Jump to content

Применение подкормок и стимуляторов во время весеннего наращивания пчелиных семей

Recommended Posts

6 часов назад, Конструктор сказал:

Минулого року 12-15 лютого.

Скільки тривав період від початку підкормки і до приносу природнього першого пилку 

18 часов назад, ромео сказал:

Мої ше жодного разу з початку зимівлі

Як показало опитування колег і зовсім чисті криші дома, бо мене дома не було , то також майже нелітали, колеги казали десь один з десяти більш менш літали , а так поодинокі бджоли 

• Like 1

3 часа назад, Rhs сказал:

Так сім'я яка стартує після обльоту і приносу пилку потім через деякий наздоганяє і переганяє.Бджола має набагато кращий імунетет.Заганяєте бджолу в патогене грибкове сиродовеще.Це стосується і тих хто зимує під плівкою і на глухому:IMHO:

От тільки між обльотом і пилком може бути місяць , тут і так не так і так не так, все рівно після обльоту матка сіє, а до пилку можливо ще місяць   

Не раз було відкриваєш , а там залишки печаті по периметру пятна 150мм , а по середині тільки яйця  , личинки немає зовсім , виїли і знову засіяли

• Like 1

58 хвилин тому, AVA сказав:

Скільки тривав період від початку підкормки і до приносу природнього першого пилку 

Точно не пам'ятаю, приблизно середина березня пішов пилок.

• Like 1

24 минуты назад, Конструктор сказал:

Точно не пам'ятаю, приблизно середина березня пішов пилок.

Ну тоді кажіть і чим місяць кормили до пилку , і перги багато у вуликах було

1 час назад, AVA сказал:

От тільки між обльотом і пилком може бути місяць , тут і так не так і так не так, все рівно після обльоту матка сіє, а до пилку можливо ще місяць   

Не раз було відкриваєш , а там залишки печаті по периметру пятна 150мм , а по середині тільки яйця  , личинки немає зовсім , виїли і знову засіяли

Та ні я тут не згоден.Як що не розтормошити, достатньо меду, немає вологи.Сімя всядиця опять в клуб.В них і того обліту повноцінного не буде.Бо не давить.Лютий із вікнами не в щот.Пішло тепло пішов пилок в той самий день.В лютому у кого росплід вони лазять по сараях за комбікормом.

• Haha 1

24 минуты назад, Rhs сказал:

Та ні я тут не згоден.Як що не розтормошити, достатньо меду, немає вологи.Сімя всядиця опять в клуб.В них і того обліту повноцінного не буде.Бо не давить.Лютий із вікнами не в щот.Пішло тепло пішов пилок в той самий день.В лютому у кого росплід вони лазять по сараях за комбікормом.

У мене тепло повноцінний обліт і пилок можливо і місяць півмісяця розрив , чому відкривав,  а там залишки печаті і яйця тільки 

Є колега який часто заглядає , йому простіше подивитись , чим математики розплоду рахувати

Так он він колись звоне піврамки яйця, даже уже трохи молочко личинка по центру ,

через неділю  , знову та рамка , молода личинка пятно по центру і яйця , хотя уже повинна бути печать,

через неділю знову така картина , печаті немає

Три засіви в пусту на одній рамкі і таке було 

• Like 3

10 минут назад, AVA сказал:

У мене тепло повноцінний обліт і пилок можливо і півмісяця розрив , чому відкривав,  а там залишки печаті і яйця тільки 

Прошлий рік велекий відсоток таких сімей був.В цьому році все наоборот.Сили немає волога пусті рамки.Оси розікрали.Доходяг.Росплід вже починається.

• Like 1

8 минут назад, Rhs сказал:

Прошлий рік велекий відсоток таких сімей був.В цьому році все наоборот.Сили немає волога пусті рамки.Оси розікрали.Доходяг.Росплід вже починається.

Я заглядав тільки зверху,  що там у клубах :dntknw: , перги знаю, як обично немає , це знаю точно :umora:

Я після потепління,  коли приїхав всі пробіг , кришу підняв , то всі в клубах уже сиділи

Умовний обліт прозівав , ну хоч так бджіл побачив:umora: 

• Like 1

1 година тому, AVA сказав:

Ну тоді кажіть і чим місяць кормили до пилку , і перги багато у вуликах було

Чим-чим? Білковою підгодівлею.:umora:

IMG_20240222_125039.thumb.jpg.d92cf29d841cd75c11f8ef43599e211d.jpgIMG_20240222_125143.thumb.jpg.0dc8adb704023a6fd965461488d9b840.jpg

Минулого року дав по кілограму, але було б краще якби дав більше. 

• Like 5

5 годин тому, Rhs сказав:

Так сім'я яка стартує після обльоту і приносу пилку потім через деякий наздоганяє і переганяє.Бджола має набагато кращий імунетет.

От цікаво звідки така інформація???

Це стосується і тих хто зимує під плівкою і на глухому:IMHO:

Плівку і дно прикриваю обов'язково.:umora:

Заганяєте бджолу в патогене грибкове сиродовеще.

Зате який гарний розплід вони вирощують в тому патогенному грибковому середовищі.:umora:IMG_20240312_143307.thumb.jpg.127c486088caf5712335211a0a9b6718.jpgIMG_20240312_143356.thumb.jpg.4ff270f0f23dd03b3068bea8922d7ea7.jpgIMG_20240312_143427.thumb.jpg.3301fca38935c4e6923a25ac29569499.jpgIMG_20240312_143451.thumb.jpg.e7252522e80c2d0e2cd196dc0c002ce5.jpg

• Like 9

58 минут назад, Конструктор сказал:

От цікаво звідки така інформація???

Плівку і дно прикриваю обов'язково.:umora:

Зате який гарний розплід вони вирощують в тому патогенному грибковому середовищі.:umora:IMG_20240312_143307.thumb.jpg.127c486088caf5712335211a0a9b6718.jpgIMG_20240312_143356.thumb.jpg.4ff270f0f23dd03b3068bea8922d7ea7.jpgIMG_20240312_143427.thumb.jpg.3301fca38935c4e6923a25ac29569499.jpgIMG_20240312_143451.thumb.jpg.e7252522e80c2d0e2cd196dc0c002ce5.jpg

IMG_20250124_211221.jpg

От вирішити питання із бджолою на сонях.Тоді і поговоримо.А не трахтор дир дир

• Haha 2

17 годин тому, Конструктор сказав:

І до чого це?:dntknw: Так аби щось ляпнути!:umora:

До чого це ? :hmm:Та до того , що бджоли зимові мають лише викормлювати весною розплід, а не переробляти цукор ! 

Як показують досліди науковців,  зимова бджола більше однієї личинки не в силі вигодувати навіть у сильних сім"ях , а не те що гробити життєві сили на переробці цукрового сиропу.:dntknw: Тож усі ті весняні підкормки матимуть зворотній ефект.:IMHO:і не лише моя. Невже й про це потрібно розжовувати? Ви ж, @Конструктор, "не перший же рік за мужем":umora:, як я пам"ятаю .

16 годин тому, gardener сказав:

То то хіба зима?

Якщо ліщина не пилкує, то точно ще зима ! :IMHO:  А вона навіть тут у мене ще й не прокинулася.

У минулу декаду навіть сніжок пролітав й канали покрилися були аж на два дні тонким  льодом,

що в Нідерландах вже дивом вважають. Зараз, правда, потепліло. Але ж в Україні то холодніше ж...:dntknw:

• Like 1

20 годин тому, yu1986ra сказав:

В мене весна 23-го розвиток був хріновий, попри мою присутність і танці з бубнами. Весна 24-го - просто чудовий, попри мою відсутність і відсутність навіть заставних.

Якби я весною 24-го впровадив би для всіх якусь додаткову ''процедуру'', то,  незалежно від її ефективності, швидше всього зробив би висновок : ''ну ні фіга ж собі як воно класно працює:ay:''.

Все треба піддавати сумніву:IMHO:.

В мене 23 теж весна була не дуже, думаю і в багатьох. Але теж результатом був задоволений. І в 22  спрацювало відносно не погано, але були деякі недопрацювання.  В попередніх роках було багато експерементів в тому числі і не вдалих.

15 годин тому, AVA сказав:

У мене тепло повноцінний обліт і пилок можливо і місяць півмісяця розрив , чому відкривав,  а там залишки печаті і яйця тільки 

Є колега який часто заглядає , йому простіше подивитись , чим математики розплоду рахувати

Так он він колись звоне піврамки яйця, даже уже трохи молочко личинка по центру ,

через неділю  , знову та рамка , молода личинка пятно по центру і яйця , хотя уже повинна бути печать,

через неділю знову така картина , печаті немає

Три засіви в пусту на одній рамкі і таке було 

Вашому колезі ніхто не казав, що лазити у розплідне гніздо слід лише у теплу і безвітряну погоду?  Бо відкритий розплід і яйця можна не лише застудити, а і висушити? Застужене і висушене бджоли викидають і матка засіває наново. Мене як учили, то таке казали. При весняній ревізії рамок з гнізда із вулика не витягати, швиденько відставляти у сторону, дійти до першої рамки з печатним розплодом, побачити що він є, і лише при підозрі на хвороби витягнути рамку глянути детальніше. І швиденько закрити, і не лазити туди аж поки не потеплішає? І "глянути детальніше" - це кілька секунд, а не крутити ту рамку у руках півгодини з розумним виглядом, перераховуючи чи у всіх бджіл на рамці по шість ніг, чи є виключення? Зараз, правда не модньо, так як мене вчили. Трубочки там усякі слухати. Так тільки ретрогради роблять, дідугани неграмотні. Розібрати гніздо на морозі, порозставляти навколо себе усі рамки, і кожну з них пороздивлятись досхочу - оце діло! І так щотижня. :dntknw:

• Like 2
  • Haha 3

40 хвилин тому, Павлович сказав:

Вашому колезі ніхто не казав, що лазити у розплідне гніздо слід лише у теплу і безвітряну погоду?  Бо відкритий розплід і яйця можна не лише застудити, а і висушити? Застужене і висушене бджоли викидають і матка засіває наново. Мене як учили, то таке казали. При весняній ревізії рамок з гнізда із вулика не витягати, швиденько відставляти у сторону, дійти до першої рамки з печатним розплодом, побачити що він є, і лише при підозрі на хвороби витягнути рамку глянути детальніше. І швиденько закрити, і не лазити туди аж поки не потеплішає? І "глянути детальніше" - це кілька секунд, а не крутити ту рамку у руках півгодини з розумним виглядом, перераховуючи чи у всіх бджіл на рамці по шість ніг, чи є виключення? Зараз, правда не модньо, так як мене вчили. Трубочки там усякі слухати. Так тільки ретрогради роблять, дідугани неграмотні. Розібрати гніздо на морозі, порозставляти навколо себе усі рамки, і кожну з них пороздивлятись досхочу - оце діло! І так щотижня. :dntknw:

На практиці, щоб ранньою весною застудити перший розплід це треба добре постаратись - в мене ні разу не вийшло:umora:

• Like 2

56 хвилин тому, yu1986ra сказав:

в мене ні разу не вийшло

Те, що вам не вийшло ні разу побачити, що застудили- ще не значить, що цього не було. Он людина щотижня взимку перевіряла одну і ту саму рамку - і таки побачила. А ви може просто недодивились? Це ж печатний застужений легко побачити, а усякі там яйця з личинками... Частіше дивитись треба, і щоб видніше, струсити бджоли і уважно роздивлятись денця комірок. Якщо гарна сонячна погода, легкий морозець і дує лагідний вітерець - саме воно буде. :ay: Подивіться Ютубчик, там багато показують, як правильно треба взимку по вуликах шастати.

• Like 3
  • Haha 1

1 час назад, Павлович сказал:

Те, що вам не вийшло ні разу побачити, що застудили- ще не значить, що цього не було. Он людина щотижня взимку перевіряла одну і ту саму рамку - і таки побачила. А ви може просто недодивились? Це ж печатний застужений легко побачити, а усякі там яйця з личинками... Частіше дивитись треба, і щоб видніше, струсити бджоли і уважно роздивлятись денця комірок. Якщо гарна сонячна погода, легкий морозець і дує лагідний вітерець - саме воно буде. :ay: Подивіться Ютубчик, там багато показують, як правильно треба взимку по вуликах шастати.

Ну це була вже весна , кінець березня початок квітня , просто похододало тоді на довго, уже очисні обліти були і не один

3 часа назад, Павлович сказал:

До огляду цієї рамки я надоумив 

Там спір пішов про гніздо розширити чи ні, точніше ужати чи ні

Розплід там уже був печатний на одній рамкі це точно , 

Фішка в тому що я забрав всі рамки пусті де матка могла свободно сіяти , ужав конкретно і сказав до реального пилку в сотах, а не просто дві бджоли на лапках,  не дам жодної рамки , як хочуть так і викручуються , мед зїдять , тоді і по сіють :umora:

Колега сказав  ти садиш сімью , нема простору для засіву,  ось у мене буде уже дві рамки , це як перший раз засіяла , ну а дальше вище написав 

Спір про ресурс бджоли , як зберігти , ждати пилок не давати сіяти , чи нехай засіває по три рази, чи давати підкормки , це по темі , ну давати небуло чого , перги вистачило на одну рамку і то пятно 

• Like 1

18 часов назад, Конструктор сказал:

Чим-чим? Білковою підгодівлею.:umora:

IMG_20240222_125039.thumb.jpg.d92cf29d841cd75c11f8ef43599e211d.jpgIMG_20240222_125143.thumb.jpg.0dc8adb704023a6fd965461488d9b840.jpg

Минулого року дав по кілограму, але було б краще якби дав більше. 

Я оце подивився ще раз , взагалі це не білок , це жовток :umora:

• Haha 5

56 хвилин тому, AVA сказав:

Я оце подивився ще раз , взагалі це не білок , це жовток :umora:

От блін! Вже розсекретили!:umora:

Якщо цікаво то мають бути фото кількості розплоду через місяць?

• Like 2
  • Haha 1

Саме краще на "ліпуху" стартову давати свіже морожений пилок  ( не сушений ) і мед. 

Такі ліпухи як робить Конструктор в магазині не продають. Собівартість там " жирна" , в магазинних ліпухах іде канді ,гірчиця і ще якесь гівно .  Тому хтось має ефект а хтось ні. 

• 100% 1

Тут ще багато різних " тонких" мементів.

А ще може бути таке кіно, наприклад має людина дворову , і починає стимуляцію і отримує роїння перед цвітінням ріпака :umora:.  Тому тут треба з розумом підходити:umora:

• Like 1
  • 100% 1