gennadiy Posted October 29, 2016 Share Posted October 29, 2016 Вирішив відкрити нову тему оскільки спосіб на мій погляд вартий особливої уваги. Пропоную для перегляду своє відео по переробці воскосировини. Перед тим як зважитись на подібний експеримент перепробував класичний пресс, парову з холодильника воскотопку та "водяну" подібну до тої що Підрізан описував в "Бджолярському крузі". Не хочу зараз зупинятися на кожному з перерахованих способів - вони більшості з Вас відомі. Про центрифугу не так багато інформації, але про те що всі воскозаводи працюють саме ними знають усі. В цьому році перетопив приблизно 500рамок і не тільки собі. Можу поділитись своїми враженнями та результатами. Відео відповість на більшість питань але деякі цифри тут: За один цикл можна віджати біля десяти Рутовських рамок або й більше. Тривалість циклу 5 хвилин, більше крутити нема сенсу. Виходячи з цих цифр і враховуючи час на загрузку та вигрузку центрифуги теоретично можна за день переробити біля 5 сотень рамок або й більше при умові що все буде готове заздалегідь (дрова, вода, суш та ін.) та головне ніхто не відволікатиме. Стосовно виходу воску - з однієї Рутовської майже 140гр. Якщо є питання - відповім з задоволенням. 8 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mary@sko Posted October 29, 2016 Share Posted October 29, 2016 У вас вихід 140 грам з рамки 230 мм. вощину Ви робите самі відповідно вона товстіша за заводську. Скільки листів вощини на 230 у вас виходить на 1 кг? Можливо якщо топити суш із заводської вощини то вихід буде на 20-30 грам менший. Топлю за допомогою кулакова то вихід максимум був 110 грам. А так в середньому 100 грам із рамки 230 мм. 140 грам досить високий показник. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Олександр Васильєв Posted October 29, 2016 Share Posted October 29, 2016 А с 300 сколько выйдет? Тут один товарищ на ютубе 190 грамм берет с рамки!!! С помощью пресса лисички. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gennadiy Posted October 29, 2016 Author Share Posted October 29, 2016 Так, вощину роблю сам, вона важча за заводську думаю не більше ніж на 10гр. , завтра точно зважу. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Пчелолов Posted October 29, 2016 Share Posted October 29, 2016 1 час назад, gennadiy сказал: Стосовно виходу воску - з однієї Рутовської майже 140гр. 13 минуты назад, aleksanderche сказал: А с 300 сколько выйдет? Тут один товарищ на ютубе 190 грамм берет с рамки!!! С помощью пресса лисички. В мене з одної рамки дадан вихід 160грам на пресі з постійним підігрівом. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gennadiy Posted October 29, 2016 Author Share Posted October 29, 2016 Хочу ще спробувать крутнути на центрифузі мерву після преса та інших способів перетопки, цікаво що з того вийде. Пробував перегнати після сонячної, то з відра мерви ще викрутив 1, 5 кг воску. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Пчелолов Posted October 29, 2016 Share Posted October 29, 2016 1 минуту назад, gennadiy сказал: Хочу ще спробувать крутнути на центрифузі мерву після преса та інших способів перетопки, цікаво що з того вийде. Інтуіція підказує мені - висушену мерву розпарити парою і пресувати з постійним підігрівом парою, або пропустити через центрифугу. Думаю, що вихід воску з сухої мерви має бути більшим ніж з мокрої. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gennadiy Posted October 29, 2016 Author Share Posted October 29, 2016 42 минуты назад, aleksanderche сказал: А с 300 сколько выйдет? Тут один товарищ на ютубе 190 грамм берет с рамки!!! С помощью пресса лисички. Не вірю - там його стільки нема. ....хоча коли порахувать математично має вийти центрифугою 186гр. (теоретично) 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Олександр Васильєв Posted October 29, 2016 Share Posted October 29, 2016 2 минуты назад, gennadiy сказал: Не вірю - там його стільки нема. Да и я не верю. Но: Значит центрифуга лучше пресса ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Пчелолов Posted October 29, 2016 Share Posted October 29, 2016 1 минуту назад, aleksanderche сказал: Значит центрифуга лучше пресса ? Согласен, но хороший пресс должен быть с подогревом как у Кулакова или паром. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Олександр Васильєв Posted October 29, 2016 Share Posted October 29, 2016 2 минуты назад, Пчелолов сказал: Согласен, но хороший пресс должен быть с подогревом как у Кулакова или паром. Доводите вашу центрифугу до товарного вида и в продажу, цена от 5000 грн. Но главное долговечность. Вот понравилось недавно такой пресс: как видите вполне товарный вид, правда цена пугает, но наверно нержавейка стоит не дешево. https://www.olx.ua/obyavlenie/press-dlya-voska-voskopress-nerzhaveyka-IDno7Xu.html#b4da6eedbd 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gennadiy Posted October 29, 2016 Author Share Posted October 29, 2016 3 минуты назад, aleksanderche сказал: Доводите вашу центрифугу до товарного вида и в продажу, цена от 5000 грн. Но главное долговечность. По попередніх розрахунках думаю можна вписатись. 18 минут назад, aleksanderche сказал: Значит центрифуга лучше пресса ? На мою думку так. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Кагарлик Posted October 29, 2016 Share Posted October 29, 2016 3 часа назад, gennadiy сказал: Якщо є питання - відповім з задоволенням. Геннадій, а капельний парогенератор не слабенький? Яка температура пару приблизно і чи хватає тиску для якісного віджиму мерви? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gennadiy Posted October 29, 2016 Author Share Posted October 29, 2016 8 минут назад, Кагарлик сказал: Геннадій, а капельний парогенератор не слабенький? Яка температура пару приблизно і чи хватає тиску для якісного віджиму мерви? Рахую, що пар не повинен бути більше 130 гр., виходячи з властивостей воску та реакцію його на високу температуру. Парогенератор можна і виключити взагалі, якщо працювати швидко. Перед першим запуском можна просто полити гарячою водою, а далі віск сам буде гріти. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Кагарлик Posted October 29, 2016 Share Posted October 29, 2016 19 минут назад, gennadiy сказал: Рахую, що пар не повинен бути більше 130 гр., виходячи з властивостей воску та реакцію його на високу температуру. Я так поняв, що і віск довго неможна кипятить? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mary@sko Posted October 29, 2016 Share Posted October 29, 2016 2 часа назад, aleksanderche сказал: А с 300 сколько выйдет? Тут один товарищ на ютубе 190 грамм берет с рамки!!! С помощью пресса лисички. Тре попросити автора вирізати суш із свіжовідбудованої рамки на 300 мм і зважити. Можливо вирізаної суші буде менше чим 190 грам 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gennadiy Posted October 29, 2016 Author Share Posted October 29, 2016 3 минуты назад, Кагарлик сказал: Я так поняв, що і віск довго неможна кипятить? В ідеалі так, але практично це зробить не просто. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Кагарлик Posted October 31, 2016 Share Posted October 31, 2016 В 29.10.2016 в 19:22, gennadiy сказал: Так, вощину роблю сам, вона важча за заводську думаю не більше ніж на 10гр. , завтра точно зважу. Геннадій, ну що зважив листок своєї саморобної вощини? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
realto Posted October 31, 2016 Share Posted October 31, 2016 В 29.10.2016 в 21:25, Кагарлик сказал: Я так поняв, що і віск довго неможна кипятить? я десь читав що при довгому кипятінні віск гідролізується (можливо саме це і є причиною того що при обміні віск міняють 0.9 вощини до 1 кг воску) тобто потім з такого воску який довго кипятили при повторному розплавленні з 1 кг воску виде менше 1 кг вощини. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wladimir_K Posted October 31, 2016 Share Posted October 31, 2016 1 час назад, realto сказал: я десь читав що при довгому кипятінні віск гідролізується (можливо саме це і є причиною того що при обміні віск міняють 0.9 вощини до 1 кг воску) тобто потім з такого воску який довго кипятили при повторному розплавленні з 1 кг воску виде менше 1 кг вощини. Думаю щось в цьому є на рахунок гідролізу, так як віск з відео покритий легким білим нальотом, такого у мене ніколи не виходило, а от заміни 0,9 вощини на 1 кг. воску, то метод заробляння на пасічниках, всі ж знають, що вощину роблять не з чистого воску, а добавляють різні закріплювачі. У мене коли міняють беруть з коефіцієнтом 0,95, 50 гр. на кг. це скидка на забруднення. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
realto Posted October 31, 2016 Share Posted October 31, 2016 4 минуты назад, Wladimir_K сказал: Думаю щось в цьому є на рахунок гідролізу, так як віск з відео покритий легким білим нальотом, такого у мене ніколи не виходило, а от заміни 0,9 вощини на 1 кг. воску, то метод заробляння на пасічниках, всі ж знають, що вощину роблять не з чистого воску, а добавляють різні закріплювачі. мабуть так і є, так як якщо гідроліз і впливає на цей показник то по перше не всі той віск так сильно гідролізують а по друге мабуть взятий максимальний коефіціент... щоб заготівельник чи виробник не був в прольоті, але ж тоді в нуль рідко це спрацьовує і все частіше в плюс для заготівельника чи переробника... Та ще й домішки (мабуть не всі домішують парафін, але часто вощина трохи провисає...) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wladimir_K Posted October 31, 2016 Share Posted October 31, 2016 9 минут назад, realto сказал: мабуть так і є, так як якщо гідроліз і впливає на цей показник то по перше не всі той віск так сильно гідролізують а по друге мабуть взятий максимальний коефіціент... щоб заготівельник чи виробник не був в прольоті, але ж тоді в нуль рідко це спрацьовує і все частіше в плюс для заготівельника чи переробника... Та ще й домішки (мабуть не всі домішують парафін, але часто вощина трохи провисає...) Домішують усі і це не обов'язково парафін. Вощина може провисати зовсім не через те, що там менше воску, а навіть більше навпаки, потрібно будь-якими силами підняти температуру плавлення і чим вона вища тим вощина стійкіша. Центрифуга , як засіб вартий для застосування. Хотілося б взнати чи автор планує виробляти свій виріб і якщо планує, то яка орієнтовно ціна. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fabro Posted October 31, 2016 Share Posted October 31, 2016 Я так подозреваю что в такой центрофуге можно откачивать и мед из забруса 6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gennadiy Posted October 31, 2016 Author Share Posted October 31, 2016 Десь зустрічав інформацію що в воскові може бути максимум 2% води та 2% іншого бруду, отже найбільші втрати в виробника вощини не більше 4%. 1 час назад, Wladimir_K сказал: Центрифуга , як засіб вартий для застосування. Хотілося б взнати чи автор планує виробляти свій виріб і якщо планує, то яка орієнтовно ціна. Зараз готую варіант для продажу. ціна буде не більше 5000грн. все що контактує з воском харчова нержавійка. Остаточна ціна трохи пізніше. Всі питання стосовно продажу будь-ласка в лічку. Тут обговорюємо тільки конструкцію і технічні питання. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Andruhan Posted October 31, 2016 Share Posted October 31, 2016 6 часов назад, gennadiy сказал: Зараз готую варіант для продажу. ціна буде не більше 5000грн. все що контактує з воском харчова нержавійка. Остаточна ціна трохи пізніше. Всі питання стосовно продажу будь-ласка в лічку. Тут обговорюємо тільки конструкцію і технічні питання. Хотелось бы увидеть, тот вариант, что на продажу! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.