Перейти к содержанию
  • записей
    1 059
  • комментариев
    2 360
  • просмотров
    178 269

Рій бджіл наелектризовує повітря


ромео

1 165 просмотров

Рій бджіл наелектризував навколо себе повітря

КАТАЛІНА МАРКУш ДЖЕРЕЛО: ISCIENCE
26.10.2022
 
 
 

Британські біологи назвали комах джерелом електричної мінливості атмосфери. Їхні досліди показали, що рій бджіл може призводити до локального збільшення напруженості в атмосфері до 1 000 вольт на метр. Водночас розрахунки свідчать, що рій сарани може створювати заряд, порівнянний із грозовими хмарами, йдеться у статті журналу iScience.

Ellard R. Hunting et al. / iScience, 2022

Ellard R. Hunting et al. / iScience, 2022

 

Що навело на думку про електрику від комах?

Атмосфера нашої планети завжди наелектризована. Це відбувається не лише під час грози, хоча тоді повітря, звісно, більшою мірою електризоване, а й у цілком ясну погоду. На це можуть впливати численні фактори, серед яких зарядженість аерозолів, опади, радіоактивність, вулканізм та інші. Але нове дослідження вчених Університету Брістолю свідчить про раніше невідоме потенційне джерело зарядженості повітря — комах та інших організмів нижніх шарів атмосфери. Свою думку науковці обґрунтовують тим, що біля поверхні землі комахи іноді зустрічаються у великій щільності, а деякі з них підтверджено, що несуть електричний заряд поодинці.

Що вказує на правдивість припущення?

Стежачи за погодою на університетській станції, науковці помітили стрибок атмосферного електричного заряду, хоча стояла хороша погода. Саме у той час поблизу датчиків перебував рій медоносних бджіл (Apis mellifera), що шукали нову домівку, тож вчені запідозрили, що саме у комахах річ. Наступного разу вони вже сфокусувалися на бджолах, розмістивши біля їхніх вуликів датчики електричного поля та відеокамери для спостереження за поведінкою тварин.

Протягом трьох хвилин частина рою пронеслася поруч із датчиком, який виявив збільшення напруженості при піковій щільності комах на 100 вольт на метр. Контрольний датчик, розташований на відстані 50 метрів від нього, не зареєстрував жодних змін, що ще раз свідчить про вплив саме бджіл. Відтак, при інших спостереженнях рої показали здатність локально збільшувати напруженість електричного поля і до 1 000 вольт на метр, із залежністю від щільності комах.

Однак бджоли далеко не єдині комахи, які схильні формувати рої. Чи не найбільші рої формує нищівна сарана, яка у стадній формі може покривати площу в тисячу квадратних кілометрів. Вимірявши електричний заряд окремої особини, науковці підрахували, що рій сарани може спричиняти електричні зміни в атмосфері, зрівнянні з метеорологічними явищами. Наприклад, рій пустельної сарани (Schistocerca gregaria) порівняли з грозою.

Тож автори вважають, що комах як джерело електричної мінливості атмосфери варто включати в кліматичні розрахунки. Тепер їм цікаво, чи можуть схожим чином наелектризувати повітря й інші організми, які у великій кількості й щільності живуть поблизу землі, як-от птахи та мікроби.

https://nauka.ua/news/rij-bdzhil-naelektrizuvav-navkolo-sebe-povitrya

0 Комментариев


Рекомендуемые комментарии

Комментариев нет

Гость
Добавить комментарий...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

  Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

×
×
  • Создать...