Перейти к содержанию

Бджолина сім'я – як система


Serg_Ko

231 просмотр

Бджолина сім'я є своєрідною живою системою, яка подібна до організму вищих тварин. До складу сім'ї входить гніздо, плодова матка, каста робочих бджіл різного віку, в активний період сезону — трутні (для запліднення маток) та різновіковий бджолиний та трутневий розплід. Усі члени бджолиної сім'ї повністю залежать один від одного у всі періоди життя. Взаємозалежність всіх особин, їх споріднене походження в цілому забезпечують повноцінний загальний обмін речовин, успішне існування сім'ї та природне процвітання виду в практично будь-яких умовах довкілля. При розгляді бджолиною сім'ю як біологічної одиниці, необхідно зазначити, що гніздо бджіл, кожна бджолина та трутнева особина, матка, розплід - виконують свою, призначену саме для них роботу, спрямовану на збереження та розвиток сім'ї в цілому незалежно від того, якою мірою це корисно, шкідливо чи навіть смертельно для окремої особини.

Ні матка, ні трутні, ні бджоли не можуть жити та розмножуватися окремо без родини. Нормальне повноцінне життя і робота бджолиної колонії можлива лише за спільної та єдиної життя всіх вище перерахованих особин у одному гнізді. Бджолина сім'я як біологічна і господарська одиниця може жити і ділитися довгі роки (практично до нескінченності) завдяки тому, що її члени безперервно замінюються, крім зимового періоду.

Більшість свого життя кожна особина проводить на сотах свого гнізда. Бджолина сім'я як високоточний прилад підтримує в гнізді необхідну для кожного сезону температуру і вологість повітря, а матка старанно відкладає яйця (личинки). Без гнізда бджоли не можуть виростити потомство: робочих бджіл, трутнів, маток, заготовити та зберегти корм для зимівлі та годівлі потомства. У природних умовах за бджолиним гніздом можна визначити вік бджолиної сім'ї. Як правило, у старому гнізді виводяться дрібні бджоли, які у свою чергу менш працездатні та довговічні. У природних умовах, якщо бджолина сім'я оселилася в дуплі старого дерева чи норі, у старому гнізді, вона гине.

Без гнізда немає бджолиної сім'ї, є рій, що є зародком чи основою майбутньої родини. Чисельність бджолиної сім'ї досягає до 100 тис. бджіл, і всі вони пов'язані між собою і мають свою загальну форму поведінки, яка обумовлюється загальним обміном речовин через корм, феромони, звукові сигнали через температуру і вологість повітря в гнізді. Кожна одиниця сім'ї у певний момент свого життя виконує лише ту роботу, яка необхідна для комфортного функціонування сім'ї загалом. В окремі моменти свого життя кожна бджола робить ту чи іншу роботу – це залежить від її фізіологічного стану, а також від її віку.

 

Так склалося, що бджолярі виділяють три етапи або періоду життя робочої бджоли:

1 етап – молода чи вулична бджола. Працює тільки в середині гнізда (вулля). Як правило, цей період становить приблизно 10 перших днів бджоли з моменту її виведення. Перші кілька днів виведені бджоли малорухливі і не можуть харчуватися самостійно, їх годуванням займаються старші бджоли. На цьому етапі свого життя бджоли займаються чисткою клітин сот, вигризаючи різне сміття і шари хітинового покриву, яке залишається внаслідок линяння розвитку личинок бджіл. Така процедура необхідна для того, щоб матка могла в чисті осередки сотень закласти нові кладки майбутнього потомства. У не очищені осередки матка ніколи не відкладе яйця. До кінця першого періоду бджоли так само займаються обігрівом запечатаного в стільниках ще не виведеного потомства.

На четвертий – п'ятий день молоді бджоли вперше вилітають із вулика, роблячи свій перший політ. Політ, зазвичай, не тривалий і триває кілька хвилин, іноді навіть секунд. Під час цього польоту бджоли запам'ятовують орієнтири: забарвлення житла (вулля), розташування навколишніх об'єктів, розташування щодо сонця, а також випорожнює свій кишечник. З кожним днем вильотів з вулика стає все більше, а самі польоти з кожним разом робляться все довше. Це потрібно зміцнення м'язів бджоли, а як і розширення діапазону орієнтирів тобто. чим довше і довше літає бджола тим краще і далі вона орієнтується на місцевості. У цей період бджоли харчуються головним чином пилком, заготовленим іншими бджолами у вулику. Пилок необхідний молодим бджолам для розвитку верхньощелепних (гіпофарингеальних) залоз. Самі ж бджоли годують бджіл, що ще не сформувалися, так званих старших личинок, готуючи для них спеціальну кашу, яка складається з нектару, пилку і меду розбавленого водою. Приблизно з п'ятого по десятий день, коли верхньощелепні залози бджоли повністю сформовані та почали функціонувати, вона перестає годувати личинки старшого віку та починає годувати личинки молодшого віку. Така бджола називається годувальницею. Перші три дні вона годує личинок робочих бджіл та трутнів, п'ять днів годує личинку матки або маточну личинку. Матковій личинці годувальниця завжди корм дає із запасом, це необхідно щоб та не голодувала під час прядіння свого кокона. Для вирощування личинок використовуються бджоли-годувальниці, яким доводиться зазирнути у комірку до кожної личинки від двох до п'яти тисяч разів! У сукупності одна бджола годувальниця здатна вигодувати три личинки, але бджоли не прив'язані до якогось одного осередку або личинки. Кожну личинку вигодовують десятки сотень бджіл. Після того, як вулична бджола повністю зміцніла (10-11 день) у її житті починається другий період.

2 етап – бджола – будівельник. Настає у бджіл на десятий дванадцятий день їхнього життя, після того, як у них перестає виділятися молочко і починається виділення воску. У цей період бджоли активно будують стільники. Також в їх обов'язки входить прийом у робочих бджіл нектару, який вони переробляють в мед і пресування в сотах принесеного обніжжя. Стежать за чистотою у вулику, виносячи за межі гнізда різне сміття і померлих бджіл, а також надлишки трутнів. Примітно те, що бджоли дуже люблять чистоту і все непотрібне виносять з вулика на більшу відстань, іноді до 150 метрів. Так само до їх обов'язків входить підтримка мікроклімату в гнізді - охолодження, вентиляція та обігрів гнізда, а також його охорона. На 20 – 21 день закінчується другий етап життя бджоли.

3 етап – робоча бджола або бджола збиральник. У цей період бджоли вилітають на розвідку, за хабарем, пилком та нектаром квітів медоносних рослин. У ті дні, коли стоїть погана погода, і хабар просто немає, робочі бджоли не роблять нічого, відпочивають сидячи у вулику і ні куди не вилітають.

Взаємозв'язок усієї бджолиної сім'ї відбувається через маточну речовину, «суспільний шлунок і громадський мозок». За добу бджола не менше 25 разів передає будь-яку інформацію іншим бджолам або отримує її від них. Бджоли передають маткову речовину одна одній під час передачі їжі, яку виділяє матка верхньощелепними залозами. На рівних у загальному обміні речовин бере участь і бджолиний розплід. У момент годування, коли бджола дає личинці корм, як би облизує її, отримуючи феромон, що діє як феромон матки. Маточна речовина та виділення личинок діють на робочих бджіл як тимчасові стерилізатори. Доки бджоли отримують ці речовини, вони функціонують яєчники і вони здатні до розмноження. За відсутності маткової речовини бджоли закладають маточники і виводять собі нову матку, а за відсутності ще й розплідної речовини бджоли починають годувати один одного молочком, у них починають функціонувати яєчники, і вони стають трутками.

Розподіл функцій між особинами (матка тільки кладе яйця; робочі бджоли збирають корм, охороняють гніздо і виконують всі виховні функції; трутні виконують функції самців і беруть участь у тепловому балансі сім'ї) призвело до того, що у бджолиній сім'ї все залежать один від одного і ніхто не може жити самотужки. У процесі природного відбору у особин виробилися ознаки, цінні сім'ї, але часто смертельні самої особини. Наприклад, охоронниця жалить ворога і гине, тому що не може витягти зі шкіри ворога жало. Вона вириває його разом з частиною нутрощів черевця і через деякий час помирає через втрату крові. Але в тілі ворога залишається один нервовий вузол, який керує дією жала, отруйні залози, зв'язок з якими не порушується, і отрута накачується в ранку, продовжуючи вражати ворога. Щоб бджола «жертвувала» собою заради сім'ї, вона позбавлена страху та болю. Сім'ї, що складається з 40-100 тис. бджіл, загибель кількох безплідних самок не завдає помітних збитків, і сім'я продовжує жити. Кожна особина грає певну роль обміні речовин, у розмноженні та формуванні спадковості. Наприклад, матка і трутні виробляють статеві клітини-зародки нових членів сім'ї. Робочі бджоли беруть участь у формуванні спадковості через молочко, що виробляється ними, що йде на побудову поживних речовин яєць, що відкладаються маткою, а також на харчування молодих личинок.

Досвідами А. С. Михайлова, А. Ф. Губіна та І. А. Халіфмана доведено, що бджоли-годувальниці передають потомству, що виховуються, спадкові ознаки через молочко. Ці досліди, повторені В. І. Шиняєвою, Н. І. Дубровенком, О. І. Авдєєвим, підтвердили початкові висновки. О. М. Мельниченко встановив, що бджоли-годувальниці впливають на формування породи у трутнів та маток і що цей вплив позначається у другому та третьому поколіннях. І. Вавілов знайшов у молочці бджіл-годувальниць спадкову речовину ДНК. На XXIII Міжнародному конгресі з бджільництва у Москві В. Енгельс (ФРН) розповів про свої досліди з міченими атомами. Він встановив, що протеїн жовтка формується повністю в організмі бджіл і що матка отримує його в готовому вигляді. Отже, висновки радянських учених було підтверджено відкриттям У. Енгельса. Бджолина сім'я розмножується шляхом роїння. Під час підготовки до роїння вона закладає маточники, виховує майбутню матку-основу сім'ї. За порушення біологічної цілісності сім'ї роїння може відбутися.

Сім'ї відрізняються один від одного манерою будувати стільники, кількістю прополісу, що збирається, і воску, що виділяється, характером роботи на квітках, ройливістю, стійкістю до хвороб, поїдання корму під час зимівлі. Знання індивідуальних особливостей бджолиних сімей необхідне бджоляру для ведення племінної роботи. Наприклад, на пасіці, що спеціалізується на запиленні сільськогосподарських культур, племінну роботу треба вести з сім'ями, що легко піддаються дресируванні, оскільки одні сім'ї легко дресируються, інші важко, треті взагалі не піддаються дресируванні.

Сім'ї по-різному приймають чужих маток, до них можна легко підсадити, до інших — майже неможливо. Цікаві сімейні відмінності під час підготовки до роїння. Є сім'ї, які в цей період припиняють відбудовувати стільники, але збирають нектар, інші будують стільники та збирають нектар, а деякі не роблять ні того, ні іншого.

Незважаючи на те, що в бджолиній сім'ї немає системи кровообігу, яка б розносила поживні речовини по всьому організму, їжа все ж таки рівномірно і швидко розподіляється між членами всієї родини. Це вперше було встановлено дослідами Ч. Дарвіна з фарбованим воском та дослідами академіка Н. М. Кулагіна з підфарбованим медом. Пізніше англійські вчені Ріббандс та Ніксон, застосовуючи мічені атоми, підтвердили результати досвіду Н. М. Кулагіна.

 

https://bankamedu.in.ua/

0 Комментариев


Рекомендуемые комментарии

Комментариев нет

Гость
Добавить комментарий...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

  Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

×
×
  • Создать...