ромео 36,533 Posted March 1 Share Posted March 1 Только что, Sanich сказал: Зимою яко не темно до пів де"ятої до темно після половини четвертої. "Хрєн редьки не солодший". Я сова, люблю рано подовше спати, а ввечері можу дотемна працювати. Тому я за зимовий час... 4 Quote Link to post Share on other sites
Сергій-апі 3,455 Posted March 1 Share Posted March 1 3 хвилини тому, ромео сказав: Ви згодні, щоб зимою було темно до пів дев'ятого ранку? А яка різниця чи темно до дев'ятого ранку чи темно в 16.00? 3 Quote Link to post Share on other sites
Sanich 23,606 Posted March 1 Share Posted March 1 5 хвилин тому, ромео сказав: Я сова, люблю рано подовше спати, а ввечері можу дотемна працювати. Тому я за зимовий час... тільки проблема в тому, що "дотемна" влітку настане на годину раніше при зимовому часі. А я хочу захід сонця зустріти, коли вже напрацювався на кріслі з чашкою чаю, а не пропустити його, бо язик висолопив, щоб після роботи встигнути щось на пасіці зробити "до темна". Час роботи і навчання ніхто ж не буде змінювати. 2 Quote Link to post Share on other sites
Ворон 5,167 Posted March 1 Share Posted March 1 18 хвилин тому, Sanich сказав: тільки проблема в тому, що "дотемна" влітку настане на годину раніше при зимовому часі. А я хочу захід сонця зустріти, коли вже напрацювався на кріслі з чашкою чаю, а не пропустити його, бо язик висолопив, щоб після роботи встигнути щось на пасіці зробити "до темна". Час роботи і навчання ніхто ж не буде змінювати. А мені без різниці, світає просинаюсь, темніє, пора люлю, нікуди не спішу, як і усі пенсіонери. 3 2 Quote Link to post Share on other sites
Sanich 23,606 Posted March 1 Share Posted March 1 Тільки що, Ворон сказав: А мені без різниці, світає просинаюсь, темніє, пора люлю, нікуди не спішу, як і усі пенсіонери. Зрозуміло, що пенсіонерам немає великої різниці. Але є ще ті, хто ходять на роботу і наповнюють пенсійний фонд. Вони теж хочуть влітку після роботи мати досить світлого часу доби. 11 Quote Link to post Share on other sites
Ворон 5,167 Posted March 1 Share Posted March 1 Тільки що, Sanich сказав: Зрозуміло, що пенсіонерам немає великої різниці. Але є ще ті, хто ходять на роботу і наповнюють пенсійний фонд. Вони теж хочуть влітку після роботи мати досить світлого часу доби. Ми іне проти, нам добре завжди, що стосується часу. 2 Quote Link to post Share on other sites
ромео 36,533 Posted March 1 Share Posted March 1 24 минуты назад, Sanich сказал: тільки проблема в тому, що "дотемна" влітку настане на годину раніше при зимовому часі. Так я ще й розумна сова... 2 Quote Link to post Share on other sites
gardener 32,081 Posted March 1 Share Posted March 1 31 хвилину тому, ромео сказав: Так я ще й розумна сова... тобто любите не тільки довше спати, а й раніше лягти? 3 Quote Link to post Share on other sites
Sanich 23,606 Posted March 1 Share Posted March 1 58 хвилин тому, ромео сказав: Так я ще й розумна сова... Хто ж заперечує? До речі, хто вам заважає спати довго? Годинник? 3 Quote Link to post Share on other sites
ромео 36,533 Posted March 1 Share Posted March 1 46 минут назад, Sanich сказал: Хто ж заперечує? До речі, хто вам заважає спати довго? Годинник? Робота і "чувство долга" 2 6 Quote Link to post Share on other sites
Мико 70,709 Posted March 1 Share Posted March 1 Решение принято 2 1 Quote Link to post Share on other sites
Svan 1,193 Posted March 1 Share Posted March 1 5 годин тому, ромео сказав: Ви згодні, щоб зимою було темно до пів дев'ятого ранку? Це, звичайно, не дуже зручно. Але кожен варіант має свої недоліки. За моїми переконаннями, у "зимового " варіанту їх помітно більше, особливо на сході України. 1 Quote Link to post Share on other sites
gardener 32,081 Posted March 1 Share Posted March 1 2 години тому, Мико сказав: Решение принято виносите тоді коли стрілки переведуть? 1 Quote Link to post Share on other sites
К. А. Е. 12,000 Posted March 2 Share Posted March 2 (edited) 14 часов назад, Sanich сказал: я хочу захід сонця зустріти, коли вже напрацювався на кріслі . Час роботи і навчання ніхто ж не буде змінювати. Это можно понять.Только если бы работа у всех в одно время начиналась.Одни встают в половину четвертого (до одинадцати вечера если ждать -не долго протянут ),чтобы во время попасть на нее .Других до двух не уложить, раньше 10 им вставать и не нужно ( работа на удаленке дома).Третьи всю ночь сон -не сон.Им за радость в любое время заснуть бы.Студенты тоже то учатся-то нет.Вот и как что бы всем хорошо было?У нас же нет наверное такого еще порядка ,чтобы после определенного времени нельзя было мешать другим?Живут все как хотят не обращая на других.Да и петухи с собаками шумят не обращая на часы (во всяком случае если ей в будку часы не ставить)Пчелам тоже часы не нужны (хотя подогревы,весы пытаются таки засунуть,может и будильник там уже в комплекте есть) Edited March 2 by К. А. Е. 2 Quote Link to post Share on other sites
К. А. Е. 12,000 Posted March 2 Share Posted March 2 Теперь некоторые рассуждения о зимовке пчел при изменившемся климате.Как приспосабливаться?Раньше при более стабильных зимах при зимовке на улице в многокорпусниках мы знали что в первом корпусе у нас в семье было ложе для клуба с небольшим кол меда ,во втором-медовый корпус.Пчелы выев мед в первом переходили во второй и уже тут в конце зимы появлялся расплод.Что может произойти сейчас,? Пчелы из за качель осенью могут поднести (перенести) мед в первый корпус,при нестабильной погоде с зимними окнами могут начать яйцекладку в первом корпусе.Отрываются от кормовых запасов,пчелам приходится подтаскивать мед к расплоду ,происходит значительная осыпь,семья слабеет,может и погибнуть.Мне кажется стоит таки присмотреться к зимовке на полномедных рамках при увеличенном подрамочном пространстве с обязательным контролем визуальным с верху гнезда без разборки на наличие кормов в течении зимнего периода.Здесь предпочтение ульям с дадановской рамкой и магазинными надставками.Ну это так ,из разряда придумалось для обмена мнением.Есть и другие мысли.Правда погодные условия,пчелы , их поведенческие особенности у всех нас разные,но,однако ,можно пофилосовствовать .Так же интересна тема что лучше-зимовкв на сетке или как альтернатива с увеличенным подрамочном пространством. 7 Quote Link to post Share on other sites
ромео 36,533 Posted March 2 Share Posted March 2 12 минут назад, К. А. Е. сказал: Мне кажется стоит таки присмотреться к зимовке на полномедных рамках при увеличенном подрамочном пространстве Шляхом проб прийшов до такого ж висновку. Вже років із 7. На рамках не менше 80% корму. Печатного. І, по суті, можна навіть не контролювати. Ну, миші, утеплення покласти - то можна, разок 11 Quote Link to post Share on other sites
AVA 10,280 Posted March 2 Share Posted March 2 9 минут назад, ромео сказал: Шляхом проб прийшов до такого ж висновку. Вже років із 7. На рамках не менше 80% корму. Печатного. І, по суті, можна навіть не контролювати. Ну, миші, утеплення покласти - то можна, разок Ще маленьке уточнення контроль кількості бджоли в листопаді при перших заморозках, полуклуб дає бистрий контроль Інколи буває що перекоси по віковому составу сімьї , відходе літня чи ще якась причина , ну дуже часто в послідній час так буває, в жовтні була бджола в кінці листопада мінус пару рамок бджоли Я завжди роблю контроль при заморозкові бджола в полу клубі і якщо трьох рамках з наружі не сидить мінімум пів вулички в зиму непускаю Сильних сімей у зиму нема , но і менше по обьему 3л бджоли в зиму непускаю ну хіба через перегородку з ДВП , тоді можна 2 по 2л 7 Quote Link to post Share on other sites
Мико 70,709 Posted March 2 Share Posted March 2 11 часов назад, gardener сказал: виносите тоді коли стрілки переведуть? Самый удачный период Зима кончается , Тёплый Алексий приближается 2 Quote Link to post Share on other sites
AVA 10,280 Posted March 2 Share Posted March 2 39 минут назад, К. А. Е. сказал: Теперь некоторые рассуждения о зимовке пчел при изменившемся климате.Как приспосабливаться?Раньше при более стабильных зимах при зимовке на улице в многокорпусниках мы знали что в первом корпусе у нас в семье было ложе для клуба с небольшим кол меда ,во втором-медовый корпус.Пчелы выев мед в первом переходили во второй и уже тут в конце зимы появлялся расплод.Что может произойти сейчас,? Пчелы из за качель осенью могут поднести (перенести) мед в первый корпус,при нестабильной погоде с зимними окнами могут начать яйцекладку в первом корпусе.Отрываются от кормовых запасов,пчелам приходится подтаскивать мед к расплоду ,происходит значительная осыпь,семья слабеет,может и погибнуть.Мне кажется стоит таки присмотреться к зимовке на полномедных рамках при увеличенном подрамочном пространстве с обязательным контролем визуальным с верху гнезда без разборки на наличие кормов в течении зимнего периода.Здесь предпочтение ульям с дадановской рамкой и магазинными надставками.Ну это так ,из разряда придумалось для обмена мнением.Есть и другие мысли.Правда погодные условия,пчелы , их поведенческие особенности у всех нас разные,но,однако ,можно пофилосовствовать .Так же интересна тема что лучше-зимовкв на сетке или как альтернатива с увеличенным подрамочном пространством. Коли переходив на многокорпусні у зиму через решітку ставив красиві рамки на весну , бджола заносила соняхом заливала і печатала 100% , відбирав і насклад до жовтня Я з лежаків у жовтні після виходу розплоду забирав рамки на 90% і заміняв зі складу ставив по 4-5 рамок повномедних на 95-100% виходило , так дві зими грався , потім пішла рамка 145 , зараз у зиму рамок з медом менше 80% немає , хотя я ще зі школи перестав пускать у зиму рамки менше 80% меду , залишав 4-5 повномедок із першого приносу соняху , бо з другого можуть 100% незапечатать , пройшовуроки батька по заміні рамок маломедок в лютому у хаті "хатній обліт", кормить було незаведено , міняли рамки , от я поняв нафіга 20кг меду у 15 рамках , як його можна запхать у 5рамок а маломедки качаю після першого масового виходу розплоду на початку вересня , плюс завжди є жидкий мед осінню у мене ніколи нейшли в зиму бджоли із ложе для клубу ,НІКОЛИ , якщо і були рамки з 80% меду то через одну з 100% , причом завжди після виходу розплоду рамки забирав бо не кормив НІКОЛИ і рамку з 100% меду в середину гнізда Да мороки багато , але я неперезимувавші сімьї з 2010 року можу перерахувати на пальцях одной руки В 2010-2011 пасіка лягла , включая зльоти під чисту 4 сімьї З 20 зімей в зиму залишилось 8 сімей і то одна назва , підмору із залишків я зміг зібрати із крошкою тільки 4л Ні бджіл ні даже підмору , що удивило де підмор , бджоли нема підмору нема , мед є 4 сімьї з повномедними рамками 6 Quote Link to post Share on other sites
Укроп 12,244 Posted March 2 Share Posted March 2 Як недавно облітувались бджоли, то була можливість по швидкому передивитись сім’ї. Можу сказати що зимівля до цього часу проходить ідеально, підмору мізер, харчі ще є, хоча підїли більше аніж зазвичай. В зиму завжди загодовую багато, тому з харчами ніколи проблем не мав. Розплод бачив у 5-6 сім’ях, по невеличкому п’ятачку. Хотілось би щоб його на цей час було багато, але бджоли відчувають холодний березень, і вирощувати у великій кількості, його не будуть. Було тепло, навіть попересаджував деякі сім’ї у нові вулики із турецькими днами. Маю мету щоб повністю пасіка була в таких вуликах, всі можливості для цього маю. Ті піздні відводки які зробив з насипної бджоли коли розформовував нуклеуси теж поки що зимують ідеально, гріючи один одного через перегородку. В зиму головне гарно загодувати, і щоб оброблені були від кліща, то перезимує без проблем будь яка порода. 5 Quote Link to post Share on other sites
Макарыч57 1,574 Posted March 2 Share Posted March 2 1 час назад, К. А. Е. сказал: Мне кажется стоит таки присмотреться к зимовке на полномедных рамках присувеличенным подрамочном пространством. Так вот варианты. Кому неинтересно, то смотреть с 8 минуты. Quote Link to post Share on other sites
Роман Кременчук 10,569 Posted March 2 Share Posted March 2 2 години тому, К. А. Е. сказав: Теперь некоторые рассуждения о зимовке пчел при изменившемся климате.Как приспосабливаться?Раньше при более стабильных зимах при зимовке на улице в многокорпусниках мы знали что в первом корпусе у нас в семье было ложе для клуба с небольшим кол меда ,во втором-медовый корпус.Пчелы выев мед в первом переходили во второй и уже тут в конце зимы появлялся расплод.Что может произойти сейчас,? Пчелы из за качель осенью могут поднести (перенести) мед в первый корпус,при нестабильной погоде с зимними окнами могут начать яйцекладку в первом корпусе.Отрываются от кормовых запасов,пчелам приходится подтаскивать мед к расплоду ,происходит значительная осыпь,семья слабеет,может и погибнуть.Мне кажется стоит таки присмотреться к зимовке на полномедных рамках при увеличенном подрамочном пространстве с обязательным контролем визуальным с верху гнезда без разборки на наличие кормов в течении зимнего периода.Здесь предпочтение ульям с дадановской рамкой и магазинными надставками.Ну это так ,из разряда придумалось для обмена мнением.Есть и другие мысли.Правда погодные условия,пчелы , их поведенческие особенности у всех нас разные,но,однако ,можно пофилосовствовать .Так же интересна тема что лучше-зимовкв на сетке или как альтернатива с увеличенным подрамочном пространством. 1 годину тому, ромео сказав: Шляхом проб прийшов до такого ж висновку. Вже років із 7. На рамках не менше 80% корму. Печатного. І, по суті, можна навіть не контролювати. Ну, миші, утеплення покласти - то можна, разок Теж 5 зиму зимую на повномедних,печатних рамках.Другу зиму йдуть на своїх кормах(сонях).Гарно втиснуті сім'яї(5-6 рам),з підрамочним в лежаках 40-80мм,БК-пустий магазин під низ.БК не скорочую.Якщо і поженуть розплід у грудні-січні(був у кінці січня),то у бджіл є можливість дістати корм,а він є поруч,навколо,і ніяких відривів від кормів не буде.В кума є падіж сімей,мовчить скільки,але не визнає помилок.Все грішить на зимовий розплід.Божиться,що меду залишив багато 20-25кг,спитав в рамках- 10-12. 4 Quote Link to post Share on other sites
AVA 10,280 Posted March 2 Share Posted March 2 5 минут назад, Роман Кременчук сказал: Божиться,що меду залишив багато 20-25кг,спитав в рамках- 10-12. Я вірю що меду багато і даже можливо запас є на складі , я сам бачив таких, як по книжкі 25 кг , мені казали людина даже важила порамочно , начинаючий було 2 вулика от тільки одна велика проблема нівкого немає даже 60% меду на рамкі , усі в першу чергу качають повномедки , а бджоли потім незаливають в кінці медозбору повні рамки , випадково взяток закінчуєтся 5 1 Quote Link to post Share on other sites
Роман Кременчук 10,569 Posted March 2 Share Posted March 2 1 година тому, AVA сказав: Я вірю що меду багато і даже можливо запас є на складі , я сам бачив таких, як по книжкі 25 кг , мені казали людина даже важила порамочно , начинаючий було 2 вулика от тільки одна велика проблема нівкого немає даже 60% меду на рамкі , усі в першу чергу качають повномедки , а бджоли потім незаливають в кінці медозбору повні рамки , випадково взяток закінчуєтся Так там,де вийшов розплід,які там 60%,аби зоч 20% було.А з запасом там проблеми.Викачано все в хлам.І маломедки теж.Незнаю,чи ляпухи поклав,чи ні.Казали,що бояться(совість чи страх)до вуликів підійти,послухати.В нас обльоту,як такого не було.Літали кому приперло і на сонці хто стояв.Питав чи хоч дивився чи літали,у відповідь хз.Після цієї зими вирішив нікого не критикувати і не підказувати,навіть розмови,про бджіл не піднімати.А то маток виведи,підсади і т.д..Мед вони качають і здали по 32(Баскевич рулить)... .А казав,потерпи,разом продамо... . Я не злий,але дістало.З року в рік однеі теж. Хух,вибалакався,легше на печінку. 10 1 4 Quote Link to post Share on other sites