Jump to content

Сотопазлы - оборудование для получения перги

Sashafart89
 Share

Recommended Posts

кто то юзал такое ,поделитесь опытом что и как ?

стоит ли оно того ?

очень хочется попробовать в сезоне 2017 !

для тех кто не понял о чем речь тут можно посмотреть https://www.youtube.com/watch?v=ZUALSsszL9E

5-612x816.jpg

• Like 3

Юзав мій товариш а в мене так руки і не дійшли

• Like 2

Лично меня смущает качество такой перги. Вначале пыльца сушиться, а потом... и т. д. Так что не знаю что хуже заморозка перги или сушка пыльцы. :hmm:

• Like 1

3 минуты назад, aleksanderche сказал:

Вначале пыльца сушиться, а потом... и т. д

Зачем сушится? Насколько мне известно в этом методе используется свежая пыльца из пыльцеуловителей. 

• Like 4

Только что, Sanich сказал:

Зачем сушится? Насколько мне известно в этом методе используется свежая пыльца из пыльцеуловителей. 

Нет как я понял, Ю. М. рассказывал на семинаре у Д. Василя что она сушиться. А потом уже будучи сухой трамбуется еще очень выручает вибро-стол. 

Только что, aleksanderche сказал:

Нет как я понял, Ю. М. рассказывал на семинаре у Д. Василя что она сушиться. А потом уже будучи сухой трамбуется еще очень выручает вибро-стол. 

Кто-то кого-то недопонял. :dntknw: На всех видео говорилось о свежей пыльце. Впрочем лучше @Ю.М. никто не прояснит данный вопрос. 

:hmm:, ну так она свежая, за сутки высохла и обратно в гнездо куда свежее :dntknw:

я цього року використовував один комплект рамка дадан, думаю написати повний звіт, та поки невистачило часу.

Тарас, дякую що поширив відео.

Пилок закладав свіжий, засипав верху в соти і трамбував пресом, 

(сухий пилок нелогічно туди закладати так як він не зпресується і незаферментується)

через два три тижні отримував пергу, з однієї рамки десь по 600 грам а іноді і до кілограма, а всю іншу зїдали бджоли, але зїдали не всю, більшість вони вичищали в сота і пилок лежав на дні вулика невеликим шаром.

на виході перга мала трохи кращий смак ніж сирий пилок (який доречі значно смачніший сухого пилку)

перга мала кислосолодкий смак з ароматом.

вважаю що для виробництва для власних потреб це добрий варіант, але додам що думаю якщо сирого пилку натрамбувати в майонезну банку пів банки і потім зверху залити медом і проферментувати пару тижнів мабуть отримаємо такий же продукт...

можливо якщо добре затрамбувати пилок на вібро столі і потім яким пресом з ричагом добре прижати його в сотах - то можливо перга вийде на такою крихкою але я цього незнаю і все те обладнання коштує додаткових коштів.

на продаж  - у мене виходила перга крихкою, і багато мілкої фракції, думаю при здачі оптом виникне багато питаннь.

а для себе можна придбати один комплект і ставити його в невеликий відводok

якщо хто надумав купувати - візьміть один комплект і спочатку спробуйте.

• Like 12

1 час назад, realto сказал:

можливо якщо добре затрамбувати пилок на вібро столі і потім яким пресом з ричагом добре прижати його в сотах - то можливо перга вийде на такою крихкою але я цього незнаю і все те обладнання коштує додаткових коштів.

На відео, яке поширив виробник вібростол слугує лише для кращого розподілення пилку - на пресуванню ніби-то це не має впливу, а пресувалося так само - вручну. На іншому відео Ю.М. каже, щоб перга була не розсипчаста - необхідно довше у вулику потримати. 

але зїдали не всю, більшість вони вичищали в сота і пилок лежав на дні вулика невеликим шаром.

А звідки висновок, що вони її їли взагалі? 

• Like 1

але додам що думаю якщо сирого пилку натрамбувати в майонезну банку пів банки і потім зверху залити медом і проферментувати пару тижнів мабуть отримаємо такий же продукт...

Пробував, виходить не зовсім привабливий на вид продукт.  Але на смак це вже не пилок, але і не перга.

• Like 4

9 часов назад, Sanich сказал:

На відео, яке поширив виробник вібростол слугує лише для кращого розподілення пилку - на пресуванню ніби-то це не має впливу, а пресувалося так само - вручну. На іншому відео Ю.М. каже, щоб перга була не розсипчаста - необхідно довше у вулику потримати. 

А звідки висновок, що вони її їли взагалі? 

без вібростола насипав гірку пилку на центр рамки і потім ложкою розсовував пилок і він просипався в комірки,

потім запресовував вручну пресом, але без ричага, просто вставляв в стільник прес і давив рукою зверху,

от тут нюанс - можливо якщо цей же прес придавити ричагом то можливо пилок запресувався б краще, але прикручена ручка могла б не витримати і довелося б давити на всю площу преса рівномірно...

так розсипав пилок два три рази до заповнення стльників на 2/3 чи трохи більше
потім заливав зверху медом перший раз, а другий і в подальшому ні  - різниці непомітив

остання третя закладка, та що на відео стояла у вулику мабуть півтора місяці, і потім в холодильнику в рамці ще два тижні але особливо міцних гранул я непомітив.

стосовно чи їдять пилок чи викидають -
так, все вірно, можливо бджоли запресований пилок і не їли зовсім а просто вичищали комірки... але якщо у них всі жувала були в пилку то трішки би мали зїсти чи хоча б пооблизуватись:).

але знову додам що на виході у мене залишалось 600 грам (це в останній закладці яка стояла найдовше) а в інших десь біля кілограма штучної перги з натурального пилку, ця перга має кращі смакові якості ніж сирий пилок, вона в сируватому вигляді і без пересушування, вітаміни і мікро та макро елементи мають засвоюватись краще ніж з сухого пилку. думаю для себе такий варіант є дієвий. 

• Like 2

15 часов назад, aleksanderche сказал:

Лично меня смущает качество такой перги. Вначале пыльца сушиться, а потом... и т. д. Так что не знаю что хуже заморозка перги или сушка пыльцы. :hmm:

на видено ж показано что не сушится,ее ж потом не утрамбуешь! 

14 часа назад, realto сказал:

але додам що думаю якщо сирого пилку натрамбувати в майонезну банку пів банки і потім зверху залити медом і проферментувати пару тижнів мабуть отримаємо такий же продукт...

как ферментувати будешь ?:hmm:

14 часа назад, realto сказал:

вибростол я так понял,не трамбует,а ускоряет процесс рассыпания пыльцы по рамке. А с рычагом не получится,потому что он создан для выталкивания(выпресовывания) уже готового продукта!:IMHO:

3 часа назад, realto сказал:

от тут нюанс - можливо якщо цей же прес придавити ричагом то можливо пилок запресувався б краще, але прикручена ручка могла б не витримати і довелося б давити на всю площу преса рівномірно...

Думаю там и ручного хватит ,потому что между сторонами прокладывается пленка,если надавишь сильно,то ей капут!

3 часа назад, realto сказал:

так розсипав пилок два три рази до заповнення стльників на 2/3 чи трохи більше
потім заливав зверху медом перший раз, а другий і в подальшому ні  - різниці непомітив

с лекции М.Ю в Белорусии,я понял,что мед служит для привлечения пчел к рамке...

Выступление Гуслия в Белорусии !Получение перги в сото - пазлах!

• Like 3

• 2 weeks later...

есть еще отзывы у кого то ?

6 минут назад, Ю.М. сказал:

Видео видел!

товарищ realto говорит что как не крути ,а больше 600 та грамм с 300 той рамки не получалось у него...

объясните нам ,может что то не так сделал?

спасибо

Кількість перги, що можна отримати з 1 рамки визначається ємкістю рамки - скільки пилку можна туди вмістити, і кількістю, скільки залишиться після під"їдання бджолами. Скоріш за все треба виконувати умови, при яких апетит у сім"ї менший - наявність пилкового взятку, мало розплоду, сприятливі кліматичні умови, дозрівання в верхньому корпусі через решітку, а також можливі інші секрети майстерності по мірі набутого досвіду.

3 минуты назад, Ю.М. сказал:

Кількість перги, що можна отримати з 1 рамки визначається ємкістю рамки - скільки пилку можна туди вмістити, і кількістю, скільки залишиться після під"їдання бджолами. Скоріш за все треба виконувати умови, при яких апетит у сім"ї менший - наявність пилкового взятку, мало розплоду, сприятливі кліматичні умови, дозрівання в верхньому корпусі через решітку, а також можливі інші секрети майстерності по мірі набутого досвіду.

на ваш взгляд какой должна быть семья по силе,для оптипальной работы по переработке?

Розробник методу - Сергій Миколайович Величко рекомендує використовувати слабкі сім"ї та відводки - як Ви бачите на відео, в робочому стані( не ройовому), Близько 7 рамок.

2 минуты назад, Ю.М. сказал:

Розробник методу - Сергій Миколайович Величко рекомендує використовувати слабкі сім"ї та відводки - як Ви бачите на відео, в робочому стані( не ройовому), Близько 7 рамок.

Ю.М подскажите,нет ли негде статьи Величко ,со всей инфой по данной приспособе?

думаю многим будет интересно прочитать...возможно есть еще какие то тонкости ,которых мы не увидели!

спасибо

Кількість отриманної перги залежить від того на скільки була заповнена Ваша рамка та на скільки бджоли її підїли.

Сім'я має бути середньої сили не більше 6 вуличок.

В прикріпленій нижче інструкції ця інформація є.

производственная технология получения перги.docx

• Like 3

2 часа назад, Sashafart89 сказал:

Ю.М подскажите,нет ли негде статьи Величко ,со всей инфой по данной приспособе?

думаю многим будет интересно прочитать...возможно есть еще какие то тонкости ,которых мы не увидели!

спасибо

А тут технологія від авторів в оригіналі:

Промислова технологія одержання перги_Методичні рекомендації.pdf

• Like 2

В 27.10.2016 в 21:36, realto сказал:

думаю при здачі оптом виникне багато питаннь.

Питав у Ёлкина з магазину "Медок" чи приймає таку пергу.

Відповів що не приймає, і сказав що

В 27.10.2016 в 22:59, nibond сказал:

це вже не пилок, але і не перга.

• Like 1

Перга, чи не перга???

Приймем за аксіому, що пергу бджоли роблять для себе, а не для нас. Тоді кращим ОТК для нового продукту будуть самі бджоли. Ми закупили певну кількість  продукції у різних пасічників, поклали зразки на зберігання при різних умовах і весною я планую згодувати цю пергу своїм бджолам. Дуже жаль тільки, що мовчить наука......

• Like 4

Якщо хімічний, чи ще якийсь там аналіз, "штучної" перги не відрізняється від аналізів натуральної, то вже добре. Діло в тому що справжні "гурмани", чи то споживачі легко відрізнять візуально "штучну" від натуральної.

Ну а бджоли замість перги споживають навіть соєву чи кукурудзяну муку. Думаю що таким способом (бджолами) ви не зробите "аналізу". Хіба що розкинути по різних ємностях на відкритому повітрі і подивитись з якої із них (ємностей) краще будуть забирати. Але і тут буде залежати від того скільки в тій перзі є меду.:IMHO:

• Like 1

28 минут назад, Ю.М. сказал:

Перга, чи не перга???

Думаю, продукт в сотопазлах сумніву не викликає - це перга. Сумнівним є продукт змішування свіжого пилку з медом вже після відбору з вулика, про що згадували вище.

• Like 1

• Алёнка changed the title to Сотопазлы - оборудование для получения перги