Перейти к содержанию
  • записей
    1 059
  • комментариев
    2 359
  • просмотра
    178 093

Канадська пасіка очима поляка


ромео

589 просмотров

2019.04.02_zt_09-2b307fabef-750x430.jpg

160 кг меду з бджолосім’ї: з українськими пасічниками поділилися канадським досвідом у бджільництві

 Кві 6, 2019
 

30 березня семінар «Канадська пасіка очима поляка» зібрав у Херсоні виробників меду з усієї України: Київ, Одеса, Херсон, Миколаїв, Запоріжжя, Суми, Дніпро, Полтава, Львів. Спікерами виступили Микола Грибок, голова Львівського братства «Рій», та Piоtr Sziszko, спеціаліст з роботи промислової пасіки.

Зустріч організувала ГО «Земля Таврії» за підтримки Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва.

Piоtr Sziszko – пасічник із Польщі, відомий блогер каналу «Pasieka Bee Happy», який 6 років працював на промисловій пасіці в Канаді, штат Альберта. Цей штат є одним із трьох лідерів з виробництва меду в країні, де близько 1000 пасічників утримують під 300 тисяч бджолосімей, тобто в середньому 300 на пасічника (тоді як показник по Канаді – 85 бджолосімей на пасічника). В Альберті виробляється 20 тис. тонн меду, це половина всього, що виробляється в країні.

Пасіка, де працював Piоtr Sziszko, містить 15 тис. бджолосімей та виробляє мед, що реалізується гуртом. Кількість постійних працівників, що обслуговують все виробництво – всього 5, а в сезон додатково наймається 20 робочих. Середній показник: 80-90 кг меду з родини, найкращі – 150-160 кг. Гуртова ціна – близько 2 канадських долари. Але головний прибуток господарству приносять виробництво воску та послуги запилення. Виготовляється віск різних видів, в тому числі дуже дорогий для косметичних фірм. Послуга по запиленню коштує місцевому фермеру 120-180 канадських доларів за вулик, договори на послугу укладаються ще взимку.

Головні медоноси – ріпак, конюшина, люцерна. Пасіка охороняється електрикою, що виробляєтеся сонячними батареями, але, в основному, не від крадіжок (за 30 років роботи у господаря не вкрали жодного вулика), а від ведмедів та інших хижаків. До речі, вулики не застраховані. Рамки використовують дерев’яні, а вощину пластикову. На пасіці жорсткий відбір бджолородин: хворі одразу вибраковуються, адже це зайвий клопіт, додаткова робота та хвороби. Відмор бджіл йде на компост або продається. Варіатоз вважається причиною всіх інших хвороб, тому профілактика – найголовніша процедура, для цього використовують різні методи та препарати, аби не було звикання (Апівар, 65% розчин мурашиної кислоти). Інтенсивний збір меду йде 2 місяці, промислова медогонка може одразу обробити 120 рамок.

Питань було багато, вони стосувалися строків роботи, особливості будов вулика, їх перевезення, як краще перезимувати, а також щодо матки та відводки, методів боротьби із хворобами, фінансових показників пасіки. Тож, цікавий та корисний міжнародний досвід стане у нагоді українським виробникам меду.

https://www.seeds.org.ua/160-kg-medu-z-bdzholosimї-z-ukraїnskimi-pasichnikami-podililisya-kanadskim-dosvidom-u-bdzhilnictvi/

  • Подобається 5

0 Комментариев


Рекомендуемые комментарии

Комментариев нет

Гость
Добавить комментарий...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

  Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

×
×
  • Создать...