Перейти к содержанию

Сон-трава (простріл)


ДобровоЛ

Рекомендуемые сообщения

Сон трава, особливості посадки і догляд

Простріл або як його часто називають Сон-трава, це первоцвіт, який розпускається одним з перших після зими, довго цвіте, а потім до кінця літа прикрашає сад своїми плодами. Майже всі види прострілу люблять рости на відкритих місцях, добре освітлених і прогрітих - степ, узлісся, піднесеність або гори. Майже всі вони ростуть на вапняних грунтах. Це багаторічні, довго живучі рослини з довгим кореневищем, часто сильно опушені. Листя у них ажурні. Квітки розпускаються до появи листя або одночасно з нею, завжди поодинокі, великі, широко відкриті або дзвонові. Різноманітність забарвлень квіток вражає. Вони можуть бути синіми, фіолетовими, білими, рожевими, червоними, жовтими і коричневими, майже чорними. За своєю морозостійкості, невибагливості і декоративності простріл відмінно підходить для вирощування на присадибних ділянках в нашому кліматі.

    Період цвітіння починається ще до появи листя і триває з кінця квітня по травень. Квіти сон-трави добре відвідують бджоли, збираючи як нектар, так і поживний і цінний у цей період пилок, яким такм щедро ділиться з комахами ця квітка. 

                                                     Вирощування прострілу 

Мабуть, головні вимоги для успішного вирощування прострілу - вони не люблять застою води в грунті і пересадок з оголеними коренями. Тому місце посадки в саду потрібно вибирати ретельно - через пару років рослину складно буде пересадити. Шукайте в саду місце з максимальною освітленістю: сонячне або з легкою тінню, з глибоко обробленим, пухким і живильним грунтом. Простріли ідеально підходять для рокаріїв - їх покликання рости серед каміння. Підходять вони і для переднього плану квітників. Полив необхідний лише молодим рослинам. Потім коріння прострілу глибоко проникають у грунт і можуть витримувати досить тривалу посуху. А ось зайва вогкість їм шкідлива, вони можуть вражатися гниллю. Прижившийся простріл важко загубити. Хіба, що миші люблять поласувати соковитою серцевиною цих рослин.

                                                   Розмноження сон-трави

Чразмно ерез те, що коренева система рослини глибоко йде в грунт розмножувати рослини діленням куща неможливо, і взагалі дорослі рослини погано переносять пересадку, а спроби укоренити рослини, взяті з природи, закінчуються невдачею. Тому сон-траву розмножують насіннєвим способом. Проте варто пам'ятати, що рослини, отримані із зібраних насінь, можуть відрізнятися за зовнішнім виглядом від батьківських форм і зацвітають тільки на 3-4-й рік життя. Для того, щоб насіння «прокинулися», їм потрібно стратифікація.

                                                             Посів насіння

Зібране восени насіння, в січні сіють у суміш, яка складається з 3 частин компостної землі, 1 частини торфу і 1 частини піску з додаванням комплексного добрива. Отримана суміш повинна бути пухкою і родючою. Необхідно дотримуватися відстані між посіяним насінням, так як загущені рослини розвиваються повільно і уражаються чорною ніжкою. Не варто присипати насіння грунтом - вони світлочутливі і сходять тільки на яскравому сонці. Просто потрібно злегка придавити їх до грунту, а потім акуратно зволожити з пульверизатора. У такому вигляді ящики залишають у приміщенні на дві доби, давши можливість насінню набрякнути. На третю добу ємності виносять на вулицю, засипають снігом і залишають до весни. Протягом 2-3 місяців вони проходять природну стратифікацію. Уже в березні ємності заносять у приміщення. Температура повітря повинна бути близько 25 С. Необхідну високу вологість повітря можна забезпечити, прикривши посіви склом. Зазвичай сходи з'являються через тиждень - два. Сіянці в стадії 2-3 справжніх листочків краще розсадити по касетах. У перший рік життя рослини терпимі до пересадок.

                                                    Посадка сон-трави, особливості

Молоді рослини можна висадити в сад у квітні - травні, і відразу на постійне місце. Це, мабуть, найвідповідальніша і трудомістка операція. У першу чергу необхідно пересаджувати рослини, які відрізняються інтенсивним зростанням і великими розмірами. Рослини пересаджують з 3-4 справжніми листками. Відстань між рослинами при посадці необхідно зберігати в 30-40 см. У посушливий час року щойно посаджені рослини рекомендується мульчувати і частіше поливати. Як підгодівлі слід використовувати перегній або торф, саме вони дають рослині елементи, що призводять до пишного цвітіння. Сон трава - морозостійка рослина. Простріли першого року посадки на зиму слід прикрити лапником. Якщо зима безсніжна, то і дорослу рослину можна прикрити. Простріл майже не уражується хворобами і шкідниками.

                                             Найпопулярніши сорти сон-трави

Для вирощування сон трави в садах краще всього вибирати садові гібриди, які невибагливі, морозостійкі і довговічні.

Серед садівників найбільш популярними є:

  • сортЄвропейський простріл звичайний. Він утворює потужні, до півметра в діаметрі, кущі, які в травні видають цілі феєрверки квіток. На дорослому кущі їх може бути ціла сотня! Квітконоси і листя розвиваються одночасно, а квітки розкриваються поступово, через що цвітіння розтягується і може закінчитися в червні. Цьому роду властиво повторне слабке цвітіння Дуже часто на кущі є і квітки, і плоди. У прострілу звичайного є безліч сортів і форм. Розрізняються вони в основному забарвленням, кількістю і рассеченностью пелюсток.
  • Простріл жовтіючий має рідкісне забарвлення - квітки шовкові, сяюче жовті, з сильним опушенням і часто з бузковим штрихуванням зовні.
  • Простріли луговий і гірський виглядають скромніше. Рослини потужні, але квітки невеликі темні, лілово-коричневі або фіолетові, никнуть, витончено згинаючи стеблинки. Цвітіння рясне і розтягнуте.
  • Простріл Турчанінова має дрібні квітки, але дивно рясно цвіте чистим синім кольором.
  • Простріли словацький і Галлера можуть похвалитися найбільшими розмірами. Квіти великі, до 9 см в діаметрі. Буквально від кореня до кінчиків пелюсток їх огортає сріблястий пух.

Корисно знати, що посаджені поруч близькі види або сорти одного виду легко переопиляются, і потомство буде непередбачуваним, тому їх необхідно розміщувати в саду якнайдалі.

Простріли добре поєднуються з примулами, їх листя контрастує, а цвітуть вони одночасно. Садівникам слід пам'ятати, що сік що виділяє сон - трава може викликати подразнення шкіри. Хоча при вмілому використанні, має седативну властивість.

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

   Кажись она в Красной  книге... Этот цветок мне чем-то крокусы напоминает. А я видел недельку назад одна бабуля продавала сон-траву - цветы и даже коренья для посадки.

  Но пишут, что пересадке не очень поддается. Я тоже как-то пробовал пересадить дикорастущие - не получилось. 

Правильно, нужно попробовать семенами.:IMHO1:

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

1 годину тому, Pchelnik 2 сказав:

   Кажись она в Красной  книге... Этот цветок мне чем-то крокусы напоминает. А я видел недельку назад одна бабуля продавала сон-траву - цветы и даже коренья для посадки.

  Но пишут, что пересадке не очень поддается. Я тоже как-то пробовал пересадить дикорастущие - не получилось. 

Правильно, нужно попробовать семенами.:IMHO1:

 И что  - растение это действительно в красной книге?..

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

1 час назад, luka сказал:

И что  - растение это действительно в красной книге?..

Действительно.

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

  Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

×
×
  • Создать...