Jump to content

Зимівля бджіл у Фінляндії

гигиги
 Share

Recommended Posts

Думаю, багатьом буде цікаво почитати. Все ж таки країна з більш екстремальною зимою, ніж у нас. Наша порівняно м'яка зима дещо розслабляє, принаймні мене. Здерто звідси: http://www.beekeepingforum.co.uk/showthread.php?t=25549.

(Якщо знайду ще щось, додам.)

Літо у нас коротке. Верба зацвітає на початку травня. Після 10.08 можна відібрати мед. Початок вересня - остання можливість підгодувати бджіл на зиму. тому, якщо ви заберете весь мед, бджоли будуть жити на цукрі протягом 8 місяців. Головний взяток з 20.06 до 25.07. Постійний сніговий покрив з грудня до початку квітня
Чотири місяці зимівлі з восьми такі, як у Британії, без снігу, -5 +10.
У Західній Фінляндії часто буває лише 4 дюйми снігу (10 см). Більшість пасік розташовані біля узбережжя моря, де найнижча температура біля -20С. На внутрішній території -30С у лютому цілком нормально, але не постійно. У квітні вночі часто буває -5, а вдень +10.
Важлива складова зимівлі - обкурювання мурашиною кислотою або тимолом, щоб вбити кліщів, які в іншому випадку знищать бджіл та розплід. Можливо вароа не знищує сім'ю, але зменшує певною мірою зимовий клуб, а це сповільнює весняний розвиток.

ПРАВИЛО 1 зимівлі: ви повинні утримувати таких бджіл, які належним чином пристосовані до скорочення дня і припиняють вирощувати розплід в кінці серпня. Якщо вулик продовжує вирощувати розплід в листопаді, він скоро загине. Сім'я споживає багато корму і не здатна перезимувати. Але це не проблема. Ми маємо добре відібрані породи італійських, карніки та бакфаст, які зимують належним чином.

ПРАВИЛО 2 зимівлі: ви повинні зменшити гніздо до розмірів клубу. Якщо сім'я має 6 рамок розплоду, їй потрібно 6-7 рамок для зими. Якщо сім'я має 15 рамок розплоду, їй потрібно 2 корпуса для зимівлі. Зимою ніхто не використовує три корпуса.
Професіонали віддають перевагу зимівлі в одному корпусі. Вони зазвичай використовують решітку над першим корпусом, тому сім'я і знаходиться в одному корпусі.

Необхідність цукру.
Сім'ї витрачають в середньому 20 кг цукру протягом цієї довгої зими. Споживання суттєво зростає, коли сім'я починає вирощувати розплід. Очисний обліт зазвичай відбувається в березні та пізніше, до цього часу бджіл не підгодовують.

Вулики та утеплення.
Всі вулики ізольовані (відокремлені). Це або двостінні вулики або з полістиролу. Останні все більш поширюються. Обгортання не потрібне, це стара звичка. Дехто використовує накриття з geotextil (використовується в шляхобудуванні, тонкий текстиль дозволяє сонцю прогрівати накриття), щоб захистити льотки від снігу, вітру та птахів. Дятли іноді наносять шкоду полістирольним вуликам.

Вентиляція.
Якщо використовуєте дно з сіткою, всі верхіні льотки закриті. яКщо дно суцільне, потрібні верхні льотки або отвори, щоб волога видалялася через них. При звичайному морозі -10, часто всередині вуликів утворюється конденсат, іній. Але коли настає відлига, це все розтає і витікає по дну з вулика. Для цього дно повинно бути трохи нахилене.
(Я прийшов до верхнього льотка 45 років тому, коли мав 6 вуликів з одним корпусом, 5 загинули, один лишився. Цей один мав верхній льоток. Вулики були під снігом. Це дуже необхідно. Дехто забезпечує рух повітря через внутрішне накриття. Вулики в кращих умовах, коли вони над снігом. Я помітив це, коли протягом 15 років не міг накрити їх снігом. На пвдні часто плюсова температура, сніг вогкий, це погано для бджіл. Зимував я і в зимівнику, але всі там захворіли ноземою)

Успіх зимівлі.
Для нас не є метою зберегти сім'ї живими весною. Найважливіше, щоб сім'ї були здатні продуктивно працювати. Це означає, що до зимівлі дещо інші підходи, ніж просто вижити. Наприклад, 5 рамок зимувалих бджіл матимуть складнощі під час весняного розвитку. Навіть якщо у вас є два корпуси зимового клубу осінню, після зими ви можете отримати жменю бджіл. Скільки розплоду в травні, стільки меду в липні.

Зимові втрати.
Голодування рідко буває в ізольованих вуликах. Втрати спричинює вароа, якщо не цілковиті, то зменшення клубу. Нинішній вароа неприємно дивує навіть досвідчених бджолярів. Він став більш небезпечний через віруси. 20 років тому вароа був "простіший". Зимові втрати у Фінляндії 15-20%.

Весняний розвиток.
Після очисного обльоту бджоли продовжують зимувати, допоки не отримають пилок з природи. Якщо в сім'ї є запаси пилку в рамках, вони можуть почати раніше вирощувати розплід, а інші змушені чекати, коли верба почне цвісти. Підгодівля "пиріжками" Застосовується рідко, хоча багато хто впевнений, що підгодівля цукром допомагає розвитку. Але це не так.
Ізольовані вулики та належна вентиляція зберігають у вуликах тепло. В теплих, повністю зайнятих вуликах розвиток швидший, ніж у тих, які мають багато корпусів і надто сильну вентиляцію. 15 W електропідігрів підтверджує, що сім'ям потрібне теплий вулик для вирощування розплоду на більших площах. Мало хто підігріває, але, але більше вірять, що хороша вентиляція допомагає розвитку. Знову ж бджолярі мають багато "вірувань".
Все залежить від того, наскільки велика сім'я вийшла з зими. Маленька сім'я і швидкий весняний розвиток несумісні. Це неможливо. Ви можете допомогти маленькій сім'ї стати продуктивною, додавши рамку з розплодом на виході з сильніших сімей. Це також допомагає уникнути роїння.   
приблизно 7 тижнів потрібно розвиватись від цвітіння верби до продуктивного стану, тобто найсильніших сімей. Ви можете виростити 3-рамкову сім'ю з травня до липня, але вона не здатна накопичити запаси меду., надто повільна.

Вароа.
Вароа на сьогодні - головний ворог зимівлі. Він настільки знищує зимовий клуб, що навіть до настання зими сім'я може зникнути. Але частіше, він знищує 20-30% клуба, чим сповільнує весняний розвиток.
European Union Varroa Group дослідила найкращі засоби в 1998-2006 р. Рекомендації наступні: лікування мурашиною кислотою або тимолом в серпні, а потім у листопаді зрошування щавлевою кислотою. Осіння обробка знищує 70-80% кліща, а зрошування повинне добити залишки. Якщо ви обробите надто рано, сім'я може мати розплід, де вароа почувається безпечно. Я використовую обприскування щавлевою кислотою 10 років, але серпнева обробка необхідна.
Що б ви не робили, є багато інших причин втрат:
- дуже рідко через голод
- втрата матки, трутовий розплід, зменшення посіву, нозема
- нозема знищує бджіл в клубі, бджоли не здатні вигодовувати личинок весною, треба додати бджіл зі здорової сім'ї.
- вароа знищує клуб. Потрібна осіння обробка
- слабкі сім'ї потрібно об'єднати
- сім'я гине, якщо продовжує вирощувати розплід осінню. але це трапляється рідко, завдяки нашим місцевим матководам.

Ми не використовуємо пакети. Маток часто купуємо в травні з південної Європи.

Нормальним є підгодівля весною сімей, які мають незначні запаси корму. Така допоміжна підгодівля триває іноді до червня. Нічні заморозки бувають після 10.06.

Перша половина серпня -це час, коли вирощується основна маса бджіл, що  будуть зимувати. Бджолам потрібні запаси пилку, тому що в природі дуже мало квітів в цей час. Саме зараз потрібно забезпечити маткам достатньо місця для червління, а сім'ї мають запаси перги в потрібному місці. Можна викачати останній мед. Непогано використовувати роздільну решітку, щоб матки не відкладали яйця на тих розплодних рамках, де багато меду.
Вулик зазвичай складається з 5-7 корпусів, але коли припиняється взяток, літні бджоли швидко вмирають наприкінці серпня. У вересні вулики мають один- два корпуса, потім підгодівля.
професіонали починають годувати в першій половині серпня. Вони утримують 500-1000 сімей і не мають часу чекати довше. Зараз у мене багато нуклеусів на 3-5 рамок. Я підсилив їх розплодом на виході та спонукаю вирощувати розплод побільше. Для цього залишається 2-3 тижні. потрібно подбати, щоб у них була перга. вони не мають запасів.
Перед підгодівлею я оцінюю силу сім'ї, при необхідності об'єдную. Можна спробувати залишити в зиму маленьку сім'ю, але це марна витрата часу і бджіл. Є ціле літо, щоб сім'я виросла, тому не варто вирощувати маленькі сім'ї осінню або весною. сильні сім'ї - це чудово. Такі сім'ї добре зимують, і ви можете не хвилюватись через помилки. Вони перші принесуть мед і будуть працювати довше. Різниця зі слабкими сім'ями може бути 20-50 кг меду за літо.

• Like 6