А.В.В.(Владимир) Posted September 16, 2009 Share Posted September 16, 2009 Приветствую всех. Предлагаю обсудить вопрос объединения крыши и дна в один элемент. И какие полюсы и минусы от этого можно получить. Думаю сразу стоит оговорится, что речь идет конечно только о многокорпусных ульях (причем не важно каков размер корпуса, рут, халф дадан или дадан). Эта тема не нова в просторах интернет форумов, но давайте заведем свое обсуждение. Итак прилагаю структурную схему того как я это вижу: Чертеж дна как в любом классическом чертеже для многокорпусного улья, простое оборотное дно. Боковые и задний брус, в которых выбран фальц и в него набран щиток из досочек собранных между собой в четверть. Сразу же имеем 2 плюса, легкое изготовление и леток на всю ширину корпуса. Таких дна делаем на улей 2. И что получаем: - при весенней чистке меняем дно и крышу местами (причем сразу же можем это сделать на всей пасеке не играясь с подменными доньями, 5 переставили, переставленные пропалили лампой и итерацию повторяем), подмор оказывается сверху где спокойно можем все посмотреть, рассмотреть, проанализировать и сделать отметку в журнале о семье; - летом при работе (в принципе это возможно и с крышкой прямоскатной) снимаем такую крышу и ставим на нее корпуса не давя пчелу которая снизу на рамках; - сама крыша сразу же стает дном для отводка,который организовываем над основной семьей, для некоторых это нужно (для меня например ). Сверху накрывать ничем не надо. Сразу же что в штыки бросается: - Намокнет!!, да намокнет но находясь сверху так же быстро и высохнет, ничто не вечно но при таком использовании дно может служить лет 10 может и меньше, НО оно себя окупит за это время и как "расходник" спокойно может быть заменено на другое. - Затечет вода в улей!!, конечно же может, НО если вы по старинке таскаетесь с мешками, ватными одеялами и прочей пыле-инфекце-жуко-сборниками, то это будет ужас. Очень многие уже проверили и с удовольствием используют фольгированный пеноизол и пленку на улье, совместно с летком на всю ширину корпуса это дает отличные результаты и при зимовке и весеннем развитии и при летней жаре, только с умом применять. С такой крышей-дном я предлагаю использовать пенопластовый вкладыш по внутреннему размеру корпуса. В таком случае получаем герметичный верх с не портящимися от влаги компонентами, но очень хорошо защищающими летом от жары а зимой от холода и сквозняков. (Ну конечно соглашусь ОЧЕНЬ желательно на зиму при зимовке на улице надевать сверху целлофановый рукав запаянный сверху). - Сдует ветром!!, да такой момент есть, у меня он нивелируется за счет того что корпуса рогатые и сверху есть рожки, которые и не дают в горизонтальной плоскости сдуть крышу, ну и никто не отменял важнейший компонент для пенополистирольных ульев и их крыш - "кирпич" . Ну пока для затравки думаю хватит... Если кому интересно - давайте порассуждаем! ЗЫ. И очень прошу, не принимайте это близко к сердцу или как наставление к действию. Просто желание уменьшить кол-во деталей и заморочек в улье и обеспечить задел на обслуживание 100 - 500 - 1000 семей. ЗЫ.ЗЫ. Ни о каком изобретении не идет речь, это уже видел у нескольких пчеловодов кто перешел за 250 семей и это практически применяется. Просто вынес для обсуждения. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dan Posted September 16, 2009 Share Posted September 16, 2009 Надійно,дешево і сердито. Для любителів глибокого дна, робиться елементарна вставка, з верхньою виборкою(яка буде слугувати льотком). У вставку можна елементарно влаштувати протикліщеву сітку. А зверху на днище(тобто вже воно як дашок) в нахлобучку з бляхи захист від дощу,снігу та ультрафіолету. З.І. У мене доречі в алпійці дашок встик стоїть, навіть при сильних вітрах не зірвало. Link to comment Share on other sites More sharing options...
аматор Posted September 18, 2009 Share Posted September 18, 2009 - Намокнет!!, ? Можно пропитать парафином, и не намокнет, да срок службы продлится. Мне нравится, такая идея, можно попробовать, планирую сделать за зиму десяток "рогатых". Link to comment Share on other sites More sharing options...
sij Posted September 18, 2009 Share Posted September 18, 2009 У мене доречі в алпійці дашок встик стоїть, навіть при сильних вітрах не зірвало ← У нас би він постояв. Не знайшов би напевне. В мене були випадки коли лежак на 2 сім'ї перевертало. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mashika Posted September 18, 2009 Share Posted September 18, 2009 У мене доречі в алпійці дашок встик стоїть, навіть при сильних вітрах не зірвало ? У нас би він постояв. Не знайшов би напевне. В мене були випадки коли лежак на 2 сім'ї перевертало. в МЕНЕ ОДИН ПІНОПЛАСТОВИЙ ТАК КРИШУ ЗІРВАЛО - ПОКОЦАЛО ЇЇ ДОБРЕНЬКО - БО ЦЕГЛУ НЕ ПОКЛАВ Link to comment Share on other sites More sharing options...
gri Posted September 18, 2009 Share Posted September 18, 2009 Это либо облегченное дно либо утяжеленная крыша. Облегченное дно ненадежно, утяжеленная крыша - дорого. опять же вопрос гиброизоляции - для крыши она необходима, для дна нежелательна. Link to comment Share on other sites More sharing options...
владек Posted October 20, 2009 Share Posted October 20, 2009 Это либо облегченное дно либо утяжеленная крыша. Облегченное дно ненадежно, утяжеленная крыша - дорого. опять же вопрос гиброизоляции - для крыши она необходима, для дна нежелательна. Так само думаю, що ідея дно=дах не зовсім оправдана. Скоріше треба щоб було дно=піддашок. А дах повинен бути обов"язково. На кочівлю його можна і не брати, але на стаціонарі це необхідний елемент. В зиму без даху неможна бо корпуси без даху швидко (за 10 років) псуються. Бажано, щоб постояло до 20-и. Крім дашка бажано робити ще перегородку (можна Снєлгрова). При нагоді хочу спитатись у автора теми:"як Ви малюєте малюнки". Бо я не вмію. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Petrovych61 Posted October 20, 2009 Share Posted October 20, 2009 Скоріше треба щоб було дно=піддашок. Не зрозуміло як Ви пропонуєте? А ще я думаю що "надрамочний" простір в вулику теж відіграє велику роль для вентиляції. Тому для свого рогатого таки зробив піддашок. Там і місце для годівнички є(в мене стельові) ← При нагоді хочу спитатись у автора теми:"як Ви малюєте малюнки". Бо я не вмію. ← Наскільки я розуміюсь, це той самий графічний редактор Visio, про який я Вам вже писав. Link to comment Share on other sites More sharing options...
А.В.В.(Владимир) Posted October 20, 2009 Author Share Posted October 20, 2009 Так само думаю, що ідея дно=дах не зовсім оправдана. Скоріше треба щоб було дно=піддашок. А дах повинен бути обов"язково. На кочівлю його можна і не брати, але на стаціонарі це необхідний елемент. В зиму без даху неможна бо корпуси без даху швидко (за 10 років) псуються. Бажано, щоб постояло до 20-и. ? Дякую що приєдналися до дискусії. Абсолютно розумію вашу думку і сам так відносився до вулика. Але мій підхід дещо підпортився прагматичністю в питанні утриманння бджіл і утримання не простого, а як найбільш малоопераційного, при отриманні максимального ефекту. Дашок потрібен якщо вуликів 10,20,... і вулики як вінець нашого рукотворного діяння, а я віднісся до вулика - як до основного засоба при виробницві продуктів бджільництва. Відповідно вартість вулика повинна бути якомога менша і вартість амортизую в вироблену продукцію протягом 5-8 років, тобто якщо вулик відпрацював 10 років він себе окупив. Відповідно і до технології я відношусь так: якщо я недоберу 5 кг меду і 5г маточного молочка, але при цьому потрачу на 50% менше часу на опреції, то на вихід продукції піде вполовину менше оплати моєї прямої праці, а відповідно рентабельність кожного здобутого кг меду вища. І якщо на ринку ціна зложилася в 30 грн. за кг. меду, а я на виробницво цього кг меду повинен і днювати і ночувати бігаючи навколо вулика кожен день підставляючи по рамочці то це і в 30 і в 40 грн собівартості продукту не вложиш, а де ж тоді вигода. Згоден це цілковито практичний підхід. Можна разфарбувати вулики, зробити на них ручної вирізки візерунки, дашок алюмінієм вкрити і навіть по одній рамочці кожен день добавляти в 20 вуликів якщо сприймати цей весь труд як хоббі, відраду для душі. А якщо мова йде про бізнес з якого потрібно годувати сім"ю то сентиментам нема місця, і кожна моя година праці повинна бути оплаченою. Може сумбурно висловився, але це . При нагоді хочу спитатись у автора теми:"як Ви малюєте малюнки". Бо я не вмію. ? Звертайтеся в приват. Доречі всі мої схеми зроблено в звичайному Paint . Link to comment Share on other sites More sharing options...
владек Posted October 20, 2009 Share Posted October 20, 2009 При нагоді хочу спитатись у автора теми:"як Ви малюєте малюнки". Бо я не вмію. ? Звертайтеся в приват. Доречі всі мої схеми зроблено в звичайному Paint . Якщо в Paint то цією програмою я вмію користуватись. Попробую. Дякую. А то я думав, що якимось кращим графічним редактором. Link to comment Share on other sites More sharing options...
владек Posted October 20, 2009 Share Posted October 20, 2009 Скоріше треба щоб було дно=піддашок. Не зрозуміло як Ви пропонуєте? А ще я думаю що "надрамочний" простір в вулику теж відіграє велику роль для вентиляції. Тому для свого рогатого таки зробив піддашок. Там і місце для годівнички є(в мене стельові) ? При нагоді хочу спитатись у автора теми:"як Ви малюєте малюнки". Бо я не вмію. ? Наскільки я розуміюсь, це той самий графічний редактор Visio, про який я Вам вже писав. п.Марет аж тепер побачив Ваше повідомлення. Дякую. Попробую знайти його та скачати. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Petrovych61 Posted October 20, 2009 Share Posted October 20, 2009 Доречі всі мої схеми зроблено в звичайному Paint opr06K93.gif . ← Це гідне поваги! п.Марет аж тепер побачив Ваше повідомлення. Дякую. Попробую знайти його та скачати. ← Простіше з диском приїхати на Левандівку. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pronyko Posted March 31, 2010 Share Posted March 31, 2010 Так само думаю, що ідея дно=дах не зовсім оправдана. Скоріше треба щоб було дно=піддашок. А дах повинен бути обов"язково. На кочівлю його можна і не брати, але на стаціонарі це необхідний елемент. В зиму без даху неможна бо корпуси без даху швидко (за 10 років) псуються. Бажано, щоб постояло до 20-и. ? Дякую що приєдналися до дискусії. Абсолютно розумію вашу думку і сам так відносився до вулика. Але мій підхід дещо підпортився прагматичністю в питанні утриманння бджіл і утримання не простого, а як найбільш малоопераційного, при отриманні максимального ефекту. Дашок потрібен якщо вуликів 10,20,... і вулики як вінець нашого рукотворного діяння, а я віднісся до вулика - як до основного засоба при виробницві продуктів бджільництва. Відповідно вартість вулика повинна бути якомога менша і вартість амортизую в вироблену продукцію протягом 5-8 років, тобто якщо вулик відпрацював 10 років він себе окупив. Відповідно і до технології я відношусь так: якщо я недоберу 5 кг меду і 5г маточного молочка, але при цьому потрачу на 50% менше часу на опреції, то на вихід продукції піде вполовину менше оплати моєї прямої праці, а відповідно рентабельність кожного здобутого кг меду вища. І якщо на ринку ціна зложилася в 30 грн. за кг. меду, а я на виробницво цього кг меду повинен і днювати і ночувати бігаючи навколо вулика кожен день підставляючи по рамочці то це і в 30 і в 40 грн собівартості продукту не вложиш, а де ж тоді вигода. Згоден це цілковито практичний підхід. Можна разфарбувати вулики, зробити на них ручної вирізки візерунки, дашок алюмінієм вкрити і навіть по одній рамочці кожен день добавляти в 20 вуликів якщо сприймати цей весь труд як хоббі, відраду для душі. А якщо мова йде про бізнес з якого потрібно годувати сім"ю то сентиментам нема місця, і кожна моя година праці повинна бути оплаченою. Може сумбурно висловився, але це . При нагоді хочу спитатись у автора теми:"як Ви малюєте малюнки". Бо я не вмію. ? Звертайтеся в приват. Доречі всі мої схеми зроблено в звичайному Paint . 120% С О Г Л А С Е Н !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
pronyko Posted March 31, 2010 Share Posted March 31, 2010 - Намокнет!!, ? Можно пропитать парафином, и не намокнет, да срок службы продлится. Мне нравится, такая идея, можно попробовать, планирую сделать за зиму десяток "рогатых". Парафин - это сила!! Сам думаю пропитать и старые корпуса. А вот дно - крышу я совместил вот так.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.