Jump to content

Горбатий розплід

Recommended Posts

Доброго дня. На фото видно горбатий розплід (вчора робив фото). Підозрюю дефект матки, так як личинки на відкритому розплоді скручені не на дні ячейки, а біля верху. Думаю що в матки збився приціл :dntknw: ) Прошу поради, хто стикався з подібним, замінити матку на нову чи забратистару хай виводять нову? Це цьогорічний відводок. Зараз сім'я обсиджує 19 рамок, що є максимумом для мого вулика. Декілька тижнів тому горбатого розплоду не було. Минулого тижня при огліді сім'ї знайшов маточник на другій рамці, одразу видалив, виявилося що він був один! Мабуть бджоли вирішили самі замінити матку, а я їм завадив :(

post-3342-1436251545_thumb.jpg

post-3342-1436251561_thumb.jpg

post-3342-1436251575_thumb.jpg

замінити матку на нову чи забратистару хай виводять нову?
Звичайно що якщо є плідна запасна матка, то краще зразу змінити на нову. Поки вони собі нову виведуть, поки облетиться, поки розсіється.... а час то йде, а літо то минає....

Матки запасної нема. Але десь читав, що якщо забрати матку, то бджоли зосередяться на медозборі і в цьому теж є плюс, тому і питаю поради.

Матки запасної нема. Але десь читав, що якщо забрати матку, то бджоли зосередяться на медозборі і в цьому теж є плюс, тому і питаю поради.
Колись я такий експеримент в себе зробив - в 4 сімях забрав матки - в трьох льот бджіл впав, в одній сім'ї не змінився. Можливо це залежить від сили взятку. Тому на свій страх і розсуд :hi:

Немає чого її жаліти задавіть і якщо немає резерву ставте засів від кращих сімей, виведена молода буде однозначно краща ще до осені будете мати гарну сім'ю з молодою маткою.

Завтра мають привезти молоду, плідну матку, а старої найти не можу. Важко на 19 - ти рамках горбатого розплоду обліплених бджолами знайти матку :ak:

Etamin, придивіться до бджіл, якщо поводять себе тихо то матка є, як шумлять то вже немає. Проблемна, ймовірно хвора матка запросто могла померти. :IMHO1:

Etamin, придивіться до бджіл, якщо поводять себе тихо то матка є, як шумлять то вже немає. Проблемна, ймовірно хвора матка запросто могла померти. :IMHO1:
Матка є. Вчора знайшов, вже в кліточці. Сьогодні попробую замінити на нову.

Матка є. Вчора знайшов, вже в кліточці. Сьогодні попробую замінити на нову.
Молода що погано облетілась або не облетілась і струтнявіла чи стара і хвора, давіть і підставляйте повинні прийняти.

• Алёнка changed the title to Горбатий розплід
  • 1 year later...

Передивився вулики, забирав полоски варостоп, одна сімя розчарувала - горбатий розплід і не запечатаний маточник.  це літній чужий рій, матка була стара, зараз виникла   дилема - чи обєднувати зі слабкою сімейкою, чи купувати і міняти матку. запитую, тому що ніколи раніше з такою проблемою не зустрічався. Що порадите, панове пасічники. зараз ця сімейка на 8 рамках дадана.

• Like 1

15 хвилин тому, Сусідович сказав:

Передивився вулики, забирав полоски варостоп, одна сімя розчарувала - горбатий розплід і не запечатаний маточник.  це літній чужий рій, матка була стара, зараз виникла   дилема - чи обєднувати зі слабкою сімейкою, чи купувати і міняти матку. запитую, тому що ніколи раніше з такою проблемою не зустрічався. Що порадите, панове пасічники. зараз ця сімейка на 8 рамках дадана.

В першу чергу вияснити, горбатий розплід сіє матка чи бджоли-трутовки. Якщо матка,  її можна замінити,  якщо ж бджоли- трутовки, матку підсадити може бути досить проблемно. Матка з маточника вийде, але на обліт я б нерозраховував, трутня вже давно повиганяли.

27 хвилин тому, davolodya сказав:

якщо ж бджоли- трутовки, матку підсадити може бути досить проблемно.

Я в таких випадках даю в льоток димку, трішки почекаю поки бджоли наберуть меду в зобики і струшую бджіл з рамок. Всі рамки з вулика забираю. Кладу заставну дошку як потолочину. Підвішую матку в кліточці. І залишаю на 2-3 дні. Через 2-3 дні, десь до обіду, піднімаю заставну якщо там бджоли потягли "язики", а вони їх завжди тягнуть сміло випускаю матку. Ввечері повертаю рамки. Поки, що "проколів" небуло ні разу. Обіцяють ще з недільку тепла, можна встигнути. :IMHO:

IMG_20170723_103334.thumb.jpg.5992ef6ba4cd8e329b8b6a39c1f3a6a4.jpg

IMG_20170723_103615.thumb.jpg.c2f2314fa7a8898d531951b1153d1127.jpg

тут матку давав в шприцу.

IMG_20170723_110259.thumb.jpg.d955693be3113e28559d0bdc022d2f3a.jpg

• Like 10
  • Thanks 1