Sanich Posted April 2, 2017 Share Posted April 2, 2017 Не пам"ятаю чи є подібна тема, а пошуком не знайшов, тому ділюся досвідом в новій темі. Весною виникла необхідність переселити пару сімей в інші вулики. які стоять на інших місцях. Для цього дав бджолам облетітися на старому місці, щоб не турбувати їх завчасно. Після обльоту при похолоданні переніс рамки із бджолами на нове місце (менше 10 м). На новому місці закрив всі льотки, та в крайню рамку на всяк випадок дав трохи води в сотах. Бджоли так просиділи 2 тижні. Були теплі дні, коли пасіка літала, але дані сім"ї оставалися закритими. Через два тижні відкрив - ніхто на старе місце не повертався. Вулики зі старого місця не забирав. Позавішував лише передні стінки білими мішками. Думаю, що даний досвід буде також корисний тому, хто бажає перевезти пасіку по весні на невелику відстань. Пізніше, думаю, із цим методом можуть бути проблеми, або ж це сильно вплине на розвиток сімей. Крім того, бджоли облетівшись перший раз після зимівлі не так звикли до старого місця. 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kit Posted April 3, 2017 Share Posted April 3, 2017 А можна переселити в тимчасову пачку і вивести на тиждень? На яку відстань? 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Петрович 49 Posted April 3, 2017 Share Posted April 3, 2017 9 часов назад, kit сказал: А можна переселити в тимчасову пачку і вивести на тиждень? На яку відстань? Звичайно можна! Цієї пори досить 3-5 км. А яка мета? Щоб повернути назад і поставити недалеко від попереднього місця? Занадто дорогий спосіб, зважте на ціну бензину. Зверніть увагу на продуктивність роботи Sanichа в попередньому повідомленні. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
К. А. Е. Posted April 3, 2017 Share Posted April 3, 2017 27 минут назад, Петрович 49 сказал: Звичайно можна! Цієї пори досить 3-5 км. А яка мета? Щоб повернути назад і поставити недалеко від попереднього місця? Занадто дорогий спосіб, зважте на ціну бензину. Зверніть увагу на продуктивність роботи Sanichа в попередньому повідомленні. Ну и что Вы предлагаете з"попередньому повідомленні." сейчас закрыть семью на две недели?Всему есть свое время. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted April 3, 2017 Share Posted April 3, 2017 18 годин тому, Sanich сказав: Не пам"ятаю чи є подібна тема, а пошуком не знайшов, тому ділюся досвідом в новій темі. Весною виникла необхідність переселити пару сімей в інші вулики. які стоять на інших місцях. Для цього дав бджолам облетітися на старому місці, щоб не турбувати їх завчасно. Після обльоту при похолоданні переніс рамки із бджолами на нове місце (менше 10 м). На новому місці закрив всі льотки, та в крайню рамку на всяк випадок дав трохи води в сотах. Бджоли так просиділи 2 тижні. Були теплі дні, коли пасіка літала, але дані сім"ї оставалися закритими. Через два тижні відкрив - ніхто на старе місце не повертався. Вулики зі старого місця не забирав. Позавішував лише передні стінки білими мішками. Думаю, що даний досвід буде також корисний тому, хто бажає перевезти пасіку по весні на невелику відстань. Пізніше, думаю, із цим методом можуть бути проблеми, або ж це сильно вплине на розвиток сімей. Крім того, бджоли облетівшись перший раз після зимівлі не так звикли до старого місця. Все правильно. Але з власного досвіду повідомлю, що й пару днів достатньо для ізоляції. Бо зараз кожен погожий день для пасічника - як посівна пора у землеробів - на вагу золота. А передню стінку старого вулика, якщо забрати його з пасіки не можна, я завішував чорними целофановими мішками для сміття. Ну пару днів політають, але це погоди не робить. Проте, старий вулик все ж ліпше прибрати на деякий час. 6 хвилин тому, КАЕ сказав: Ну и что Вы предлагаете з"попередньому повідомленні." сейчас закрыть семью на две недели?Всему есть свое время. Я цього року навіть і на день не закривав. Бо наступного дня була погода нельотна. Пару днів достатньо. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Петрович 49 Posted April 3, 2017 Share Posted April 3, 2017 18 часов назад, Sanich сказал: На новому місці закрив всі льотки, та в крайню рамку на всяк випадок дав трохи води в сотах. Бджоли так просиділи 2 тижні. Льотки суцільні, чи сітка? Як на мій погляд, 2 тижні - то не гуманно! Можливо і одного досить? Як би там не було, але якесь (незначне) гальмування розвитку відбулося. Кілька десятків бджіл, що могли повернутися на попереднє місце, не варті втрати темпу розвитку. До того ж, у бджіл, що повернулись, був шанс впроситися до сусідів. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sanich Posted April 3, 2017 Author Share Posted April 3, 2017 12 хвилини тому, ДобровоЛ сказав: Але з власного досвіду повідомлю, що й пару днів достатньо для ізоляції. ок. Вважаємо, що я перетримав. Після обльоту на початку березня це не так важливо, так як пилку у нас ще не було і нельотних днів було значно більше ніж льотних. 3 хвилини тому, Петрович 49 сказав: Льотки суцільні, чи сітка? запакував їх поролоном. Тобто - суцільні. 3 хвилини тому, Петрович 49 сказав: Можливо і одного досить? Можливо. тут потрібно багаторічні дослідження проводити, щоб щось стверджувати. Я попробував - спрацювало. І мені сподобалося. Для мене тут головне простота і ефективність. Тепер можу без проблем осінью з лежанки виселяти сім"ї і по весні повертати. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted April 3, 2017 Share Posted April 3, 2017 10 годин тому, kit сказав: А можна переселити в тимчасову пачку і вивести на тиждень? На яку відстань? А вивозити сім"ї з подібною метою потрібно не ближче чим на 5-7 км. Ближче - повернуться. Треба враховувати ще й породу - УС й баки літають далі (за карніку я не в курсі). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ДобровоЛ Posted April 3, 2017 Share Posted April 3, 2017 4 хвилини тому, Sanich сказав: ок. Вважаємо, що я перетримав. Після обльоту на початку березня це не так важливо, так як пилку у нас ще не було і нельотних днів було значно більше ніж льотних. запакував їх поролоном. Тобто - суцільні. Можливо. тут потрібно багаторічні дослідження проводити, щоб щось стверджувати. Я попробував - спрацювало. І мені сподобалося. Дійсно щодо досвіду. Тут ще й варто враховувати сезон і погоду, породу бджіл. Якщо це в сильний взятковий сезон - трохи будуть проблеми із зльотом. А зараз, коли багато молодої бджоли та й погода не завжди льотна - це мінімальний ризик. Пару днів - дійсно достатньо. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Петрович 49 Posted April 3, 2017 Share Posted April 3, 2017 15 минут назад, КАЕ сказал: Ну и что Вы предлагаете з"попередньому повідомленні." сейчас закрыть семью на две недели? Ну де Ви, шановний, таке прочитатали? Написано ж "Зверніть увагу на продуктивність роботи...." Тобто: "Обратите внимание на производительность труда..." 27 минут назад, КАЕ сказал: Всему есть свое время. Саме так! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
К. А. Е. Posted April 3, 2017 Share Posted April 3, 2017 17 минут назад, Петрович 49 сказал: Написано ж "Зверніть увагу на продуктивність роботи...." Ну навіщо ви за ту продуктивність праці згадали?.Де тут за неї?Гаразд промовчу Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
К. А. Е. Posted April 3, 2017 Share Posted April 3, 2017 Весной отводок без матки перенес в другую семью ,перекрестил и все.Пчела не летает ,не вся на тот момент облетелась,непогода не позволяет летать.Если что и слетит их с удовольствием приймут в другом месте.,но это все относится к ранней весне,к первой ревизии,а дальше (сейчас-все по другому) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Юрий В Posted April 3, 2017 Share Posted April 3, 2017 8 минут назад, КАЕ сказал: Весной отводок без матки перенес в другую семью ,перекрестил и все.Пчела не летает ,не вся на тот момент облетелась,непогода не позволяет летать.Если что и слетит их с удовольствием приймут в другом месте.,но это все относится к ранней весне,к первой ревизии,а дальше (сейчас-все по другому) Не все так однозначно,пчелы,по крайней мере у меня,сейчас объединяются на ура,а маток безматочные вообще принимают с хлебом и солью Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
К. А. Е. Posted April 3, 2017 Share Posted April 3, 2017 41 минуту назад, yoksamytnyi сказал: Не все так однозначно,пчелы,по крайней мере у меня,сейчас объединяются на ура,а маток безматочные вообще принимают с хлебом и солью До этой поры не тяну с безматочными и обьединением,так что не могу сказать как у меня. всему время.Люди уже прививатся собираются а мы за тех кто с весны без маток вышел говорим 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Юрий В Posted April 3, 2017 Share Posted April 3, 2017 26 минут назад, КАЕ сказал: До этой поры не тяну с безматочными и обьединением,так что не могу сказать как у меня. всему время.Люди уже прививатся собираются а мы за тех кто с весны без маток вышел говорим Собираются прививаться,это что ??Прививаться и прививать,это большая разница,потом и матки "блещут" своим качеством,а безматочные бывают и в средине сезона,случаи разные бывают и от этого никто не застрахован. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
К. А. Е. Posted April 3, 2017 Share Posted April 3, 2017 23 минуты назад, yoksamytnyi сказал: Собираются прививаться,это что ??Прививаться и прививать,это большая разница,потом и матки "блещут" своим качеством,а безматочные бывают и в средине сезона,случаи разные бывают и от этого никто не застрахован. Бывают,но тогда их подсаживаю нежно и аккуратно,на Вы с ними обращаюсь,,со всеми мерами предосторожности. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts