Перейти к содержанию
  • записей
    1 059
  • комментариев
    2 359
  • просмотров
    178 069

Експлуатаційний дозвіл для пасіки


ромео

676 просмотров

Експерт повідомив, які пасіки не повинні отримувати експлуатаційний дозвіл

pasika-kurkul-33828.jpg?itok=LB9ypg5jБджолярів і пасіки, які мають на меті отримувати дохід від своєї діяльності, в обов’язковому порядку повинні бути зареєстрованим у відповідних державних органах. Існує два варіанти: фіксувати свою діяльність у державному реєстрі потужностей чи отримати експлуатаційний дозвіл?

Так, не всі пасіки повинні отримати експлуатаційний дозвіл. Це пов’язано з трактуванням пунктів статті 23 ЗУ №771. Про це повідомив фахівець із впровадження стандартів, провідний аудитор систем менеджменту якості Андрій Гармаш у матеріалі «Бджола «в законі», а бо Вимоги до виробництва меду в Україні. Частина 1» на Kurkul.com.

«У першому пункті цієї статті мова йде про те, що «експлуатаційний дозвіл отримують оператори ринку, що провадять діяльність, пов’язану з виробництвом та/або зберіганням харчових продуктів тваринного походження». Так як виробництво меду є виробництвом продукту тваринного походження, то, в принципі, кожен оператор ринку повинен отримати експлуатаційний дозвіл», — повідомив Андрій Гармаш.

 

Проте, за його словами, відповідно до другого пункту цієї ж статті 23 існують деякі обмеження.

Обов’язок отримання експлуатаційного дозволу не поширюється в частині відповідної діяльності на операторів ринку, які здійснюють:

  • первинне виробництво харчових продуктів тваринного походження, а також пов’язану з ним діяльність, зокрема зберігання та поводження з первинною продукцією в місці первинного виробництва, за умови що при цьому істотно не змінюється стан такої продукції;
  • транспортування харчових продуктів тваринного походження, у тому числі тих, які потребують дотримання температурного режиму та не можуть зберігатися при температурі вище 10 °C, залишаючись придатними для споживання людиною;
  • зберігання харчових продуктів тваринного походження, які не потребують дотримання температурного режиму та можуть зберігатися при температурі вище 10 °C, залишаючись придатними для споживання людиною;
  • виробництво та/або зберігання харчових продуктів, інгредієнтами яких є виключно продукти рослинного походження та/або перероблені продукти тваринного походження;
  • експлуатацію закладів громадського харчування та закладів роздрібної торгівлі, що відповідають вимогам, встановленим Кабінетом Міністрів України. До моменту встановлення таких вимог цей виняток поширюється на всі заклади громадського харчування та заклади роздрібної торгівлі.

 

«Виходить, усі виробники меду, які продають свою продукцію як сировину, відповідно до другого пункту статті 23 не зобов'язані отримувати експлуатаційний дозвіл на свою діяльність. Нагадаю, якщо таки виробник приготував зі свого меду, наприклад, крем-мед, то він уже має отримати саме експлуатаційний дозвіл», — зазначив експерт.

Тож, стаття 23 закону №771 визначає порядок отримання експлуатаційного дозволу. Для цього виробник подає запит в Держпродспоживслужбу. Після цього уповноважений ветеринарний інспектор проводить аналіз поданих заявником документів та інспектує пасіку. Зрештою пасічник отримує готовий експлуатаційний дозвіл. Варто зауважити, що в такому випадку виробництво автоматично фіксують у реєстрі потужностей, тож додаткових заявок подавати не потрібно.

http://honey-ukraine.com/ua/news/ekspert-povidomiv-yaki-pasiki-ne-povinni-otrimuvati-ekspluataciyniy-dozvil

  • Подобається 3
  • Сумно 1

0 Комментариев


Рекомендуемые комментарии

Комментариев нет

Гость
Добавить комментарий...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

  Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

×
×
  • Создать...