Перейти к содержанию
  • записей
    5
  • комментариев
    38
  • просмотров
    1 760

Про ідеальне суспільство


Marusia

2 074 просмотра



 

Працюючи з бджолами важко оминути увагою їхній «суспільний устрій». Для пасічника це важливо з точки зору біології та існування бджолосім’ї, щоб розуміти основні процеси їхньої життєдіяльності. Але варто лише трохи абстрагуватися і подивитися на них очима простої людини – вам відкриється модель ідеального суспільства в мініатюрі…

Лише задуматись – яка чітка в них ієрархія, як злагоджено виконують вони свої функції, як розподілені їхні обов’язки у відповідності з розвитком організму. Жодна бджола не задається питанням: «Яке моє місце в цьому житті?» - все давно вже вирішено за неї Природою та законами існування сім’ї. А співжиття матки і бджіл? Вона не існуватиме без них, бджоли не зможуть без цариці. Вона «лагідно» придушує своїми феромонами статеві інстинкти робочих особин, щоб лишатися «єдиною і неповторною». Але якщо матка перестане справлятися зі своїми обов’язками, постаріє, захворіє чи покалічиться – бджоли негайно ліквідують її і виростять собі нову королеву. Керівництву нашої держави при такій моделі існування перепадало б від «робочої більшості»…

На мою думку, така модель суспільства – людського чи бджолиного – надзвичайно складна суміш демократії та тоталітаризму. Але саме вона є класним прикладом, як щасливо і взаємовигідно може співіснувати громада, члени якої мають різні фізичні можливості, але виконують одну спільну справу, бо їхня зайнятість розумно диференційована.

Можливо, ця ідея теж є утопічною, в чомусь неідеальною, бо ж люди – не комахи, підкорюватися спільній меті (навіть за допомогою феромонів) їх навряд змусиш. До того ж, у людей, на відміну від бджіл, нема спільної мети – у кожного свої бажання і прагнення. Свідомість сучасної людини захламлена купою непотребу. У нас свідомість споживачів, які заробляють гроші, щоб витрачати їх на предмети, без яких цілком можна обійтися. Бджоли ж орієнтовані на успішне виживання сім’ї будь-якою ціною.

Багато книг-антиутопій і фільмів існує на тему ідеального суспільства: «1984», «Ферма» Оруела, «451 градус за Фаренгейтом» Бредбері, «Колискова для кішки» Воннегута, «Дивиргент», «Втаємничений» і т. д. Але я поки не зустрічала книги чи фільму, створеного саме на основі «бджолиної» моделі суспільства. «Коли я буду навіть сивою, і життя моє піде мрякою», або трохи раніше, я, мабуть, напишу щось подібне, фундаментальне, відшліфоване і майже фантастичне. Якщо ніхто не випередить:)

1341909128_bzgoli.jpgris2.thumb.jpg.1c8e23af6e7f42e1038e6be2083f53b8.jpg

  • Подобається 4

5 Комментариев


Рекомендуемые комментарии

2 часа назад, Arius сказал:

Вас вже випередили. Кім Ір Сен, Кім Чен Ин та інші товаріщі в реальності створили те, про що інші пишуть в фантастичних книжках.

;)

Та ну, то ж диктатура в рафінованому вигляді (хоча згодна - це настільки "фантастично", що навіть не віриться). А в моїй версії - "надзвичайно складна суміш демократії та тоталітаризму":)

П. С.: якби Кім Чен Ин був маткою - він би закрив льотки і змусив бджіл їсти вощину і стінки вулика. А виглядала б ця матка приблизно так:

 

Monsters_Honey_Bees_461702.jpg

Ссылка на комментарий
Тільки що, Marusia сказав:

Та ну, то ж диктатура в рафінованому вигляді (хоча згодна - це настільки "фантастично", що навіть не віриться). А в моїй версії - "надзвичайно складна суміш демократії та тоталітаризму":)

В КНДР теж є демократія і вибори. Замість феромонів - пропаганда. :at:Перенесення наших соціальних моделей на природні екосистеми або навпаки - цікава справа. Але люди по природі індивідуалісти і об'єднати їх в колективістську систему дуже непросто і потім, як свідчить досвід, це виходить боком. З іншого боку, Маркс мав рацію, що голод примушує пролетаря працювати, як бджола. Якби не голод і вимушена праця, пролетар, як і будь-яка нормальна людина, цілий день пиячив би, обжирався і займався іншими подібними речами. І лише одиниці робили б щось корисне заради власного покликання чи природної потреби самореалізуватись. Століттями клас аристократів вів саме такий спосіб життя, і лише одиниці змогли використати своє привілейоване становище не займатись дурною виснажливою працею, і залишили якісь духовні здобутки. Власне, люди поки що не готові до ідеального суспільства, де від кожного за можливістю і кожному по потребі. Але я думаю, соціальна еволюція, хоч і повільно, але рухається в тому напрямку.

Ссылка на комментарий

поки що людство придушують культурою споживання, модою і засобами інформації- дезінформації які це все навязують... і для всих цих модних забаганок, нових машин, телевізорів ітд люди вимушені працювати все життя, а значить у них залишається мало часу подивитись навкруги, задуматись про сенс їх життя...

ваш пост дав мені натхнення на бджолярському форумі написати блог на іншу тему, невеличкий, - слухаю аудіокнигу зараз і хочу нею поділитись.

Ссылка на комментарий
14 часа назад, realto сказал:

ваш пост дав мені натхнення на бджолярському форумі написати блог на іншу тему, невеличкий, - слухаю аудіокнигу зараз і хочу нею поділитись.

Якраз качаю книгу, якою Ви поділилися:) Правда рамки вже почищені і відремонтовані, доведеться під щось інше слухати:wave:
 

Ссылка на комментарий
Гость
Добавить комментарий...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

  Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

×
×
  • Создать...