Jump to content

Объединение семей

Recommended Posts

вулика у якому живе відводок??? І рій зайшов туди без драки з охороною? , що ж то у Вас там за бджоли такі?

Уточню. Відводок був сформований тиждень тому на маточник. Якщо матка і вийшла то була ще не облітана. Зрозуміло що на плідну матку я б такого не зробив. А чому зробив так. Бо просто часу не має тепер, бо і медозбір почався і бджоли рояться. Необхідно всі сім"ї переглянути..... Одним словом запарка.
Я б ще радив перед цим з вулика вилучити матку за годинку до процесу - семе те Я колись такий метод випробував, але матку з вулика не забрав (хоча і помістив у кліточку)

Ось і shutbanderas радить. Бачте я не новачок в цьому методі.

вулика у якому живе відводок??? І рій зайшов туди без драки з охороною? , що ж то у Вас там за бджоли такі?

Уточню. Відводок був сформований тиждень тому на маточник. Якщо матка і вийшла то була ще не облітана. Зрозуміло що на плідну матку я б такого не зробив. А чому зробив так. Бо просто часу не має тепер, бо і медозбір почався і бджоли рояться. Необхідно всі сім"ї переглянути..... Одним словом запарка.
Я б ще радив перед цим з вулика вилучити матку за годинку до процесу - семе те Я колись такий метод випробував, але матку з вулика не забрав (хоча і помістив у кліточку)

Сам так робив. Але підселяти можна лише до слабачків. Проблем не було.

У лежаку маю два відводки. Коли робив відводки, то думав обєднати з часом. Але тепер хотів би зробити дві сімї. Як правильно розселити (пересилити один відводок) у інший вулик :helpme:
Поставити інший вулик перед льотком того відводку, який хочете забрати і перенести рамки. І згодом щодня по 10-15 см можна відсовувати, щоб установити на постійному місці.
Немного добавлю передвигать можно по 0,5 метра :hi:
Если нужно улей какой-то переместить в другое место, да. Но если речь идет о двух рядом стоящих, нужно быть осторожным, чтобы летная пчела не оказалась, где не надо.

Здаюсь. Не чув раніше про такий метод об`єднання. Я так розумію, що він діє тільки для щойно спійманого рою. Щоб у бджіл, які заходять до вулика, був мед у зобиках. Так?

Здаюсь. Не чув раніше про такий метод об`єднання. Я так розумію, що він діє тільки для щойно спійманого рою. Щоб у бджіл, які заходять до вулика, був мед у зобиках. Так?

Мабуть що так. Хоч про мед у зобику то я почув вперше. А потім подивився у книжку і там так написано.

Об'єднував(підсилював, виправляв трутівку) таким чином не раз. Тут головне :IMHO: щоб той хто приймає був у своєму вулику з маткою*, а тих, кого під'єднуєш струсити на східці перед вуликом. Матку варто посадити в кліточку до наступного дня, а зайде у вулик і молода і летна без будь-якої бійки. Якщо струсити чужих прямо в вулик без надання всім одного запаху, тоді в вулику буде бійка, а так всі просяться, а тому хто стукає - відчиняють. :):hi: * - маю на увазі, що при виправлені трутівки вулик з відводком ставлю на місце трутівки, тоді ті бджоли які жили на цьому місці прилітаючи бачать чужий вулик і починають проситися.

• 2 months later...

Добрый день всем , нужен совет ! Есть две небольшие семьи по 4-5 рамок, содержатся в лежаках на 16 рамок, расстояние между ульями метров 10-12,хочу соединить на зиму. Двигать их каждый день по 0,5 м. нет возможности (живу в городе, пасека за городом, навещаю по выходным), да и по 0,5 м. в день это три недели двигать надо. Кто-то может подсказать как мне поступить в такой ситуации? Пчёлами занимаюсь первый год,опыта по соединению семей нет! Заранее спасибо!

Привет, я обьединял в лежаке так - отбирал менее нравящуюся матку и просто переставлял рамки предварительно приклеив газету скотчем между семей, обоих росинкой с корвалолом обдал. Далее старый улей брал, а на обьединенном верхний леток закрывал а на прилетку нижнего кидал пучок травы чтоб перекрывал им вылет. Впринципе все -траву они уберут сами и, пробираясь сквозь нее заново пойдут на облет, естественно, что какой то процент летной пчелы с убранного улика рассеется по пасеке, но при данных условиях думаю подойдет :IMHO1:

Так вот и я так думаю, что лётная пчела слетит на старое место,потом конечно разлетится по пасеке но хотелось бы за счёт неё подсилить именно вторую семью. В той семье которую хочу пересадить матка слабая и расплода практически уже нет,получается почти вся пчела в улье лётная. Не получится так, что вся лётная пчела разойдётся по другим ульям, а та семья которую хотел подсилить так и останется нисчем?

Добрый день всем , нужен совет !Есть две небольшие семьи по 4-5 рамок, содержатся в лежаках на 16 рамок, расстояние между ульями метров 10-12,хочу соединить на зиму. Двигать их каждый день по 0,5 м. нет возможности (живу в городе, пасека за городом, навещаю по выходным), да и по 0,5 м. в день это три недели двигать надо.Кто-то может подсказать как мне поступить в такой ситуации?Пчёлами занимаюсь первый год,опыта по соединению семей нет!Заранее спасибо!

Ану переглянте всі сторінки. Здається мені, що це вже пережували не один раз. Та все ж додам. Підгодуйте трошки обидві зараз і чекайте до холодів (+5). У нас це кінець жовтня - середина листопада. У Вас трохи пізніше. Бджоли зберуться в клуб. Тоді обережненько по рамочці перенесіть до одної сім"ї. Що впаде на дно треба зібрати на лист паперу. От і вся процедура.

Кто-то может подсказать как мне поступить в такой ситуации?

Підтримую
Підгодуйте трошки обидві зараз і чекайте до холодів (+5)

Після об'єднання ще можна за заставну поставити пару пляшок з горячою водою(Струк07 радив), щоб впавші на дно бджоли піднялися.

Добрый день всем , нужен совет ! Есть две небольшие семьи по 4-5 рамок, содержатся в лежаках на 16 рамок, расстояние между ульями метров 10-12,хочу соединить на зиму. Двигать их каждый день по 0,5 м. нет возможности (живу в городе, пасека за городом, навещаю по выходным), да и по 0,5 м. в день это три недели двигать надо. Кто-то может подсказать как мне поступить в такой ситуации? Пчёлами занимаюсь первый год,опыта по соединению семей нет! Заранее спасибо!
Перед тем как задать вопрос, прочитал всю тему, ответа не нашол, поэтому обратился к Вам (знатокам) за помощью! Ведь у кого большие пасеки, Вы же не двигаете пол-лета два улья на встречу друг к другу? Кто-то может дать толковый совет - или не царское это дело новичкам помогать? Если это секрет который нельзя розглашать на форуме, тогда скиньте пожалуйста в приват! Заранее всем спасибо!java script:emoticon(':az:',%20'smid_12')

Перед тем как задать вопрос, прочитал всю тему, ответа не нашол, поэтому обратился к Вам (знатокам) за помощью! Ведь у кого большие пасеки, Вы же не двигаете пол-лета два улья на встречу друг к другу? Кто-то может дать толковый совет - или не царское это дело новичкам помогать? Если это секрет который нельзя розглашать на форуме, тогда скиньте пожалуйста в приват! Заранее всем спасибо!java script:emoticon(':az:',%20'smid_12')

Про это уже не раз прописывалось :hi: Можно отвезти в другую местность километров на 5 , а если нет возможности создать преграду ( наложить веток , травы соломы ) чтобы облетелись по месту , как то так :ah:

Ведь у кого большие пасеки, Вы же не двигаете пол-лета два улья на встречу друг к другу?

Просто одна сім'я залишається на місці, а інша приєднується до неї. Краще зробити це пізно восени. На форумі про це вже говорили.

Чи потрыбно перед обєднанням сімей матку преєднуваної сімї вбивати перед приєднанням чи раніше щоб сімя почула сирітство?

Чи потрыбно перед обєднанням сімей матку преєднуваної сімї вбивати перед приєднанням чи раніше щоб сімя почула сирітство?
Ну дак если 4-5 рамок с матками, так зачем их соединять, убивать одну матку! Поставьте сплошную перегородку и пусть две семейки в одном лежаке перезимуют, через перегородку все будет ок :ay::hi:

Ну дак если 4-5 рамок с матками, так зачем их соединять, убивать одну матку! Поставьте сплошную перегородку и пусть две семейки в одном лежаке перезимуют, через перегородку все будет ок :ay::hi:
В відводку який буду приєднувати стара матка, вона мені не потрібна.

Якщо пізньої осені приєднувати, то залиште обох маток. Ранньої весни червитимуть якийсь час обидві, а потім молодуха розбереться... :IMHO::IMHO::IMHO:

Я сторонник объеденения на горьком опыте испытал,одна сильная(средняя) лучше двух слабаков :IMHO1:

• 4 weeks later...

Потрібно обєднати кілька відводків ( бжоли по 3-4 рамки) з молодими матками із сімями (5-6 рамок) з старими матками, таким чином замінивши старих маток і створивши сімї нормальної сили для зимівлі на дворі. Завтра ще тепло, а з понеділка прогнозують зниження температури до+3 ночю і +10-11 вдень. в сімях ще є небагато відкритий розплід і навіть яйця. В відводках матки іншої породи. Стоят відводки поряд з сімями в ящиках з двп Найкраще думаю булоб через газету, видаливши в сімях старих маток (і можливо ще відкритий розплід - чи необовязково?), але ось зниження температури...чи розгризуть газету і обьєднаються, чи так і будут сидіти ( в тій частині вулика де будуть знаходитись відводки відділені газетою, льотків немає) ? А може просто видалити скажімо завтра під вечів старих маток а через годинку просто підставити рамки з відводком надавши одного запоху (ну і для страховки на дно серветку з алкоголем) ?

потрібно обєднати кілька відводків ( бжоли по 3-4 рамки) з молдими матками із сімями (5-6 рамок) з старими матками, таким чином замінивши старих маток і створивши сімї нормальної сили для зимівлі на дворі. Завтра ше тепло, а з понеділка прогнозують зниження температури до+3 ночю і +10-11 вдень. в сімях ще небагато відкритого розплоду і навіть яйця. в відводках матки іншої породи. стоят відводки поряд з сімями в ящиках з двп) найкращу думаю булоб через газету, видаливши в сімях старих маток (і можливо ще відкритий розплід - чи необовязково?), але ось зниження температури...чи розгризуть газету і обьєднаються, чи так і будут сидіти? А може просто видалити скажімо завтра під вечів старих маток а через годинку просто підставити рамки з відводком надавши одного запоху (ну і для стаховки на дно серветку з алкоголем) ?
А чому не через глуху перегородку із збереженням кількості сімей?

1.
( в тій частині вулика де будуть знаходитись відводки відділені газетою, льотків немає)
2
.таким чином замінивши старих маток і створивши сімї нормальної сили для зимівлі на дворі.
3. Думаю на весні краще створити 2 сімї поділивши (чи зробивши від неї відводок) одну добре перезимувавшу, достатньої сили, а ніж гратися цілу весну, вирівнюючи (підсилюючи) слабенькі сімї

1.
( в тій частині вулика де будуть знаходитись відводки відділені газетою, льотків немає)
2
.таким чином замінивши старих маток і створивши сімї нормальної сили для зимівлі на дворі.
3. Думаю на весні краще створити 2 сімї поділивши (чи зробивши від неї відводок) одну добре перезимувавшу, достатньої сили, а ніж гратися цілу весну, вирівнюючи (підсилюючи) слабенькі сімї
1. Льотки зробити = декілька хвилин.(особливо круглі) 2.-3. Попарно, на дворі, зимують і розвиваються весною :ay: обидві сім`ї, не залежно від їх сили.(принаймні у мене так)

1. Льотки зробити = декілька хвилин.(особливо круглі)
Вулики 2 стінні, пустота засипана стружкою, так що справа не таких вже і кількох хвилин.

1. Льотки зробити = декілька хвилин.(особливо круглі)
Вулики 2 стінні, пустота засипана стружкою, так що справа не таких вже і кількох хвилин.
Приготуйте інструмент, матеріал, підручні засоби. Підійдіть з усим цим до вулика і : 1. Переставте всі рамки з вулика в переносний ящик. 2. Переверніть вулик на спину. 3. Зробіть пером не глибокий отвір на 32 і замінивши перо на 25 пройдіть стінку вулика. 4. Вставте у отвір на 25 трубку(підберіть з чогось), щоб не сипалась тирса, а отвір на 32 - (якщо буде не потрібним) добре закривається пробкою від пет пляшки. Ну, якось так....

• Алёнка changed the title to Об'єднання сімей

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...