Jump to content

На "пасіці" з'явилися бджоли-камікадзе. Що робити?

Share

Recommended Posts

Доброго всім.

(Вибачайте, я російськомовний українець був років 20+, можливо щось криво скажу).

Мої бджоли породи Карпатка, брав декілька років тому три бджолпакети. Раніше дід та дядько покойні, царство їм, були бджолярами, я не дуже переймався бджолиними ділами.

Бджол завів чисто як хоббі, щоб забезпечити свою рідню медом. А так працюю інженером на виробництві.

Так от.

Пасіка досягла 10+ вуликів і з'явилися бджоли-камікадзе: щось робиш на огороді(ти чи родич), підлітає бджола та дзиз в голову.

В прошлому році зламав пальця на руці в травні, не міг деякий час повноцінно доглядати за бджолами, мої двоє розроїлися та два лівих роя прибилося, ледве знайшов напівдіряві вулики, щоб розмістити.

Вчора навіть мене хазяїна така бджола-камікадзе вжалила за вухо(перша в цьюму році по вжалюванням, нічого не напухло, так і я до першої ночі не спав, поки зудіння не вгамувалося, щоб вночі не розчухати), до цього просто могла бджола побитися об мою голову.

Та зятя недавно вкусила така, пів-обличчя розпухло(до цього було попередження від аграрієв, що травлять рапс).

Сьогодні прийшлось од однієї тікати після того, як налив їм воду(.

Непокоюсь, що і в тих, і в тих сусідів діти. Щоб дітей не покусали та інших неприємностей не було. Дуже переймаюсь.

Чуяв, що це буде занадто, стільки сімей, планував в березні-квітні трохи розпродати, але війна почалась.

І тепер не знаю що робити чи розформовувати сім'ї, чи якимсь другим чином робити.

Як бджолярі дайте якусь пораду.

З: Просто, по підрахункам, 10+ вуликів в яких по 10-15-20 тис бджіл, це 100 000 - 200 000 бджіл в мене, я дружу з ними на пасіці - висить борода, можу підійти і потрогати; і якісь 1 - 3 - 5 з них камікадзе - не можу зрозуміти що це за фігня. 

• Like 1

Да, я можливо, не в тій вітці форума зробив тему(.

Прохання до модераторів - перемістіть в потрібну і, по можливості, проінформуйте в Особистих Повідомленнях мене, plz.

41 хвилину тому, Targ Manar сказав:

Сьогодні прийшлось од однієї тікати після того, як налив їм воду(.

Непокоюсь, що і в тих, і в тих сусідів діти. Щоб дітей не покусали та інших неприємностей не було. Дуже переймаюсь.

Чуяв, що це буде занадто, стільки сімей, планував в березні-квітні трохи розпродати, але війна почалась.

І тепер не знаю що робити чи розформовувати сім'ї, чи якимсь другим чином робити

Агресивність буває з різних причин - інколи це тимчасове явище, звязане з якимось подразником, типу оприскування полів, інколи агресія є постійно - в такому випадку лікується заміною матки миролюбивої породи.

10 сімей в садочку - то не є багато, в багатьох стоїть сотня і більше сімей - і все нормально, ніякої агресії...

3 минуты назад, davolodya сказал:

Агресивність буває з різних причин - інколи це тимчасове явище, звязане з якимось подразником, типу оприскування полів, інколи агресія є постійно - в такому випадку лікується заміною матки миролюбивої породи.

10 сімей в садочку - то не є багато, в багатьох стоїть сотня і більше сімей - і все нормально, ніякої агресії...

Спасибі за відповідь, але я не вірю щоб в садочку було сто та більше бджолсімей. Це буде якийсь *-ец! для сусідів. Чув, що 30 максимально для розміщення стаціонарно.

Ви самі бачили, коли після декількох днів дощової погоди молодняк обліт робить. Ти розумієш, що вони безпечні, але їх багато і вони кружаться - таке сусідів з розуму зведе.

В мене в дворі липа росте - так над нею гул стоїть, аж тітка боїться підходити; поїхав на роботу - там пару липових алей, над деревиною не більше 10 бджіл - оцеб моїх туди.

54 минуты назад, davolodya сказал:

Таки на цю відповідь не дав обширну відповідь. Підозрюю, що в вулику №1 живуть ці самі камікадзе. З цього вулика майже всі матки на моїй пасіці. Я брав три бджолпакети Карпаткм(один як вияснилось інфікований нервовим паралічем, в другому слабоваті матки).

Так в №1 коли не залізу з димарем, через час бджоли починають биковать(димар як затухає).

(там вже декілька маток змінилося, і зараз повинна бути "тиха заміна", пару маточників бачив при огляді), лежак на 24 рамки, реально там зараз (n рамок)(гніздо та мед), я їх рано почав розвивати.

Якщо камікадзе не зникнуть, думаю №1 розформувати. Абсолютно. Може там якесь прокляте місце для вулика - х/з.

Казав, що в прошлому році було два лєвих роя - там маток забрав та дав по рамці з маточниками з №3. Через час провірив - маточники цілі.

Просто, я майже прохавав психологію бджіл. Не можу зрозуміти психологію цих камікадзе та звідкіль беруться(

• Haha 1

43 хвилини тому, Targ Manar сказав:

Просто, я майже прохавав психологію бджіл. Не можу зрозуміти психологію цих камікадзе та звідкіль беруться(

це патрульні - охороняють шляхи прольоту бджіл-збиральниць. Їхня задача переважно відганяти або жертвувати собою під час нальоту птахів, ос і шершнів. Можуть не кусати, а просто настирливо дзижчати над вухом - психологічна атака. Як убезпечитись - вдягати світле і чисте, на голову - кепку або панамку. Можна сусідці, якщо вона працює на городі, подарувати пасічного капелюха з жбаном меду. Також обов'язкова наявність поїлки з водою на території пасіки (ставити починаючи з ранньої весни) і зелені насадження чимповище по периметру, щоб бджола йшла вгору

також міняйте маток в надміру агресивних сім'ях. Їх можна замовити в матководів і їх в нас багато на будь-який смак

• Like 1

1 годину тому, Targ Manar сказав:

Спасибі за відповідь, але я не вірю щоб в садочку було сто та більше бджолсімей. Це буде якийсь *-ец! для сусідів. Чув, що 30 максимально для розміщення стаціонарно.

Ви самі бачили, коли після декількох днів дощової погоди молодняк обліт робить. Ти розумієш, що вони безпечні, але їх багато і вони кружаться - таке сусідів з розуму зведе.

В мене в дворі липа росте - так над нею гул стоїть, аж тітка боїться підходити; поїхав на роботу - там пару липових алей, над деревиною не більше 10 бджіл - оцеб моїх туди.

В мене до сто недотягує трішки, а 70 з хвостиком, нормально почувається. :hi:

P_20200712_190227_p.jpg

32 минуты назад, Ворон сказал:

В мене до сто недотягує трішки, а 70 з хвостиком, нормально почувається. :hi:

В мене ширина подвір'я метрів 15 - 20, треба виміряти((.:hi:

Та за забором люди та їх діти.

38 минут назад, Олександр Коваль сказал:

це патрульні - охороняють шляхи прольоту бджіл-збиральниць.

Наскільки їх багато, так щоб мене роздрочити на кшталт винищити одну з сімей або друге?

Наприклад, в прошлому році до мене прийшли два рої, бо в них був пісец на пасіці.  Я їм дав хатки. В цьому замінив маток.

Я розумію трохи психологію бджіл - не ссу без захисту іноді залізти до них і поправити, якщо їм дує чи друге, але ці камікадзе нарушають весь баланс системи.

18 минут назад, Targ Manar сказал:

Я розумію трохи психологію бджіл - не ссу без захисту іноді залізти до них і поправити, якщо їм дує чи друге, але ці камікадзе нарушають весь баланс системи.

Тоже, только после начала войны на работу приехал - стою в курилке курю - на лацкан весенней куртки присела пчела отдохнуть.

:IMHO:- після 30 років роботи з бджолами...

Без заміни маток у всіх сімях цього не позбудетеся...

Такий ген передається стійко через трутня.   Часто такі камікадзе приймаються іншими сімями, і не просто вичислити з якої вони сімї. 

Наступного року їх стане більше, якщо будете виводити із своїх маток на своєму трутні...

P.S. На наукову роботу не претендую - це тільки з власної практики і досвіду. 

А вирішувати тільки Вам.

• Like 1

4 години тому, Targ Manar сказав:

Раніше у нас пасічник тримав бджіл  "породи " місцева аборигенна - після відкачки меду все село три дні ховалося від розлючених бджіл. Далі я став пасічникувати з такими ж бджолами, з часом агресію вдалося суттєво зменшити, але просто так по саду пройтися було проблемно - часто зустрічали вже на підходах, і пригощали:ak:. Зрештою все це дістало і повністю замінив породу на пасіці - зараз в садочку стоїть сотня сімей і кілька сот нуків, і нікому бджоли проблем не створюють, працювати з ними одне задоволення

3 години тому, Targ Manar сказав:

Підозрюю, що в вулику №1 живуть ці самі камікадзе. З цього вулика майже всі матки на моїй пасіці. Я брав три бджолпакети Карпаткм

Підозрюю, що причина криється саме тут - агресивні сім'ї досить непогано передають злобу своїм дочкам, а у Вас всі матки виведені з цієї сім'ї... Треба розуміти, що в пакеті ніхто не продасть племінну матку, а виводити від чого-будь - невірне рішення... Як варіант - купіть в когось плідну матку і замініть в агресивній сім'ї. Надалі, якщо захочете самі виводити маток для інших сімей - варто задуматися за чистопородну матку - зараз вони доступні і ціни не сильно кусаються. Хоча якщо треба всього десяток плідних маток в сезон - їх вигідніше купити, ніж самому бавитися з виводом...

• Like 1