Перейти к содержанию
  • записей
    1 059
  • комментариев
    2 360
  • просмотра
    178 272

Чому бджолярів не пустили торгувати


ромео

411 просмотр

Фермери проти пасічників: чому бджолярів не пустили торгувати на рівненське свято вулиці

 

11:59, 22 червня 2019
Джерело: 
«Четверта влада»
 
MyCollages_0.jpg?itok=BfeTksO8
Депутат Рівнеради, Голова Асоціації фермерів Рівненщини Андрій Кузьмич (зліва) відмовив спілці «Пасічники України проти пестицидів» у продажі меду на святі вулиці Фабричної
Джерело
Колаж на основі фото з архіву та стопкадру з відео UA:Рівне

Організатори свята вулиці Фабричної у Рівному «Мануфактура – 2019» відмовили пасічникам «Спілки пасічників міста Рівного і Рівненського району» в можливості продавати мед під час свята.

Пасічники впевнені – усе через їхній намір запровадити довкола Рівного санітарно-захисну, 20-ти кілометрову зону без пестицидів.

Проти такого запровадження, за їхніми словами, минулоріч виступав організатор торгівлі на нинішньому святі – депутат Рівнеради фракції БПП Андрій Кузьмич, який очолює «Асоціацію фермерів Рівненщини».

Про це голова спілки «Пасічники України проти пестицидів» Богдан Лимар розповів «Четвертій владі».

Сьогодні, 22-го червня, має відбутись свято вулиці Фабричної «Мануфактура-2019».

– Пасічники нашої спілки вирішили взяти участь у цьому святі і попросили мене поспілкуватися із організаторами, щоб виділити нам декілька місць для торгівлі [медом], – каже Богдан Лимар.

– Знайшов телефон якогось Андрія, відповідального за торгівлю, і був здивований коли з іншої сторони слухавки ще до привітання прозвучало «от бачте, пан Богдан, як вийшло, на компроміс не хотіли йти, а зараз звертаєтесь до мене». Впізнав голос Андрія Кузьмича, це голова асоціації фермерів Рівненщини, – каже Богдан Лимар.

– То Андрій Кузьмич мені сказав, що ви нас не розумієте, тому ми вам місця на святі не знайдемо, – цитує бджоляр депутата.

За словами Богдана Лимара, у їхньої спілки пасічників – конфлікт із ГО «Рівненська обласна асоціація фермерів та приватних землевласників».

Все розпочалося у 2018-му році, коли спілка просила місцеву та обласну ради прийняти звернення до Кабінету Міністрів та Верховної ради з приводу створення навколо Рівного 20-ти кілометрової буферної зони.

– Тобто 20 кілометрів поля не має оброблятися пестицидами, тільки органічне землеробство, – говорить Богдан Лимар.

– Рівне такого поясу не має, так історично склалося, розхапали землю, роздерли, і тепер вона вся – в приватній власності.

kbvfh.jpg Сам пасічник каже, що кожного року від обробки полів пестицидами гинуть 70% бджіл. Стоп-кадр із сюжету UA:Рівне

Богдан Лимар каже, що минулоріч їхня спілка зустрілася із асоціацією фермерів. Вони запропонували фермерам підтримати і підписати звернення, яке підготували. Однак результату зустріч не принесла.

– Вони (фермери – авт.) запропонували таке – перше звільнити фермерів від цієї програми, тобто всім – ні, а фермери нехай кроплять, бо їхня продукція стане дорожча. А я пояснюю що це ще не завтра буде. Також пропонували заборонити використовувати авіаційні обробки, – говорить пасічник.

За його словами, вони зверталися в обласну, районну та міську ради. Обласна та районна ради підтримали звернення пасічників. А міська рада – ні. На переконання Богдана Лимара, все – через позицію Асоціації фермерів і зокрема Андрія Кузьмича.

DSC_2229_0.jpg Це фото зроблене у березні 2018-го року. Тоді на обласну сесію прийшли представники Спілки пасічників Рівненщини. Вони хотіли звернути увагу депутатів на те, що в околицях Рівного повітря забруднене великою кількістю пестицидів. Це призводить до онкологічних захворювань у людей і вбиває бджіл

2019-го року, у квітні, коли поле засіювали кукурудзою, проблеми у пасічників зросли.

– В цьому році, коли сіяли кукурудзу пневматичними сівалками, за кожною сівалкою стояв шлейф пилюки, ця пилюка була пестициди, пилюка осіла на квітучі садки на дикорослі рослини, – розповідає він.

– Наступного дня в мене загинуло 70-80% льотної бджоли (бджоли, які вже літають), я потерпів прямих збитків на 90 тисяч гривень, це мені порахували в Держпродспоживслужбі. У поліції відкрили кримінальне провадження.

Про загибель бджіл Богдан Лимар розповідав у квітні журналістам UA:Рівне:

Депутат Рівнеради Андрій Кузьмич заперечує, що ініціатива пасічників щодо вільної від пестицидів території стала причиною його відмови дати місце для продажу на святі. Каже, що відмовили цій спілці пасічників, аби уникнути можливих конфліктів з іншою спілкою пасічників.

За його словами, він запросив іншу спілку пасічників Рівненщини, бо фермери мають з ними контакт.

– Питання  в тому що вони перші з нами домовились, що вони приходять на це свято, вони там будуть зі своєю продукцією, і щоб уникнути конфліктних ситуацій між двома спілками, нехай одні будуть без проблем, – каже депутат.

А потім додає:

– Це приватне свято, як день народження, ви когось або хочете запрошувати або когось не запрошуєте, от і все. Якщо людину не запрошують, значить її там не хочуть бачити, мабуть так.

З приводу того, що фермери не підтримали звернення пасічників, Андрій Кузьмич каже таке:

– Фермерські господарства при обробленні полів використовують так звані штангові установки, це не пневмооприскування, яке використовують холдинги, і всі фермери живуть в тому селі де вони працюють, і не в їх інтересах – використовувати заборонені пестициди і гербіциди.

Сам Богдан Лимар скептично ставиться до такого пояснення відмови і каже, що конфлікту між ним та керівником іншої спілки пасічників немає. 

– Ніяких конфліктів в нас конфліктів, жодних, це все видумки якісь, – говорить він.

– Ми стояли разом з ними в Оржеві на святі села, в Гощанському районі, там де були вітряки, наші пасічники були і їхні, на Бульба фесті в нас жодних конфліктів немає.

Натомість голова Спілки пасічників Рівненщини Андрій Тимощуккаже, що у нього та Богдана Лимара різні погляди на роботу та підходи.

– Він постійно свариться, він постійно свариться на нашого голову Володимира Стретовича (голова спілки пасічників України, – авт.), то ми те не правильно робимо, а те ми не робимо, – каже Андрій Тимощук.

«Плює в колодязь, з якого йому треба було пити»

«Четверта влада» ще раз зателефонувала голові Асоціації фермерів Рівненщини Андрію Кузьмичу, щоб уточнити хто ж був ініціатором того що спілку пасічників, яка пов'язана з Богданом Лимарем, не пустили на свято. Депутат запевнив що інша спілка пасічників цього не просила, мовляв, це була суто його ініціатива.

Також депутат дещо по-іншому тепер пояснює причину відмови – не потенційний конфлікт із другою спілкою пасічників, а загалом із фермерами, які братимуть участь у заході. І з якими у спілки пасічників різне бачення щодо використання пестицидів.

– Але ж це громадське місце, ця вулиця. Організатори щось платять місту за використання вулиці для свята, щоб ставитися до нього як до приватного простору? – журналістка.

–  Цих таких нюансів я не знаю, безкоштовно з того що я знаю.

– Ну але коли ви кажете що це як день народження, то це ставлення як до приватного свята.

– Пан Лимар плює в колодязь, з якого йому треба було пити. Це довга історія. Він робить туман там де його можна було не робити. Якби він прийшов став, ніхто б йому нічого не сказав, ніхто б його не виганяв. Він подзвонив, я сказав йому свою думку. Він сказав ну то добре, ми не прийдем, а потім подзвонив вам і поскаржився.

– Якщо то загальноміське свято, то напевно повинен бути одинаковий підхід до різних учасників.

– Я переймався що він може до фермерів підходити і говорити що ви вбиваєте наших дітей (через відмову підтримати антипестицидну позицію – авт.). Ну але прийшов би він – нічого не скав би йому. Ну може з мого боку це було надто емоційне рішення (не рекомендувати приходити – авт.).

https://4vlada.com/fermery-proty-pasichnykiv-chomu-bdzholiariv-ne-pustyly-torguvaty-na-rivnenske-sviato-vulytsi?fbclid=IwAR11vKse3NX5dyF-FKCqLFfG5-H_DpLmPLmLWpzOcxU29xj4nlibhVXmkZc

  • Подобається 1
  • Дякую 1

0 Комментариев


Рекомендуемые комментарии

Комментариев нет

Гость
Добавить комментарий...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

  Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

×
×
  • Создать...