Домбровський В.П. Posted January 5, 2016 Share Posted January 5, 2016 Не має трутнів не має меду ! Трутень в бджолиній сім'ї, це елемент біологічної рівноваги чоловічої та жіночої статі, яка в природі спостерігається практично у всіх видів . Трутень має величезне значення в селекції, Василь Антонович Гайдар - легенда Української науки. підтверджує, що спадковість у бджіл 60-70% іде по трутню. Це означає, що ми у своїй практичній роботі повинні використовувати цей факт в повній мірі для поліпшення і закріплення господарськоцінних ознак сімей таких як ; Високопродуктивність, зимостійкість, миролюбивість, здатність протистояти хворобам, Я наприклад довго працював над гігієнічною поведінкою у бджіл, провів не одно дослідження. Можу з впевненість твердити - гігієнічна поведінка є основою здоров'я бджолиної сім'ї. Переконавсь , там де бджоли гарно чистять стільники і матка сіє в підготовлений відполірований прополісом стільник сім'ї практично не хворіють аскосферозом і гнильцями. Ці багаторічні спостереження йшли разом з дослідами по прополісній вощині для вирішення поставленого завдання створити продукт - вощину якій після стерилізації повернуто біологічний захисть від патогенної мікрофлори продуктом, що виробляється бджолою. Тільки за таких умов ми допомагаємо бджолі підтримувати імунітет належного рівня. А імунітет - це основа здоров'я любого живого організму, бджола формує цілу систему захисту імунітету, від спадкових ознак до особливих відносин з корисною і патогенною мікрофлорою. Трутень, як носій спадкових ознак при правильному підході приносить досить багато користі. Як я роблю це на практиці: весною на садах сім'ям, які мені найбільше подобаються по тим . чи іншим господарськоцінним ознакам ставлю дві рамки трутневої вощини перед рамками з розплодом по обидві сторони. Ці рамки стоять третіми по обидві сторони. заповнені медом вони ідуть в зиму. Спостерігаючи за тим, як матка відкладає трутневий розплід після 23 лютого побачив, що засіває вона трутнів у верній частині в самому теплому місці буквально десяток два. Зрозуміло, трутеневі потрібно 24дні , його маса знасно більша ніж у бджоли, його важче обігріти ітд. По мірі підвищення температури трутневий розплід опускається нижче і нижче , туди де свіжіше і легче регулювати температуру. В сім'ях , де не було трутневих стільників бджоли часто закладали трутні внизу рамок , там де були трутневі чарунки, ці рамки відбудовувались літом в жарку погоду тоді бджоли розміщують трутнів внизу. Цей момент важливий особливо весною при зворотніх холодах коли бджіл не достатньо для повноцінного обслуговування і забеспечення нормальних температурних умов. Переохолодження, як і перегрів є одним з факторів , що сприяють захворюванням бджолиних сімей. До речі трутневий стільник є найкращим індикатором хвороб, наприклад таких захворювань як Аскосфероз, Аспергільоз, Гнильці, Варроатоз, та інші. Досить подивитись один трутневий стільник , щоб мати уяву про стан бджолиної сімї. Особливо в ройовий період. Не буду торкатись будівельної рамки , особливого ставлення до неї як і до трутневої вощини , цю тему та інші можна обговорити за круглим столом, які проводимо регулярно в м. Боярка 15хв. їзди від метро Теремки 825 маршут в Київоблбжолопромі, хто бажає більше приїзджайте приймемо, кому хочеться по телефону - 0503122733. Можливо хтось запише викладу на свому каналі в ЮТУБІ - Валерій Домбровський. На кінець скажу чому , або з яких причин трутня не бажано різати 1- На виховання 1 трутня йде 1 чарунка перги і 3 чарунки меду , це означає, що зрізавши 1 рамку трутня ви викинули 3 рамки меду і одну перги, а матка на другий день знову закладе яйця в стремлінні до тієї самої біологічної рівноваги . Думаю ті хто по три , а то і чотири рази на літо зрізають трутня уже тільки по цій причині не візьмуть в руки ніж, хоча хто знає можливо твердження ХТО З НОЖЕМ, ТОЙ З М'ЯСОМ переможе здоровий глузд. З великою повагою до пасічників Валерій Домбровський. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Любомир Posted January 6, 2016 Share Posted January 6, 2016 Дуже повчальна стаття і така тема не може не викликати питань. Чому автор не торкається будівельної рамки? Невже щоб заінтригувати та обговорити за круглим столом? Як на мене то думаю, що у всьому потрібен баланс різностатевих особин, а який він має бути - то предмет наукових досліджень, результатів яких уже є немало і вони різняться у висновках, тому найближче до пташиної технології "один півень на пташник" = "один трутень на вуличку", а якщо серйозно то ті трутні, що на медових чи розплідних рамках то їхнє, а те що на будівельних рамках то моє. Ставлю напіврамку в центр гнізда на початку травня, вони добудовують трутневий фартух - то мені. Відібравши матеріал, рамку знову ставлю, поки не начнуть забудовувати бджолиною чарункою - це вже середина липня. Таким чином я зменшую кількість трутневого розплоду, не полишаючи сім'ї чоловічої статі - що виведуть собі то їхнє. До речі частина трутневого розплоду вже закладається до того. Виробництво трутневого гомогенату вимагає трутневих жертв. На замітку: зрізання трутневих голів не змінює розміру чарунки, тому вони будуть відбудовані як трутневі і матці теж не вдасться змінити їх долю. Скільки є наявних чарунок стільки буде трутневого розплоду. Це якщо немає трутневих то перебудують навіть бджолині, а перебудову трутневих на бджолині не зустрічав. (Хто з ножем той з медом?) Якщо є два зла то вилучення трутневого розплоду (разом з чарунками) вважаю, що це менше, адже якщо дати можливість вивести усіх можливих трутнів то сім'я витратить переважну частину свого білкового біоресурсу на виведення трутнів, які в свою чергу розбалансують не тільки продовольчу, а й демографічну програми, та й кліщ на всі 100% заїсть. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Любомир Posted January 6, 2016 Share Posted January 6, 2016 Якби ти як бджола була, Людино, То край би медоносним став, Чому життя у нас таке злиденне? Чи може трутнів більше аніж бджіл? Ця істина життя така буденна,... А український ще народ не зрозумів. А в цьому відео - хороший матеріал для теми "Бджола людині - на здоров'я." Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.