волков Posted July 28, 2009 Share Posted July 28, 2009 где лутше содержать пчел зимой? на улице и как? или в сарае. Link to comment Share on other sites More sharing options...
einar Posted July 28, 2009 Share Posted July 28, 2009 Если сарай неутеплённый (т.е в оттепель температура внутри сарая поднимается от нагретой солнцем крыши и стен, например, до +10+15, а в мороз равна той что во дворе) то лучше во дворе. А ещё лучше в хорошем зимовнике. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Бортник Posted July 28, 2009 Share Posted July 28, 2009 Если сарай неутеплённый (т.е в оттепель температура внутри сарая поднимается от нагретой солнцем крыши и стен, например, до +10+15, а в мороз равна той что во дворе) то лучше во дворе. ← Всё равно лучше в сарае Link to comment Share on other sites More sharing options...
Petrovych61 Posted July 29, 2009 Share Posted July 29, 2009 где лутше содержать пчел зимой? на улице и как? или в сарае. ← На улице. Как? С нормальным запасом кормов и без особого утепления, с хорошей вентиляцией. Ещё надо позаботится о защите от мышей(ну это и в сарае нужно) и синичек(есть такая тема в Болезнях и вредителях). НО!!! Если конструкция Вашего сарай "сглаживает" резкие перепады температуры зимой. Тогда лучше в сарае opr06K9M.gif ← Тут ведь какие концы у палки... На улице сьедают больше корма, но при зимних окнах, кому очень надо, может полетать. Если сарай будет отзеркаливать перепады температуры на улице, то резкие потепления спровоцируют пчёл к активности, а полетать негде. Если в сарае вообще будет тепло, то это приведёт к активности пчёл, а соответственно к увеличению потребления корма и ускорению старения. В хорошем зимовнике обеспечивается стабильность температур (относительная), пчёлы зимуют спокойнее, меньше сьедают корма и меньше биологически стареют, значит семья имеет бОльший потенциал для весеннего развития. Тут главное не прохлопать выставку пчёл для первого облёта... Так что, чтобы не советовали - Вам решать нужно по месту... Кстати можете одну зиму посвятить графикам температур на улице и в сарае... Тогда точно можна будет прикинуть где лучше зимовать... Link to comment Share on other sites More sharing options...
вован Posted August 28, 2009 Share Posted August 28, 2009 где лутше содержать пчел зимой? на улице и как? или в сарае. а в погребе кто-то пробовал? там и температура постоянная, и погреб защищен от мышей сениц, Link to comment Share on other sites More sharing options...
Petrovych61 Posted August 28, 2009 Share Posted August 28, 2009 а в погребе кто-то пробовал? ← Можна и в погребе, тем более если он ащищен от мышей сениц, smile.gif ← И главное чтобы вентиляция была хорошая. В сыром погребе зимовка рисковая получится. Link to comment Share on other sites More sharing options...
skif Posted September 15, 2009 Share Posted September 15, 2009 я тримаю на вулиці - добре утеплюю, з вітряної сторони обгородив переплетом, минулого року памятаю 10 чи 12 січня вилітали (температура була +10), весною в одному вулику тільки волого на стінці було - напевно пізно зняв отеплення Link to comment Share on other sites More sharing options...
serg2222 Posted September 15, 2009 Share Posted September 15, 2009 я зимую в бутке от хлебовозке неплохо Link to comment Share on other sites More sharing options...
Petrovych61 Posted September 16, 2009 Share Posted September 16, 2009 я зимую в бутке от хлебовозке неплохо ← А не нагревается на солнце? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dan Posted September 16, 2009 Share Posted September 16, 2009 В Україні - однозначно на вулиці. Чого з ними таскатись? Загодував, обробив, оглянув... ну і впринципі все, іди роби зимову роботу, зрідка слухай. Ну друга справа якщо це для Вас просто хоббі, або модно. Тоді можна навіть мідною бляхою дашки понакривати і прильотну розмалювати як в "Борисполі". Люди з песиками теж носяться(вдівають, підмивають,чешуть), а в мене банально на цепку і в будці. "У каждого человека свои недостатки" /з кінофільму "В джазе только девушки"/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Бортник Posted October 5, 2009 Share Posted October 5, 2009 В Україні - однозначно на вулиці. Чого з ними таскатись? ← Еще великий Прокопович содержал пчел в зимовнике и настоятельно рекомендовал это делать своим ученикам. Link to comment Share on other sites More sharing options...
аматор Posted October 6, 2009 Share Posted October 6, 2009 Еще великий Прокопович содержал пчел в зимовнике и настоятельно рекомендовал это делать своим ученикам. ? Раньше какие зимы были? А сейчас даже зимой назвать нельзя, одна слякоть. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Бортник Posted October 6, 2009 Share Posted October 6, 2009 Раньше какие зимы были? А сейчас даже зимой назвать нельзя, одна слякоть. ← Поглядим, какая будет в этом году... Link to comment Share on other sites More sharing options...
владек Posted October 6, 2009 Share Posted October 6, 2009 Раньше какие зимы были? А сейчас даже зимой назвать нельзя, одна слякоть. ? Поглядим, какая будет в этом году... Прокопович звичайно авторитет. І зими звичайно різні бувають. І я як згадаю що в молодості дідусю на своєму "горбу" кожного року лежаки до зимівника а весною із зимівника заносив, то стає і смішно і гірко, що такі дурниці робили. Бо вулики у мого дідуся професійного столяра були без жодної шпаринки. Але так робили усі без винятку пасічники (і старі і молоді). Раджу тепер усім молодим непотрібної та зайвої роботи не робити. А приділяти більшу увагу технології і дотримуватись строків виконання потрібних робіт. А з приводу зимівлі на дворі вже і дослідження проведені і результати давно опубліковані (читав у старих виданнях УП, за американськими публіквціями). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Бортник Posted October 6, 2009 Share Posted October 6, 2009 А з приводу зимівлі на дворі вже і дослідження проведені і результати давно опубліковані ← Наведу ще один аргумент на користь зимівлі в зимівнику. Це суттєва економія корму, про це теж є дослідження і дописи. За спостереженнями Єгошиних зимівля надворі в умовах Сумщини потребує зайвих 4-5 кілограм меду. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Тина Posted October 7, 2009 Share Posted October 7, 2009 зимівля надворі в умовах Сумщини потребує зайвих 4-5 кілограм меду. ? А якщо у господаря 100 сімей і кожна використає на 4-5 кг меду більше, виходить пів тони. за реалізацію ціїє кількості меду за декілька років заощаджуємо гроші і будуємо зимівник. Рентабельно? Або не шукаємо ніяких будматеріалів, будівельників, проектувальників, кухарів, щоб годувати робочу силу, не волочимо тими вуликами восени в зимівник, а на весні на вулицю, а добре готуємо їх до зимівлі на волі і там же перебуваємо холодну пору року. Маємо навесні більш ранній обліт, швидший розвиток сім"ї, і можливо та ж кількість меду з ранніх медодаїв. Примітивно? Link to comment Share on other sites More sharing options...
surovyj Posted October 7, 2009 Share Posted October 7, 2009 Пiдтримую Бортнiка,в зимiвнику економиться не тiльки мед а найголовнiше-життевий ресурс.Але зимiвник мае бути пiдземний з гарною вентиляцiею. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Petrovych61 Posted October 7, 2009 Share Posted October 7, 2009 Наведу ще один аргумент на користь зимівлі в зимівнику. Це суттєва економія корму, про це теж є дослідження і дописи. За спостереженнями Єгошиних зимівля надворі в умовах Сумщини потребує зайвих 4-5 кілограм меду. ← Кожному своє, але не думаю що 4-5 кг "зайвого меду" не вартують затарат на виділення землі, побудову зимівника, його догляд і таскання вуликів туди-назад. В кого є вже готовий, то звичайно в ньому вигідніше. А будувати тепер новий... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Olegfk Posted October 7, 2009 Share Posted October 7, 2009 Наведу ще один аргумент на користь зимівлі в зимівнику. Це суттєва економія корму, про це теж є дослідження і дописи. За спостереженнями Єгошиних зимівля надворі в умовах Сумщини потребує зайвих 4-5 кілограм меду. ? Кожному своє, але не думаю що 4-5 кг "зайвого меду" не вартують затарат на виділення землі, побудову зимівника, його догляд і таскання вуликів туди-назад. В кого є вже готовий, то звичайно в ньому вигідніше. А будувати тепер новий... це точно-що кожному свое- в зимовнику конечно краще, а зимують хто як може Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bdjol Posted October 7, 2009 Share Posted October 7, 2009 В кого є вже готовий, то звичайно в ньому вигідніше. ? Скажем так спокойней, если зимовник подземный или поддерживается стабильная температура. По прошедшей зиме выгодней было на воле. У меня в зимовнике пропало 6 маток (хотя семьи были хорошими), а на воле 100%. Но наши зимы не стабильны. В этом году основную часть пасеки оставлю на воле. Занесу которые по слабее. Link to comment Share on other sites More sharing options...
surovyj Posted October 7, 2009 Share Posted October 7, 2009 таскання вуликів туди-назад. ? Звичайно,в кого лежаки(можливо двостінні) носити їх справа не з легких... А якщо корпусні,та ще полегшеної конструкції то значно легше. Кожен пасічник орієнтується на власні обставини. А будувати тепер новий... ? Думаю що таки доцільно,бджоли в зимівнику захищені від усіх негараздів.Єдине чим не може допомогти зимівник-це зменшити тривалість зими... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Бортник Posted October 7, 2009 Share Posted October 7, 2009 Думаю що таки доцільно,бджоли в зимівнику захищені від усіх негараздів. ← ...особливо від злодіїв... Link to comment Share on other sites More sharing options...
вован Posted October 13, 2009 Share Posted October 13, 2009 я тоже думаю что лучше в зимовнике , потому что с нашими мокрыми зимами. и снашим голодными бомжами можно недосчитаться кое что, а тоскать прийдется (любиш кататся люби и саночки возить) Link to comment Share on other sites More sharing options...
GT-R.v-12 Posted March 18, 2010 Share Posted March 18, 2010 Кожен повинен набити свої шишки. Коли я мав 30 сімей ,то носився з ними як з малими дітьми , а зараз , коли маю пасіку в кількості 100 сімей перестав займатися непотрібною справою , тим більше , що зимівля на вулиці має на мій погляд більше плюсів ніж зимівля у зимівнику . Але вирішувати кожен має сам . Link to comment Share on other sites More sharing options...
samitnyj Posted March 18, 2010 Share Posted March 18, 2010 Кожен повинен набити свої шишки. Коли я мав 30 сімей ,то носився з ними як з малими дітьми , а зараз , коли маю пасіку в кількості 100 сімей перестав займатися непотрібною справою , тим більше , що зимівля на вулиці має на мій погляд більше плюсів ніж зимівля у зимівнику . Але вирішувати кожен має сам . Я також підтримую думку, що кожен вирішує індивідуально згідно з розумінням наскільки затрати на занос в приміщення себе оправдають. У мене в минулому році виникла ситуація з неплановим збільшенням к-сті сімей і їх утримував у пакетних ящиках. Так от в зиму довелось заносити в приміщення (добре що є така можливість І температура в ньому була на протязі зими +,- 2 град.) Так от зимували просто чудово: корму з"їли мало, а коли було потепління, я їх просто виніс на обліт. А от стаціонарні я навряд чи заморочувався б з таким. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.