Jump to content

Ульи из пенополистирола (пенопласта)

Griva
 Share

Recommended Posts

56 минут назад, Sanich сказал:

По одному гвоздю на кут.

А ніяк. 2 обв"язки та стіки ЕППС самі себе вирівнюють, а якщо навіть не вирівняли - такий магазин легко вирівнюється в стосі поки сохне а потім, якщо потрібно і на вулику зіграє - він же ж не монолітний, як дерево. 

А якої глибини чверть (ложе для рамок)? Рейка під рамки також 2см товщиною?

1 годину тому, ромео сказав:

А якої глибини чверть (ложе для рамок)? Рейка під рамки також 2см товщиною?

13-14 мм. Також 20 мм. Робив зразу 25, але то лишнє. 

• Like 2

@ромео, спецом для вас. 

• Like 4
  • Thanks 5

16 хвилин тому, Sanich сказав:

@ромео, спецом для вас. 

Можливо рахували яка собівартість?

Тільки що, Конструктор сказав:

Можливо рахували яка собівартість?

Колись рахував. По матеріалам виходило дешевше, ніж купувати заготовки на дерев"яні ще по старим цінам. Але тут треба рахувати ще роботу, чого я не робив, так як для мене це хобі і спосіб провести вільний час. Для кого це бізнес - варто все порахувати. 

• Like 1

4 хвилини тому, Sanich сказав:

Колись рахував. По матеріалам виходило дешевше, ніж купувати заготовки на дерев"яні ще по старим цінам. Але тут треба рахувати ще роботу, чого я не робив, так як для мене це хобі і спосіб провести вільний час. Для кого це бізнес - варто все порахувати. 

Якщо робити без фельців , то досить простий у виробництві , а якщо з фальцами то дуже багато мороки у виконанні .:IMHO:

Рахува що на 10ти рамочний магазин з дерева по нинішнім цінам матеріал буде коштувати трохи більше 100грн , а ще просушити , потім обробити , зібрати і покрасити . 

• Like 1

В 29.10.2021 в 13:01, Sanich сказал:

Кажу вам, як користувач вуликів із ЕЕПС із 8-річним досвідом. Верхньої і нижньої обв"язки достатньо для жорсткості для магазинів із 30мм ЕППСу. Ну, будете оббивати інколи кути - там все одно запасу міцності на  років 20.

У мене є трьохсоті корпуси без обв'язки, інколи використовую під мед, але відбирати приходиться порамочно.

• Like 1

37 минут назад, Sanich сказал:

@ромео, спецом для вас. 

Дякую, приємно...:ah:

Тепер бачу ключові відмінності від моїх.

Перше. Я обклеював окремо 4 сторони, а потім збирав з них корпуси так як дерев'яні

Друге. У Вас рейки перекривають шов склейки пінопласту. Цим досягається жорсткість. Так як у цегельній кладці. В мене получається, що місце скріплювання стінок є найслабшою ланкою. 

Дякую.

А обв'язку до еппс також клеєм кріпите? Піну не пробували? І чи саморізи там дуже потрібні? Бо це ж кожному треба під шляпку заглиблення висверлити...

• Like 2

21 минуту назад, Серж 82 сказал:

У мене є трьохсоті корпуси без обв'язки, інколи використовую під мед, але відбирати приходиться порамочно.

Це мабудь на стацiонарi

В мене грузчики таке з деревьяними вытворяють,особливо коли рут повнiстю запечатаний .....при +36 в тiнi грузить 2.5-3  тонни на машину

• Like 1

1 час назад, ved сказал:

Це мабудь на стацiонарi

В мене грузчики таке з деревьяними вытворяють,особливо коли рут повнiстю запечатаний .....при +36 в тiнi грузить 2.5-3  тонни на машину

Так, стаціонар

1 година тому, ромео сказав:

Перше. Я обклеював окремо 4 сторони, а потім збирав з них корпуси так як дерев'яні

Думаю, що в такому випадку набагато важче ловити площину між стінками. 

Друге. У Вас рейки перекривають шов склейки пінопласту. Цим досягається жорсткість. Так як у цегельній кладці. В мене получається, що місце скріплювання стінок є найслабшою ланкою. 

Так. Як на мене - це важливо. Я одного разу нарізав не тих планок, то переробляв, щоб було саме так, як на відео. 

А обв'язку до еппс також клеєм кріпите? Піну не пробували?

Так, клеєм. Піну не пробував. Проблем із клеєм поки не було. 

І чи саморізи там дуже потрібні?

Вони допомагають ловити вже вертикальну площину між обв"язкою та ЕППС. Особливо, коли у мене розміри планок та ЕППС гуляють туда - сюда в межах половини сантиметра. 

Бо це ж кожному треба під шляпку заглиблення висверлити...

І отвір під шуруп. Шукав сверло із зеньковкою на 2 мм - не знайшов таких. Найменше - 3мм. 

17 минут назад, Sanich сказал:

Вони допомагають ловити вже вертикальну площину між обв"язкою та ЕППС. Особливо, коли у мене розміри планок та ЕППС гуляють туда - сюда в межах половини сантиметра. 

Поки свіже - то зрозуміло.

А якщо їх викрутити згодом?

24 минуты назад, Sanich сказал:

Думаю, що в такому випадку набагато важче ловити площину між стінками. 

Збираю в кондукторі.

А Ви свої як? 

1 годину тому, ромео сказав:

Обв'язку до еппс також клеєм кріпите? Піну не пробували? І чи саморізи там дуже потрібні? Бо це ж кожному треба під шляпку заглиблення висверлити...

Вставлю свої 5 копійок ( із досвіду): клею теж драконом ( тримає добре, пробував в заставній відірвати верхню дерев'яну реєску - лопнуло по ЕППСу), на піну багато хто жаліється, що з часом дерево починає відставати. 

Стосовно фіксації саморізами обязок: прийшов висновку що то зайве, так як сильно прижати дерев'яні бруски до ЕППСу не можливо ( а це має ІМХО значення для міцності зклеювання), тому одразу після приклеювання ставлю готовий корпус на рівну площину, і зверху ложу теж рівну (в моєму випадку металева 10 мм пластина) і ще додатково навантажую ( разом десь 30-40кг буде) і так залишаю на пів доби. Магазини думаю можна один на одного поставити шт 4-5. 

Без шурупів перші корпуси стоять уже 3 поки, нічого нігде не відійшло.

8 хвилин тому, ромео сказав:

А якщо їх викрутити згодом?

Сенс? Це ж копійки. Трохи краще тримається обв"язка до ЕППС. Із шурупом часто в різьбу заходить клей і це вже стає схоже на хімічний анкер. 

3 хвилини тому, ромео сказав:

Збираю в кондукторі.

А Ви свої як? 

На коліні рівному столі. Правда стінки із ЕППСу, коли збираю, то підпираю трьома силікатними цеглинами, щоб ловити кут і стикувати панелі "заподліцо" (цікаво, чи є таке слово в українській). Але ваш підхід із кондуктором мені вже сподобався - думаю, що щось таке можна для стикування планок обв"язки зробити. :ay:

• Like 1

7 хвилин тому, Lefty сказав:

а це має ІМХО значення для міцності зклеювання

Ніколи не притискав і ніколи планки не відклеювалися. Як я написав вище - шурупи не лише для притискання, а й для рівнішого стикування обв"язки із ЕППС в плоскостях внутрішньої та зовнішньої стінок магазину. 

2 години тому, Sanich сказав:

Колись рахував. По матеріалам виходило дешевше

Зараз теж дешевше, але за якою ціною Ви купуєте плівку? Мене зацікавив Ваш спосіб.

2 хвилини тому, Шульц сказав:

Зараз теж дешевше, але за якою ціною Ви купуєте плівку? Мене зацікавив Ваш спосіб.

image.png

Зараз, здається, по 600 грн. Можна пошукати, може дешевше де є. 

• Thanks 1

23 хвилини тому, Sanich сказав:

Ніколи не притискав і ніколи планки не відклеювалися. Як я написав вище - шурупи не лише для притискання, а й для рівнішого стикування обв"язки із ЕППС в плоскостях внутрішньої та зовнішньої стінок магазину. 

Я ж не кажу що без стискання обязка відклеється, просто із досвіду, в перших заставних реєску додатково фіксував саморізами, і практично в усіх з часом ці реєчки повідривав, коли почав просто сильно стискати при приклеювані, така проблема пропала.

1 година тому, Sanich сказав:

отвір під шуруп. Шукав сверло із зеньковкою на 2 мм - не знайшов таких. Найменше - 3мм. 

отвори в елементах що пригвинчуються чорними шурупами для дерева, ІМХО ліпше робити сверлом 3.5мм., чи я щось не вірно розумію?

"заподліцо"- можливо в рівень або в (по) площині.

• Like 1

Тільки що, Lefty сказав:

отвори в елементах що пригвинчуються чорними шурупами для дерева, ІМХО ліпше робити сверлом 3.5мм., чи я щось не вірно розумію?

Є ризик, що шуруп прокрутиться в еппсі. Якщо засверлити 2мм і взяти чорний шуруп 55мм(найдовший шуруп з різьбою по всій довжині), то таке виключено, так як шуруп не прокрутиться в дереві.

• Like 1
  • Thanks 1

24 минуты назад, Sanich сказал:

Сенс?

У Вас на 1 маг йде 20 саморізів. А мені за зиму треба 100 шт зробити. Це 2000 шт

Така-сяка, але копійка...

Так, сума не є непідйомною, але гривня до гривні і вулик стає дорогий. Шукаю варіанти здешевити виробництво. 

Поки що виходить такий варіант: із еппс+обв'язка - 55 грн магазин, кришка+дно (дерево) -180 грн

Тобто 6 корпусів + дно + кришка = 510 грн

Додаємо саморізи , 80 шт (30-40грн), покрівля (?)

Підсумок: виходить в районі 550 грн

ПС. Дерево рахував по 10 000 грн. (Брав із запасом на обрізки)

31 хвилину тому, Sanich сказав:

Є ризик, що шуруп прокрутиться в еппсі. Якщо засверлити 2мм і взяти чорний шуруп 55мм(найдовший шуруп з різьбою по всій довжині), то таке виключено, так як шуруп не прокрутиться в дереві.

Ледве зрозумів : дерево до еппс - перше грає роль обмежувача, у випадку дерево до дерево тоді ліпше щоб отвір в пригвинчуваному був як діаметр шурупа а бо чуть більшим.

12 хвилин тому, ромео сказав:

Поки що виходить такий варіант: із еппс+обв'язка - 55 грн магазин, кришка+дно (дерево) -180 грн

Тобто 6 корпусів + дно + кришка = 510 грн

Додаємо саморізи , 80 шт (30-40грн), покрівля (?)

Підсумок: виходить в районі 550 грн

ПС. Дерево рахував по 10 000 грн. (Брав із запасом на обрізки)

Ви рахували з обклейкою в середині? Магазин  на скільки рамок.?

8 минут назад, Lefty сказал:

Ви рахували з обклейкою в середині? Магазин  на скільки рамок.?

Без обклейки.

10 рамок...внутрішня ширина 39 см

2 хвилини тому, ромео сказав:

Без обклейки.

10 рамок...внутрішня ширина 39 см

Зрозуміло, це я щось туплю цілий вечір, адже рахував маг. на 8 рамок і ще й з 20мм ЕППСу.....і гадаю чому у Вас  більше вийшло.

• Haha 1