Перейти к содержанию
  • записей
    1 059
  • комментариев
    2 360
  • просмотра
    178 284

Звернення учасників форуму "Україна медова і світ"


ромео

421 просмотр

УЧАСНИКИ МЕДОВОГО ФОРУМУ «УКРАЇНА МЕДОВА І СВІТ» ВИСТУПИЛИ ІЗ ЗВЕРНЕННЯМ ДО ОРГАНІВ ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ

21.10.2019

Пасічники, учасники Медового форуму «Україна медова і світ», стурбовані критичною ситуацією, що склалася із потравою бджіл, розбалансованістю та зарегульо?ваністю внутрішнього ринку меду, відсутністю належної державної уваги та підтримки. Звернення адресоване президенту України, голові Верховної Ради України та прем’єр - Міністру України.

У ньому пасічники звертають увагу на низку проблем.
     
Зокрема, вони просять розробити та затвердити Комплексну державну цільову програму розвитку бджільництва в Україні до 2025 року для забезпечення збалансованого підходу до  розвитку бджільництва, підвищення конкурентоспроможності медової галузі на внутрішньому та зовнішніх ринках, вирішення соціальних проблем, підвищення якості життя сільського населення, розвитку сільських територій та збереження природних ресурсів і довкілля.
 
Також у зверненні є прохання доручити Міністерству розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів: забезпечити системний перегляд законодавчих та  нормативно-правових  актів у сфері виробництва та реалізації меду у відповідності до директив  Європейського Союзу і вимог часу; ініціювати перегляд умов зони вільної торгівлі з ЄС в частині збільшення тарифної квоти на експорт українського меду до Європейського Союзу; підготувати протягом 2019 року,  спільно з асоціаціями бджолярів, зміни та доповнення до застарілого Закону України «Про бджільництво» тощо.
 
Бджолярі пропонують впровадити системи заходів із збереженням здоров’я бджіл та охорони довкілля: заборонити в Україні використання для потреб сільського господарства інсектицидів  неонеонікотиноїдної групи у відкритому повітрі; привести  національне законодавство та нормативно-правові акти, що регулюють обіг та використання засобів захисту рослин,  у відповідність до регламенту (ЕС) 540/2011 з внесеними змінами (ЕС)2018/783,784,785 від 29 травня 2018 року.
Забезпечити  вилучення із застосування, зокрема, таких активних речовин – імідаклоприд (компанія BayerCropScience), клотіанідин (TakedaChemicalIndustries і BayerCropScience), а також тіаметоксам (Syngenta); забезпечити належний контроль за обігом ЗЗР та нормами їх використання відповідно до чинного законодавства та вимог ЄС.
Посилити відповідальність за використання  пестицидів і агрохімікатів, які не внесені до Державного реєстру, згідно вимог постанови Кабінету Міністрів України від 21.11.2007 року.  
Унормувати  використання  для хімічної обробки  ентомофільних рослин виключно препарати 3-4 класу безпечності та  проведення таких робіт  у період відсутності льоту бджіл ( після 21 години);Передбачити державну підтримку впровадженню  та  функціонуванню програм для своєчасного оповіщення бджолярів щодо проведення робіт із обробки сільськогосподарських культур  ЗЗР; розробити регіональним  органам  державної влади та місцевого самоврядування рекомендації щодо забезпечення  належних комунікацій між органами місцевого самоврядування, сільськими та селищними радами, ОТГ, сільськогосподарськими виробниками та бджолярами  задля налагодження системної взаємодії та реалізації заходів   щодо збереження здоров’я  бджіл,  раціонального розміщення медоносних культур, планового укладання угод для запилення  сільськогосподарських культур, оперативного реагування на потраву бджіл; сприяти розробці та впровадженню загальнодержавної програми (інструкції) з одночасної боротьби біотехнічними способами у всіх регіонах України з найпоширенішим захворюванням бджіл – вароатозом, що дозволить значно зменшити її поширення та інших супроводжуючих вірусних захворювань, і як наслідок, знизить використання пасічниками антибіотиків, як основних полютантів продукції бджільництва; розробити програму збереження біорізноманіття комах-запилювачів і захисту аборигенних рас бджіл поширених в Україні (українська і карпатська порода, поліська популяція), через заборону ввезення бджолиних маток, бджолиних сімей, пакетів бджіл, сперми трутнів (чи ін. біологічних матеріалів) з інших країн або розведення їх в Україні. Внести зміни в нормативно-правові акти (Кодекс України про адміністративні правопорушення, Кримінальний кодекс України) з визначенням відповідальності за порушення зазначених заборон.
Надати можливість, виключно науковим установам в межах дослідницьких програм проводити експериментальну роботу з таким матеріалом в обмеженій кількості його завезення та визначити адміністративну або кримінальну відповідальність за дії або бездіяльність, що суперечить визначеним в законодавстві заборонам тощо.
  • Подобається 1

3 Комментария


Рекомендуемые комментарии

Найболючіше питання (чомусь не цитується, тому копіюю)!!!

захисту аборигенних рас бджіл поширених в Україні (українська і карпатська порода, поліська популяція), через заборону ввезення бджолиних маток, бджолиних сімей, пакетів бджіл, сперми трутнів (чи ін. біологічних матеріалів) з інших країн або розведення їх в Україні. 

Скільки вже про це говориться! Науковці працюйте!!! так щоб я хотіла у себе мати саме наші українські бджоли! А не купувати дорогих заморських маток. Будуть суперові українські пропозиції - бджолярі швидко перейдуть на них і забудуть про бакфаст, кордован, карніку та ін.

Ссылка на комментарий
4 часа назад, Надія сказал:

Скільки вже про це говориться! Науковці працюйте!!! так щоб я хотіла у себе мати саме наші українські бджоли! А не купувати дорогих заморських маток. Будуть суперові українські пропозиції - бджолярі швидко перейдуть на них і забудуть про бакфаст, кордован, карніку та ін.

Если такие образцы племенного материала контролируемого спаривания появятся они  будут дорогими.:IMHO1:

Ссылка на комментарий
22 минуты назад, Брониславович сказал:

Если такие образцы племенного материала контролируемого спаривания появятся

Вопрос , когда появятся ?

 

23 минуты назад, Брониславович сказал:

они  будут дорогими.

Ну это смотря сколько дочек от них продать 

Для вывода 30 маток может и дорого ,

а вот для вывода 1000 маток ,вроде и не дорого 

 

Ссылка на комментарий
Гость
Добавить комментарий...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

  Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

×
×
  • Создать...