Перейти к содержанию

Сад на пасіці. Як доглядати сад, безпечно для бджіл.


Sadovod

Рекомендуемые сообщения

Багато пасічників розміщують свої пасіки у садках, або саджають на пасиці плодові або декоративні дерева та кущі. А потім виникає питання, як боротися з хворобами та шкідниками рослин і не зашкодити бджолам? 

Як професійний садівник і пасічник з великим стажем, хочу поділитися своїм досвідом та своїми думками.

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

Треба розвіяти міф про те, що неможливо доглядати сади без отрутохімікатів.

Цей міф сформовано хімічними корпораціями - виробниками та продавцями отрутохімікатів. Вони вдовбують це майбутнім агрономам ще з студенського навчання. Потім продовжують ці маніпуляції на числених безкоштовних семінарах, кормлять грантами, та маніпулюють продажними ЗМІ.

За технологіями хімічних корпорацій, у сучасних садах повинно проводитися не менш, як 40 і більше обробок отрутохімікатами.

У гонитві за надприбутками, багато фірм вже рекомендують застосовувати препарати отрутохімікатів навіть під час квітіння рослин, не зважаючи на заборону. У соц мережах створено багато ботів, які переконують, що є безпечні для бджіл отрутохімікати і їх конче потрібно застосовувати у квітучих садках. 

Я, як біолог і хімік, стверджую, що немає отрутохімікатів, пестицидів, безпечних, як для бджіл так і для людей. Є тільки некоректні дослідження токсікології при реєстрації препаратів.

Наприклад, отрутохімікати при реєстрациї перевіряють тільки на контакну дію. Це коли бджолам дають корм з отрутою і, в залежності, через який час бджоли помруть, визначають клас небезпеки препарату. Але більшість препаратів, які застосовуються зараз мають системну дію. Системними препаратами обробляють насіння, листя, які бджола не їсть, але вони проникають в усі органи рослин, у тому числі і у пилок, і у нектар. Діють такі препарати багато місяців і майже не розкладаються. 

Не перевіряється при реєстрації препаратів і їх пролонгована дія на бджолину сім'ю. Наприклад, препарати класу неонікотиноїдів можуть одразу не вбити бджолу, яка принесе отруєний нектар або пилок у вулик. Але ці хімікати на протязі 5-6 місяців руйнують бджолині сім'ї. Вони знижують імунітет бджіл, діють на маток і трутнів, органи відчуття бджіл. Бджоли втрачаюсь можливість визначати запахи свого вулика, втрачають орієнтацію та гинуть. Може наступити, так званий колапс бджолиної сім'ї, коли вона гине або злітає. 

Не перевіряється токсичнісь препаратів при реєстрації щодо застосуванні їх у бакових сумішах з іншими препаратами. Хоча вже доказано, що у сумішах проходять хімічні реакції  і токсичность, навіть умовно безпечних препаратів, може зростати у 500 і більше разів! 

В результаті таких реєстрацій в Україні і з'являються так звані "безпечні для бджіл препарати", які посилено рекламуються на усіх ресурсах. В результаті таких реєстрацій з 200, заборонених у світі діючих речовин, в Україні заборонені тільки 80!

Усі ці питання я неодноразово піднімав у Робочій групі з бджільництва при Мінагрополітики та Міндовкілля. Але ні підтримки від колег, ані реакції від чиновників я не отримав.

Тому я продовжую цю просвітницьку роботу серед пасічницької спільноти. І сподіваюсь, що пасічники будуть освіченими і відмовляться від застосування отрутохімікатів на своїх пасіках та у своїх садках, та будуть проводити таку ж просвітницьку роботу серед своїх колег, друзів, сусідів та знайомих. 

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

Вже багато адекватних аграріїв розуміють, що людство зайшло у глухий кут від застосування усе більш небезпечних хімікатів, і усе більш числених обробок. 

Все більше з'являється господарств, які вирощують безпечну для людства і навколишнього середовища продукцію. А  на присадибних ділянках використання безпечних технологій взагалі не є проблемою. І навіщо горбатися на дачах, вирощувати отруйні плоди для своєї родини, якщо можна пійти купити такі ж отруйні у супермаркетах?

Треба просто розуміти, що і для чого робиться, виходячі з біології рослин, їх шкідників та хвороб, щоб не доводити свій садок до масового ураження.

Як і у бджільництві, головним принципом являється профілактика та попередження хвороб ваших рослин. Тому, самою головною процедурою є викорінюючі обробки рослин від зимуючих стадій хвороб та шкідників. І це 90% успіху!

Зимують шкідники та спори грибкових хвороб у плодах та листях, які ви залишили на деревах чи під деревами, щілинах кори, у грунті біля дерев та кущів. Застосуйте декілько простих дій і більшість хвороб ви позбудетеся. 

1. Восени уберіть в компост усі плоди і листя на деревах та під деревами. Не залишайте на деревах сухі і хворі гілки.

2. Після опадання листя, восени, добре обробіть розчином залізного купоросу дерева та під деревами від моху та лишайників. 

3. Потім добре обробіть розчином карбаміду (сечовина) усі дерева та під деревами від зимуючих спор хвороб.

4. Обробіть (побіліть) розчином свіжегашеного вапна стовбури та скелетні гілки. Це вб'є шкідників, які зимують у щелинах кори. І це збереже ваши дерева від сонячних опіків взимку та навесні. Якщо за зиму побілка змиється, то оновіть її. Можна застосовувати спеціальні садові побілки.

5. Стовбури дерев огорнути пастками - стрічками гофрокартону, в них залишаться зимувати шкідники. Взимку ці пастки треба зняти та спалити.

6. Коли почнуться морози, перекопайте землю, перегортаючі грудки, під деревами, а краще по усьому садку. Так ви знешкодите шкідників, які зимують у грунті.

7. У кінці зими на стовбури дерев повяжіть широкі бумажні, або з плвки, стрічкі, намащені невисихаючим клєєм від шкідників, які будуть підніматися на дерева.

8. Коли почнуть набухати бруньки на ягідних кущах, облийте кожен кущ кип'ятком, щоб знешкодити кліщів та інших шкідників, які просинаються.

9.  Коли почнуть набухати бруньки, добре обробіть (щоб стали рослини блакитними) усі рослини бордоською сумішшю (але не кожен може її правильно приготувати!) або іншими мідними препаратами. 

10. Не треба ганятися за довгоносиками, які з'являються навесні, і пошкоджують бруньки, листя та квітки. Підстеліть якусь плівку або тканину під дерево та струсіть шкідників і втопіть у воді або спаліть.

11. Не треба ганятися за квіткоїдом Оленкою волохатою. Вона прекрасно ловиться у сині відра чи тази  з водою, які розставлені по квітучому садку. 

Якщо ви добре провели вищевказані заходи, то далі ніякі отрутохімікати вам у садку не потрібні.

Далі буде.

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

12. Для боротьби з попелицею застосовуйте звичайний мильний розчин.

13. Не  допускайте бур'янів у садку, бо там, окрім корисних комах, ховаються і шкідники рослин. Наприклад, дуже поширена зараз "цикадка буйволовидна". Краще засійте сад медодайними рослинами та тими, які відлякують шкідників.

14. Після цвітіння, коли починають рости зав'язі, з'являються шкідики, що пошкоджують плоди та листя. Застосовуйте проти них біологічні препарати та феромонні пастки. Проти хвороб застосовуйте мідні пепарати. Універсальним препаратом, проти хвороб та шкідників,  може бути суміш вапна і сірки. Увага! Сірку не можна застосовувати на крижовникові!

15. Широко застосовуйте вже забуті світлові та кормові пастки у вашому садку. 

Далі, відповім на запитання. Дякую.

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

5 годин тому, Sadovod сказав:

Багато пасічників розміщують свої пасіки у садках, або саджають на пасиці плодові або декоративні дерева та кущі. А потім виникає питання, як боротися з хворобами та шкідниками рослин і не зашкодити бджолам? 

Як професійний садівник і пасічник з великим стажем, хочу поділитися своїм досвідом та своїми думками.

Перед тим, @Sadovod , як відкривати нову тему й дробити все так, що потім нічого тут ніхто не знайде, поцікавтесь про вже наявну таку ж тему-близнючку. Про це вимагається у "Правилах". :ah: :please:

А ще ліпше виставити таку цікаву й велику по об"єму тему окремим блогом. Зараз це вже можливо. Тоді вона точно вже не пропаде чи загубиться серед малих по розмірах тем.:IMHO:

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

17 годин тому, Sadovod сказав:

Далі, відповім на запитання. Дякую.

Які ефективні і безпечні для бджіл біоінсектициди для обробки яблуні і груші від плодожерки.

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

Только что, bdjolar10 сказал:

Які ефективні і безпечні для бджіл біоінсектициди для обробки яблуні і груші від плодожерки.

Лепідоцид, Актофіт. 

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

Я себе садоводом назвать не можу, але погоджуюся із Sadovod, на рахунок хімічних обробок. Для себе я провів ще й так сказать природний відбір сортів. Понасаджував різних сортів яблунь, кілька груш, слив і черешень, мінімальний догляд взагалі без ніяких обробок. Так от ті дерева, які погано приживалися, або занадто піддавалися хворобам просто корчував. Внаслідок такого добору, залишилися сорти, які я лише обрізаю і по можливості підживлюю. Назв точно не памятаю, знаю лише з яблунь флоріна і груша талгарська красуня.

 

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

8 годин тому, Ivan Ivanovich сказав:

 Внаслідок такого добору, залишилися сорти, які я лише обрізаю і по можливості підживлюю. 

 

Я і без добору лише обрізаю, а останнім часом навіть обрізаю раз в два роки.

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

5 часов назад, gardener сказал:

Я і без добору лише обрізаю, а останнім часом навіть обрізаю раз в два роки.

Різать треба, інакше плоди стають мілкі та гублять смакові якості. Це я так, щоб поумнічать :), в самого абрикоса тридцятирічна є, то до неї я з пилкою підхожу, коли вже зовсім все в неї погано, або негода поламає. Хоча останнім часом і абрикосів тих нема, бо як цвіте обов'язково приморозок буває. Ось, як приклад - все квітне, а толку з того... як казала одна тьотя в телевізорі - "наши двори нє для гуляній, а для естетікі".

637325086_0626.thumb.jpg.537e7233732c05c0c42946e05d72e1c1.jpg

  • Подобається 2
  • Ха-Ха 1
  • Сумно 1
Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

  • 4 weeks later...

Без хімії зараз ніяк в класичних садах. Розвелось багато нових штаммів стійких грибків на фоні обробок неякісними препаратами чи обробок без дотримання інструкцій.

Взяти той же моніліоз(не плутать з заморозками :) ). Якщо хочете мати гарантований врожай обробляти треба саме по цвіту і не один раз, інакше, в кращому випадку, не буде врожаю або ж дерево взагалі загине. Імунних до моніліозу сортів абрикоси, вишні, черешні -  не існує. Виключення будуть лиш у особливо несприятливі для грибка погоди.

Від бронзовок(в тому числі оленки) без обробок теж може спасти лише випадок - похолодна вітряна погода. Миски сині допомагають лише на початку розповсюдження, за кілька ж літ природнім відбором залишаються особини які спокійніше реагують на синій колір і квіти майже гарантовано будуть зїдені за сприятливої температури.

Струшувати довгоносика і топити це конешно агротехніка на 5 :rofl:

Щоб уменшити кількість використовуємих препаратів в садах пасіки ті самі сади можна закладати плодовими, що ще не потребують обробок під час цвітіння в вашій місцевосці, не пошкоджуються або мало пошкоджуються квіткоїдами.

Це наприклад на Київщині ірга, аронія, кизил, хурма віргінка, лохина(голубіка) та лохи, лози лимонника, стійкі сорти винограду, актінідія та ківі, акебія, деякі сорти агруса та порічки, брусниця, журавлина, малина та ожина;  вітрозапильні різні горіхи, ліщини, обліпиха, шовковиця. Не так вже і мало. Також існують партенокарпічні сорти рослин, ті ж груші чи яблуні, які взагалі не цвітуть, а відразу завязуть плоди.

Особливо мені подобаються як безобробочні плодові медоноси хурма та агрус :). 

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

8 годин тому, sitava сказав:

Взяти той же моніліоз(не плутать з заморозками :) ). Якщо хочете мати гарантований врожай обробляти треба саме по цвіту і не один раз, інакше, в кращому випадку, не буде врожаю або ж дерево взагалі загине.

У нас практично всі абрикоси в селі вражені...

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

Абрикоси обробляв БД і ЗК(залізний купорос) навесні по голому дереву, до квітування "Хорусом", під час квітування "Хорусом", після квітування "Хорусом" та "Рідомілом Голд" і все одно дерева стікають кадміем і час від часу всихають гілочки(вирізаю). Плоди нав'язались і ростуть на одній деревині досить рясно. Дички стояли чорні, тепер відростають пагонами. Правий професійний садівник з Ютуба- "Обріжте дерева до висоти досягнення оприскувачем та власними руками, якщо не маете наміру доглядати абрикоси-спилайте під корінь(щоб не розповсюджувати хворобу і не псувати краевид "мертвими деревами)". Не доглянуті дерева вілростуть пагонами але плодів - в рідких випадках. Не бачив прикладів стійких дерев(сортів) які б без обробок росли і родили, вже четвертий рік поспіль.

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

нові  види грибків спеціально розпилялись із літаків фірмами по продажу препаратів,щоб збільшити продажі.Раніше відро абрикос коштувало в нас 3 крб,зараз стоять чорні дерева.

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

30 хвилин тому, wwlo сказав:

Раніше відро абрикос коштувало в нас 3 крб,зараз стоять чорні дерева.

Причина мертвих дерев - моніліоз... Щоб абрикоси росли і плодоносили - доведеться обробляти хімією під час цвітіння,  в противному разі корчувати і не мучити себе і дерева... Трохи пізніше доведеться зробити ще й другу обробку фунгіцидом, бо після першого моніліозу є вторинний, який вражає плоди...

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

24.05.2023 в 07:03, Винодел сказав:

Не доглянуті дерева вілростуть пагонами але плодів - в рідких випадках. Не бачив прикладів стійких дерев(сортів) які б без обробок росли і родили, вже четвертий рік поспіль.

Ну так, щоб зовсім не обробляти, то не вийде, але є сорти, які більш стійкі і які менш стійкі.  Стійкіші сорти при мінімальній кількості обробок не мають зовнішніх проявів хвороби. Плюс враховуючи по більшості не сприятливі погодні умови під час цвітіння абрикоса перевагу потрібно надавати самозапильним сортам.

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

  • 2 weeks later...
В 22.05.2023 в 23:45, sitava сказал:

Без хімії зараз ніяк в класичних садах. Розвелось багато нових штаммів стійких грибків на фоні обробок неякісними препаратами чи обробок без дотримання інструкцій.

Ви кажете, як жертва реклами виробників пестицидів. Я вже приводив приклад фермерського господарства "Гадз" В Тернопільській області, яке на площі 670 га не застосовує пестициди і виробляє екологічно чисту продукцію яблук. Які ще треба доводи?

В 22.05.2023 в 23:45, sitava сказал:

Взяти той же моніліоз(не плутать з заморозками :) ). Якщо хочете мати гарантований врожай обробляти треба саме по цвіту і не один раз, інакше, в кращому випадку, не буде врожаю або ж дерево взагалі загине. Імунних до моніліозу сортів абрикоси, вишні, черешні -  не існує. Виключення будуть лиш у особливо несприятливі для грибка погоди.

Так є багато хвороб плодових культур, які не лікуються (бактеріальний опік, моніліальний опік, чорний рак, короїди і т.і.). То треба викорчовути такі дерева і не створювати джерело інфекцій, чим обрискувати по цвітінню, убиваючи все живе, застосовуючи антибіотики та ін. 

В 22.05.2023 в 23:45, sitava сказал:

Від бронзовок(в тому числі оленки) без обробок теж може спасти лише випадок - похолодна вітряна погода. Миски сині допомагають лише на початку розповсюдження, за кілька ж літ природнім відбором залишаються особини які спокійніше реагують на синій колір і квіти майже гарантовано будуть зїдені за сприятливої температури.

У мене є особистий досвід знешкодження популяції оленки сами синіми ємкостями. Вже декілько років я її не бачу. Крім того є феромонні пастки, які діють ще ефективніше.

В 22.05.2023 в 23:45, sitava сказал:

Струшувати довгоносика і топити це конешно агротехніка на 5 :rofl:

Можна скільки завгодно сміятися, але цей спосіб почали застосовувати ще наши прадіди. Довгоносиків не так просто знешкодити, навіть пестицидами. Вони швидко рухаються і ховаються. Тому, контактними препаратами їх не візьмеш, тільки системними. А як діють системні? Вони пропитують усю рослину разом з нектаром, пилком, плодами. І з рослини нікуди не діваються.Тому механічна боротьба більш безопасна і ефективна. Можете продовжувати сміятися.

В 22.05.2023 в 23:45, sitava сказал:

Щоб уменшити кількість використовуємих препаратів в садах пасіки ті самі сади можна закладати плодовими, що ще не потребують обробок під час цвітіння в вашій місцевосці, не пошкоджуються або мало пошкоджуються квіткоїдами.

Стійких до більшості хвороб сортів не існує, як і імунних. Можуть бути менш вразливі до однієї хвороби. Треба розуміти, що виникнення хвороб залежить від наявності джерела хвороб і сприятливих для розвитку погодних умов. Зрозуміло, що є сорти, особливо старої і народної селекції, які менш вразливі. Зараз завозяться сорти, які розраховані на 40 і більше обробок за сезон. Давно вже ніхто не проводить державні іспити сортів у разних умовах і зонах країни. А стійких до шкідників сортів взагалі не існує. Шкідники мають циклічність по рокам, від спалахів до спаду. Окрім того, завдяки бездіяльності карантинної служби, в країну постіно завозяться нові шкідники, яких наші рослини взагалі не бачили. Просто треба розуміти біологію хвороб і шкідників, і боротися з ними на зимуючіх стадіях розвитку. 

В 22.05.2023 в 23:45, sitava сказал:

Це наприклад на Київщині ірга, аронія, кизил, хурма віргінка, лохина(голубіка) та лохи, лози лимонника, стійкі сорти винограду, актінідія та ківі, акебія, деякі сорти агруса та порічки, брусниця, журавлина, малина та ожина;  вітрозапильні різні горіхи, ліщини, обліпиха, шовковиця. Не так вже і мало. Також існують партенокарпічні сорти рослин, ті ж груші чи яблуні, які взагалі не цвітуть, а відразу завязуть плоди.

Ви знову помиляєтесь. Доки рослини ростуть по 1-3 штуки і поблизу немає джерел інфекцій вони будуть мало хворіти. Це така собі просторова ізоляція. А як тільки посадити масив рослин одного виду, одразу знаходяться і накопичуються, і хвороби, і шкідники. Чим більше масив і чим густіші посадки, тим більше хвороб та шкідників. 

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

1 годину тому, Sadovod сказав:

Ви кажете, як жертва реклами виробників пестицидів. Я вже приводив приклад фермерського господарства "Гадз" В Тернопільській області, яке на площі 670 га не застосовує пестициди і виробляє екологічно чисту продукцію яблук. Які ще треба доводи?

Я писав про "хімію" вцілому, а ви про пестициди для яблуні. Різниця є :) . Біопрепарати не погано боряться з поширеними хворобами яблуні. А проти моніліозу чи курчавісті листя вони безсилі.

1 годину тому, Sadovod сказав:

Так є багато хвороб плодових культур, які не лікуються (бактеріальний опік, моніліальний опік, чорний рак, короїди і т.і.). То треба викорчовути такі дерева і не створювати джерело інфекцій, чим обрискувати по цвітінню, убиваючи все живе, застосовуючи антибіотики та ін. 

Вам треба то і корчуйте. А ринок потрубеє вишні, черешні, абрикоси та персика. І оприскування по цвітінню не убиває все живе і взагалі на місцеві популяції мало впливає, оприскування проводити треба з розумом. У мене, наприклад, на колоніях осмій у яких льот дуже обмежений, обробки ніяк не відображаються.

А обробка садів мавріком саме по цвітінню ще і зменшує розповсюдження кліща. ;) І дуже сильно.

1 годину тому, Sadovod сказав:

У мене є особистий досвід знешкодження популяції оленки сами синіми ємкостями. Вже декілько років я її не бачу. Крім того є феромонні пастки, які діють ще ефективніше.

Можу вам привезти своїх, дебелих, ігноруючих вже блакитні та жовті миски, в темно сині ще попадаються, але вже не усі:) А в раніше років 6-7 тому ловились добре в будь що кольорове: червоні, сині, блакитні, жовті, хоч ложку дитячу постав. Пастки допомагають безумовно. Але лише при не великій кількості шкідника.

1 годину тому, Sadovod сказав:

Можна скільки завгодно сміятися, але цей спосіб почали застосовувати ще наши прадіди. Довгоносиків не так просто знешкодити, навіть пестицидами. Вони швидко рухаються і ховаються. Тому, контактними препаратами їх не візьмеш, тільки системними. А як діють системні? Вони пропитують усю рослину разом з нектаром, пилком, плодами. І з рослини нікуди не діваються.Тому механічна боротьба більш безопасна і ефективна. Можете продовжувати сміятися.

Дуже дуже примітивний погляд на сучасні інсектициди. Продовжую сміятись. Прадіди і сохою орали і в лісі в дуплах мед у бджіл забирали, безумовно варто у них повчитись.

1 годину тому, Sadovod сказав:

Стійких до більшості хвороб сортів не існує... А стійких до шкідників сортів взагалі не існує...

Не правда :) Ви дуже необізнані в сучасних сортиментах. Гібридизація та генетика крокують у перед.

1 годину тому, Sadovod сказав:

Ви знову помиляєтесь. Доки рослини ростуть по 1-3 штуки і поблизу немає джерел інфекцій вони будуть мало хворіти. Це така собі просторова ізоляція. А як тільки посадити масив рослин одного виду, одразу знаходяться і накопичуються, і хвороби, і шкідники. Чим більше масив і чим густіші посадки, тим більше хвороб та шкідників. 

А чи ви не забули? Ми ж говорим про садок на домашній пасіці/точку, а не про пром.посадки.

По массив: чи хворіє та ж Робінія біла у нас чимось серйозно? Чи має шкідників, які б критично шкодили їй? Її масса, витісняє все, тому і попала в заборону. 

Те ж саме і з іншими агресорами "плодовими" - черемхою пізньою та барбарисом заріс весь ліс, обліпиха, шовковиця, лохи...

Ви відзнайшли для себе певні "правила" у садівництві які достатньо дієві у ваших умовах, але і їх варто переглядати з плином часу. Можливо щось знайдете для себе нове, цікавіше, легше.

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

  • 1 month later...
В 08.06.2023 в 10:25, Sadovod сказал:

Липідоцид.

Біопрепарати на основі B. thuringiensis є тихими вбивцями бджіл. При  сильному поражені  спорами буде100% поступова загибель бджіл. 

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

13 часов назад, Пахомич сказал:

Біопрепарати на основі B. thuringiensis є тихими вбивцями бджіл. При  сильному поражені  спорами буде100% поступова загибель бджіл. 

Звідкіля така інформація?

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

4 часа назад, Sadovod сказал:

Звідкіля така інформація?

 

4 часа назад, Sadovod сказал:

Звідкіля така інформація?

Наприклад  цитую рсійську українською клавітурою  " Отдєл біотоксіології местного санітарного учрежденія  №13 в сотруднічєстве с Пизанскім  унівєрсітєтом". Також " Біологічєскіє  і мікробіологічєскиє методи" боротьби з кліщом.

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

1 час назад, Пахомич сказал:

 

Наприклад  цитую рсійську українською клавітурою  " Отдєл біотоксіології местного санітарного учрежденія  №13 в сотруднічєстве с Пизанскім  унівєрсітєтом". Також " Біологічєскіє  і мікробіологічєскиє методи" боротьби з кліщом.

Де факти? Норма розходу Лепідоциду 0,5-1,0 л/кг/га. Отруєння бджіл може відбуватися при розході 22,6-795 л/кг/га (досліди Криг и Херфс ). B. thuringiensis рекомендовано для боротьби з восковою міллю. Досліди і спостереження за бджолами проводили на протязі 6 років Ніяких шкідливих впливів на бджіл не виявлено (Шульга І. С., Желябовська Д. А., Лаврушина Л. А., Горбачова І. Є. ПОРІВНЯЛЬНА ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ ПРЕПАРАТІВ ПРОТИ ВЕЛИКОЇ ВОСКОВОЇ МОЛІ)

 

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

55 минут назад, Sadovod сказал:

Де факти? Норма розходу Лепідоциду 0,5-1,0 л/кг/га. Отруєння бджіл може відбуватися при розході 22,6-795 л/кг/га (досліди Криг и Херфс ). B. thuringiensis рекомендовано для боротьби з восковою міллю. Досліди і спостереження за бджолами проводили на протязі 6 років Ніяких шкідливих впливів на бджіл не виявлено (Шульга І. С., Желябовська Д. А., Лаврушина Л. А., Горбачова І. Є. ПОРІВНЯЛЬНА ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ ПРЕПАРАТІВ ПРОТИ ВЕЛИКОЇ ВОСКОВОЇ МОЛІ)

 

І шо вони написали і як проводилось дослідження , Які критичні норми на бджолу , То шо бє міль і всіх гусениць  і бджолу також то правда  Бють токсини всіх в кого лужна реакція в шлунку ,тваринам і людині байдуже. Зайдіт на пасіу  , поглянте на травичку і десь там-там побачите повзаючих молодих бджіл . Витягуєте кишечник і бачите , що середня кишка зруйнована . 

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

  • ромео changed the title to Сад на пасіці. Як доглядати сад, безпечно для бджіл.

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

  Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

×
×
  • Создать...