Перейти к содержанию
  • записей
    1 059
  • комментариев
    2 359
  • просмотров
    178 069

Як квіти обманюють бджіл


ромео

2 679 просмотров

Вчені показали, як квіти обманюють бджіл за допомогою УФ-сигналів

Анатолій Шевченко06.02.2023
 
 

Якщо коли-небудь Ви порівнювали вид замороженої піци з тим, що зображено на коробці, то вам знайоме почуття обману апетитним виглядом. І, як з’ясували американські дослідники, цей маркетинговий хід винайшли зовсім не люди. Дослідження опубліковано в журналі Ecology and Evolution.

76b44cc7-45cb-46da-9684-918e264d6c74.jpg

Ці два види орхідей виглядають абсолютно різними, але квітка зліва змушує бджіл вірити, що вона виглядає точно як квітка праворуч / © iNaturalist

Взаємодія між квітами та комахами, які їх запилюють, є класичним прикладом мутуалізму, взаємовигідної взаємодії, коли запилювачі отримують харчову винагороду, а рослини успішно продовжують свій рід. Однак у природі, як і в людському суспільстві, повно обманщиків: поки одні рослини чесно виробляють солодкий нектар, залучаючи запилювачів, інші не витрачають ресурси на приманку, але комахи все одно сідають на них.

Чому так відбувається? Міжнародна група дослідників вирішила відповісти на це питання, за допомогою спектрофотометра вивчивши, як бджоли бачать навколишні їх квіти — «чесних» і «обманщиків». Як приклади використовували два види рослин із Західної Австралії: орхідею виду Diuris brumalis, яка не виробляє нектар, і метеликову квітку роду Daviesia, яка щедро надає бджолам харчову винагороду.

Незважаючи на те що з точки зору людини ці два види досить помітно розрізняються, місцеві бджоли роду Trichocolletes ніби не бачили різниці, однаково часто відвідуючи «чесні» і «обманюючі» квіти. Оцінивши колірні сигнали, що посилаються обома кольорами, вчені звернули увагу, що основний компонент візуальної інформації, який сприймається бджолою, знаходився в короткохвильовій УФ-області спектра. Якраз в цьому світлі орхідеї і метеликові квіти виглядали дуже схоже.

Щоб зрозуміти, чи так це насправді, вчені вирішили заглушити УФ-сигнали половини орхідей на експериментальній ділянці, використавши спеціальний сонцезахисний розчин на їх пелюстках (цей розчин був нешкідливий як для самих рослин, так і для бджіл). По завершенні польового сезону, коли запилені квіти почали плодоносити, дослідники виявили, що серед “оброблених” орхідей багато хто залишився без запилювачів.

Автори роботи також з’ясували, що ще одним ключовим фактором успішного обману була відстань між «чесними» квітами і орхідеями. Якщо обманщики росли занадто близько до “чесних” квітів, бджоли могли побачити їх одночасно, що дозволяло відрізнити “неправильну” квітку.

Однак якщо між орхідеєю і квіткою Daviesia було близько восьми метрів вільного простору, бджола не могла точно порівняти їх (з тієї ж причини, купуючи ще одне відро фарби, ми обов’язково беремо зразок попередньої, щоб не помилитися з відтінком) і частіше обманювалася.

600-515-05-02-23-01.webp

Квіти орхідеї без сонцезахисного розчину (верхній ряд), з розчином (середній ряд) і метеликові квіти (нижній ряд). Показані їх реальні кольори, вид в УФ-світлі і вид «з точки зору» бджоли / © 10.1002/ece3.9759

Стратегія орхідей виглядає вкрай успішною, але насправді популяції «обманщиків» і «чесних квітів» повинні перебувати в постійній рівновазі, щоб обман працював. Якщо орхідей-обманщиків стане занадто багато, бджоли взагалі перестануть відвідувати «ненадійні» квіти, і тоді постраждають всі рослини.

https://cikavosti.com/vcheni-pokazaly-yak-kvity-obmanyuyut-bdzhil-za-dopomogoyu-uf-sygnaliv/

  • Дякую 1

0 Комментариев


Рекомендуемые комментарии

Комментариев нет

Гость
Добавить комментарий...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

  Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

×
×
  • Создать...