Jump to content

Объединение семей

Recommended Posts

Чи правильно я зроблю?

В теорії все б мало спрацювати. А ще є вулики, чи тільки два?

Хочу об"єднати слабку сім"ю з сильною. Але вони зараз в різних вуликах, відстань десь метрів 6 між ними. Думаю діяти так: ввечері їх об"єднаю, закрию на ніч льотки, (добряче збризкаю при об"єднанні бджіл та рамки мелісою). Пустий вулик заберу взагалі . Перед льотками в землю встромлю кілька гілок (десь читав, що так бджоли змушені ніби по новому облітатися). Зранку льотки відкрию. Ось і все. Чи правильно я зроблю?
Вернись в тему "Срочно нужна помощь" там тебя ждёт сюрпрайз

В теорії все б мало спрацювати. А ще є вулики, чи тільки два?
Мапет, вулики є, але без бджіл. :)

Тоді взагалі ніяких проблем з об'єднанням. Ви можете просто в погожий день витрусити всіх бджіл на східці перед вуликом, куди приєднуєте. А вулик сім'ю з якого хочете приєднати, на старе місце не ставте і льотки всі закрийте. Їм просто не буде вибору, окрім як попроситися в заселений вулик. Хоча судячи з переписки, я зрозумів, що об'єднувати Вам вже нема потреби... :wave:

Хоча судячи з переписки, я зрозумів, що об'єднувати Вам вже нема потреби... :wave:
Mapet, як це - нема? Є, хоча б тому, що жаль знищувати струтнявілу сім"ю. Просто жаль бджіл. Он Мико мені каже, що в сім"ю-трутівку плідну матку не можна давати, та я це й сам знаю. Взагалі, я трохи розгубився. Вчора, наскільки я зрозумів, мова йшла про те, що в сім"ї є струтнявіла матка. Але ж цілком можливо, що там уже є бджоли-трутівки, і тоді це вже інша картина. Таку сім"ю не виправиш навіть плідною маткою, бо вони вже її не приймуть. Чи можна тоді з"єднувати так, як Ви пишете, Mapet?

Svan, треба ретельно переглянути проблемну сім‘ю. Якщо там матка-трутівка, то проблем нема бо тоді бджіл-трутівок не буде. А от коли матки таки нема і вже з‘явилися трутівки - то вже зовсім інша картина.

Бортник, можливо, моє питання буде трохи наївним, але якщо я побачу в сім"ї матку ( а знайти її буде не проблема, бо бджіл небагато, а матка мічена), чи буде це означати, що трутівок немає? Іншими словами: чи можуть одночасно в сім"ї бути і струтнявіла матка, і бджоли-трутівки? Для мене це важливо, бо знищувати бджіл - важко. Власне, я й стару матку залишив в зиму тому, що просто рука не піднімалася її роздавити. Думав - хай живе, потім самі змінять, коли буде потрібно.

Бортник, можливо, моє питання буде трохи наївним, але якщо я побачу в сім"ї матку ( а знайти її буде не проблема, бо бджіл небагато, а матка мічена), чи буде це означати, що трутівок немає? Іншими словами: чи можуть одночасно в сім"ї бути і струтнявіла матка, і бджоли-трутівки?
Наука каже що не можуть бути одночасно трутівки разом з маткою бо матка виділяє маточну речовину і це гальмує розвиток яєчників у робочих бджіл.

Mapet, як це - нема? Є, хоча б тому, що жаль знищувати струтнявілу сім"ю.

У Вас не струтнявіла сім'я, а матка-трутівка, це різні речі, Бортник вже написав. Струтнівілу сім'ю я теж тепер не виправляю, а матку-трутівку замінити не складає особливих проблем, особливо зараз навесні. Витрушуючи бджіл, ви ліквідовуєте сім'ю, проте не знищуєте бджіл, це теж очевидно. Що Вам далі робити? Це залежить від того скільки бджіл залишилося в сім'ї з тою неважною маткою та що і коли Вам перепаде від Мико і Бортника... :) Якщо сім'я обсиджує хоча б 4 рамки і вдасться швидко поміняти матку, то перспектива є, інакше теж не варто мучити бджіл і себе. Хіба піддати їм(окрім нової матки) рамочку КРИТОГО РОЗПЛОДУ НА ВИХОДІ. Ну якось так... :dntknw:

бо знищувати бджіл - важко.
'Svan' Не торопись уничтожать, если жалко, дам микросемейку на 2 рамочки расплода В придачу к обещанному Будем тянуть за уши с того света твою семейку -трутовку До 2 мая подожди Просто мне сегодня и завтра нужно быть дома, а на 2 мая клиенты должны ехать за пчёлами Готовся :az:

• 8 months later...

Така проблема- є ну дуже зла але сильна сімя, з неміченою маткою. Хочу весною, якомога раніше, обєднати з відводком. Проблема в тому, що матку в сімї знайти буде скоріш за все складно( немічена, а бджоли ну дуже злі). Бажання моє думаю зрозуміле.У відводку матка мічена, засунути під ковпачок не проблема, а от як ліквідувати злючку при цьому по максимуму використавши її бджіл:dntknw:

Така проблема- є ну дуже зла але сильна сімя, з неміченою маткою. Хочу весною, якомога раніше, обєднати з відводком. Проблема в тому, що матку в сімї знайти буде скоріш за все складно( немічена, а бджоли ну дуже злі). Бажання моє думаю зрозуміле.У відводку матка мічена, засунути під ковпачок не проблема, а от як ліквідувати злючку при цьому по максимуму використавши її бджіл:dntknw:
весною винести в поле і струсити на землю (покривало) - можливо пощастить побачити мать, яка там і лишиться, бджола полетить на старе місце, день-два посиротіють, потім дати матку з відводком. Або ж взяти рукавиці і переглянути рамки - матка буде десь на розплоді, якого багато ще не буде, та й бджола переважно ранньою весною миролюбна.

бджола полетить на старе місце, день-два посиротіють, потім дати матку з відводком.

Перший варіант найліпший, тільки треба забрати там матку,- були у мене випадки, коли кладуща матка літала, як Б-52!. Але не треба чекати день-два, а підсаджувати матку не пізніше трьох годин(інакше закладуть маточники) і не раніше двох(щоб відчули осиротіння) - під ковпачок, попередньо все ж збискавши з росинки обидві сім'ї ароматизованим розчином. Матку через добу-дві , перевіривши відношення бджіл до неї і перевіривши на маточники весь вулик, можна звільнити.

бджола полетить на старе місце, день-два посиротіють, потім дати матку з відводком.

Перший варіант найліпший, тільки треба забрати там матку,- були у мене випадки, коли кладуща матка літала, як Б-52!. Але не треба чекати день-два, а підсаджувати матку не пізніше трьох годин(інакше закладуть маточники) і не раніше двох(щоб відчули осиротіння) - під ковпачок, попередньо все ж збискавши з росинки обидві сім'ї ароматизованим розчином. Матку через добу-дві , перевіривши відношення бджіл до неї і перевіривши на маточники весь вулик, можна звільнити.
як на мене, то за 2-3 години сім'я ще досить збуджена буде (ще з поля якийсь час злітатимуться), та й якщо вже матку забрати, то тоді вже висипати не потрібно. Відводок навіть можна у іншу пусту частину вулика поставити (матку в кліточку, всіх росинкою), до нього переставити рамки з розплодом із сім'ї, а бджола згодом сама перейде.

• 2 years later...

Решил об"единить отводок и рой. Оба по 5 рамок. Перенёс рой в улей к отводку, поставил перегородку, в ней сделал 3 отверстия и заклеил их газетой(так мне посоветовали). Прошло больше суток, газету не грызут. Улей - лежак, у каждой семьи свой леток, но видно путаются и есть потери. Кто, что может посоветовать. Один пчеловод, советовал подселять маток и об"единять во время ГВ(?) Хочу попробовать способ(на видео)  под рюмочку. Вот только не знаю как расположить рамки после того как уберу перегородку. Выстроить гнездо для одной семьи? С краю медоперговые, в середине расплод? Наверно это надо делать сразу. Матку хочу, чтобы пчёлы оставили сами, пусть выбирают.

В 21.06.2016 в 15:44, ss77 сказал:

Вот только не знаю как расположить рамки после того как уберу перегородку. Выстроить гнездо для одной семьи? С краю медоперговые, в середине расплод? Наверно это надо делать сразу. Матку хочу, чтобы пчёлы оставили сами, пусть выбирают.

Рамки можна на день-два залишити так як є. А тоді вже перетасувати як для одної сім'ї.

Возник вопрос сделал отводок - поднял матку с гнезда в корпус на 145 рамке без летка, отделил от гнезда разделительной решеткой матка засеяла три рамки я взял эти корпуса и вместе с пчелой и маткой забрал на отдельное днище получился отводок со старой маткой, потом в основную семью хочу подсадить новую матку но если не получится как правильно обьеденить отводок с маткой с семьей в которой не приняли матку? Просто поставить на верх через газетку?

3 часа назад, BVL_Studio сказал:

Возник вопрос сделал отводок - поднял матку с гнезда в корпус на 145 рамке без летка, отделил от гнезда разделительной решеткой матка засеяла три рамки я взял эти корпуса и вместе с пчелой и маткой забрал на отдельное днище получился отводок со старой маткой, потом в основную семью хочу подсадить новую матку но если не получится как правильно обьеденить отводок с маткой с семьей в которой не приняли матку? Просто поставить на верх через газетку?

Поставить на верх через газету, в газете сделать несколько отверстий, но у отводка первое время должен быть свой леток.

4 часа назад, Корнєєв Олег сказал:

в газете сделать несколько отверстий,

Они и так ее не плохо прочитают.

В 21.06.2016 в 22:18, sunflower сказал:

Они и так ее не плохо прочитают.

А вот мои плохо читают. За двое суток не прочитали, сделал дырочки,полдня прошло - никакого результата. Развел спирт, побрызгал и убрал перегородку. Всё прошло на ура! Ни одной погибшей! Теперь подумываю расформировать ещё одну семью. 6-го июня вышел рой, несколько маточников - несколько маток. Решил не вмешиваться, так матка до сих пор поёт и не червит. А уже подсолнух зацвёл.

Изображение 022.jpg

Решил расформировать эту роевую семью. Поделю пополам и подселю под рюмочку в две другие.

В 26.06.2016 в 14:34, ss77 сказал:

Развел спирт, побрызгал и убрал перегородку. Всё прошло на ура! Ни одной погибшей!

А мої "непитущими" виявилися.:(

1 минуту назад, Ksenya сказал:

А мої "непитущими" виявилися.:(

Як і в людей. Одні напилися і обнялися:az: а інші напилися і чубляться398348416ac0c10f3dbde4db21d7e893.gif

• 4 weeks later...

Подскажите как поступить.при отборе рамок на откачку , неделю назад, скорее всего повредил матку и при осмотре сегодня обнаружил кучу маточников их поудолял.семья в лежаке , есть пустые корпуса, пересадить в корпус и через газету поставить корпус с отводком  .

Первые два обьединения под рюмочку прошли на ура. Правда не было первака ,соеденились под коньяк:az:

• Алёнка changed the title to Об'єднання сімей

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...