Svan Posted September 7, 2013 Share Posted September 7, 2013 Цього літа їздив з сім"єю в Грузію та Туреччину на своєму авто. Було багато цікавих зустрічей та вражень, і деякі з них пов"язані з бджільництвом. Трохи розповім про них. Є в Грузії така історична місцевість - Хевсуретія. Туди непросто доїхати, бо складна дорога. В Хевсуретії є село Хахматі. Ще до поїздки я прочитав, що колись воно славилось на всю Грузію своїм медом. Вирішив - якщо повезе, обов"язково туди заїду. Заїхав. Зараз в Хахматі живе 6 сімей, і то тільки влітку. Бджільництвом займається одна людина. (На жаль, забув його ім"я). Ось так виглядає пасіка в Хахматі. Ми трохи поспілкувалися з пасічником, хоча російську він знає дуже слабенько. Запитую його: " Чому тільки ти займаєшся бджільництвом?" - Відповідає: " Це дуже складна справа, мене навчив цьому дід, а інші не можуть займатися!" Ми купили в нього літрову банку меду. Мед - із рододендрону, дуже запашний, смачний, світлого кольору (як чистий акацієвий). А В Аджарії мені подарували мед їз їстивного каштану. Він дуже гіркий, якщо з"їсти зразу ложку - хочеться промити рот від гіркоти. Темного кольору, практично не кристалізується. Теж дуже запашний. Я прочитав в інтернеті, що в Італії та Франції він вважається найкращим із всіх медів, і він найбільш бактерицидний серед інших медів. Італійці його їдять з бутербродами: мажуть чорний хліб маслом, і зверху - зовсім трохи меду. Я спробував - дуже сподобалося! Смак зовсім незвичний, і якщо вам не показати, що ви їсте - ніколи не подумаєте, що це бутерброд з медом. Ось тут мені подарували каштановий мед: В одному з турецьких містечок ми побачили магазин пасічницького реманенту, але, на жаль, він був зачинений. Та біля магазину була виставлена на продаж ось така колода: Я вважаю, було б цікаво, якби колоди продавались і в нас. Коли ми були в Хевсуретії, я звернув увагу на те, що біля деяких дворів стоять красиві вулики: явно "заводські", однакові, з логотипом виробника. Поцікавившись, з"ясував, що це в них така державна програма для депресивних гірських районів. Привозять вулики, і роздають всім бажаючим по 2 штуки, щоб заохотити людей до бджільництва. Вулики - однокорпусні дадани на 10 рамок, з магазином на 145. На жаль, я чомусь не сфотографував їх крупним планом, але ось вони біля одного з монастирів: Ті люди, з якими я розмовляв, не дуже вдоволені цими вуликами. Але чому саме - мені розпитати не вдалося, бо їм важко говорити російською. Єдине, що зміг зрозуміти - в уликах завеликі льотки. Але коли я відповів, що льотки можна легко зменшити, грузин здивовано запитав, звідки я такий розумний. Мабуть, я розговорився не з "справжнім" пасічником. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Маркіян Posted September 7, 2013 Share Posted September 7, 2013 Молодець. Гарно все розказав і показав. Цікаво. Пасіка велика. Та вулики малого розміру. Означає що взятки там невеликі. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Svan Posted September 7, 2013 Author Share Posted September 7, 2013 М Та вулики малого розміру. Означає що взятки там невеликі. Так, взятки - як у нас в гірській частині Карпат. Сніг сходить в кінці травня, а вже в кінці вересня - летить перша крупа. Хахматі - це майже висота Говерли. Пасічник сказав - 30 кг. з сім"ї - це для них ду-уже гарний показник, якого рідко вдається досягнути. Але зате це ж МЕД! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Маркіян Posted September 8, 2013 Share Posted September 8, 2013 Але зате це ж МЕД! ? Був у Славську. Продавали по 100 гр/л. Аромат був сильний. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.