Jump to content

Ротація вуликів при останньому очисному облеті

Tedo
 Share

Recommended Posts

Строго не судіть, а дайте обгрунтовану відповідь. В минулому сезоні (2016 р) були в мене 2 відводки, 1 з них Бакфас f1 307 PY  сильніший 5  рамок і відводок з карпаткою 3 рамки покриті бджоли. В останні очисний обліт, в момент обльоту коли бджоли вилетіли я поміняв місцями вулики. І вийшло так що бджоли перемішались і стали рівні по силі. Зимовка в них пройшла успішно і з весни почали нормально розвиватись. 

Суть в чому. Моя думка При утриманні Південних порід бджіл при останньому облеті робити ротацію вуликів з північними породами більш стійкими до довгої зимівлі і нозематозу, так ми розподілимо 50 *50 бджолу і забпзпечимо більш стабільню зимівлю?

А маток как вы разбавите на 50%??

Это у вас так вышло в благополучную зиму. В не благополучную результата может быть с точностью до наоборот - зима пройдёт не успешно во всех. так как вы даже приспособленных пчёл по сути разбиваете на пополам перед зимой.

• Like 2

В 03.10.2017 в 21:08, Tedo сказав:

Строго не судіть, а дайте обгрунтовану відповідь. В минулому сезоні (2016 р) були в мене 2 відводки, 1 з них Бакфас f1 307 PY  сильніший 5  рамок і відводок з карпаткою 3 рамки покриті бджоли. В останні очисний обліт, в момент обльоту коли бджоли вилетіли я поміняв місцями вулики. І вийшло так що бджоли перемішались і стали рівні по силі. Зимовка в них пройшла успішно і з весни почали нормально розвиватись. 

Суть в чому. Моя думка При утриманні Південних порід бджіл при останньому облеті робити ротацію вуликів з північними породами більш стійкими до довгої зимівлі і нозематозу, так ми розподілимо 50 *50 бджолу і забпзпечимо більш стабільню зимівлю?

Ця робота даремна і непотрібна, навіть шкідлива. Сім'ї вже підготувалися до зими, а тут їм перестановочка, новий стрес. Недумаю, що у Вас половина сімей слабачки. Якщо по якійсь причині слабачків багато, їх краще пустити на підсилення інших сімей, а не тягти їх і думати, що може перезимують.  Якщо слабих відводків кілька, їх елементарно можна підсилити рамкою- другою бджоли від сильних сімей. Ще врахуйте, що різні породи зимують різною силою сімей, карпатці достатньо для нормальної зимівки 4 вулички бджіл, буде 5, то ще краще. 

Взагалі, недурний придумав, що слабакам не місце на пасіці. Слаба сім'я і перезимує гірше, і розвивається весною важко, потрібно їх постійно тягти. Краще підсильте ними основні сім'ї, а весною зробіть відводки. І зробіть висновки, чому слабачки получаються, чи матки неважні, чи Ви щось неправильна зробили.

• Like 3

10 часов назад, Cfif сказал:

А маток как вы разбавите на 50%??

Это у вас так вышло в благополучную зиму. В не благополучную результата может быть с точностью до наоборот - зима пройдёт не успешно во всех. так как вы даже приспособленных пчёл по сути разбиваете на пополам перед зимой.

Я розказав свій випадок, і запропонував власну думку, тому як зимівля пройшла успішно, матки не були вбиті. Може вже хтось так робив і має практику, може теоретично цей метод не є реальним. 

• Like 2

34 минуты назад, Tedo сказал:

матки не були вбиті.

:IMHO: Повезло що розплоду і яйцекладки не було . Тому маток не зачепили . Фокус цікавий , та " головняка " багато . 

Планую після останнього обльоту перекинути два відводки з матками ШО разом через фанеру в один вулик бо слабенькі обидва по 4-5 рамок. З карпаткою не бавився б. А для спокійного сну в подібних сім'ях міняю кінець серпня розплід з більш зимостійкіших в менш. Тому що зими в нас різні. 

• Like 1

В 13.10.2017 в 09:56, zapivan сказал:

Планую після останнього обльоту перекинути два відводки з матками ШО разом через фанеру в один вулик бо слабенькі обидва по 4-5 рамок. З карпаткою не бавився б. А для спокійного сну в подібних сім'ях міняю кінець серпня розплід з більш зимостійкіших в менш. Тому що зими в нас різні. 

Все ж таки є люди які бджолу мішають, ви розплодом менш затраино ніж вулики переміщати

В 13.10.2017 в 09:56, zapivan сказал: