miro Posted March 18, 2019 Share Posted March 18, 2019 Проект пасіка - етнографія 18-19 століття. Дана тема створюється не лише, як обговорення минулого але і , як відтворення куточка в якому ми б могли побачити пасіку українського етносу. Тому ми можемо прийняти участь в обговорені , як історичного опису знаряддя інвентарю, чи самої організації роботи, але і розказати про майстрів які освоїли ремесло виготовлення дуплянок під сучасні рамки і тд. Мета, як і говорилось "відтворення куточка в якому ми б могли побачити пасіку українського етносу. " Тож долучайтесь до даного проекту та разом відтворимо пасіку 18-19 століття. Фото виробу в стилі минулого, один з кращих аргументів теми . 3 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 18, 2019 Author Share Posted March 18, 2019 хочу доповнити, кращі вироби етносу будуть можливо придбані Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cfif Posted March 24, 2019 Share Posted March 24, 2019 Я планирую создать точёк с колод. Только не совсем понятно чем крыли эти колоды от осадков 100 - 200 лет назад. то что делают сейчас типа камышовые колпаки - смотрится не совсем в тему и не правдоподобным. Это как козаки в шароварах)). думаю делалась какая то деревянная черепица или берестяные крыши .. что то типа того. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
miro Posted March 25, 2019 Author Share Posted March 25, 2019 18 годин тому, Cfif сказав: Я планирую создать точёк с колод. Только не совсем понятно чем крыли эти колоды от осадков 100 - 200 лет назад. то что делают сейчас типа камышовые колпаки - смотрится не совсем в тему и не правдоподобным. Это как козаки в шароварах)). думаю делалась какая то деревянная черепица или берестяные крыши .. что то типа того. моя думка покрівля таких вуликів була б красива на кшталт гонті, ба можу більше сказати, коли в свої 12 років навчався в одного старенького діда то у нього були славяни та колоди, колоди були різного типу з боків були дири вертекально продольно, і були де верх і низ були з дирою.Дід в тих колодах бджіл не тримав, хоча в славянах, так він називав певні вулики які відкривались з боків, він утримував бджіл. Колоди не мали певних якихось розмірів, зверху могли бути закриті затіняючим матеріалом, аби при сонячних променях небуло тріщин. Сам зараз планую розставити вулики в колодах але з рамками тому шукаю майстрів які вміють такі речі робити, теж телефонуватиму до тих хто роби з очерету, в приваті такий телефон вже є, але щоб створити етно-пасіку необхідно багато інформації, бо є ще така думка, що певні види до вуликового періоду були винятково лише в певних регіонах причиною чому були кліматичні умови Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cfif Posted April 6, 2019 Share Posted April 6, 2019 Ось такі колоди, мабудь, дуже схожі на ті що були у наших прабатьків: 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Анатолий Крутий Posted April 6, 2019 Share Posted April 6, 2019 Якщо погуглити фразою типа «Старовинні картини на тему бджільництва», то можна знайти полотна про те, як виглядали вулики у старовину. Нижче приведу хоча би картини трьох живописців: Богатов М. «Пасічник» Крамской І. «Пасічник» Лєвітан І. «Пасіка» В інтернеті є досить багато інформації про сучасне бортництво. Наприклад, можна погугли фразою «Бортники Полісся». Ось хоча би парочка посилань. https://youtu.be/D_LGOrpPzpw ( Бортники Полісся ) https://ukrainer.net/bortnyky/ ( Бортники. Люди лісу ) І ще дам дві картинки вуликів - бортей. Ну, може собі зроблю такий вулик як вулик - борть "старичок-боровичок", щоб губи були за прилітну доску, а бджоли вилітали з очей вулика. А нижче відео про те, як деякі люди роблять дахи з очерету для вуликів: https://youtu.be/oyTyJ9IGn1Y ( Делаем крыши для пчёл! Таёжная жизнь, грибы, ягоды ) Вулики - колоди - 1.bmp 1 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts