Jump to content

Сушка для пыльцы (ТЭН - Пленочный инфракрасный нагреватель)

BeeDeny
 Share

Recommended Posts

19 минут назад, Серж 82 сказал:

Якраз планую виготовлення сушарки і ваша ідея цікава, але немає ніяких розрахунків, і методом тику піде багато часу  і не факт що з того щось вийде.

Може є тут електрики які дадуть поради.

Таки ж Галя балувана! 

• Haha 1

1 минуту назад, Ю.М. сказал:

Тим, що пересушений пилок засвоюється гірше неочищеного проса!

Для чого пересушувати ? Можна регулювати поток повітря та температуру і час сушки .

Перед Новым Годом тоже занимался поиском сушилки.Так чтоб и в хозяйство(для сушки яблок,абрикос и т.д) и для пыльцы.Если кто-то так-же как я прислушивается к словам Брониславовича:"Если стоит вопрос что-то сделать,но при этом  это-же можно не делать,то лучше-не делать"(кажется как-то так сказал.Если что,Брониславовичь,поправьте),то вот ссылка,по которой купил я для своего небольшого хозяйства: https://prom.ua/p749119471-elektrosushilka-dlya-fruktov.html .Дешевле нет.

• Like 2

15 минут назад, vovchik v сказал:

А чим поганий тєн на 1 квт , терморегулятор та кулера від компа ?

планував на 4 лампочки сотки і кулер від компа вгорі на витяжку. Але мабуть температура внизу і вгорі буде відрізнятись.

• Like 1

17 минут назад, vovchik v сказал:

Для чого пересушувати ? Можна регулювати поток повітря та температуру і час сушки .

Ви повинні отримати пилок стандартної вологості!  Ні  потік повітря ні час, ні температура, яка до речі у Вас різна на різних полицях, це вторинні фактори які

при кожній новій партії повинні коригуватись в залежності від зовнішніх впливів- вологості сировини, вологості повітря, температури сировини і повітря і т.д.

14 минут назад, Маслюк сказал:

Перед Новым Годом тоже занимался поиском сушилки.Так чтоб и в хозяйство(для сушки яблок,абрикос и т.д) и для пыльцы.Если кто-то так-же как я прислушивается к словам Брониславовича:"Если стоит вопрос что-то сделать,но при этом  это-же можно не делать,то лучше-не делать"(кажется как-то так сказал.Если что,Брониславовичь,поправьте),то вот ссылка,по которой купил я для своего небольшого хозяйства: https://prom.ua/p749119471-elektrosushilka-dlya-fruktov.html .Дешевле нет.

Розумієте, сушарка для фруктів, для власного споживання, не зовсім те для пилку, на продаж ще й бажано на експорт.

Україна може продавати десятки тон пилку, але при умові відповідності певним стандартам.

• Like 1

9 минут назад, Серж 82 сказал:

планував на 4 лампочки сотки

Дксь вичитав , що світло негативно впиває на якість пилку . Тому поставив тєн .

9 минут назад, Серж 82 сказал:

Але мабуть температура внизу і вгорі буде відрізнятись.

Була спочатку така проблема . Вирішив кулерами біля тену та подвійним кожухом навколо тена . Різницю в 1,5 градуса при повному завантаженні вважаю нормальною ( це ж не лабораторія ) .

DSC01515.JPG

6 минут назад, Ю.М. сказал:

Ви повинні отримати пилок стандартної вологості!  Ні  потік повітря ні час, ні температура, яка до речі у Вас різна на різних полицях, це вторинні фактори які

при кожній новій партії повинні коригуватись в залежності від зовнішніх впливів- вологості сировини, вологості повітря, температури сировини і повітря і т.д.

А чим при таких вимогах плівка допоможе ?

• Like 2

17 минут назад, Маслюк сказал:

пилок вже на ній сушили.

7 минут назад, Ю.М. сказал:

Розумієте, сушарка для фруктів, для власного споживання, не зовсім те для пилку, на продаж ще й бажано на експорт.

Почему нет?Вы считаете,что в приборе,который разработали на заводе,который прошел сертификацию(хоть какую-то) хуже,чем в:

- Обмотуєте по краях ізоляційною стрічкою.

- Вкладаєте скло в окантовку з дерева, пластика чи металу.

неизвестного производства?

5 минут назад, Серж 82 сказал:

пилок вже на ній сушили.

это вопрос или утверждение?

8 минут назад, vovchik v сказал:

Дксь вичитав , що світло негативно впиває на якість пилку .

лампочки можна в банки з піском занурити.. Повинна і тепловіддача бути стабільніша.

• Like 1

2 минуты назад, Серж 82 сказал:

лампочки можна в банки з піском занурити.. Повинна і тепловіддача бути стабільніша.

Не додумався :)

3 минуты назад, Маслюк сказал:

Почему нет?Вы считаете,что в приборе,который разработали на заводе,который прошел сертификацию(хоть какую-то) хуже,чем в:

это вопрос или утверждение?

вибачте не можу вставити знак запитання. Цікавить як сушить і чи не просипається пилок через лотки.

скільки за раз можна загрузити

9 минут назад, vovchik v сказал:

Дксь вичитав , що світло негативно впиває на якість пилку . Тому поставив тєн .

Була спочатку така проблема . Вирішив кулерами біля тену та подвійним кожухом навколо тена . Різницю в 1,5 градуса при повному завантаженні вважаю нормальною ( це ж не лабораторія ) .

DSC01515.JPG

А чим при таких вимогах плівка допоможе ?

Плівка рівномірно розподіляє температуру по об"єму  камери та дозволяє контроль на кожній полиці. А при обдуві куллером будуть "мертві зони".

• Like 2

8 минут назад, Маслюк сказал:

Я вважаю, що обладнання потрібно використовувати за призначенням- написано для фруктів, значить для фруктів!

Свій варіант я Вам не продаю, коли продаватиму, не буде: ізоляційною стрічкою. і пластика.

2 минуты назад, Серж 82 сказал:

вибачте не можу вставити знак запитання. Цікавить як сушить і чи не просипається пилок через лотки.

скільки за раз можна загрузити

Яж написал,что перед НГ с женой купили.Пока пыльцу у нас не носят :)). В ютубе есть ролики как сушат на ней и пыльцу в том числе.Для себя решил так:на контейнеры(их шесть) стелю пищевой пергамент,протыкаю много-много зубочисткой(это делается один раз),засыпаю пыльцу в слой и вперёд!Температура там выставляется.Ну еще если не на ночь ставить,то можно часа через 3-4 лотки поменять:верхние в низ,нижние-вверх.Так быстрее будет.Экономия на электроэнергии.

• Like 2

6 минут назад, Ю.М. сказал:

Плівка рівномірно розподіляє температуру по об"єму  камери та дозволяє контроль на кожній полиці. А при обдуві куллером будуть "мертві зони".

Десь бачив на форумі кролиководів використовують електрогрілки для маточників(родильний ящик), щось типу пластикової пластини. 

• Like 2

5 минут назад, Маслюк сказал:

стелю пищевой пергамент,протыкаю много-много зубочисткой(это делается один раз),

Москитная сетка . 

4 минуты назад, Серж 82 сказал:

Десь бачив на форумі кролиководів використовують електрогрілки для маточників(родильний ящик), щось типу пластикової пластини. 

Подумую інкубатор для цих цілей перепрофілювати .:)

4 минуты назад, Ю.М. сказал:

Я вважаю, що обладнання потрібно використовувати за призначенням- написано для фруктів, значить для фруктів!

Свій варіант я Вам не продаю, коли продаватиму, не буде: ізоляційною стрічкою. і пластика.

Юрий Михайлович,в ней не только фрукты можно сушить,но и овощи тоже.Что мешает там-же сушить пыльцу?Пыльца это овощ или фрукт?

К стати,я себе взял еще с поддоном для пастилы.Там еще такое возможно ;) .Разница в сто гривен.Честно скажу:я не буду это пробовать.Если жена захочет-ВПЕРЁД!!!! https://prom.ua/p752820305-elektrosushilka-dlya-fruktov.html

4 минуты назад, vovchik v сказал:

Москитная сетка . 

Спасибо.Тоже вариант.

в сушці головне це верхня гранична межа нагріву зерен пилку і постіне видалення водяних парів за межі сушки. тому кулер обов*язковий, люба сушка дає нерівномірність висушування, але це не страшно, якщо будуть пересушені і недосушені зерна то волога перерозподілиться між ними і вирівняється( звісно що з часом) там де мало забере вологу у того де багато, бо пилок то біологічно  живий організм. Пересушувати також не можна бо пересушені зерна втрачають структуру (лопаються) впитують вільну вологу з повітря і втрачають свої корисні властивості( там тоді проходять процеси окислення і розпаду), тому не перегрівайте( покладіть термометр на зерна) і не пересушуйте. Можу даже дать пораду про те як дізнатись до якої температури нагріваються зерна, візьміть любий дерев*яний ящичок (можете даже свій мікронуклеус) засипте туди з працюючої сушилки пилок, встроміть термометр і поміряйте, все і дізнаєтесь, головне щоб ящичок був літри на дві.

• Like 1

Если на вертикальную стенку наклеить плёнку типа тёплый пол - температура во всех углах шкафа  будет одинаковая. Снизу и сверху отверстия для вытяжки влаги и фсё.

• Like 2

11 минут назад, Гурович сказал:

Если на вертикальную стенку наклеить плёнку типа тёплый пол - температура во всех углах шкафа  будет одинаковая

ну та стінка буде гаряча а протилежна холодна, повітря в середині шафи треба постійно перемішувати, бо коло тена буде пересушене а з протилежного боку не досушене.

13 минут назад, Гурович сказал:

Снизу и сверху отверстия для вытяжки влаги и фсё.

з кулером це буде швидше ( бажано витяжним)

1 минуту назад, larson сказал:

ну та стінка буде гаряча а протилежна холодна, повітря в середині шафи треба постійно перемішувати, бо коло тена буде пересушене а з протилежного боку не досушене.

Что мешает Вам наклеить плёнку на все стенки? Куллер при необходимости.

5 минут назад, Гурович сказал:

Что мешает Вам наклеить плёнку на все стенки? Куллер при необходимости.

інфрачервона плівка повітря не гріє - потрібен безпосередній контакт

57 минут назад, Маслюк сказал:

Юрий Михайлович,в ней не только фрукты можно сушить,но и овощи тоже.Что мешает там-же сушить пыльцу?Пыльца это овощ или фрукт?

К стати,я себе взял еще с поддоном для пастилы.Там еще такое возможно ;) 

Пилок не овоч, але має іншу фракцію, ніж подрібнені овочі та фрукти. Крім того при висушуванні фруктів вони зменшуються в об"ємі і додатково звільняють отвори на піддонах, а пилок буде ці отвори заліплювати, вгадати як його розсипати важко. Крім того вертикальні сушарки важко продуваються( затримують повітря на кожному піддоні та ще й по різному. Відповідно "затримується" і температура, яку пристрій заміряє в одному місці, а в інших місцях камери температура значно відрізняється. Рівномірність висушування також неможлива через різну кількість отворів в різних частинах піддона. Тому промислові сушарки ніколи не роблять по такому принципу, тільки побутові (для себе) де відповідальність за отриманий результат -справа Ваша, "ніхто не винен".

• 2 weeks later...
В 01.01.2019 в 20:47, Серж 82 сказав:

інфрачервона плівка повітря не гріє - потрібен безпосередній контакт

в мене під алюмінієвим лотком плівка і піджата знизу екструдованим пінопластом, щоб тепло йшло в верх тобто в лоток. 

• Like 1

4 часа назад, СЄРЖ сказал:

в мене під алюмінієвим лотком плівка і піджата знизу екструдованим пінопластом, щоб тепло йшло в верх тобто в лоток. 

А можна фото сушарки, і опис короткий.

• Алёнка changed the title to Сушка для пыльцы (ТЭН - Пленочный инфракрасный нагреватель)