Jump to content

Фацелия

Fenix
 Share

Recommended Posts

В 25.10.2021 в 22:50, Винодел сказал:

Я теж в роздумах, фацелія росте, коли землю під ранньовесняний посів готувати, теж в планах здіскувати(термін -лущіння стерні важкими дісковими боронами, не приживсь в побуті, думаю і в аграрних вишах майбутні агрономи пишуть-"Діскування", "Бедірування"). Поскільки розкидатиму насіння руками а потім боронуватиму земля повинна бути такою, щоб поглунути сім'я на глибину 3-4 см. Якнайпізніше восени, по вологому грунті треба лущити землю разом з зеленою масою.

думаю вже там далеко не зелена маса, не зимує вона.

чі виграє по урожайності посів  рядками (сіялкою) проти розкидання вручну, враховуючи витрати на сівалку (понад гектар тому вінничанкою буде тяжко сіяти) 

• Like 3

В 31.12.2021 в 18:41, valik1986 сказал:

думаю вже там далеко не зелена маса, не зимує вона.

чі виграє по урожайності посів  рядками (сіялкою) проти розкидання вручну, враховуючи витрати на сівалку (понад гектар тому вінничанкою буде тяжко сіяти) 

Мені більше подобається посів в розкид. не так вона глушить одна одну , але добре глушить бур"ян . Я сіяв СЗ- шкою на просяній передачі , сім"япроводи повитягував з тарілок . вільно тілипалися , позаду легкі боронки . виліт катух від половини до цілої голівки сірника. На 1 га п робив суміш 1 кг гірчиці жовтої, 5-6 кг фацелії, 8 кг жовтого буркуна. Таким чином ділянка буде працювати два роки без обробітку. В цьому році в мене зацвіла спочатку гірчиця , потім  фацелія , на наступний рік  , так гадаю , зацвіте спочатку падолішня гірчиця , потім буркун жовтий Вручну посів врозкид на великій площі нерівномірний , приходиться ставити мітки , йде перерозхід насінневого матеріалу

.

• Like 5

• 1 month later...
02.01.2022 в 10:27, bondarev сказав:

Мені більше подобається посів в розкид. не так вона глушить одна одну , але добре глушить бур"ян . Я сіяв СЗ- шкою на просяній передачі , сім"япроводи повитягував з тарілок . вільно тілипалися , позаду легкі боронки . виліт катух від половини до цілої голівки сірника. На 1 га п робив суміш 1 кг гірчиці жовтої, 5-6 кг фацелії, 8 кг жовтого буркуна. Таким чином ділянка буде працювати два роки без обробітку. В цьому році в мене зацвіла спочатку гірчиця , потім  фацелія , на наступний рік  , так гадаю , зацвіте спочатку падолішня гірчиця , потім буркун жовтий Вручну посів врозкид на великій площі нерівномірний , приходиться ставити мітки , йде перерозхід насінневого матеріалу

.

А як сіяли вручну потім нічим не прикатували?

Що ж до того, щоб ділянка працювала кілька років без обробітку, можу порадити спробувати ГАЛЕГУ. Вона років з двадцять росте й розростається на одному місці й не випадає. Крім хорошої зелені для худоби - прекрасний медонос.:IMHO: А щодо фацелії - запитання: на другий рік вона росте, чи все ж варто знову її висівати ?

• Like 2

Галега, свою назву трава одержала невипадково - "гала" по-давньогрецьки означає молоко, а "его" - виганяти. Селяни часто застосовували траву для підгодовування худоби, щоб посилити в них лактацію.

• Like 3

Та фацелія теж не промах. Це ж просто ідеальний попередник, як пишуть агрономи. Вона збагачує грунт усіма потрібними елементами для розвитку майбутніх рослин, що роститимуть після неї.:ay:

• Like 2

Тільки що, Lastochka сказав:

Та фацелія теж не промах. Це ж просто ідеальний попередник, як пишуть агрономи. Вона збагачує грунт усіма потрібними елементами для розвитку майбутніх рослин, що роститимуть після неї.:ay:

І дуже смачний і приємний на запах з неї мед.:ay:

• Like 2

• 2 months later...

хтось доочищує насіння фацелії не на заводських віялках?

поки планую зробити вібросито, можливо в когось є напрацювання?

14.02.2022 в 19:56, Lastochka сказав:

А щодо фацелії - запитання: на другий рік вона росте, чи все ж варто знову її висівати ?

Фацелія однорічна рослина. Практично все насіння яке осипалось проростає після дощів в цей же рік. Якась частка залишається на наступний.

Але проблема навіть не в цьому, а в тому, що така ділянка без обробітку швидко забур'янюється.

Тому обробляю і сію по новому кожен рік.

• Like 3

• 1 month later...
  • 2 months later...
02.06.2022 в 13:01, venchyk сказав:

Змолотив.Ось таке насіння. IMG_20220824_152713.thumb.jpg.e5cb3f65d1774bcdb5856be4578b9446.jpg

• Like 6

8 часов назад, venchyk сказал:

Змолотив.Ось таке насіння. IMG_20220824_152713.thumb.jpg.e5cb3f65d1774bcdb5856be4578b9446.jpg

А как молотили если не секрет, а то думал собрать немного семян с своих 2 соток :ah:. Но что-то и буряна очень много выросло и как-то всё не так с ней у меня пошло. Скосил ее, да и вынес в яр. :ak:

8 годин тому, AntonUa сказав:

А как молотили если не секрет, а то думал собрать немного семян с своих 2 соток :ah:. Но что-то и буряна очень много выросло и как-то всё не так с ней у меня пошло. Скосил ее, да и вынес в яр. :ak:

Молотив вручну.Скосив трактором роторною косилкою,потім розстелив велике рядно поклав навилників з 5 потупав ногами ,побив вилами ,солому відкинув,і так декілька раз.Далі просіяв по черзі через два решета,одне з будівельної сітки для штукатурки розмір вічка 10*10мм,інше з просічно-витяжної 8*2мм.Потім провіяв декілька раз на вітрові.

• Like 1
  • Thanks 1

Я маю це дідово ціпа і думав молотити ним, та справа не дійшла до втілення в життя.Скільки кг. "натупали ногами", тільки для себе чи й на продаж? 

9 годин тому, Винодел сказав:

Я маю це дідово ціпа і думав молотити ним, та справа не дійшла до втілення в життя.Скільки кг. "натупали ногами", тільки для себе чи й на продаж?

Молотити не важко ,головне якісно просіяти.Намолотив для себе майже 4кг.Затрати часу невеликі.

• Like 1

1 час назад, venchyk сказал:

майже 4кг.

А по фото як на 4 тонни...:)

• Like 4
  • Haha 1

• 3 weeks later...

Падалиця фацелії.IMG_20220917_180415.thumb.jpg.c32abf447e11cdb2b68820f5dd6663fa.jpg

• Like 5