Шалычев Сергей Posted June 14, 2008 Share Posted June 14, 2008 Может кто-нибудь занимался отловом бродячих роев? Сегодня купил в магазине апирой намазал изнутри пустой улей, поставил 4 рамки с вощиной, можно ли расчитывать на результат? В анотации к препарату написано что ставить обработаные апироем роевни можно метров за 800-900 от пасеки. я поставил улей метров за 10 от остальных. Не вызовет ли это беспокойство пчел? Не могут ли нормальные семьи прити в роевое состояние? 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sij Posted June 15, 2008 Share Posted June 15, 2008 я поставил улей метров за 10 от остальных. ← Свои туда не залетят, пчелы стараются улететь подальше от родного гнезда уж так заложено у них в мозгах, возможно только чужие найдут. Но садится при роении на улей могут. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Бортник Posted June 17, 2008 Share Posted June 17, 2008 Может кто-нибудь занимался отловом бродячих роев? ← Говорят, что желательно этот улей разместить на некоторой высоте и где-то на дереве. Это повысит вероятность заселения роя. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Petrovych61 Posted June 17, 2008 Share Posted June 17, 2008 поставил 4 рамки с вощиной ← Лучше со старой сушью... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
slavik Posted July 6, 2008 Share Posted July 6, 2008 Говорят, что желательно этот улей разместить на некоторой высоте и где-то на дереве. Это повысит вероятность заселения роя ? С етого места по подробнее если можно!!! Хочу поймать гдето рой а незнаю где их искать, даже невидел их нигде а гаварят что роятся капитально... Даже придумал приспособу как ловить их, чтоб нелазить по деревях, зделаю фото моего изобритения выставлю на форум... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Бортник Posted July 6, 2008 Share Posted July 6, 2008 Хочу поймать гдето рой а незнаю где их искать, даже невидел их нигде а гаварят что роятся капитально... ← Можно клич бросить местному населению - добрые люди могут подсказать, особенно если за вознаграждение. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Бортник Posted July 7, 2008 Share Posted July 7, 2008 С етого места по подробнее если можно!!! ...а теперь подробно, как только смогу. 1. Рой куда-нибудь привился и его нужно снять. 1,а. Рой привился на небольшой высоте. Беру ящик для переноса рамок (стандартный на шесть рамок), ставлю в него пару старых рамок суши с медом и пергой (у меня всегда остаются такие после зимы, храню на всякий случай). Если рой привился на небольшой высоте и можно дотянуться до него став на на табурет, то это очень хорошо. Одну рамку приставляю к рою и часть пчел очень быстро переходит на сушь. Затем ставлю эту рамку в ящик и на ее место подношу другую. Еще некоторая часть пчел переходит на сот. Как правило, матка оказывается на этих сотах в числе первых. Затем подношу к оставшемуся рою ящик с рамками и сметаю остаток пчел. Затем привязываю ящик рядом с тем местом, где сидел рой и наблюдаю, как в течение 15 минут рой заходит в ящик. Спустя некоторе время ящик с роем уношу на точок и оставляю там до утра. За это время готовлю улей и утром пересаживаю, даю сразу две-три рамки вощины. Если пчелы возвращаются с обножкой, значит рою понравилось новое место. 1,б. Рой привился на большой высоте. Лично у меня такого не случалось, но мой товарищ рассказывал, что две рамки старой суши понимал на веревке к рою и - вся процедура повторяется. Как перебросить веревку через ветки дерева - решается в индивидуальном порядке. 2. Рой не привился и наша задача его заманить. В предполагаемом месте прививки роя (руководствуемся исключительно личными представлениями на этот счет) тоже необходимо привязать ящик с двумя - тремя рамками суши, внутри полезно натереть его мелиссой и если имеется в наличии, неплохо воспользоваться средством для приманки роев, например, апимамом. Всё, ждем, время от времени наблюдая за ящиком. Как только заметим суету пчел у летка, значит рой или уже там, или скоро будет. Только теперь снимать его желательно вечером, чтоб не потерялись летные пчелы. Как показывает практика, в роевой год таким образом можно поймать не один рой... Только надо не забывать пришедших пчел обработать от клеща. Желаю удачи! 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Roctuk_G Posted July 16, 2008 Share Posted July 16, 2008 Я пчоляр-початківець. Займаюся бджолами 3 роки. Минулого року привезли голодну пасіку в село (Львівська область) і всі мої бджоли зїли. Цього року я відновив пасіку! Спочатку один рій мені подарували який я поселив в один вулик в інших вуликах були рамки з пергою. І в два інші вулики прилетіли нові рої. От така історія. Це звичайне везіння. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
slavik Posted July 17, 2008 Share Posted July 17, 2008 Спочатку один рій мені подарували який я поселив в один вулик ? Хороше привлечение роев Уменя так неполучается.. І в два інші вулики прилетіли нові рої. От така історія. Це звичайне везіння. ? Це круто!!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hena Posted July 17, 2008 Share Posted July 17, 2008 Як на мене,бджолині рої переміщаються певними трасами.Вони їх знають і тими шляхами літають рук у рік.Бортника трішки доповню.Зібраного роя доцільно помістити в погріб,щоб він охолов.Після кількагодинної витримки в ньому бджоли краще приживаються і входять до нового помешкання. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ЖУК Posted January 4, 2009 Share Posted January 4, 2009 Может кто-нибудь занимался отловом бродячих роев? Сегодня купил в магазине апирой намазал изнутри пустой улей, поставил 4 рамки с вощиной, можно ли расчитывать на результат? В анотации к препарату написано что ставить обработаные апироем роевни можно метров за 800-900 от пасеки. я поставил улей метров за 10 от остальных. Не вызовет ли это беспокойство пчел? Не могут ли нормальные семьи прити в роевое состояние? Я розвешиваю ройницы на деревьях высота 5-7м. натираю прополисом из нутри и 4-5 рамок суши В роевой год 90% заходят рои, так делал мой дед, отец. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Petrovych61 Posted January 4, 2009 Share Posted January 4, 2009 натираю прополисом из нутри ← Каким образом натираете? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
пче Posted March 2, 2009 Share Posted March 2, 2009 а я не чего не делаю они сами ко мне прилетают Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gardener Posted March 2, 2009 Share Posted March 2, 2009 они сами ко мне прилетают ? Ну, ты ж, наверное, прополисовую настоку употребляешь? Вот они к тебе и летят 1 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PETYA Posted March 19, 2009 Share Posted March 19, 2009 хто небуль займався ловлею бродячих роїв?? як правильно змайструвати ловушку і де краще її прикріпляти Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Артем Posted April 1, 2009 Share Posted April 1, 2009 Я пчоляр-початківець. Займаюся бджолами 3 роки. Минулого року привезли голодну пасіку в село (Львівська область) і всі мої бджоли зїли. Цього року я відновив пасіку! Спочатку один рій мені подарували який я поселив в один вулик в інших вуликах були рамки з пергою. І в два інші вулики прилетіли нові рої. От така історія. Це звичайне везіння. Вибачте будь-ласка, поясніть як це голодні бджоли вашу пасіку з'їли??? я такого ще не чув... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Petrovych61 Posted April 1, 2009 Share Posted April 1, 2009 як це голодні бджоли вашу пасіку з'їли??? ← Напевно нападка... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hena Posted April 1, 2009 Share Posted April 1, 2009 Перепрошую за надто довге цитування,але воно варте уваги початкуючого бджоляра,бо цитуватиму Василя Пилипчука,його "Практичний підручник пасічництва". "На дарованого роїка,хотьби як пізного,все знайдеться охочий.На зловленого роя,який комусь втік,повстав навіть забобон,що з такого роя найпевніше розведеться пасіка.Це все пусте.Дарованим конем не заїдеш далеко--кажуть люди--а зловити доброго вчасного роя не так то часто трапляється.Роїв кожний пасічник пильнує тай вчасні рої зрідка втікають.Втече часом пізній роїк,другачок або третячок,якого вартість звичайно дуже маленька .Хочби як сприяв пожиток,такий роїк не в силі ані щільників зробити ані потрібного на зиму запасу меду знести.Щоб такий ройок міг перезимувати і стати в слідуючім році матірним пнем, требаби йому з осени додати і готових рямок і меду,в це вийде на то саме,колиб готового доброго пня купити.Купити доброго вчасного роя не так знов легко а тим більше за такі грошІ.Добрий вчасний рій має для пасічника таку саму вартість,як і старий пень.Навіть в більшій пасіці,де вже числа пнів не побільшується,лише провадиться медну господарку,пасічник--який хоч трохи всіє рахувати--не продасть за пару злотих доброго вчасного роя,але залишає собі а натомість вибраковує в осени старі пні,взявши з них дохід медом." Автор радив купляти бджіл.За якоою ціною?Цитую знову--"...ціна купна за десять рамок повинна бути рівна вартости 100 клг. пшениці". А то,бач, правнуки Пилипчука хочуть мати за 4-6 рамковий пакет не менше 350 грн!(Скільки це буде зерна,дізнайцтеся на місцевому ринку) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ded50 Posted April 1, 2009 Share Posted April 1, 2009 .Дарованим конем не заїдеш далеко--кажуть люди--а зловити доброго вчасного роя ? Кажуть ще люди що дарованому коню в зуби не заглядують. Якщо хозяїн прохлопав роя то на тому рою паспорта нема звісно. Мені прошлого літа вірніш 10 серпня прилетів ройок зе 4метра від мого таки тину. Звісно підібрав, так той пізній ройок відтяг 4рамки і ще три рамки ледь витяг з вулика, відкачав меду, я маю на увазі до обробки. От вам і пізній ройок. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hena Posted April 1, 2009 Share Posted April 1, 2009 Книжка,яку я цитував,видавалася в 1930 році.Автор ще не знав про наближення глобального потепління і вважав за правильне застерегти новачків.Втім і зараз рік на рік не випадає.А як той геройський ройок перезимував,Діду? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ded50 Posted April 2, 2009 Share Posted April 2, 2009 А як той геройський ройок перезимував,Діду? ? Прелесно, довго не вилазив но учора як вивалився з вулика, наче хмара. Но це вже друга тема. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
кузнецов Posted April 18, 2009 Share Posted April 18, 2009 Люба эмність , без сторонього запаху з льотком такої ширини ,щоб пролізти шершень не зміг .Бажано робити щоб була можливість встановити рамки сушняку,від 4 до.... (у безрамкових подрібен досвід з переселення ). Всередині обробити спиртовим розчином прополісу ,потерти мелісою ,зверху бажано покрасити в камуфльований колір .Почепити на дерево висота від 2-х М . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gri Posted May 25, 2009 Share Posted May 25, 2009 Зарядил вчера свой первый улей для приманивания роя. Гляньте, пожалуйста, нема ли грубых ошибок? http://us5iuy.narod.ru/beekeeping.htm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hena Posted May 25, 2009 Share Posted May 25, 2009 Как подсказывает мой скромный опыт,леток надо б сократить.Чем уже "дверь",тем большая вероятность прихода гостей.Улеек я б постамил повыше,на дерево.Там "уловистее" должно быть.А в остальном мутации рук и главное головы нет.Молодец! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sij Posted May 25, 2009 Share Posted May 25, 2009 Зарядил вчера свой первый улей для приманивания роя. ← Главное чтоб рои в округе были сбежавшие. Я 5 лет под ряд ставил по несколько ловушек и ни разу никто его не заселил. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts