Jump to content

Дещо про бджільництво Грузії

Svan

Recommended Posts

Цього літа їздив з сім"єю в Грузію та Туреччину на своєму авто. Було багато цікавих зустрічей та вражень, і деякі з них пов"язані з бджільництвом. Трохи розповім про них. Є в Грузії така історична місцевість - Хевсуретія. Туди непросто доїхати, бо складна дорога. В Хевсуретії є село Хахматі. Ще до поїздки я прочитав, що колись воно славилось на всю Грузію своїм медом. Вирішив - якщо повезе, обов"язково туди заїду. Заїхав. Зараз в Хахматі живе 6 сімей, і то тільки влітку. Бджільництвом займається одна людина. (На жаль, забув його ім"я). Ось так виглядає пасіка в Хахматі. post-4271-1378562979_thumb.jpg Ми трохи поспілкувалися з пасічником, хоча російську він знає дуже слабенько. Запитую його: " Чому тільки ти займаєшся бджільництвом?" - Відповідає: " Це дуже складна справа, мене навчив цьому дід, а інші не можуть займатися!" Ми купили в нього літрову банку меду. Мед - із рододендрону, дуже запашний, смачний, світлого кольору (як чистий акацієвий). А В Аджарії мені подарували мед їз їстивного каштану. Він дуже гіркий, якщо з"їсти зразу ложку - хочеться промити рот від гіркоти. Темного кольору, практично не кристалізується. Теж дуже запашний. Я прочитав в інтернеті, що в Італії та Франції він вважається найкращим із всіх медів, і він найбільш бактерицидний серед інших медів. Італійці його їдять з бутербродами: мажуть чорний хліб маслом, і зверху - зовсім трохи меду. Я спробував - дуже сподобалося! Смак зовсім незвичний, і якщо вам не показати, що ви їсте - ніколи не подумаєте, що це бутерброд з медом. Ось тут мені подарували каштановий мед: post-4271-1378563565_thumb.jpg В одному з турецьких містечок ми побачили магазин пасічницького реманенту, але, на жаль, він був зачинений. Та біля магазину була виставлена на продаж ось така колода: post-4271-1378563982_thumb.jpg Я вважаю, було б цікаво, якби колоди продавались і в нас. Коли ми були в Хевсуретії, я звернув увагу на те, що біля деяких дворів стоять красиві вулики: явно "заводські", однакові, з логотипом виробника. Поцікавившись, з"ясував, що це в них така державна програма для депресивних гірських районів. Привозять вулики, і роздають всім бажаючим по 2 штуки, щоб заохотити людей до бджільництва. Вулики - однокорпусні дадани на 10 рамок, з магазином на 145. На жаль, я чомусь не сфотографував їх крупним планом, але ось вони біля одного з монастирів: post-4271-1378564325_thumb.jpg Ті люди, з якими я розмовляв, не дуже вдоволені цими вуликами. Але чому саме - мені розпитати не вдалося, бо їм важко говорити російською. Єдине, що зміг зрозуміти - в уликах завеликі льотки. Але коли я відповів, що льотки можна легко зменшити, грузин здивовано запитав, звідки я такий розумний. :) Мабуть, я розговорився не з "справжнім" пасічником. :)

Молодець. Гарно все розказав і показав. Цікаво. Пасіка велика. Та вулики малого розміру. Означає що взятки там невеликі.

М Та вулики малого розміру. Означає що взятки там невеликі.
Так, взятки - як у нас в гірській частині Карпат. Сніг сходить в кінці травня, а вже в кінці вересня - летить перша крупа. Хахматі - це майже висота Говерли. Пасічник сказав - 30 кг. з сім"ї - це для них ду-уже гарний показник, якого рідко вдається досягнути. Але зате це ж МЕД! :)

Але зате це ж МЕД!

Був у Славську. Продавали по 100 гр/л. Аромат був сильний.

• Алёнка changed the title to Дещо про бджільництво Грузії

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...