Jump to content

Почём нынче мёд / ціна на мед / ціна меду


Recommended Posts

У мене є різні джерела інформації.  І за листопад у мене є підтвердженням цифри 5478, що тут вже публікувалася з інформацією в які країни і скільки.

І 48659 т. експортних.

  • Haha 2
Link to comment
Share on other sites

6 хвилин тому, Wladimir_K сказав:

Стільки і отримаємо.

А на рахунок ціни?

3 хвилини тому, Wladimir_K сказав:

У мене є різні джерела інформації.

Надайте посилання.

5 годин тому, asaltan сказав:

Якщо боїтесь давати реальну інформацію, то не треба на неї посилатись.

  • Haha 3
Link to comment
Share on other sites

5 часов назад, _kos_ сказал:

Це не зовсім так. Ось такі відповіді бувають.

Оце умив:ay:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

3 години тому, Wladimir_K сказав:

Інших даних ніж перша позиція оперативно неможливо отримати.

Це дивно. Кожен експортер після реального вивозу свого товару одержує повідомлення з двома датами: митного оформлення у внутрішній митниці і реального перетину кордону. Не розумію, що заважає вести цей облік для усіх.:hmm:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Згідно даних митної статистики, експорт меду з України у листопаді становив 6.3 тис. тон, що є найбільшим показником з початку 2023 року. Середня ціна експорту, після суттєвого зниження протягом року, в листопаді дещо зросла і становила $2 за 1 кг (в жовтні - $1.90 за 1 кг, при цьому ще в першому кварталі 2023 року середня вартість українського експорту становила $2.65 за 1 кг).

В грошовому вимірі, експорт в листопаді становив $12.6 млн.

Всього за січень-листопад 2023 року Україна експортувала 49.5 тис. тон меду на $110 млн. Для порівняння, у відповідному періоді 2022 року - 44 тис. тон на $126 млн.

image.thumb.png.d90ca94fd85f8d41c2de616bd3f42fc7.png

http://shareuapotential.com/ru/News/Newsline/ukraine-med-export-2023-11.html

  • Like 3
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

16 годин тому, Марк Борисович сказав:

Трошки доповню інформацію до відео:
1) Оксиметилфурфурол (ОМФ) - це продукт окислення цукрів, вимірюється в мг/кг, та його концентрація зростає в меді з часом та прискорюється при піднятті температури. Доступ кисню або висока волога також прискорює утворення ОМФ. На території України в  свіжому тільки скачаному меді не більше 1мг/кг ОМФ.

Чому експортери вимагають малий оксиметилфурфурол(ОМФ).
По перше через вимоги прописані в контрактах покупців(Європейців).
За звичай в контракті концентрація оксиметилфурфуролу(ОМФ) в меді повинна бути менша за 10мг/кг. 
Але іноді покупці прописують
більш жорсткі умови наприклад 8мг/кг.
Ще потрібно врахувати що експортеру потрібно нагріти та гомогенізувати мед, а отже ОМФ буде зростати в цьому процесі, мінімум на 2-3мг/кг. Тому потрібно  враховувати цей фактор.

Тепер що до необхідних умов зберігання меду. Якщо ви бажаєте щоб ОМФ був мінімальним
потрібно: Міцно закрита суха тара, температура зберігання у приміщенні бажано не більше 15 градусів впродовж літнього періоду, і ще менша в інші пори року. Мед не боїться морозу, але боїться приміщень з опаленням. Тому як що мед буде зберігатися цілий рік при температурі 20 градусів то ви отримаєте ОМФ приблизно 5-8, а можливо і 10 мг/кг. Це по факту. Але нас всіх рятує зима та морози, тому маємо не більше 3-5мг/кг. Ще більше мед боїться приміщень в яких температура приблизно 30 градусів в літній період, тому минулорічний соняшник в таких умовах може набрати 10-12мг/кг. А якщо у вас металевий гараж в якому приблизно 50 градусів то всі 20-40мг/кг. Були випадки нам привозили і 200-400мг/кг.

Висновок такий,  якщо у вас є гарний повноцінний
склад, то ви дійсно можете зберігати мед два три роки без ризику. А якщо нема, то потім не дивуйтесь що вам щось там говорять про високий ОМФ. Гарні склади є приблизно у 10-15% пасічників.  Ще у 50% непогані, але не придатні для зберігання більше двох років.

2) Діастазне Число (ДЧ) – Це умовна активність ферменту (діастази) що вимірюється у одиницях Шаде.
Чому експортери вимагають високу діастазу(ДЧ)
Історія та сама що і з ОМФ, але тільки Діастаза падає з часом та при температурі. Її рівень також прописаний у контрактах, а нагрів та гомогенізація зменшують показник на 1-2 одиниці.
Зазвичай норма за контрактами не менше 10-12 Одиниць Шаде, але буває і 15. Це що до соняшника. На акацію інші норми.
Умови зберігання ті самі.

Але з ДЧ все трішки складніше тому що у свіжо-викачаного  соняшнику може бути від 7 до 22 одиниць Шаде. І Якщо так склалося що експортер виконує контракт з показником не менше 12-15 одиниць, а у вас було одразу 7-9. Тому ваш мед щоб експортувати потрібно буде змішати з тим в якому наприклад 16-20 одиниць, а його ще потрібно знайти.
А якщо ви його ще рік будете зберігати то ваш показник діастази ще більше впаде. При зберіганні при  15 градусах і нижче, діастаза біль менш тримається на одному рівні.

Для тих у кого ДЧ низька одразу. Нажаль так буває, хтось каже що це залежить від регіону, зрілості меду, породи бджоли, або навіть нектару. Але я не зустрічав наукових робіт на цю тему.

ОМФ та ДЧ є показниками що контролюються в європейському законодавстві, і як би хто не казав що реально вони не такі важливі для меду, але їх перевіряють та контролюють. Тому експортери вимушені відмовляти пасічнику якщо мед не відповідає, і дійсно має право зменшувати ціну для такого меду. Але я згоден що аналізи повинні робитися ще до купівлі меду, і пасічник повинен чесно розказувати де у нього мед якого року, щоб потім не було питань.

Норми в Україні на

ОМФ не більше 25 ( 40 в Німечині)

ДЧ не менше 10

ОМФ присутня у варенні, соках, всюди де є цукор.

  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

3 часа назад, tyupik сказал:

Норми в Україні на

ОМФ не більше 25 ( 40 в Німечині)

ДЧ не менше 10

ОМФ присутня у варенні, соках, всюди де є цукор.

Все вірно.
Ви абсолютно праві. 
Але прочитайте моє повідомлення уважніше. Я не писав про законодавчі норми. Я писав про те шо прописано в контрактах з іноземним покупцем.
Вони після отримання мед пастеризують, а отже показники погіршуються. А потім ще два роки мед повинен простояти наприклад на полицях супермаркету, а при зберіганні з температурою 20  градусів оксиметилфурфурол якраз і зросте до граничних показників. А діастаза впаде.

І тут ви повинні сказати що більшість меду іде на кондитерку, і знов будете праві.
Але це там нікого в Європі не цікавить, виконуйте умови контракту і все.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

19 часов назад, uam_63 сказал:

Які тоді показники ОМФ і ДЧ в китайського сиропу , який успішно попадає в ЄС ? 

Не маю уявлення. Але знаю точно, що коли ми вийшли за норми по контракту по ОМФ чи ДЧ в нас були проблеми, нам збивали ціну, І навить було шо повертали експортну партію меду 21т .

Link to comment
Share on other sites

Тільки що, Марк Борисович сказав:

Все вірно.
Ви абсолютно праві. 
Але прочитайте моє повідомлення уважніше. Я не писав про законодавчі норми. Я писав про те шо прописано в контрактах з іноземним покупцем.
Вони після отримання мед пастеризують, а отже показники погіршуються. А потім ще два роки мед повинен простояти наприклад на полицях супермаркету, а при зберіганні з температурою 20  градусів оксиметилфурфурол якраз і зросте до граничних показників. А діастаза впаде.

І тут ви повинні сказати що більшість меду іде на кондитерку, і знов будете праві.
Але це там нікого в Європі не цікавить, виконуйте умови контракту і все.

Мене, як пасічника, м'яко кажучи " не цікавить", ну ,а якщо грубо, " ви зрозуміли, що я б сказав" , що буде із медом ,який я знаю заготовувачу, через рік і більше.

На момент продажі, мій мед відповідає СНІП  встановленими державою, а що із ним роблять потім, це не мій головний біль.

 

  • Like 3
  • Thanks 2
  • Sad 1
Link to comment
Share on other sites

21 минуту назад, tyupik сказал:

Мене, як пасічника, м'яко кажучи " не цікавить", ну ,а якщо грубо, " ви зрозуміли, що я б сказав" , що буде із медом ,який я знаю заготовувачу, через рік і більше.

На момент продажі, мій мед відповідає СНІП  встановленими державою, а що із ним роблять потім, це не мій головний біль.

 

"Ну якщо грубо" то покупця в Європі теж не цікавить шо там собі пасічник придумав, або посередник. Це вільний ринок. Експортер вимушений продавати харчовий продукт за вимогами покупця. А відповідно і вимагати від пасічника, свіжий, визрівший, не вологий мед.

А за нормами СНІП вам ніхто не заважає продавати мед по Україні, українському споживачу.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

23 минуты назад, Марк Борисович сказал:

Експортер вимушений продавати харчовий продукт за вимогами покупця.

А висновок із даної ситуації випливає такий - китайці можуть Європі впарити вій бодяжний сироп, а наші експортери не можуть по нормальній ціні продати якісний мед.

  • Like 4
  • Thanks 4
  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

24 хвилини тому, Марк Борисович сказав:

"Ну якщо грубо" то покупця в Європі теж не цікавить шо там собі пасічник придумав, або посередник. Це вільний ринок. Експортер вимушений продавати харчовий продукт за вимогами покупця. А відповідно і вимагати від пасічника, свіжий, визрівший, не вологий мед.

А за нормами СНІП вам ніхто не заважає продавати мед по Україні, українському споживачу.

Шановний, я продаю мед в Україні і  українському споживачу, котрий експортує цей мед.

То в чому  справа??  :)

 

Трішки позитиву.

В 1986 році,  був у відрядженні в Японії.

в магазині замінив, що на баночках із медом стоять зірочки, ну також як на коньяку.

Продавець пояснив, що зірочки показуюпоказують вік меду, чим більше зірочок тим старший мед.

доречі, ціна зростає разом із кількістю зірочок.

А Ви, шановний пробували мед, якому років 15÷20?

У мене стоїть бочка, так літрів на 20 із 2004 року. 

В наступному році відкрию. :)

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 хвилину тому, tyupik сказав:

Шановний, я продаю мед в Україні і  українському споживачу, котрий експортує цей мед.

То в чому  справа??  :)

 

Трішки позитиву.

В 1986 році,  був у відрядженні в Японії.

в магазині замінив, що на баночках із медом стоять зірочки, ну також як на коньяку.

Продавець пояснив, що зірочки показуюпоказують вік меду, чим більше зірочок тим старший мед.

доречі, ціна зростає разом із кількістю зірочок.

А Ви, шановний пробували мед, якому років 15÷20?

У мене стоїть бочка, так літрів на 20 із 2004 року. 

В наступному році відкрию. :)

 

Доречі, про вимоги покупця.

Цього року зібрав 200 кг. Горіхів. Вимога покупця : 5÷7 грн/ кг., це на буханку хліба ,600гр., потрібно продати 3÷4 кг. Горіхів.

Як виявилось, горіхи відмінне паливо для грубок. :) 200 кг буду обігрівати хату до 2 місяців.

мед.

450 кг травневого

500 кг липа + гірчиця

500 кг гречка 

Із цього залишилось кг. 600 не більш. Трошки продалась 300 кг. А решта до хлопців поїхала, на передок, в учбові центри ..

ось , десь так  :)

 

 

 

  • Like 8
Link to comment
Share on other sites

1 час назад, Гурович сказал:

А висновок із даної ситуації випливає такий - китайці можуть Європі впарити вій бодяжний сироп, а наші експортери не можуть по нормальній ціні продати якісний мед.

 

57 минут назад, tyupik сказал:

Шановний, я продаю мед в Україні і  українському споживачу, котрий експортує цей мед.

То в чому  справа??  :)

 

Трішки позитиву.

В 1986 році,  був у відрядженні в Японії.

в магазині замінив, що на баночках із медом стоять зірочки, ну також як на коньяку.

Продавець пояснив, що зірочки показуюпоказують вік меду, чим більше зірочок тим старший мед.

доречі, ціна зростає разом із кількістю зірочок.

А Ви, шановний пробували мед, якому років 15÷20?

У мене стоїть бочка, так літрів на 20 із 2004 року. 

В наступному році відкрию. :)

 

Не буду нікого переконувати, бо ви мені ще мед Мануки згадаєте, чи ще якусь амфору з медом з археологічних розкопок 2000 річної давнини.
Я поділився реальною інформацією від експортера, перевіреною  годами праці, торгівлі, та аналітичних результатів лабораторії. Ми теж дуже хочемо продавати соняшник по 10 Євро/кг, Відправляти його на експорт зовсім без аналізів, документів, та ще великої кількості нормативних вимог які на нас вішають. Але стикаємось з жорсткою реальністю. Єдиний висновок що ви повинні були зрозуміти для себе(як пасічник) що мед потрібно якісно зберігати у прохолоді, бо це харчовий продукт і до нього є певні вимоги, особливо в ЄС.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

1 година тому, tyupik сказав:

Доречі, про вимоги покупця.

Цього року зібрав 200 кг. Горіхів. Вимога покупця : 5÷7 грн/ кг., це на буханку хліба ,600гр., потрібно продати 3÷4 кг. Горіхів.

Як виявилось, горіхи відмінне паливо для грубок. :) 200 кг буду обігрівати хату до 2 місяців.

мед.

450 кг травневого

500 кг липа + гірчиця

500 кг гречка 

Із цього залишилось кг. 600 не більш. Трошки продалась 300 кг. А решта до хлопців поїхала, на передок, в учбові центри ..

ось , десь так  :)

 

 

 

Тітка вирішила годувати курей ядром горіха, 12 грн дають, правда ядро темне і подрібнене

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

1 година тому, Марк Борисович сказав:

 

Не буду нікого переконувати, бо ви мені ще мед Мануки згадаєте, чи ще якусь амфору з медом з археологічних розкопок 2000 річної давнини.
Я поділився реальною інформацією від експортера, перевіреною  годами праці, торгівлі, та аналітичних результатів лабораторії. Ми теж дуже хочемо продавати соняшник по 10 Євро/кг, Відправляти його на експорт зовсім без аналізів, документів, та ще великої кількості нормативних вимог які на нас вішають. Але стикаємось з жорсткою реальністю. Єдиний висновок що ви повинні були зрозуміти для себе(як пасічник) що мед потрібно якісно зберігати у прохолоді, бо це харчовий продукт і до нього є певні вимоги, особливо в ЄС.

До вимог зберігання меду це зрозуміло.

На рахунок Китаю нічого не зрозуміло, як проходять аналізи в ЄС на фальсифікат та ще в таких великих об'ємах. До українського прискіпливо ставляться, а до китайського? 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

В 12.12.2023 в 16:29, Марк Борисович сказал:

. Єдиний висновок що ви повинні були зрозуміти для себе(як пасічник) що мед потрібно якісно зберігати у прохолоді, бо це харчовий продукт і до нього є певні вимоги, особливо в ЄС.

Певні вимоги до меду у ЄС можуть бути якщо пасічник отримає від 2 дол за кг соняшникового меду. Це єдиний висновок який повинні зрозуміти і покупці в ЄС і посередники в Україні. 

  • Like 2
  • Thanks 1
  • Confused 1
Link to comment
Share on other sites

4 години тому, tyupik сказав:

Шановний, я продаю мед в Україні і  українському споживачу, котрий експортує цей мед.

То в чому  справа??

Справа, мабуть, в тому, що Ваш мед (і майже всякий інший) не проходить по українському ДСТУ 4497:2005, бо в ньому повинно бути проліну не менше 300 мг/кг (для акації - не менше 200). Реально - я такого меду майже не бачив. Якщо не проходить для України, то експортери орієнтуються на європейські норми (пролін не менше 180, а для акації ще нижче).

Відповідно, по інших показниках доводиться орієнтуватись на європейські норми.:IMHO:

P.S. А взагалі - це загальне правило - експортер орієнтується на норми того ринку, куди він збирається поставляти мед.:hi:

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

7 хвилин тому, asaltan сказав:

Відповідно, по інших показниках доводиться орієнтуватись на європейські норми.

Коли говоримо про вимоги до меду то орієнтуємось на європейські, а коли йде розмова про ціну, то орієнтуємось на китайську.

Можливо вже потрібно орієнтуватись і на європейські ціни при закупівлі меду?

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

3 хвилини тому, _kos_ сказав:

Коли говоримо про вимоги до меду то орієнтуємось на європейські, а коли йде розмова про ціну, то орієнтуємось на китайську.

Думаю, що наші закупівельні ціни приблизно відповідають китайським продажним.:IMHO:

Link to comment
Share on other sites

7 минут назад, _kos_ сказал:

Коли говоримо про вимоги до меду то орієнтуємось на європейські, а коли йде розмова про ціну, то орієнтуємось на китайську.

Можливо вже потрібно орієнтуватись і на європейські ціни при закупівлі меду?

А в них так завжди! Низька ціна тому що є Аргентина, Чіна і взагалі у вас не мед, а технічна якась сировина!

Насправді просто є бажання отримувати надприбутки за рахунок виробника, а не своєю працею!

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

2 години тому, vekvektor сказав:

А в них так завжди! Низька ціна тому що є Аргентина, Чіна і взагалі у вас не мед, а технічна якась сировина!

Насправді просто є бажання отримувати надприбутки за рахунок виробника, а не своєю працею!

Всі праві.

Праві виробники, праві і заготівельники. 

У кожного своя правда. 

Но, найбільше , завжди і всюди заробляла торгівля.

Ніяких вкладень грошей, тут купив, а там продав дорожче. Різниці хватає не тільки на хліб із маслом, но і на ікру.

А відносно ціни на український мед, я скажу так: " поки ми не входимо в Євросоюз, до тих пір забугор буде диктувати свої умови. Основне,що стосується меду із сільгоспрослин, це непомірне використання пестицидів та іншої хімії ,в тому числі забороненої в Євросоюзі."

Для того щоб ваш товар купляти, крім того,що він якісний, потрібно розширити мережу збуту.

Працювати потрібно експортерам, а не задовільнятися досягнутим.

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

А в декого ціна таки росте!

 

Screenshot_20231212-222435_Viber.jpg

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

9 годин тому, tyupik сказав:

Продавець пояснив, що зірочки показуюпоказують вік меду, чим більше зірочок тим старший мед.

доречі, ціна зростає разом із кількістю зірочок.

Може то був питний мед?:friend_drink:
Тоді все зрозуміло.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

9 годин тому, Nikan сказав:

А в декого ціна таки росте!

 

Screenshot_20231212-222435_Viber.jpg

А де ріст?

Чи те що 47 дають на складі без відтермінування платежу, хіба це ріст ціни?

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...