Перейти к содержанию

Евцера (довговуса бджола) вірменська Eucera (Synhalonia) armeniaca


Pansky

Рекомендуемые сообщения

Таксономічна належність: Клас — Комахи (Insecta), ряд — Перетинчастокрилі (Hymenoptera), родина — Справжні бджоли (Apidae). Один із 95 видів голарктичного підроду Synhalonia широко поширеного у світі (за винятком Пд. Америки, Пд. Африки та Австралії) роду Eucera (213 видів). Один із 32 видів роду у фауні України.

Природоохоронний статус: Рідкісний.

Ареал виду та його поширення в україні: Середземноморсько-середньоазійський степовий вид. Поширений локально на степових ділянках та степових схилах гір Кавказу, Туреччини, Балкан, Угорщини, Румунії, Росії. В Україні відомий із Криму.

Чисельність і причини її зміни: Дуже рідкісний вид, реєструються лише поодинокі екземпляри. Достовірно відомо про знаходження 11 екземплярів із території України. Зникає внаслідок скорочення площ цілинних степових ділянок; випасання, особливо кіз та овець.

Особливості біології та наукове значення: Генерація однорічна. Дорослі особини зустрічаються з кінця травня до кінця липня. Антофіл. Відвідує квітки із родин Malvaceae, Lamiaceae, Asteraceae. Гніздування не відоме. Інші досліджені види роду Eucera викопують гнізда у землі, де будують вертикально орієнтовані комірки, куди запасають пилковонектарний корм рідкої консистенції, на який відкладається одне яйце.

Морфологічні ознаки: Довжина тіла 14–16 мм. Самка: тіло чорне без жовтого малюнка, апікальні частини тергумів та кінцеві членики лапок напівпрозорі, коричнево-червоні. Крила світлі. Голова зверху та більша частина грудей вкриті світло сірими або жовто-сірими волосками. 2–4 тергуми черевця майже повністю опушені короткими світлими волосками, апікальна частина 1 та серединна ділянка такої частини на 2 тергумі голі без опушення, так само як і дуже вузький вершинний край 3 тергуму. Самець: верхня губа, наличник та плями на мандибулах жовті. Як і у інших представників роду антени, дуже довгі, вузлуваті. Базальна частина 2 тергуму у більш рідких відстовбурчених волосках. Вершинні частини 2–4 тергумів жовто-коричневого кольору.

Режим збереження популяції та заходи з охорони: .Охороняється в Опукському ПЗ. Необхідно створити заказники в інших місцях мешкання виду.

Господарське та комерційне значення: Запилювач багатьох видів рослин. У комерційних цілях не використовується.

Джерело: M?cz?r, 1954; Радченко, 1986; Радченко, Песенко, 1994.; Иванов, Будашкин, Филатов, Мосякин, 2005. Автори: В.Г. Радченко, М.О. Філатов Фото: В.Г. Радченко

a-253.png

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.

Гость
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

  Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

×
×
  • Создать...