Jump to content

Роль трута и нужность его в период активной жизнедеятельности пчелосемьи

Recommended Posts

Не має трутнів не має  меду ! Трутень в бджолиній сім'ї, це елемент біологічної рівноваги чоловічої та жіночої статі, яка в природі спостерігається практично у всіх видів . Трутень має величезне значення в селекції, Василь Антонович Гайдар - легенда Української науки. підтверджує, що спадковість у бджіл 60-70% іде по трутню. Це означає, що ми у своїй практичній роботі повинні використовувати цей факт в повній мірі для поліпшення і закріплення господарськоцінних ознак сімей таких як ; Високопродуктивність,  зимостійкість, миролюбивість, здатність протистояти хворобам,  Я наприклад довго працював над гігієнічною поведінкою у бджіл, провів не одно дослідження. Можу з впевненість твердити - гігієнічна поведінка є основою здоров'я бджолиної сім'ї. Переконавсь , там де бджоли гарно чистять стільники і матка сіє в підготовлений відполірований прополісом стільник  сім'ї практично не хворіють аскосферозом і гнильцями. Ці  багаторічні спостереження йшли разом з дослідами по прополісній вощині для вирішення поставленого завдання створити продукт - вощину якій після стерилізації повернуто біологічний захисть від патогенної мікрофлори продуктом, що виробляється бджолою. Тільки за таких умов ми допомагаємо бджолі підтримувати імунітет належного рівня. А імунітет - це основа здоров'я любого живого організму, бджола формує цілу систему захисту імунітету, від спадкових ознак до особливих відносин з корисною і патогенною мікрофлорою. Трутень, як носій спадкових ознак при правильному підході  приносить досить багато користі. Як я роблю це на практиці: весною на садах сім'ям, які мені найбільше подобаються по тим . чи іншим господарськоцінним ознакам  ставлю дві рамки трутневої вощини перед рамками з розплодом по обидві сторони. Ці рамки стоять третіми по обидві сторони. заповнені медом вони ідуть в зиму. Спостерігаючи за тим, як матка відкладає трутневий розплід після 23 лютого побачив, що засіває вона трутнів у верній частині в самому теплому місці буквально десяток два. Зрозуміло, трутеневі потрібно 24дні , його маса знасно більша ніж у бджоли, його важче обігріти ітд. По мірі підвищення температури трутневий розплід опускається нижче і нижче , туди де свіжіше і легче регулювати температуру. В сім'ях , де не було трутневих стільників бджоли часто закладали трутні внизу рамок , там де були трутневі чарунки,  ці рамки відбудовувались літом в жарку погоду тоді бджоли розміщують трутнів внизу. Цей момент важливий особливо весною при зворотніх холодах коли бджіл не достатньо для повноцінного обслуговування і забеспечення нормальних температурних умов.  Переохолодження, як і перегрів є одним з факторів , що сприяють захворюванням бджолиних сімей. До речі трутневий стільник є найкращим індикатором хвороб, наприклад таких захворювань як Аскосфероз, Аспергільоз, Гнильці,  Варроатоз, та інші. Досить подивитись один трутневий стільник , щоб мати уяву про стан бджолиної сімї. Особливо в ройовий період. Не буду торкатись будівельної рамки , особливого ставлення до неї як і до трутневої вощини , цю тему та інші  можна обговорити за круглим столом, які  проводимо регулярно в м. Боярка 15хв. їзди від метро Теремки 825 маршут в Київоблбжолопромі, хто бажає більше приїзджайте приймемо,  кому хочеться по телефону - 0503122733. Можливо хтось запише викладу на свому каналі в ЮТУБІ - Валерій Домбровський. На кінець скажу чому , або з яких причин трутня не бажано різати 1- На виховання 1 трутня йде 1 чарунка перги і 3 чарунки меду , це означає, що зрізавши 1 рамку трутня ви викинули 3 рамки меду і одну перги, а матка на другий день знову закладе яйця  в стремлінні до тієї самої біологічної рівноваги . Думаю ті хто по три , а то і чотири рази на літо зрізають трутня уже тільки по цій причині не візьмуть в руки ніж, хоча хто знає можливо твердження ХТО З НОЖЕМ, ТОЙ З М'ЯСОМ  переможе здоровий глузд. 

З великою повагою до пасічників Валерій Домбровський.

Дуже повчальна стаття і така тема не може не викликати  питань. 

Чому автор не торкається будівельної рамки? Невже щоб заінтригувати та обговорити за круглим столом?

Як на мене то думаю, що у всьому потрібен баланс різностатевих особин, а який він має бути - то предмет наукових досліджень, результатів яких уже є немало і вони  різняться у висновках, тому найближче до  пташиної технології "один півень на пташник" = "один трутень на вуличку":ay:, а якщо серйозно то ті трутні, що на медових  чи розплідних рамках то їхнє, а те що на будівельних рамках то моє. Ставлю напіврамку в центр гнізда на початку травня, вони добудовують трутневий фартух - то мені. Відібравши матеріал, рамку знову ставлю, поки не начнуть забудовувати бджолиною чарункою - це вже середина липня.  Таким чином я зменшую кількість трутневого розплоду, не полишаючи сім'ї чоловічої статі - що виведуть собі то їхнє. До речі частина трутневого розплоду вже закладається до того. Виробництво трутневого гомогенату вимагає трутневих жертв.

На замітку: зрізання трутневих голів не змінює розміру чарунки, тому вони будуть відбудовані як трутневі і матці теж не вдасться змінити їх долю. Скільки є наявних чарунок стільки буде трутневого розплоду. Це якщо немає трутневих то перебудують навіть бджолині, а перебудову трутневих на бджолині не зустрічав. (Хто з ножем той з медом?):umora: Якщо є два зла то вилучення трутневого розплоду (разом з чарунками) вважаю, що  це менше, адже якщо дати можливість вивести усіх можливих трутнів то сім'я витратить переважну частину  свого білкового біоресурсу на виведення трутнів, які в свою чергу розбалансують не тільки продовольчу, а й демографічну програми, та й кліщ на всі 100% заїсть.

Якби ти як бджола була, Людино,

То край би медоносним став,

Чому життя у нас таке злиденне?

Чи може трутнів більше аніж бджіл?

Ця істина життя така буденна,...

А український ще народ не зрозумів.

А в цьому відео - хороший матеріал для теми "Бджола людині - на здоров'я."

• Алёнка changed the title to Роль трута и нужность его в период активной жизнедеятельности пчелосемьи

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...