Jump to content

Мій невдалий досвід роботи з корпусними вуликами (Прикарпаття)

Recommended Posts

Така історія. Наперед кажу що район з бідним медозбором, майже Карпати.

Вирішив я кілька років тому крім кількох лежаків ще тримати бджіл в корпусних вуликах (8 рамок по 145), зробив кілька вуликів, заселив бджолами (відводками) 4 корпусних вулика. Перший рік погода була гарна але меду вони не принесли(в лежаках трохи принесли), в верхні корпуси йшли неохоче. Ну думаю може сімї заслабкі, з відводків зроблені, почекаю наступного року. А на наступний рік взагалі пороїлися всі через несприятливу погоду та недостатній догляд. Справа в тому, що я не міг нормально оглянути сімї в корпусних вуликах, оцінити силу сімї та позабирати маточники. Щоб зробити це потрібно повністю розбирати гніздо по корпусах і переглядати кожну рамку, а під час цеї операції бджоли дуже зляться, кусають і не дають цього зробити (хоч бери костюм космонавта чи що..), результат знову меду 0.

От і думаю я про недоцільність взагалі тримати бджіл в корпусних вуликах в районах з бідним медозбором через те що важко порамочно оцінити стан сімей на відміну від лежаків, там можна все оглянути акуратно і бджіл не тривожити сильно, а для роботи корпусами замалі взятки, іноді є періоди повної відсутності медозбору через несприятливу погоду.

Дайте пораду. А то шкода вулики викидати. 

Цікаво почути когось з Карпат, або Прикарпаття про те як правильно оглядають сімї в корпусних вуликах і взагалі про те як в умовах дуже бідного медозбору правильно утримувати бджіл в корпусних вуликах.

Виноваты не ульи , а пчелы... найди нормальную карпатку, ну и работать с пчелой надо.

7 минут назад, Брониславович сказал:

Виноваты не ульи , а пчелы... найди нормальную карпатку, ну и работать с пчелой надо.

а може ще і вина пасічника

23 часа назад, Юрко сказал:

Щоб зробити це потрібно повністю розбирати гніздо по корпусах і переглядати кожну рамку, а під час цеї операції бджоли дуже зляться, кусають

треба було відгородити гніздо решіткою .(Я так думаю, що матка вам насіяла по всьому вулику і ви давай у всі корпуси заглядати)

4 минуты назад, FES сказал:

треба було відгородити гніздо решіткою .(Я так думаю, що матка вам насіяла по всьому вулику і ви давай у всі корпуси заглядати)

Напевно десь так і було. А як інакше оцінити стан сім'ї, особливо в період роїння не розбираючи гніздо, не переглядаючи на предмет маточників?

Ну і згідний що я недопрацював.

Але все ж таки хотілося б поради як в умовах дуже бідного медозбору правильно утримувати бджіл в корпусних вуликах?

І маток вроді купляв від Міська кілька. (на рахунок нормальної карпатки)

Если пчелы агрессивны то это не карпака... Чем хороша рамка на 145 мм - это маточники , если они есть  в гнездовой части всегда находятся между корпусами. Подорвал корпус и посмотрел, если "навешали" тогда лучше разобрать . может какой нибудь мелкий быть и на рамке..

2 часа назад, Юрко сказал:

Але одне не мішає іншому :ah:

3 часа назад, Юрко сказал:

під час цеї операції бджоли дуже зляться, кусають і не дають цього зробити (хоч бери костюм космонавта чи що..)

Це я до того що є питання до такої "карпатки" і тут я згідний з Броніславовичем

3 часа назад, Брониславович сказал:

Я майже всі свої лежаки пороздавав і немаю ні найменшого бажання до них повертатись, а ви пишете що

але меду вони не принесли(в лежаках трохи принесли)

в мене як правило з точністю до навпаки :dntknw:  Але щоб щось порадити, потрібно трохи більше інформації :IMHO:  ну хоча б для початку вкажіть район де знаходиться ваша пасіка, які медоноси у вас присутні, а також які дії крім спроб позривати маточники ви робили?

Якщо є бажання то можете перезвонити, поспілкуємось:ah:

А то шкода вулики викидати.

Як надумаєте, то дайте знати :umora:

По відгукам матки від Миська самі що не є нормальні. Це що стосується медозбору. Щодо злостивості то не чув відгуків.

1 час назад, Маркіян сказал:

По відгукам матки від Миська самі що не є нормальні. Це що стосується медозбору. Щодо злостивості то не чув відгуків.

Читаю вперед-одно,читаю назад-другое.)) Так и не понял Ваше мнение. От себя скажу,  матки пару раз брал у Миська - хорошие. Только давно это было. Сейчас отзывы разные.

В мене є українці з магазинами і б\к на 145 (з десяток). Б\к тримаю 3 рік. По медозбору українець виграє в мене - не знаю чому так. :dntknw:

Але я більше б\к пасіку розширювати не буду - тільки українці з магазинами.

А магазини на яку рамку?

21 часа назад, Рус сказал:

Читаю вперед-одно,читаю назад-другое.)) Так и не понял Ваше мнение. От себя скажу,  матки пару раз брал у Миська - хорошие. Только давно это было. Сейчас отзывы разные.

Місцевий сленг. Означає ГУД.

Шкода праці ..вулики робив чоловік, надіявся на результат...Постав під гніздо корпус на 300. потім РР і далі використовуй 145 як магазини...хоча РР може і не знадобиться...маткі на 300 воля, що її ті 145? А взагалі на зборах наших бджолярів рекламують..ні навіть наполягають саме на такій системі утримання, де гніздові рамки на 300, а під мед лише чиста суш, де не було розплоду....

23 часа назад, SASHA.OK сказал:
В 28.02.2016в16:05, Юрко сказал:

А то шкода вулики викидати.

Як надумаєте, то дайте знати :umora:

Да и мне тоже :) 

19 минуту назад, kastor сказал:

Шкода праці ..вулики робив чоловік, надіявся на результат...Постав під гніздо корпус на 300. потім РР і далі використовуй 145 як магазини...

Взагалі можуть не піти через РР вгору. Часто на це жаліються...:hmm:

56 минут назад, ромео сказал:

Взагалі можуть не піти через РР вгору. Часто на це жаліються...:hmm:

Користуюсь роздільними,хоч і не на всіх вуликах, чудово йдуть. Питання для чого їм йти вгору. А як піднімаю відкритий розплод у верхній корпус, то аж біжать))

Зате плюсів набагато більше...про відкачку навіть мовчу. Ніякого розплоду в меду...

6 часов назад, виталийЗ сказал:

А магазини на яку рамку?

Якщо питання до мене, то майже у всіх на 145, в деяких на кілька см. більша.

В 28.02.2016в16:59, Юрко сказал:

Але все ж таки хотілося б поради як в умовах дуже бідного медозбору правильно утримувати бджіл

Не зовсім зрозуміло що Ви намагаєтесь отримати від бджіл: мед чи бджолопакети. З Ваших слів, більш за все, що мед.

Враховуючи, що у Вас не має якогось яскраво вираженого взятку, то нарощувати максимальну силу сімї і при цьому тримати її весь час в робочому стані практично неможливо. Навіть відселекціоновані на малорійливість породи в таких умовах будуть роїтись.

Освоюйте методи утримання бджіл в умовах слабкого взятку - відводки, заміна старих маток на молодих, обмеження червління маток.

В 28.02.2016в16:05, Юрко сказал:

Така історія. Наперед кажу що район з бідним медозбором, майже Карпати.

Вирішив я кілька років тому крім кількох лежаків ще тримати бджіл в корпусних вуликах (8 рамок по 145), зробив кілька вуликів, заселив бджолами (відводками) 4 корпусних вулика. Перший рік погода була гарна але меду вони не принесли(в лежаках трохи принесли), в верхні корпуси йшли неохоче. Ну думаю може сімї заслабкі, з відводків зроблені, почекаю наступного року. А на наступний рік взагалі пороїлися всі через несприятливу погоду та недостатній догляд. Справа в тому, що я не міг нормально оглянути сімї в корпусних вуликах, оцінити силу сімї та позабирати маточники. Щоб зробити це потрібно повністю розбирати гніздо по корпусах і переглядати кожну рамку, а під час цеї операції бджоли дуже зляться, кусають і не дають цього зробити (хоч бери костюм космонавта чи що..), результат знову меду 0.

От і думаю я про недоцільність взагалі тримати бджіл в корпусних вуликах в районах з бідним медозбором через те що важко порамочно оцінити стан сімей на відміну від лежаків, там можна все оглянути акуратно і бджіл не тривожити сильно, а для роботи корпусами замалі взятки, іноді є періоди повної відсутності медозбору через несприятливу погоду.

Дайте пораду. А то шкода вулики викидати. 

Цікаво почути когось з Карпат, або Прикарпаття про те як правильно оглядають сімї в корпусних вуликах і взагалі про те як в умовах дуже бідного медозбору правильно утримувати бджіл в корпусних вуликах.

Використовуйте багатокорпусники на 1/2 української рамки і буде вам щастя, я так і роблю. Простір між рамками корпусів 8мм. Почитайте про Делона, він теж працював в таких умовах. А ....... Дадан вам не підійде в горах це 100%...фізику ніхто не відмінив.

П.С. Дадан і в низовинах не дуже...

В 28.02.2016в16:28, Брониславович сказал:

Ага, як завжди "то не я! То мій кум!" причина ніколи не буває в бджолах, а завжди в кривих пасічниках.

17 минуту назад, Andrew_beekeeper сказал:

А ....... Дадан вам не підійде в горах це 100%...фізику ніхто не відмінив.

Прошу Вас в майбутньому не використовувати некоректних висловлювань чи до Дадана чи до інших систем вуликів...!:refery:

:hi:

1 час назад, Бджолопотам сказал:

Прошу Вас в майбутньому не використовувати некоректних висловлювань чи до Дадана чи до інших систем вуликів...!:refery:

:hi:

:ole_ole:

1 час назад, Andrew_beekeeper сказал:

Використовуйте багатокорпусники на 1/2 української рамки і буде вам щастя, я так і роблю. Простір між рамками корпусів 8мм. Почитайте про Делона, він теж працював в таких умовах. А ....... Дадан вам не підійде в горах це 100%...фізику ніхто не відмінив.

П.С. Дадан і в низовинах не дуже...

Ага, як завжди "то не я! То мій кум!" причина ніколи не буває в бджолах, а завжди в кривих пасічниках.

Останньому вірити!

Так у Юрка якраз і БК. Залишилось напрацювати досвід і качати, качати і ще раз качати..... Це станеться десь так років за 10.

Про лежаки-дадани. Меду з них мав мало. Роїлись сильно. І от одного разу випадково побачив у старого пасічника надставки на 145. Отут і прийшло розуміння про розірване гніздо. Тепер і я з медом регулярно. При самих що не є слабеньких взятках.

26 минуты назад, Маркіян сказал:

:ole_ole:

І от одного разу випадково побачив у старого пасічника надставки на 145. Отут і прийшло розуміння про розірване гніздо. Тепер і я з медом регулярно. При самих що не є слабеньких взятках.

16 рамочный с надставками:ay: Уйма возможностей для творчества и работы

4 часа назад, Маркіян сказал:

Останньому вірити!

Про лежаки-дадани. Меду з них мав мало. Роїлись сильно. І от одного разу випадково побачив у старого пасічника надставки на 145. Отут і прийшло розуміння про розірване гніздо. Тепер і я з медом регулярно. При самих що не є слабеньких взятках.

После того как попались 16 рамочные с надставками, сделал и на 20-ти рамочные магазины. Меда реально очень прибавилось.

У меня есть несколько 18 рамочных с надставками, но новые добавляю 12 рамочные с надставками.  В этом сезоне хочу окончательно сравнить все типы ульев и сосредоточится на одних.

18 рамочный с одной надставкой маловато, вот думаю сделать или еще по одному корпусу сверху на 300, или еще одну надставку на 145. наверно попробую так и так.  

Да еще подарили 3 корпуса на 8 рамок с рамками, на украинскую полурамку. Вот думаю, сделать еще 2-3 корпуса и попробовать такой улей или сделать с них нуклеусы, правда пока они мне не нужны(маток сам не вывожу).

3 часа назад, Кривич сказал:

18 рамочный с одной надставкой маловато, вот думаю сделать или еще по одному корпусу сверху на 300, или еще одну надставку на 145. наверно попробую так и так.  

Корпус сверху ставить :IMHO:не очень эффективно-большой обьем ,нужно ставить перегородки.145 рамка-быстрее в ней мед будет зрелый.Натаскали полукорпус(незапечатали еще)-поднял наверх ,а под него еще надставку поставить можно.Целый корпус ставить-долго мед прийдется ждать.Мне  больше 16 рамочный нравиться,как писал-оптимальный вариант с надставками.В надставках-только мед.В гнездо и заглядывать не нужно.Мед с чистых рамочек(без выхода расплода) 18 рамок в нижнем-многовато.

• Алёнка changed the title to Мій невдалий досвід роботи з корпусними вуликами (Прикарпаття)

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...