Перейти к содержанию
  • записей
    1 059
  • комментариев
    2 359
  • просмотр
    178 071

ФОРУМ ЖІНОК-ПАСІЧНИЦЬ “ПАНІ БДЖІЛКА”


ромео

851 просмотр

На Полтавщині відбувся Всеукраїнський форум жінок-пасічниць “Пані Бджілка”

НА ПОЛТАВЩИНІ ВІДБУВСЯ ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ФОРУМ ЖІНОК-ПАСІЧНИЦЬ “ПАНІ БДЖІЛКА”

На базі дитячого табору в с. Клюсівка Новосанжарського району Полтавської області відбулося традиційне підбиття підсумків бджільницького сезону-2018 “Медові обжинки” в поєднанні з  Форумом жінок-бджолярок «Пані Бджілка». На захід з різних куточків України та держав-сусідок (зокрема Латвії, Азербайджану) з’їхалося 200 учасників, повідомили у прес-службі Національного університету біоресурсів і природокористування України.

Організатор – Громадська Спілка «Обласне Об’єднання «Полтавський пасічник» на чолі з Наталією Сенчук,  директором вишу з практичної підготовки бджолярів «Гадяцьке аграрне училище».

bdzh1.jpg

Науково-практичну частину Форуму забезпечили 18 лекторів з науково-дослідних та виробничих установ. Теми доповідей стосувалися питань інноваційних способів застосування меду у харчових технологіях, апітерапії, застосування продуктів бджільництва у косметології, стратегії бізнесу з реалізації перероблених продуктів бджільництва, запобігання поширенню захворювань бджіл, збереження медоносних бджіл, співпраці аграріїв з бджолярами тощо.

bdzh2.jpg

Працювала й виставка-ярмарок. Приємним сюрпризом для учасників стала вікторина з цінними та корисними призами. Зокрема, розігрували супер-приз – нуклеус на чотири маткомісця та спецодяг для бджолярів.

bdzh3.jpg

bdzh4.jpg

bdzh6.jpg

bdzh7.jpg

http://np.pl.ua/2018/10/na-poltavshchyni-vidbuvsia-vseukrains-ky-forum-zhinok-pasichnyts-pani-bdzhilka/

  • Подобається 5
  • Дякую 1

3 Комментария


Рекомендуемые комментарии

 

МЕДОВІ ОБЖИНКИ 2018 ТА ВСЕУКРАНСЬКИЙ ЖІНОЧИЙ ФОРУМ ПАНІ БДЖІЛКА
 
Поділитись:
29 жовтня 2018, 22:00

     Цього року підсумки бджільницького сезону 2018 проходили на Полтавщині в поєднанні з уже традиційним Форумом «Пані Бджілка» 27–28 жовтня. На захід з різних куточків України та держав-сусідок (зокрема Латвії, Азербайджану) з’їхалося 200 учасників, з них 18 лекторів з різних науково-дослідних, науково-практичних, виробничих установ.

1_68.jpg

    Святкування проходило в мальовничому сосновому лісі устеленому грибами на базі дитячого табору в с. Клюсівка, Новосанжарського району Полтавської області. Організатором виступила Громадська Спілка «Обласне Об’єднання «Полтавський пасічник» на чолі з Наталією Сенчук, яка ще є директором найкращого ДНЗ з практичної підготовки бджолярів «Гадяцьке аграрне училище».

2_59.jpg

     Організаторам на вищому рівні вдалося поєднати корисне та приємне. Доповіді на Форумі були на стільки цікавими і корисними, що постійно тримали зал в тонусі живого диспуту, викликали багато питань, і як висновок схвалення роботи науковців практиками. Зупинюсь на окремих доповідях.

3_55.jpg

    Питання інноваційних способів застосування меду у харчових технологіях презентував Юрій Гуслій, директор Виробничого кооперативу «Павік» (м. Черкаси). Презентований метод висушування фруктів та ягід медом та розроблене відповідне обладнання, дає нові шляхи збуту солодкої продукції. Також, пан Гуслій поділився досвідом отримання перги промисловим способом, роз’яснив питання якості і натуральності цього продукту, яке до цього викликало багато суперечностей. Подарував заповнений пергою штучний стільник для навчального процесу Гадяцького училища.

4_49.jpg

4h.jpg

   Неймовірне захоплення та повагу викликала доповідь Максима Заікіна, практикуючого лікаря, апітерапевта (м. Кременчук). Він розкрив питання терапії бджоловжаленням, навів реальні приклади виліковування важких хворих, пояснив принцип дії апітоксину на людський організм, поділився секретами з пасічниками, щоб ті могли самостійно покращувати стан здоров’я.

 

5_42.jpg

    Порадувала жінок-учасниць Форуму Марія Шотік, член правління ГО «Братство бджолярів землі Волинської «Ройовий стан» (м. Луцьк). Пані розкрила основні аспекти професійного і домашнього застосування продуктів бджільництва у косметології. Прості та дієві рецепти, а також важливі правила застосування меду, бджолиного обніжжя, воску і прополісу викликали позитивну реакцію залу навіть у чоловіків, які вбачають у цьому додатковий прибуток з діяльності бджологосподарств.

6_34.jpg

     Досвідом ведення і побудови стратегії бізнесу з реалізації перероблених продуктів бджільництва, у вигляді харчових добавок та апіпрепаратів поділився Віктор Йолкін, комерційний директор ТМ «Медок» (м. Харків). Він презентував результати досліджень позитивної дії одного із продуктів лінійки ТМ «Медок» – ліофілізованого маточного молочка. А також подарував зразки продукту учасникам.

7_29.jpg

    Ірина Маслій, кандидат ветеринарних наук, відомий консультант з хвороб бджіл (м. Харків), підняла багато актуальних питань, які стосувалися запобігання поширенню інфекційних та інвазійних захворювань бджіл. Доповідь швидко перейшла у діалог з учасниками Форуму, які мали можливість задати питання щодо сучасних методів боротьби та профілактики з кліщем Варроа, акарапідозом, гнильцями, вапняковим розплодом, вірусним паралічем та іншими захворюваннями, які їх цікавили.

     Важлива тематика збереження медоносних бджіл, як основної передумови існування агробіценозів, була піднята мною, Леонорою Адамчук, кандидатом сільськогосподарських наук, доцентом кафедри конярства і бджільництва, Національного університету біоресурсів і природокористування України (м. Київ). Було презентовано світові дані по загибелі бджолиних сімей, колапсу колоній (CCD-синдром), та розкрито причини погіршення ситуації та напрямки її попередження. Особливу зацікавленість у слухачів Форуму викликали новітні генетичні розробки, гібридизація та запобігання харчовому стресу бджіл. Учасники Форуму підкреслили важливість поширення представленої інформації серед аграріїв, працівників сільського господарства, активної молоді.

8_26.jpg

   Тему продовжила Алла Пащенко, здобувач Інституту біології тварин НААН України (м. Львів), завідувач навчально-наукової лабораторії «Голосіївська науково-дослідна пасіка» кафедри конярства і бджільництва, Національного університету біоресурсів і природокористування України (м. Київ). Доповідачка висвітлила необхідність застосування та механізм дії інноваційних засобів захисту здоров’я бджіл. Навела результати досліджень, що показують позитивну дію на життєздатність, резистентність, підвищення імунітету бджіл та покращення продуктивних показників бджолиних сімей (наприклад, сила сімей і яйценосності бджолиних маток в різні періоди сезону). Доповідь викликала активну дискусію в напрямку застосування цитратів мікроелементів в органічному бджільництві. Пані Алла роз’яснила склад і безпечність пропонованих засобів, доведених науковими дослідженнями, які ґрунтується на використанні внесення їх мікродозами, що відповідають фізіологічним потребам бджолиного організму.

    В напрямку органічного виробництва більш детально розповіла Світлана Фурман, кандидат ветеринарних наук, доцент кафедри паразитології, ветеринарно-санітарної експертизи та зоогігієни Житомирського національного агроекологічного університету (м. Житомир). Доповідачка розкрила етапи створення органічного господарства з виробництва продукції бджільництва, вимоги до сертифікації, особливості законодавства, утримання бджіл.

     Цікавою доповіддю здивував Василь Мартюк, керівник соціально-інвестиційного відділу Агрохолдингу «МРІЯ» (м. Тернопіль). Він презентував досвід співпраці Агрохолдингу з бджолярами, їх підтримку новітнім обладнанням та проведення безкоштовних освітніх семінарів. А головне створення інтерактивної доступної мапи медоносних угідь Агрохолдингу, які дозволяють бджолярам планувати кочівлі, запобігати потраві бджолиних сімей, бачити початок цвітіння медоносних угідь, відмічати свої пасіки на мапі та бачити інші в ареалі продуктивного льоту бджіл. Пан Василь поділився позитивним досвідом першого пасічного сезону а учасники Форуму були дуже задоволені і мають бажання впроваджувати подібну систему у своїх регіонах.

9_17.jpg

   Тему продуктивного використання сільськогосподарських угідь на прикладі Лісостепу і Полісся Житомирщини розкрили Діна Лісогурська, кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри технологій виробництва продукції тваринництва, Ольга Лісогурська, асистент цієї ж кафедри та Олена Діхтяр, аспірантка кафедри годівлі тварин та технології кормів Житомирського національного агроекологічного університету (м. Житомир). Науковці розкрили важливі питання раціонального використання в бджільництві домінуючих у сільськогосподарських угіддях культур (зокрема ріпаку озимого та соняшнику) та отримання якісної, безпечної і монофлорної продукції (меду, бджолиного обніжжя) з цих рослин. Піднімали питання користі та популяризації ріпакового і соняшникового меду серед населення. Учасників Форуму зацікавили презентовані теми, вони задавали безліч питань щоб застосувати результати досліджень на власних пасіках та обмінялися контактами з науковцями.

10_19.jpg

      Питання переробки основної продукції галузі на питні меди підняв Володимир Дмитрук, віце-президент ГС «Спілка пасічників України», голова ГО «Братство бджолярів землі Волинської «Ройовий стан» (м. Луцьк). Він розповів весь шлях переробки меду на якісні сертифіковані напої, що мають профілактично-оздоровчу дію на людський організм. Поділився секретами, презентував нові книги. Анонсував проведення щорічного конкурсу питних медів у лютому 2019 р. на базі кафедри конярства і бджільництва, Національного університету біоресурсів і природокористування України (м. Київ). Слухачі були задоволені почутим, цікавилися умовами вступу в організацію, були охочими перейняти досвід медоваріння.

   Серед презентованих інноваційних розробок з утримання бджіл, особливий інтерес та дискусію викликав багатофункціональний вулик промислового типу, досвід використання якого презентував Михайло Кривий, кандидат сільськогосподарських наук, кафедри годівлі тварин та технології кормів Житомирського національного агроекологічного університету (м. Житомир). Він поділився з учасниками детальним кресленням, практичними напрацюваннями, науковими висновками, патентами. Пан Михайло зауважив на необхідності наближення умов утримання бджолиних сімей до природних та акцентував увагу присутніх на необхідність збереження аборегенних бджіл.

11_14.jpg

      Цікавим практичним досвідом поділився Володимир Моісеєнко, член ГО «Спілка пасічників Харківської області» (м. Харків). Він розповів про одночасну осінню заміну бджолиних маток та позитивний вплив цього способу на загальне утримання бджіл, нарощування їх сили під час підготовки до зимівлі та навесні, навіть збільшення медової продуктивності сімей.

     Окрім згаданих організацій у Форумі та виставці-ярмарку, що проходила поряд з конференц-залою прийняли участь й представники інших організацій, зокрема: ГО «Дніпровський пасічник»; районі пасічні спілки Полтавщини – Карлівська, Миргородська, Кременчуцька, Кобеляцька; спілки пасічників Тернопільщини, Хмельниччини, Львівщини, Закарпаття, Запоріжжя; кооперативів «Карлівські медоноси», «Файні газди» та багато інших.

12_15.jpg

     Приємним сюрпризом для учасників стала вікторина з цінними та корисними призами, яких вистачило для всіх. Меценатами дійства були: ТОВ «Парк Плюс» (супер-приз – нуклеус на 4-ри маткомісця); ТМ «Жало стоп» (пасічницький спецодяг); ТМ «Пчелопродукт» (лінійка харчових добавок та косметики на основі продуктів бджільництва); ТМ «Медок» (харчова добавка «Ліофілізоване маточне молочко», книги); кафедра конярства і бджільництва НУБіП України (насіння медоносних рослин, останні наукові видання, книги); ВК «Павік» («медові соки», фруктово-медові суміші), ДНЗ «Гадяцьке аграрне училище» (книги). Окрім цього, учасники отримали роздаткові матеріали від багатьох підприємств, що обслуговують галузь бджільництва та інформаційну підтримку від журналів «Український пасічник», «Пасіка», «Бджоляр», «Пасічник».

     Офіційна частина заходу завершилася врученням сертифікатів всім учасникам і подяк для лекторів від ГС «ОО» Полтавський пасічник». Свято продовжилося в неформальній атмосфері частуванням гостей заходу традиційними стравами Полтавщини, що готували на відкритому вогні та різними народними забавами. Рівень культури, традицій, теплого сердечного прийому вражав до глибин душі!

Матеріал підготувала

Леонора Адамчук,

к. с.-г. н.,доцент кафедри

конярства і бджільництва,

НУБіП України

Ссылка на комментарий
22 години тому, ромео сказав:

Учасники Форуму підкреслили важливість поширення представленої інформації

Ну так відео потрібно:ah:

Ссылка на комментарий
22 години тому, ромео сказав:

кафедри

конярства і бджільництва,

НУБіП України

коні, бджоли...чогось ще не вистачає...

Ссылка на комментарий
Гость
Добавить комментарий...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

  Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

×
×
  • Создать...