Jump to content

Продам маток (УС) Української степової породи - лінія Штукарська.

Recommended Posts

Формую заявки на маток народного стандарту Української степової породи тип Штукарський..

Пропоную ІО (ШО), НЕПЛІДНИХ, Плідних вільного обльоту маток УСП від моєї маточки №31 (родоначальниця 2017 року), яка згідно морфометрії підходить під відведені границі для породи "Українська Степова бджола".  http://bj.tochok.info/Breeder/Breeders/SMS

Маточка мною виведена у 2017 році. За характером сім'ї від моєї УС спокійні, дають спокійно працювати навіть під час осіннього збору сімей в зиму. Але іноді попадаються "сторожові" екземпляри, які після закінчення ГВ можуть заборонити бджоляру до них залазити. За звичай їхній процент дуже малий, і на мою думку залежить від того трутня з яким матка погуляла. Стараюсь таких маток в себе на пасіці зразу міняти, щоб не портила трутневий фон. 

Морфометрія бджіл.

• Кубітальний індекс середнє значення 2,291+-0,029, коефіцієнт варіації 12,7%;
  • Гантельний індекс середнє значення 0,962+-0,007, коефіцієнт варіації 7.5%;
  • Дискоїдальне зміщення позитивне у 74% бджіл та має середнє значення 1,219+-0,194

Особливості моєї лінії - сильні сім'ї йдуть в зиму, а означає бурний Весняний старт майже як у карпатки, або навіть і кращий. Цього року виховательки випустили рій 25 квітня. За звичай інші породи тільки починають в цей час розганяти сім'ї, а я вже можу робити відводки та продавати повноцінні пакети. Роїння я використовую - поділ сім'ї пополам - це мені дає сильну  додаткову сім'ю на соняшник, таким чином отримую в два рази більше меду із однієї зимувалої. Такий результат я отримав навіть в цьому складному медовому році. Треба додати роїння можна регулювати вчасним розширенням сімей, мої УС не люблять тісноти, їм краще мати лишній пустий магазин на головою, 

Ось звичайний стан клуба моїх УС. 

603f114cb04c05f1d068672a6ca8a9c8.jpg

3171b0c668f4acb9179c5b587abd9c69.jpg

Сім'я української степової породи прекрасно нарощує силу до основного медозбору з білої акації, гречки, липи та інших медоносів. Гніздо компактне. При настанні взятку мед спочатку складається у верхні корпуси. Матка продовжує сіяти без обмеження і сила родини не просідає; так само як і в кінці літа при підготовці до зимівлі.

Заявки приймаю у приватних повідомлення (ПП), або тут у тему. Мій телефон 0969471780, але якість зв'язку у мене в селі не дуже, тому не завжди можу відповісти.

Ціна неплідної маточки стандартна вже три роки,  і дорівнює ----------------- ------------------------------------------------------------------- 100 гривням.

Вартість плідної матки вільного обльоту та маток мого ШО (ІО неперевірених на печатний розплід) ---------------------------------------- 250 грн.

Доставка НП.

Від потенційних покупців:

Адреса відділення НП для доставки маток, телефон, ПІБ.

Кількість маток, та яких. Можна вказати бажаний термін для отримання.

Оплата на картку Приватбанку, як завжди після отримання живих маток на Новій пошті.

З Повагою до шановного панства ---------- Стрільчук Михайло Степанович (SMS)

+380969471780 (Вайбер та Телеграм)

mihail-ves@ukr.net

• Sanich pinned this topic
1 хвилину тому, Апіслав Лучанський сказав:

ШО самі робите?

Так, вже два роки.

Матеріал тільки мій, були матки  від інших степовиків, але вони мені не сподобались. Вибираю батьківські сімї по силі сімей та продуктивності. Цього року в основному відбирав трутнів, щоб вписувались в морфометричні параметри УС. 

В 01.12.2020 в 15:23, Mihail-ves сказал:

Так, вже два роки.

Матеріал тільки мій, були матки  від інших степовиків, але вони мені не сподобались. Вибираю батьківські сімї по силі сімей та продуктивності. Цього року в основному відбирав трутнів, щоб вписувались в морфометричні параметри УС. 

Як по миролюбності ваші бджоли?

21 хвилину тому, Yaroslav сказав:

Як по миролюбності ваші бджоли?

В мене спокійні, а деякі покупці кажуть що проявляється агресія. Різні кліматичні умови та різний підхід до сімей. Одне скажу моя УС це не карніка чи бакфаст. Хоча той бакфаст що був у мене, був агресивніший моїх УС. Карніка Ф1 (Пернер+Пернер), також жалилась.

Десь колись писав в чаті - оцінюю  спокій на +4-5 балів і з +6. Хоча восени коли збирав в зиму то попалась одна сім'я яка отримала +6 балів за спокій. Якщо весною це повториться то буду брати від неї личинку для прививок. 

На днях в чаті обговорювали питання "селекції" Ось приклад діалогу-

Цитата

яка мінімальна кількість сімей потрібна для ведення селекції(відбору)?

Ось моя дослівна відповідь на це

Цитата

Багато, чим більше тим швидше можна отримати результат. Для прикладу: виводимо 10 маток і осіменяємо трутнями від якоїсь сімї, потім наступних 10 маток трутнями іншої сімї. і так дальше. Зупинимось на 10 комбінаціях. Виходить що треба вже 100 сімей чи відводків. Це тільки за морфометрією, а треба потім ще спокій, медопродуктивність, та силу сімей. Така картина повинна бути в ідеалі. На практиці в мене такого не виходить, тому що не можу собі дозволити виділити стільки сімей для того що потім хтось купив у мене матку за 100грн. Оскільки напрямок у мене медовий, то роблю те що можу. А це кожного року вивожу з весняного взятку 10 сімей на виховательки, потім ще забираю розплід та бджілок на відводки. І матками займаюсь до 15 червня, з 3 липня починається соняшник і ніякої селекційної роботи вже не може бути. Виходить що все треба встигнути за 45 днів. Тому селекційною роботою повинні були б займатись інститути, а пасічники б залишись репродукторами та медовиками. Маємо те що маємо.

Ось моє бачення розвитку селекції в Україні простими пасічниками. 

мій канал на ютубі

https://www.youtube.com/user/Mihailves/videos

22 часа назад, Mihail-ves сказал:

Ось моє бачення розвитку селекції в Україні простими пасічниками. 

а як ще ГКО - гроші коросно отримані ? :hmm::crazy:

46 хвилин тому, rudakov сказав:

а як ще ГКО - гроші коросно отримані ? :hmm::crazy:

До цього рівня я ще дійшов, думаю що треба ще пару років, а тоді буде селекція за ГКО:umora:

01.12.2020 в 07:37, Mihail-ves сказав:

Вартість плідної матки вільного обльоту та маток мого ШО (ІО неперевірених на печатний розплід) ---------------------------------------- 250 грн.

Хочу оцю графу розділити, тому що іноді вона вводить покупців в ступор;)

Вартість плідної матки вільного обльоту ------250грн

Вартість маток ІО не перевірених на печатний розплід - 250грн.

Чому така ціна на ІО? Все просто, скоро за допомогою деяких селекціонерів приймуть закон про ринок ІОшок, а там треба екзамени здавати, сертифікати отримувати, атестувати лабораторій і таке інше, а мені грошей не вистачить на всі ці приблуди. В мене навіть саморобний станок зроблений на коліні:umora:

Наші експортери мене навчили що "гроші повинні бути в обороті, і чим більший оборот, тим більший навар". Тепер хочу їхню ідею перевірити на практиці. 

18 минут назад, Mihail-ves сказал:

Чому така ціна на ІО? Все просто, скоро за допомогою деяких селекціонерів приймуть закон про ринок ІОшок, а там треба екзамени здавати, сертифікати отримувати, атестувати лабораторій і таке інше, а мені грошей не вистачить на всі ці приблуди. В мене навіть саморобний станок зроблений на коліні:umora:

В этом деле важно иметь не сертификат о прохождении аттестации , а ИМЯ и помни - (мне это сказал хороший знакомый) "Если ты сам не ценишь свой труд - то его никто ценить не будет.."

12 хвилин тому, Брониславович сказав:

В этом деле важно иметь не сертификат о прохождении аттестации , а ИМЯ и помни - (мне это сказал хороший знакомый) "Если ты сам не ценишь свой труд - то его никто ценить не будет.."

Дякую за коментар, Броніславовичу.

Я як ніхто ціню свою працю, тому і мед стоїть ще у діжках. На рахунок маток ІО, мені не тяжко, а особливо в безвзятковий період. Плюс в темі Породне районування, я закликав всіх продавати мато ІО чуть вище чим собівартість. Як писав раніше мікроскоп мені подарували, станок за копійки зробив сам, капілярів відтягнув та підготував сам, на платні курси не їздив, а сам методом проб та помилок освоїв цю роботу, матки не покупні а місцеві, правда вже трішки "обміряні". Тому моя собівартість може бути дуже малою, але все рівно вища ніж ціна на карпатки;).

Ім'я великою ціною не купиш. І раніше я завжди працював за "дякую", був у мене принцип "сам могоричі не збираю, але і сам не даю". Навіть коли по дорозі підводжу людей - ніякої оплати не беру. Коли наймають тоді і оплата йде. 

1 час назад, Mihail-ves сказал:

Вартість маток ІО не перевірених на печатний розплід - 250грн.

А как обстоят дела с осеменением чужих маток?

2 часа назад, Гурович сказал:

Вашими трутами. (спермой от ваших трутов.)

5 минут назад, Сергей Тюркин сказал:

Вашими трутами. (спермой от ваших трутов.)

Да.

1 час назад, Брониславович сказал:

Мохливо це рекламна акція УС

А ще буде хорошим дешевим тестером для зарубіжних маток , можливо це і буде тим еталоном з яким можна буде порівняти зарубіжні матки 

За такі кошти багато хто купить чисто для порівняня ХПП з іншим матеріалом 

От і зробить людина собі ИМЯ , а жизнь покаже яке , він сам визвався стать дешевим еталоном для порівння , 

значить впевниний в своїх матках :ay:

45 хвилин тому, Гурович сказав:

Думаю що можна. А тим більше що Ви рядом і якісь 70км мотнутись туди сюди не проблема. Головне половозрілий трутень. 

45 минут назад, Mihail-ves сказал:

можна

Ловлю на слове. В апреле возобновим разговор.

Скільки в цьому році в середньому принесли на круг? 

4 хвилини тому, chajka2005 сказав:

Скільки в цьому році в середньому принесли на круг? 

30-35 кг, носили тільки 13 днів. Соняшник просто згорів на стеблі. Я думав що буду їх годувати, але вони себе забезпечили, та і мені трішки дали товарного меду.

18 часов назад, Mihail-ves сказал:

30-35 кг, носили тільки 13 днів. Соняшник просто згорів на стеблі. Я думав що буду їх годувати, але вони себе забезпечили, та і мені трішки дали товарного меду.

Не скромничай.

В 05.12.2020 в 15:43, Mihail-ves сказал:

Зрозуміло. Чомусь у всіх, у кого не спитаю- подібні відповіді, або відповідають, що на мед не працюють, виводять маток, тому меду мало. Розумію. Але нам, пересічним пасічникам хотілося б більше знати про Ваших маток, і розуміти, що ми купуємо. Для мене особисто основне -медопродуктивність і миролюбивість. Можливо є відгуки колег, які брали у Вас маток в попередніх роках і вони були в кращих умовах?

49 хвилин тому, chajka2005 сказав:

Можливо є відгуки колег, які брали у Вас маток в попередніх роках і вони були в кращих умовах?

Умови цього року майже у всіх одинакові, але може колеги і поділяться своїми спостереженнями. 

Я не люблю надоїдати людям розпитами, одне можу сказати - є декілька людей які купляли два роки підряд, а один пасічник з Миколаєва купляє вже три роки по 10-15 маток, плідних або  неплідних, залежить від того коли робить відводки.

Тільки що отримав знову замовлення на матки ШО від цьогорічного покупця ШО. Тому думаю що є багато  різних висновків. Можу сказати що плідні матки вільного обльоту попадаються з підвищеною агресією, але малий процент (1 з 10).

Те що це місцева бджола, я наголошую постійно. Можна було б взяти наприклад карніку і продавати під виглядом іншої, тоді пасічники мали б можливо і не агресивних бджілок, але це не мій шлях. Краще я своїх буду робити спокійним, наскільки зможу.

Думаю що наступного року товарного меду в мене не буде, то більше часу буде для відбору потрібних бджілок. Все навколо села в озимині, і трішки ріпаку, якого вистачить на корм до можливих клаптиків соняшнику.  

Маленький проміжний результат моєї цьогорічної селекційної роботи за морфометрією. Кандидат на подальше розмноження. 

de2e18e56c4e7456fa998323ec905985.jpg

052ea0ae20215b936b5ce03e6770cc3d.jpg

99bb78f2f0232b7791aebd14e424a559.jpg

Вища проба навіть за золото. 

Стрельнула так стрельнула. :ole_ole:

29 минут назад, Mihail-ves сказал:

Маленький проміжний результат моєї цьогорічної селекційної роботи за морфометрією. Кандидат на подальше розмноження. 

de2e18e56c4e7456fa998323ec905985.jpg

052ea0ae20215b936b5ce03e6770cc3d.jpg

99bb78f2f0232b7791aebd14e424a559.jpg

Вища проба навіть за золото. 

Стрельнула так стрельнула. :ole_ole:

Дуже гарні результати дослідження зразків крил бджіл для УС, тільки мабуть є маленька помилка, вказано що ще матка вільного обліту на пасіці :vinny:.

Крім того змінено початок класів КІ, 1.73 замість стандартну 1.86:ooops::al:, так що % дипозиту буде продовжено по нових ставкав НБУ :rofl:

Але графіки викликають багато запитань ніж відповідей:IMHO:

• Sanich locked this topic

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...