Перейти к содержанию

Підтримаємо Проект Закону про захист бджільництва від 5.12.2019, реєстраційний №2537


nibond

Рекомендуемые сообщения

У Верховній Раді 5.12.2019 зареєстрований законопроект Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту та розвитку бджільництва, реєстраційний №2537.
Це повторне подання того законопроекту, який був поданий на розгляд ВР весною цього року як результат акцій протесту бджолярів проти потрав бджіл. Але ВР минулого скликання не встигла його розглянути, тому його подано повторно.

Не плутати з поданим раніше  аграрним лобі законопроектом за №2140 від 12.09.2019 (Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вжиття заходів стосовно захисту бджільництва), який по суті знімає відповідальність з аграріїв за потрави бджіл, бо все зводиться до банальних штрафів. Вони навіть назву підібрали схожу, щоб замаскуватись під  поданий весною пасічним активом законопроект.

Законопроект №2537 дійсно захищає бджільництво, бо розроблений глибше і детальніше і  передбачає кримінальну відповідальність за потрави бджіл. Ми не можемо не підтримати прийняття саме цього законопроекту, але може виникнути ситуація, що поданий аграрним лобі законопроект буде розглянутий раніше, а до нашого черга не дійде. Тому нам необхідно тиснути на ВР, щоб вона прийняла наш законопроект, в крайньому випадку, розглядала їх разом. Засоби тиску, думаю, всім відомі - лобіювання через своїх депутатів, соціальні мережі, активні акції, в тому числі і  біля ВР, петиції як на сайті ВР, так і Президента.

Перш ніж викладати петицію, текст петиції, думаю, необхідно ретельно скласти і обговорити. Потрібно  залучити до цього всі наші громадські організації, пасічницькі видання, соціальні мережі, а вже потім викладати для голосування. Для цього запрошуємо всіх, хто може чимось допомогти, до спілкування тут на форумі.

 

 

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

Деякі витримки з цього законопроекту. Зараз він знаходиться на розгляді в комітетах ВР і туди можна подавати свої пропозиції  поправок.

 

Цитата

Шкода, яку заподіяно власнику пасіки та підтверджено вказаною комісією, підлягає відшкодуванню у місячний термін з Державного бюджету України, а в подальшому стягуються державою з винних осіб у порядку регресної вимоги.".

Цитата

 

" Стаття 247-1. Порушення законодавства про охорону бджіл

1. Порушення законодавства в галузі бджільництва про охорону бджіл, що призвело до масового отруєння або загибелі бджолиних сімей і завдало істотної шкоди, -

карається штрафом від трьох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до двох років або без такого.

2. Неповідомлення (приховування) або надання неправдивої інформації фізичним або юридичним особам, які займаються бджільництвом, та органу місцевого самоврядування про виникнення загрози бджолам при застосуванні засобів захисту рослин (пестицидів чи агрохімікатів), якщо це призвело до масового отруєння або загибелі бджолиних сімей та завдало значної шкоди,-

карається штрафом від п’яти тисяч до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

3. Ті самі діяння, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені повторно або із застосуванням незареєстрованих засобів захисту рослин (пестицидів чи агрохімікатів), та/або спричинили тяжкі наслідки, -

караються обмеженням волі на строк від трьох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Примітка. 1. Істотною шкодою у цій статті вважається шкода, яка у десять і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

2. Значною шкодою у цій статті вважається шкода, яка у п’ятдесят і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

3. Тяжкими наслідками у цій статті вважається шкода, яка у двісті п’ятдесят і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян. ".

 

 

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

За моїми підрахунками на сьогодні:
-істотна шкода -більше 9605 грн
-значна шкода - більше 48025 грн
-тяжкі наслідки - більше 240125 грн

http://www.buhoblik.org.ua/nalogi/nalogovoe-pravo/493-neopodatkovuvanij-minimum-2013.html

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

Для початку потрібне посилання на тему на головній сторінці форуму,  блогерів потрібно підключати......

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

2 хвилини тому, Николай S сказав:

Для початку потрібне посилання на головній сторінці форуму,  блогерів потрібно підключати......

Так, в цьому питанні, думаю, всі єдині, ділити медалі будемо коли закон буде ухвалено в прийнятному для бджолярів вигляді. 

Голова ГО Пасічники України проти пестицидів Лимар Б,Ф. береться узгодити текст петиції з іншими ГО і зареєструвати як консолідовану позицію. Власне в тексті нічого премудрого не має, лиш би без помилок і виглядало пристойно, а от консолідація всіх це важливо. Бо коли кожен почне виставляти свою петицію, то не пройде жодна. Думаю тоді можна буде поширювати у всіх соцмережах. Тому і створив цю тему, щоб ще до петиції було єдине розуміння.

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

12 часов назад, Николай S сказал:

Для початку потрібне посилання на тему на головній сторінці форуму,  блогерів потрібно підключати......

 

13 часов назад, nibond сказал:

Так, в цьому питанні, думаю, всі єдині ...  Тому і створив цю тему, щоб ще до петиції було єдине розуміння.

Имхо основная проблема - нет контроля. Скорее всего что и в большинстве случаев потрав и не найдёш и не докажеш кто из фермеров чего на поля лил и кто потравил. Уверен что 99% мелких фермеров вообще не имеют документов разрешающих им работу с гербицидами, даже для хранения. Потому что нет учёта.

Думаю стоит бороться за создание единой электронной базы химобработок где аграрии будут обязаны заблаговременно вносить данные об обработках. Их можно будет отслеживать как сейчас уже начало работать по вырубкам по лесу. И учесть ответственность за внесение недостоверных данных в базу.

Плюсы такие – пасечники заранее могут узнать про обработку. Аграрии будут вносить серийный номер препарата и можно прослеживать легально или нет он ввезён в Украину, сертификат качества, на каком этапе подделка.

Сейчас проблемы пчеловодов это проблемы только пчеловодов. А от этой химии не только пчёлы - коровы на полях, да и люди травятся. Еда, вода отравлены. Мы сами, наши дети травятся. За контроль над химобработкой подпишутся не только пчеловоды.

 

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

7 годин тому, siverit сказав:

Думаю стоит бороться за создание единой электронной базы химобработок где аграрии будут обязаны заблаговременно вносить данные об обработках.

Це було б дуже добре і це можна пропонувати як поправки до проекту. Поки що пропонується так:

Цитата

 

"Стаття 37. Інформування про небезпечні, стихійні гідрометеорологічні явища, роботи по захисту рослин, які становлять загрозу бджолам, та інші небезпечні роботи.

Інформування про небезпечні, стихійні гідрометеорологічні явища та їх прогноз, а також про стан навколишнього природного середовища здійснює гідрометеорологічна служба в порядку визначену законодавством.

Обробка ентомофільних рослин здійснюється їх засобами захисту у період відсутності льоту бджіл виключно в нічний час з 22 до 5 години доби, з дотриманням правил, регламентів і нормативів їх застосування.

Фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин (пестициди чи агрохімікати), зобов’язані завчасно, але не пізніше ніж за три доби до початку обробки, письмово повідомити органи місцевого самоврядування, на території яких розміщені оброблювані площі, а також шляхом відправлення SMS-повідомлення на телефони власників пасік (пасічників), пасіки яких знаходяться на відстані до десяти кілометрів від місця обробітку, про кожне заплановане застосування засобів захисту рослин.

При цьому повідомляється дата, час та місце обробки, назва рослини, у тому числі віднесення її до ентомофільної, назва та діюча речовина препарату, тривалість його дії та клас небезпечності для бджіл, наявність державної реєстрації.

Орган місцевого самоврядування (сільський староста) після отримання такої інформації невідкладно повідомляє населення та власників пасік через мобільний додаток, визначений центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної аграрної політики, а в разі його відсутності - іншими доступними засобами зв’язку про заплановану обробку ентомофільних рослин пасічників, які зареєстровані у цьому органі у журналі обліку пасік, у тому числі і тимчасово (при кочівлі), а також інші органи місцевого самоврядування, території яких межують з оброблюваною земельною ділянкою в радіусі десяти кілометрів.

Орган місцевого самоврядування (сільський староста) на запит фізичних та юридичних осіб, які застосовують засоби захисту рослин (пестициди чи агрохімікати), зобов’язаний невідкладно надати номери телефонів та інших засобів зв’язку пасічників (власників пасік), при наявності письмової згоди на поширення персональних даних таких осіб, які зареєстровані у даному органі у журналі обліку пасік.".

 

По суті це узаконення системи Grand Expert. В цьому році місцеве наше агропідприємство застосувало цю систему оповіщення, зручно і оперативно як для них, так і пасічників. Через дощову погоду не завжди витримувався 3 денний термін, але оповіщали не пізніше як за добу. Після того як ніяк не повідомляли це вже був прогрес і пасічник, який слідкує за ситуацією, і передбачає такі обробки, міг вжити відповідні заходи. Проблема тільки в тому, що пасічники не хочуть реєструватись в ній :dntknw:. Більше 60 чоловік було поінформовано про таку систему оповіщення, а зареєструвалось всього 5.  Але це вже їх проблема, бо аграрій вніс повідомлення і зняв тим з себе відповідальність.

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

Не встигло ще й висохти чорнило на поданому від бджолярів обговорюваному тут проекті закону про захист бджільництва, як наступного дня аграрне лобі пішло в контрнаступ і подало законопроект №2548 від 6.12.2019 р
  "Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення державного регулювання у сфері поводження із пестицидами і агрохімікатами".

Що можу сказати про цей законопроект. Навіть не будучи спеціалістом чи юристом, але коли його прочитав, то враження, що хочуть запустити бульдозера, який розчистить будь які перепони для вільного застосування пестицидів. Про європейське законодавство, чи посилення контролю там навіть і не заїкнулись, конкретика із вже чинного закону прибирається і заміняється "регуляторною політикою виконавчого органу влади". Що це значить всім добре відомо, це поглиблення ручного управління - хто більше заплатить, або по модньому - корупція, а в судах пасічнику нічим буде крити.

Про що говорить тільки один абзац :

 

Цитата

 

Митні формальності, необхідні для випуску у вільний обіг на митній території України пестицидів і агрохімікатів здійснюються з використанням механізму "єдиного вікна" відповідно до Митного кодексу України, на підставі:

 

 

І так далі в цьому дусі.

Для прикриття запроваджують Державні випробовування, які дозволять застосовувати без реєстрації будь що.

Подали законопроект Халімон П. , заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, і ще шестеро депутатів, всі від Слуги, ну тут вони служать явно не нам.

Спеціалісти, які проаналізували цей законопроект, кажуть, що його прийняття не можна допускати ні в якому разі, бо бджільництву буде повний п...ць, і не тільки бджільництву. Телефонував Лимар Б.Ф, закликає підніматись і на місцях (район, область) вимагати прийняття рішень про недопущення розгляду цього законопроекту.

Ясно й інше, коли ухвалять цей закон, про наший вже ніхто й говорити не захоче, бо вони просто протилежні за духом і змістом.

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

19 часов назад, nibond сказал:

Не встигло ще й висохти чорнило на поданому від бджолярів обговорюваному тут проекті закону про захист бджільництва, як наступного дня аграрне лобі пішло в контрнаступ і подало законопроект №2548 від 6.12.2019 р
  "Проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення державного регулювання у сфері поводження із пестицидами і агрохімікатами".

Що можу сказати про цей законопроект. Навіть не будучи спеціалістом чи юристом, але коли його прочитав, то враження, що хочуть запустити бульдозера, який розчистить будь які перепони для вільного застосування пестицидів. Про європейське законодавство, чи посилення контролю там навіть і не заїкнулись, конкретика із вже чинного закону прибирається і заміняється "регуляторною політикою виконавчого органу влади". Що це значить всім добре відомо, це поглиблення ручного управління - хто більше заплатить, або по модньому - корупція, а в судах пасічнику нічим буде крити.

Про що говорить тільки один абзац :

 

І так далі в цьому дусі.

Для прикриття запроваджують Державні випробовування, які дозволять застосовувати без реєстрації будь що.

Подали законопроект Халімон П. , заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, і ще шестеро депутатів, всі від Слуги, ну тут вони служать явно не нам.

Спеціалісти, які проаналізували цей законопроект, кажуть, що його прийняття не можна допускати ні в якому разі, бо бджільництву буде повний п...ць, і не тільки бджільництву. Телефонував Лимар Б.Ф, закликає підніматись і на місцях (район, область) вимагати прийняття рішень про недопущення розгляду цього законопроекту.

Ясно й інше, коли ухвалять цей закон, про наший вже ніхто й говорити не захоче, бо вони просто протилежні за духом і змістом.

Чи можуть спеціалісти які читали чинний закон та порівнювали його з новим законопроектом №2548 скласти порівняльну таблицю з детальними поясненням які наслідки несуть ці зміни? Якби був такий документ я б міг розіслати його депутатам від СН та Голосу! 

Також можна було б тоді оформити цю інформацію у вигляді офіційного звернення від громадських організацій з проханням відхилити цей законопроект!!! 

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

1 година тому, vd_13 сказав:

Чи можуть спеціалісти які читали чинний закон та порівнювали його з новим законопроектом №2548 скласти порівняльну таблицю з детальними поясненням які наслідки несуть ці зміни? Якби був такий документ я б міг розіслати його депутатам від СН та Голосу! 

Також можна було б тоді оформити цю інформацію у вигляді офіційного звернення від громадських організацій з проханням відхилити цей законопроект!!! 

Завтра за підтримки ГО Пасічники України проти пестицидів, Київської СП планується проведення наради з цього питання за участю Олени Кравченко, експерт РПР, директорка міжнародної благодійної організації Екологія-Право-Людина. Буде аналітика і відеозапис наради на Ютубканалі "Бджолярський вісник".

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

  Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

×
×
  • Создать...