуста(Sedum telephium L.= Sedum purpureum L. Schuit) - многолетнее травянистое суккулентное растение семейства толстянковых (Crassulaceae) с мясистыми корнями-клубнями. Стебли простые, прямостоячие, высотой 20-70 см, неветвящиеся, сочные, густооблиственные, заканчиваются соцветием. У каждой особи стебель одиночный или их несколько. Листья очередные, продолговатые, мясистые, сочные, голые, сизые, по краю неравнозубчатые; нижние — постепенно суженные в короткий черешок, верхние — сидячие, с округлым основанием. Цветки очитка пурпурного красные или малиновые, собраны в верхушечное густое щитковидное соцветие. Чашечка зеленая, из 5 острых чашелистиков. Венчик пурпурный, лиловый или розовый, может быть и почти белым, из 5 продолговато-ланцетных лепестков длиной 5-6 мм. Цветет очиток пурпурный с июля до осени.Очиток пурпурный хороший медонос и пыльценос, который охотно посещают пчелы целый день. Очень ценен для пчеловодства тем, что выделяет нектар даже и в засуху. Медопродуктивность очитка пурпурного зависит от условий его произрастания и составляет больше 40 кг с 1 га. Мед относится к высокосортным и пригоден для зимовки пчел. Не справедливо было бы тут не вспомнить и об очитке обыкновенном.Очиток обыкновенный . Хороший осенний медонос, за две недели сентября каждая семья может взять 8—10 кг нектара в сутки. Мёд светло-жёлтый, высокого качества, пригоден для зимовки пчел, в сотах зимой не кристаллизуется и хорошо потребляется пчёлами. Уникальные лечебные свойства этого растения заслуживают высочайшей похвалы. И, разумеется, глубокого изучения и исследований, особенно к применению при злокачественных новообразованиях. Это один из биогенных стимуляторов, превышающих по биологической активности препараты алоэ, но без их противопоказаний. Его противоопухолевая активность намного превосходит болиголов и, в отличие от него, он абсолютно не токсичен. Очиток пурпурный входит в число сильнейших иммуностимулирующих средств, но действует на организм не в качестве кнута, а мягко, ласково, щадяще.Настойка водная корней очень действенное средство для поднятия потенции. Можно перечислить великое множество болезней, при которых желательно участие препаратов очитка пурпурного. РАК ЛЮБОЙ ЛОКАЛИЗАЦИИ. Очиток пурпурный – не путать с другими видами очитков! – уже давно используют при лечении злокачественных опухолей по своей рецептуре (к сожалению, нигде больше она не указывается, да и сами очитки часто путают, называя заячьей капустой то очиток большой, то очиток обыкновенный и т. д.). 1 столовая ложка без горки, почти вровень с краями, заваривается стаканом кипятка, настаивается 2 часа. Принимать по четверти стакана 3-4 раза в день. Заспиртованный сок назначается по 20 капель так же 3 раза в день. Лечение всегда ведётся в комплексе с другими противоопухолевыми и вспомогательными растениями. Кроме того, настой травы полезен при туберкулёзе лёгких, пневмонии, сердечной недостаточности, эпилепсии и как тонизирующее средство при общей слабости, болезнях почек, нервных расстройствах. Не приходилось обнаруживать какие-либо резкие побочные проявления даже при длительном применении этого очитка, разве что следует учесть, что он слегка повышает давление, а превышение дозировки способно вызвать кратковременное перевозбуждение, в редких случаях – головокружение и головную боль.

• Like 3

• 4 months later...
Очиток пурпурный, или обыкновенный, или скрипун, или очиток-заячья капуста(Sedum telephium L.= Sedum purpureum L. Schuit) - многолетнее травянистое суккулентное растение семейства толстянковых (Crassulaceae) с мясистыми корнями-клубнями.

post-6465-1398262931_thumb.jpg post-6465-1398262900_thumb.jpgpost-6465-1398262954_thumb.jpg А ось і фото під час його цвітіння. Цвіте очиток пурпурний від липня і аж до пізної осені. Разом з тим він прекрасний пилконос, а мед його добре підходить для зимівлі бджіл . У цьому його надзвичайна цінність для нарощування бджолосімей до зими. Адже у цей час дуже мало у природі як нектаро- так і пилконосів.
  • Like 3

• 2 weeks later...
Очиток пурпурный, или обыкновенный, или скрипун, или очиток-заячья капуста(Sedum telephium L.= Sedum purpureum L. Schuit) Стебли простые, прямостоячие, высотой 20-70 см, неветвящиеся, сочные, густооблиственные, заканчиваются соцветием. У каждой особи стебель одиночный или их несколько. Листья очередные, продолговатые, мясистые, сочные, голые,

Якраз зараз його можна успішно використовувати для приготування салатів, допоки у природі зелені ще не так і багато. А його соковите, молоде листя вже добре наповнене вітамінами та мікроелементами. А восени можна буде зібрати й гарний нектарний урожай.
  • Like 3

• 1 month later...
А восени можна буде зібрати й гарний нектарний урожай.

можу поділитися черенками цієї дуже корисної рослини, пока я на дачі.post-6465-1410341796_thumb.jpg Ось нещодавно зацвів мій очиток пурпурний. Бджоли його просто обожнюють.
  • Like 3

• 1 year later...

А як він розмножується? Наскільки я зрозумів діленням корневищ? І в яку пору року ділити? Навесні чи пізньої осені? У мене вже багато років росте, але до недавнього часу виконував виключно декоративні функції Кущ досить таки дебелий, що ділити буде. ;)  Правда мій більше схожий на седум Эверса (sedum Ewersii) бо в період розвитку має такий вигляд

bibldb_83760_1178_36227-04.jpg

• Like 3

А як він розмножується? Наскільки я зрозумів діленням корневищ? І в яку пору року ділити? Навесні чи пізньої осені? У мене вже багато років росте, але до недавнього часу виконував виключно декоративні функції Кущ досить таки дебелий, що ділити буде. ;)  Правда мій більше схожий на седум Эверса (sedum Ewersii) бо в період розвитку має такий вигляд

Якщо зазнятий днями,- це не він! Він зараз квітує і бджоли його просто обсідають. А пересаджувати можна в любий час. Головне,- добре поливати після пересадки. Приїжджай ,- поділюсь,- він добре розводиться поділом куща.:ay:

• Like 2

Ні, зараз він квітує і бджілки його досить таки охоче відвідують. А такий вигляд, як я привів на фото він має навесні

• Like 3

Ні, зараз він квітує і бджілки його досить таки охоче відвідують. А такий вигляд, як я привів на фото він має навесні

Тоді це він!

• Like 3

Мене просто трохи збентежило те, що назви різні - пурпурний описаний як Sedum telephium L.= Sedum purpureum L. Schuit, а мій більше схожий на sedum Ewersii.

• Like 2

• 2 weeks later...

Мене просто трохи збентежило те, що назви різні - пурпурний описаний як Sedum telephium L.= Sedum purpureum L. Schuit, а мій більше схожий на sedum Ewersii.

Якщо він цвіте пурпурними квітами, то це точно він. Бо  з жовтими.- то отруйний і його в їжу, ясно, використовувати ніяк не можна!1444224225082_m.thumb.jpg.392592ef822bdb А оце мій так цвів до морозів. Дуже корисне його листя і в салаті, і в борщі...Лікує багато хвороб як жіночих так і чоловічих, в т.ч. і "чоловічу силу".

• Like 4

Саме так і мій цвів. Тепер з цими морозами і відсутністю вологи мабуть відкладу россаджування на весну. А може ще й встигну цьогоріч.

• Like 2

Якщо він цвіте пурпурними квітами, то це точно він. Бо  з жовтими.- то отруйний і його в їжу, ясно, використовувати ніяк не можна!1444224225082_m.thumb.jpg.392592ef822bdb А оце мій так цвів до морозів. Дуже корисне його листя і в салаті, і в борщі...Лікує багато хвороб як жіночих так і чоловічих, в т.ч. і "чоловічу силу".

А в який період можна використовувати його в їжу?

• Like 1

А в який період можна використовувати його в їжу?

venchyk Увесь час - тобто протягом року.Там , у першому пості я, здається, ж писав,що його і в салати і в супи та борщі використовують. Навіть засолюють і консервують. Але потрібно проконтролювати його вплив на підвищення тиску саме для Вас особисто. Бо мені, приміром , вживати його можна, але не у великій кількості,- тиск високий Чорнобиль-86 мені залишив, як пам"ять.:umora:

• Like 4

Дякую за вичерпну інформацію! Весною будем вживати,бо зараз він трохи підмерз.

• Like 2

• 6 months later...

Поділив свій великий кущ очітка на декілька маленьких. Начебто прижився, в усякому випадку не зів'яв, а видно, що набирає силу. Як розростеся, повторю операцію :) Зроблю таку собі декоративну стіну з кущів. І оку приємно, і бджілкам користь.

• Like 1

в мене біля пасіки по чагарниках дикорослий росте. в цьому році теж бачив молоду паросль.

• Like 2

• 1 month later...
В ?22?.?04?.?2016 в 11:21, Рейл сказал:

Поділив свій великий кущ очітка на декілька маленьких. Начебто прижився, в усякому випадку не зів'яв, а видно, що набирає силу. Як розростеся, повторю операцію :) Зроблю таку собі декоративну стіну з кущів. І оку приємно, і бджілкам користь.

Він водохльоп. Тож побільше поливай . Ну, а хоч під"їжджай,- можу й своїм поділитися. Якщо із землею викопати,- приживеться й зараз.:IMHO:

• Like 1

• 2 months later...

Пчёл на очитке тьма. Если пчёлкам он так нравится то на следующий год рассажу его побольше.

• Like 2

18 минут назад, siverit сказал:

Пчёл на очитке тьма. Если пчёлкам он так нравится то на следующий год рассажу его побольше.

Розсадив по периметру точка, а також і обабіч доріжок, цвіте він довго бджоли відвідують очиток активно.

• Like 1

Ось так працюють бджоли на очитку, фото вчорашнє...

20160831_162740.jpg

• Like 3

• 6 months later...
В 22.04.2016 в 10:21, Рейл сказал:

Хорошо приживается в любое время . Любит полив.

• Like 3

24 минуты назад, Рус сказал:

Кто может помочь с семенами или корешками?

Не сильно спішіть садити,у мене крім трутнів яких по виганяли ніхто ним не цікавиться.Може в мене бджоли не правильні:dntknw:

• Like 2

• 5 months later...

Якраз почав у мене цвісти! :ay:Точно, що найпізніший медонос! :IMHO:

• Like 1