Jump to content

Почём нынче мёд / ціна на мед / ціна меду


Recommended Posts

52 минуты назад, asaltan сказал:

Хто?:hmm:

Схоже що питання в стилі 90-х.:umora:

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

30 хвилин тому, Mihail-ves сказав:

Звісно що заготівельники.

Вам показати "купу" грошей?

Це Ви, замість того, щоб дати конкретну інформацію, мене ввічливо послали?:(

Якщо боїтесь давати реальну інформацію, то не треба на неї посилатись.

P.S. Що це за кількість "від 4,2 кг"?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

6 хвилин тому, asaltan сказав:

Це Ви, замість того, щоб дати конкретну інформацію, мене ввічливо послали?:(

Якщо боїтесь давати реальну інформацію, то не треба на неї посилатись.

P.S. Що це за кількість "від 4,2 кг"?

Я конкретно сказав відповідь на Ваше питання - ЗАГОТІВЕЛЬНИКИ (а для якого експортера не маю звички питати). Вчора сам продав 500кг на новорічні подарунки. І я завжди кажу тільки те що сам знаю.

P.S. 4,2кг це 3 літри меду в народі бутиль. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

1 час назад, asaltan сказал:

Хто?:hmm:

Некорректно ставите запитання

Треба якось так

 

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

6 минут назад, kroxaru сказал:

Некорректно ставите запитання

Ну шось ви вже геть демонізуєте Асалтана. Незважаючи на наші розбіжності у поглядах на мед, він все таки ввічливий завжди.:IMHO:

 

  • Like 5
  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

2 часа назад, Wladimir_K сказал:

Потрібно було написати вислав би точно зекономили б.

Дякую що нагадали. Може ще звернуся.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

25 хвилин тому, Ю. Р. А. сказав:

Незважаючи на наші розбіжності у поглядах на мед, він все таки ввічливий завжди.

Це не зовсім так. Ось такі відповіді бувають.

17.06.2023 в 21:52, asaltan сказав:
17.06.2023 в 21:48, Ворон сказав:

прості купи-продай, спекулянти.

Не вороняча справа про це судити, вони повинні в г..ні колупатись.:IMHO:

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Обсяги експорту меду продовжують зростати.
З початку 2023 року і по кінець листопада український експорт меду становив майже 50 тис. тон загальною вартістю $110 млн

Тобто, за листопад вивезено приблизно 7 тис. тон. 

image.thumb.png.080ece142fe2f2125f59c721a4ac9133.png

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

1 час назад, Ю. Р. А. сказал:

Ну шось ви вже геть демонізуєте Асалтана. Незважаючи на наші розбіжності у поглядах на мед, він все таки ввічливий завжди.:IMHO:

Ви хлопці якось определиться куди вам бігти

Чи до багатих чи до гарних

 

Link to comment
Share on other sites

У Великій Британії з’явився у продажу лімітований тираж баночок меду манука за ціною по 1300 фунтів (приблизно 1500 євро) кожна, передає newfood.

https://landlord.ua/news/u-velykii-brytanii-vyvely-na-rynok-sort-medu-shcho-znyshchuie-zbudnykiv-tyfu-ta-zahoiuie-rany/

Link to comment
Share on other sites

В 08.12.2023 в 23:10, _kos_ сказал:

Діастаза в меді. Як дурять на здачі меду.

 

Трошки доповню інформацію до відео:
1) Оксиметилфурфурол (ОМФ) - це продукт окислення цукрів, вимірюється в мг/кг, та його концентрація зростає в меді з часом та прискорюється при піднятті температури. Доступ кисню або висока волога також прискорює утворення ОМФ. На території України в  свіжому тільки скачаному меді не більше 1мг/кг ОМФ.

Чому експортери вимагають малий оксиметилфурфурол(ОМФ).
По перше через вимоги прописані в контрактах покупців(Європейців).
За звичай в контракті концентрація оксиметилфурфуролу(ОМФ) в меді повинна бути менша за 10мг/кг. 
Але іноді покупці прописують
більш жорсткі умови наприклад 8мг/кг.
Ще потрібно врахувати що експортеру потрібно нагріти та гомогенізувати мед, а отже ОМФ буде зростати в цьому процесі, мінімум на 2-3мг/кг. Тому потрібно  враховувати цей фактор.

Тепер що до необхідних умов зберігання меду. Якщо ви бажаєте щоб ОМФ був мінімальним
потрібно: Міцно закрита суха тара, температура зберігання у приміщенні бажано не більше 15 градусів впродовж літнього періоду, і ще менша в інші пори року. Мед не боїться морозу, але боїться приміщень з опаленням. Тому як що мед буде зберігатися цілий рік при температурі 20 градусів то ви отримаєте ОМФ приблизно 5-8, а можливо і 10 мг/кг. Це по факту. Але нас всіх рятує зима та морози, тому маємо не більше 3-5мг/кг. Ще більше мед боїться приміщень в яких температура приблизно 30 градусів в літній період, тому минулорічний соняшник в таких умовах може набрати 10-12мг/кг. А якщо у вас металевий гараж в якому приблизно 50 градусів то всі 20-40мг/кг. Були випадки нам привозили і 200-400мг/кг.

Висновок такий,  якщо у вас є гарний повноцінний
склад, то ви дійсно можете зберігати мед два три роки без ризику. А якщо нема, то потім не дивуйтесь що вам щось там говорять про високий ОМФ. Гарні склади є приблизно у 10-15% пасічників.  Ще у 50% непогані, але не придатні для зберігання більше двох років.

2) Діастазне Число (ДЧ) – Це умовна активність ферменту (діастази) що вимірюється у одиницях Шаде.
Чому експортери вимагають високу діастазу(ДЧ)
Історія та сама що і з ОМФ, але тільки Діастаза падає з часом та при температурі. Її рівень також прописаний у контрактах, а нагрів та гомогенізація зменшують показник на 1-2 одиниці.
Зазвичай норма за контрактами не менше 10-12 Одиниць Шаде, але буває і 15. Це що до соняшника. На акацію інші норми.
Умови зберігання ті самі.

Але з ДЧ все трішки складніше тому що у свіжо-викачаного  соняшнику може бути від 7 до 22 одиниць Шаде. І Якщо так склалося що експортер виконує контракт з показником не менше 12-15 одиниць, а у вас було одразу 7-9. Тому ваш мед щоб експортувати потрібно буде змішати з тим в якому наприклад 16-20 одиниць, а його ще потрібно знайти.
А якщо ви його ще рік будете зберігати то ваш показник діастази ще більше впаде. При зберіганні при  15 градусах і нижче, діастаза біль менш тримається на одному рівні.

Для тих у кого ДЧ низька одразу. Нажаль так буває, хтось каже що це залежить від регіону, зрілості меду, породи бджоли, або навіть нектару. Але я не зустрічав наукових робіт на цю тему.

ОМФ та ДЧ є показниками що контролюються в європейському законодавстві, і як би хто не казав що реально вони не такі важливі для меду, але їх перевіряють та контролюють. Тому експортери вимушені відмовляти пасічнику якщо мед не відповідає, і дійсно має право зменшувати ціну для такого меду. Але я згоден що аналізи повинні робитися ще до купівлі меду, і пасічник повинен чесно розказувати де у нього мед якого року, щоб потім не було питань.

  • Like 3
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

1 годину тому, Mihail-ves сказав:

Я конкретно сказав відповідь на Ваше питання - ЗАГОТІВЕЛЬНИКИ

А я хотів, щоб Ви конкретно сказали, які ЗАГОТІВЕЛЬНИКИ приймають партіями 4,2 кг. З таким заготівельником я працювати не хочу.

Справа в тому, що експортери (ми, наприклад) не хочуть, щоб в якомусь "бутильку" була прихована "хімічна бомба". Зазвичай, дуже низький медозбір корелюється із хворими сім'ями, експортери не хочуть брати партії менше 200-300 кг, для акації - 100 кг. Значить, заготівельник об'єднує маленькі партії в одну велику і розраховує обдурити експортера, одержавши надбавку за розмір партії.

P.S. Невже є такі експортери, що приймають мед в "бутильках", переробляти скляну тару дуже незручно і небезпечно?:hi:

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

3 хвилини тому, asaltan сказав:

P.S. Невже є такі експортери, що приймають мед в "бутильках", переробляти скляну тару дуже незручно і небезпечно?:hi:

Вам краще знати, тому що стаж великий, але в цій темі вже не раз було показано в чому і як приймають "перекупи".

А я з самого початку пасічництва закупив бочки та бідони 40літрові, і мені не кортить лишній раз колупати якійсь людині баночку меду. Про 4.2 кг я казав образно тій людині яка пише різну ціну від тони. Ви звернули увагу на "бутиль", а я на ціну з дому, згідно до тої об'яви Віктора, яка проскочила тут в темі. А оскільки її прибрати, тому і пішли "непонятки" в подальшу дискусію.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

55 минут назад, kroxaru сказал:

Ви хлопці якось определиться куди вам бігти

Чи до багатих чи до гарних

У всіх в нас бувають загострення а потім легше, легше....

Я вже не хочу не до багатих не до гарних - всі надоїли.  Всіх нас бриють

https://youtube.com/shorts/Vp5kGfT24Ig?si=bBqWZyYcYw8BnfLX

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 час назад, _kos_ сказал:

Обсяги експорту меду продовжують зростати.
З початку 2023 року і по кінець листопада український експорт меду становив майже 50 тис. тон загальною вартістю $110 млн

Тобто, за листопад вивезено приблизно 7 тис. тон. 

image.thumb.png.080ece142fe2f2125f59c721a4ac9133.png

А хтось в нас тут прогнозував що більше трьох не буде. Мій прогноз виграв.

Link to comment
Share on other sites

1 час назад, Марк Борисович сказал:

Трошки доповню інформацію до відео:
1) Оксиметилфурфурол (ОМФ) - це продукт окислення цукрів, вимірюється в мг/кг, та його концентрація зростає в меді з часом та прискорюється при піднятті температури. Доступ кисню або висока волога також прискорює утворення ОМФ. На території України в  свіжому тільки скачаному меді не більше 1мг/кг ОМФ.

Чому експортери вимагають малий оксиметилфурфурол(ОМФ).
По перше через вимоги прописані в контрактах покупців(Європейців).
За звичай в контракті концентрація оксиметилфурфуролу(ОМФ) в меді повинна бути менша за 10мг/кг. 
Але іноді покупці прописують
більш жорсткі умови наприклад 8мг/кг.
Ще потрібно врахувати що експортеру потрібно нагріти та гомогенізувати мед, а отже ОМФ буде зростати в цьому процесі, мінімум на 2-3мг/кг. Тому потрібно  враховувати цей фактор.

Тепер що до необхідних умов зберігання меду. Якщо ви бажаєте щоб ОМФ був мінімальним
потрібно: Міцно закрита суха тара, температура зберігання у приміщенні бажано не більше 15 градусів впродовж літнього періоду, і ще менша в інші пори року. Мед не боїться морозу, але боїться приміщень з опаленням. Тому як що мед буде зберігатися цілий рік при температурі 20 градусів то ви отримаєте ОМФ приблизно 5-8, а можливо і 10 мг/кг. Це по факту. Але нас всіх рятує зима та морози, тому маємо не більше 3-5мг/кг. Ще більше мед боїться приміщень в яких температура приблизно 30 градусів в літній період, тому минулорічний соняшник в таких умовах може набрати 10-12мг/кг. А якщо у вас металевий гараж в якому приблизно 50 градусів то всі 20-40мг/кг. Були випадки нам привозили і 200-400мг/кг.

Висновок такий,  якщо у вас є гарний повноцінний
склад, то ви дійсно можете зберігати мед два три роки без ризику. А якщо нема, то потім не дивуйтесь що вам щось там говорять про високий ОМФ. Гарні склади є приблизно у 10-15% пасічників.  Ще у 50% непогані, але не придатні для зберігання більше двох років.

2) Діастазне Число (ДЧ) – Це умовна активність ферменту (діастази) що вимірюється у одиницях Шаде.
Чому експортери вимагають високу діастазу(ДЧ)
Історія та сама що і з ОМФ, але тільки Діастаза падає з часом та при температурі. Її рівень також прописаний у контрактах, а нагрів та гомогенізація зменшують показник на 1-2 одиниці.
Зазвичай норма за контрактами не менше 10-12 Одиниць Шаде, але буває і 15. Це що до соняшника. На акацію інші норми.
Умови зберігання ті самі.

Але з ДЧ все трішки складніше тому що у свіжо-викачаного  соняшнику може бути від 7 до 22 одиниць Шаде. І Якщо так склалося що експортер виконує контракт з показником не менше 12-15 одиниць, а у вас було одразу 7-9. Тому ваш мед щоб експортувати потрібно буде змішати з тим в якому наприклад 16-20 одиниць, а його ще потрібно знайти.
А якщо ви його ще рік будете зберігати то ваш показник діастази ще більше впаде. При зберіганні при  15 градусах і нижче, діастаза біль менш тримається на одному рівні.

Для тих у кого ДЧ низька одразу. Нажаль так буває, хтось каже що це залежить від регіону, зрілості меду, породи бджоли, або навіть нектару. Але я не зустрічав наукових робіт на цю тему.

ОМФ та ДЧ є показниками що контролюються в європейському законодавстві, і як би хто не казав що реально вони не такі важливі для меду, але їх перевіряють та контролюють. Тому експортери вимушені відмовляти пасічнику якщо мед не відповідає, і дійсно має право зменшувати ціну для такого меду. Але я згоден що аналізи повинні робитися ще до купівлі меду, і пасічник повинен чесно розказувати де у нього мед якого року, щоб потім не було питань.

Які тоді показники ОМФ і ДЧ в китайського сиропу , який успішно попадає в ЄС ? 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

1 час назад, Ю. Р. А. сказал:

У всіх в нас бувають загострення а потім легше, легше....

Я вже не хочу не до багатих не до гарних - всі надоїли.  Всіх нас бриють

https://youtube.com/shorts/Vp5kGfT24Ig?si=bBqWZyYcYw8BnfLX

Біполярний розлад по факту

Бреют Заморскую свинку а пишут шо хомяк

Link to comment
Share on other sites

2 часа назад, _kos_ сказал:

Обсяги експорту меду продовжують зростати.
З початку 2023 року і по кінець листопада український експорт меду становив майже 50 тис. тон загальною вартістю $110 млн

Тобто, за листопад вивезено приблизно 7 тис. тон. 

image.thumb.png.080ece142fe2f2125f59c721a4ac9133.png

І приснився мені сон і взяв і намалював 7 тис. т.? Іншого на думку не спадає.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

В 01.12.2023 в 21:49, Троян сказал:

Експорт меду за листопад 2023

1794189855_2023.thumb.PNG.40c10f00dbca1071274d517bf2e63acc.PNG

 

Link to comment
Share on other sites

13 хвилин тому, Wladimir_K сказав:

Іншого на думку не спадає.

Як реально обліковується експорт: по митному оформленню на внутрішній митниці чи по реальному вивезенні за кордон:hmm:?

Link to comment
Share on other sites

16 минут назад, asaltan сказал:

Як реально обліковується експорт: по митному оформленню на внутрішній митниці чи по реальному вивезенні за кордон:hmm:?

Інших даних ніж перша позиція оперативно неможливо отримати. Технічно ці дані весною можна буде звірити з статистикою в ЄС. В більшості дані співпадають відносно.

  • Confused 1
Link to comment
Share on other sites

50 хвилин тому, Wladimir_K сказав:

І приснився мені сон і взяв і намалював 7 тис. т.?

І читаємо уважно:

3 години тому, _kos_ сказав:

Тобто, за листопад вивезено приблизно 7 тис. тон. 

image.thumb.png.67c48b7f90cc6f9b8232090904d1b7cc.png

image.png.2fdbecd70177dff66bfbcf31f2e2a41d.png

http://shareuapotential.com/

Link to comment
Share on other sites

За даними митної статистики за 11 місяців 2023 експортовано 49527 т. меду на $110073 тис. Зокрема за листопад - 6369 т. на $12602 тис. Отже середня ціна експорту в листопаді - $2/кг. 

Схоже, блокади кордону експорту меду не завадили. Подивимось, чи залишився мед, і що буде далі.  

  • Like 6
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

02.12.2023 в 11:50, Wladimir_K сказав:

отримаємо 51-53 тис. підсумок 

Скільки отримаємо в підсумку за рік?

Link to comment
Share on other sites

11 минут назад, _kos_ сказал:

Скільки отримаємо в підсумку за рік?

Стільки і отримаємо. В межах 51-53 тис. т.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...