Перейти к содержанию
  • записей
    16
  • комментариев
    60
  • просмотра
    7 703

Презентація мобільного додатку для роботи з системою "Електронний журнал пасічника"


Sanich

2 829 просмотров

Нарешті це сталося, і я радий презентувати мобільний додаток для роботи з системою "Електронний журнал пасічника".

Перш за все про системні вимоги до пристрою для роботи з програмою. Мобільний додаток працює на пристроях під управлінням Android. Мінімальна версія системи - 4.1. Остання версія, на якій проводилося тестування додатку - Android 6.0.  Відповідно до інформації від розробника  Android компанії Google, це покриває більше ніж 90% активних пристроїв під управлінням даної операційної системи, або іншими словами, пристрої випущені, починаючи з 2012-2013 років.

Для того, щоб встановити додаток його необхідно завантажити  на пристрій.  Посилання на останню версію додатка доступна або на головній сторінці сайту або в спеціальній темі на Точку  за адресою: http://tochok.info/topic/11449-1  

Отже, скачуємо файл с розширенням apk за посиланням та натискаємо встановити в опціях які нам пропонує Android. Наприклад, на тестовому пристрої це виглядає:

01.png

По закінченню інсталяції система нас має проінформувати, що додаток встановлено. Серед  інших іконок на вашому пристрої має з'явитися іконка додатку оранжевого кольору з підписом  BeekeeperMobile (надпис буде змінено після вибору офіційної назви системи):

02.png

Запускаємо додаток, натиснувши на іконку та отримуємо перший екран, на якому необхідно ввести ім'я користувача та пароль, які ви обрали при реєстрації  у веб-версії програми. Реєстрація з мобільного додатку недоступна - процес реєстрації необхідно пройти на персональному комп'ютері на сайті http://bj.tochok.info 

03.png

Після введення імені та паролю, необхідно натиснути кнопку Log in. Якщо всі дані введені коректно то система автоматично підключиться до серверу та проведе синхронізацію даних із вашим обліковим записом в хмарі:

04.png

В цей момент необхідно мати підключення до інтернету. У випадку успішної синхронізації, буде показане стартове вікно із списком точків:

05.png

На малюнку нижче пронумеровані основні керуючі та інформаційні елементи на даному екрані.

06.png

  1. Даний напис присутній ще на кількох екранах та сигналізує користувачу як давно була синхронізація із сервером. Нагадаю - додаток працює в режимі без інтернету і лише під час процесу синхронізації вимагає доступу до глобальної мережі. Додаток дозволяє працювати максимум 2 тижні без синхронізації та додавати нові дані. Надалі доступ буде обмежено до тих пір, поки не пройде успішна синхронізація із сервером.
  2. Власне сама кнопка по натисненню на яку відбувається процес синхронізації із сервером.
  3. Список точків. Кожен точок містить назву та місце розміщення, а також кількість прострочених задач для точка, якщо такі присутні із червоним прапорцем.
  4. Кнопка редагування інформації про точок.
  5. Кнопка додати новий точок
  6. Кнопка, яка показує сумарну інформацію по запланованих роботах в межах всього господарства
  7. Кнопка пошуку Точка за іменем (її використання має сенс лише при великій кількості точків)

 

РЕДАГУВАННЯ ТА ДОДАВАННЯ ТОЧКІВ

Екрани Редагування та додавання Точків доволі схожі за зовнішнім виглядом та функціональністю:

07.png

 

СПИСОК ВУЛИКІВ

Якщо натиснути на один із точків у списку ми перейдемо власне до списку вуликів, які розміщені на даному точку:

08.png

В даному вікні вулики розміщені по рядам, подібно до веб -версії  програми.

Максимум може бути 16 рядів по 16 вуликів в одному ряді. В нормальному режимі в мобільному додатку пусті ряди не показуються, як і пропуски між вуликами.

У списку вуликів маємо інформацію про

  • Номер вулика
  • Матка яка розміщена в даному вулику

Іконки у верхньому ряду мають наступне призначення у порядку їх розміщення

09.png

  • Активування режиму редагування розміщення вуликів на точку, коли вулики можна перемістити в межах точка, або додати новий вулик
  • Список задач актуальних для поточного точка
  • Пошук вулика по номеру або по QR-коду

 

РЕЖИМ РЕДАГУВАННЯ РОЗМІЩЕННЯ ВУЛИКІВ НА ТОЧКУ

При натисненні на відповідну іконку екран зміниться наступним чином:

10.png

В даному режимі стають доступними будь яка позиція на сітці 16 на 16, де на пусту клітинку можна перемістити існуючий вулик або додати новий вулик.Кожна пуста клітинка містить надпис "Додати вулик".

Якщо натиснути на іконку візка напроти існуючого вулика система запитає нас чи хочемо ми дійсно перемістити вулик:

11.png

Якщо натиснути "Так", то екран зміниться наступним чином:

12.png

Де пусті місця на Точку будуть пропонувати перемістити вулик на нову позицію. Відмінити операцію на цьому етапі можна ще раз натиснувши на іконку входу в режим редагування розміщення вуликів на точку.  Остаточний вихід  із режиму відбувається тим самим натисненням цієї ж іконки.

 

ДОДАВАННЯ ВУЛИКА

Якщо в попередньому екрані було вибране меню "Додати вулик", то відкриється наступне вікно:

13.png

Примітка: Типи вуликів можна додавати та редагувати лише в веб-версії програми при роботі з персонального комп'ютера.

 

ПОШУК ВУЛИКА ПО НОМЕРУ

При натисненні іконки пошуку на списку вуликів верхня панель поміняє вигляд на:

14.png

Якщо ввести номер вулика, та натиснути нижню іконку пошуку то відобразяться вулики які містять стрічку пошуку в своєму номері. Наприклад:

15.png

 

ПОШУК ВУЛИКА ПО QR КОДУ

По перше, коротко, що таке QR-код, це код. Це зашифрований в графічне зображення номер вашого вулика в системі, який можна роздрукувати з веб-версії та наклеїти на вулик. Наприклад:

16.png

Якщо натиснути відповідну іконку в меню пошуку вулика на точку, то автоматично активується камера вашого смартфону, за допомогою, якої ви можете просканувати код. Додаток автоматично перетворить код у номер та відкриє для вас відповідний вулик.

 

ВІКНО ВУЛИКА

Якщо у списку вуликів натиснути на будь-яких із вуликів, додаток відобразить вікно вибраного вулика. Наприклад:

17.png

Розберемо детально дане вікно відповідно до пронумерованих елементів керування:

18.png

  1. Інформація про тип вулика. Рамка та іконка вулика пофарбовані у вибраний колір. При натисненні на дану кнопку відкриється меню редагування деталей вулика
  2. Інформація про матку в даному вулику. При натисненні на кнопку відкриється меню редагування деталей матки
  3. Інформація про кількість запланованих та незакритих задач для даного вулика. Якщо є задачі по яких пропущені терміни - прапорець та цифра будуть зафарбовані в червоний колір.
  4. Історія оглядів
  5. Історія операцій з рамками
  6. Додати новий огляд
  7. Додати нову операцію з рамками

 

РЕДАГУВАННЯ АТРИБУТІВ ВУЛИКА

При натисненні на кнопку про тип вулика на сторінці вулика відкриється наступне вікно у якому можна відредагувати інформацію про даний вулик:

19.png

 

РОБОТА З МАТКАМИ

При натисненні кнопки з інформацією про матку у вікні вулика відкриється наступне меню (надписи будуть замінені на іконки з часом для кращого вигляду):

20.png

Кожна із чарунок є пунктом меню для :

  • Редагування деталей матки
  • Для внесення характеристик матки (оцінок)
  • Видалити дану матку із вулика
  • Перенести дану матку в інший вулик

Вікно деталей матки містить ту саму інформацію, що й веб версія. Тут можна вказати всю інформацію по матці, включаючи  мати та інформацію по заплідненню матки.

21.png

Вікно характеристики дозволяє оцінити одну або кілька господарських корисних характеристик:

22.png

Будьте уважні кнопочка назад не зберігає даних. Для збереження даних необхідно натиснути внизу кнопку "Зберегти". Це стосується багатьох інших вікон.

Функціональність кнопок для видалення та переносу матки в інший вулик доволі прості в роботі, тому тут не приведено додаткового пояснення про їх роботу.

 

РОБОТА ІЗ ЗАДАЧАМИ ІЗ МЕНЮ ОКРЕМОГО ВУЛИКА

Вікно задач для вулика виглядає наступним чином.

23.png

У ньому незакриті задачі розміщені в порядку черги виконання. Задачі, час виконання яких настав помічені в червоний колір.

За допомогою кнопки "Створити задачу" можна створити нову задачу. Якщо натиснути на одну із задач, її можна або відредагувати або закрити:

24.png

 

РОБОТА ІЗ ЗАДАЧАМИ ІЗ МЕНЮ ТОЧКА

При переході на список задач для усього Точка, отримаємо наступне вікно:

25.png

У ньому можна вибрати інший точок або всі точки.  Під фільтром вибору точка знаходяться задачі, груповані по окремим датам. Кожна задача містить номер  вулика та точка.

Якщо натиснути одну із задач отримаємо наступне вікно:

26.png

У ньому можна відредагувати задачу або її закрити за допомогою кнопки "Виконано!". Також із цього вікна можливо перейти напряму до відповідного точка чи вулика, для зручної навігації, натиснувши відповідно кнопки "До вулика" або "До точка".

 

ДОДАВАННЯ НОВОГО ОГЛЯДУ

Внизу сторінки вулика містять кнопки "Огляд" та "Рамки". Якщо натиснути на "Огляд ", то відкриється вікно, в якому можна додати аналогічну інформацію до веб-версії по поточному огляду сім'ї.

27.png

Якщо прокрутити вікно трошки вниз там будуть кнопки "Зберегти" та "Відміна".

Для того щоб зняти одну із оцінок , необхідно натиснути два рази з інтервалом на першу зірочку.

 

ДОДАВАННЯ ІНФОРМАЦІЯ ПРО РУХ РАМОК

Якщо у вікні вулика натиснути "Рамки" то потрапимо на набір сторінок, по яким можна переміщатися тягнучи екран вправо чи вліво та відмічати скільки рамок ми додаємо чи забираємо. Наприклад, якщо дали 3 рамки вощини, то це буде виглядати наступним чином:

28.png29.png30.png

На останній сторінці необхідно натиснути відповідно "Зберегти" або "Відміна"

31.png

Дана інформація відобразиться в історії:

32.png

Даним дописом можна вважати додаток офіційно запущеним в роботу. Як і в будь-якій системі, можливі помилки, які ми не змогли визначити під  час тестування, тому будемо вдячні за інформування про проблеми при роботі з мобільним додатком. Враховуючи, що до сезону ще багато часу, можна буде усунути всі недоліки, щоб сезон працювати повноцінно з даним програмним забезпеченням.

 

З повагою,
Команда розробників
"Електронний журнал пасічника"

  • Подобається 11

5 Комментариев


Рекомендуемые комментарии

10 часов назад, Sergiyko74 сказал:

підкажіть як видалити задачу, вулик, точок?

Щоб видалити задачу її необхідно просто закрити. Видалення вулика та точка з мобільного додатку в розробці. Ви можете їх видалити, використовуючи веб-версію. 

Ссылка на комментарий
В 1/22/2017 в 00:11, realto сказал:

чи вона є на андроід плей маркет?

Ні, поки немає і не буде найближчим часом, так як в цьому поки немає потреби - програму можна скачати із Точка за посиланням. 

Ссылка на комментарий

1. Программа привязана к сайту ( синхронизация и т.д.) -крайне неудобная вещь, сулящая -потерю данных , несвоевремменное ведение журнала ( не всегда на точках есть вообще какая-либо связь),.

2.Интуитивно непонятный дизайн программы. (Посмотрите программу BOXYBEE и все станет ясно).

3.Висяки из-за синхронизации задалбывают.

4.Как правило программа с такой схемой работы рано или поздно станет платной - это повод не заморачиваться с данным продуктом. 

Ссылка на комментарий
Гость
Добавить комментарий...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

  Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

×
×
  • Создать...