Jump to content
Sign in to follow this  
владек

Органолептичні показники меду

15 posts in this topic

Смакові показники: 1. Різкий; 2. М"який (в смилі смаку); 3. Нейтральний; 4. Помірно солодкий; 5. Дуже солодкий; 6. Солодкий з гірчинкою; Фізичні показники: Після кристалізації: 1. Дрібнозернистий; 2. Крупнозернистий; 3. Салоподібний; 4. Твердий; 5. М"який; До кристалізації: 1. Рідкий; 2. Густий; 3. Світлий; 4. Темний; 5. Жовтий; 6. Коричневий; Аромат: 1.Приємний; 2. Нейтральний; 3. Приторний; Зацікавлених прошу додати вагомі показники на Вашу думку. Окрім того запропонуйте максимальний бал для кожного з перерахованих показників. Після цього складу таблицю. І будемо мати кількісний вимір якості меду органолептичним методом в домашніх умовах. В принципі думаю, що для доброї достовірності необхідно мати близько десяти "експертів".

Edited by владек

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не потрібно було мені придумувати велосипед. Скачав "Стандарт на мед" ДСТУ а там вже все є. Отож зробив екселівську таблицю. Прошу користуватись. Для зразка моя сім"я провела діагностику одного меду. Що получилось побачите : _____________.rar Прикріплений фай невірного формату. Прохання виправити. Адм.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Есть вариант европейских заготовителей,требования для помещений где производится откачка меда.Помещения должны обложены плиткой(для периодической сан. обработки)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Есть вариант европейских заготовителей,требования для помещений где производится откачка меда.Помещения должны обложены плиткой(для периодической сан. обработки)

Шановний VLAVVS мені здається, що Ваше повідомлення необхідно перенести в іншу тему, бо ця трохи про інакше.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Цитата(VLAVVS @ 29.4.2010, 22:23) Есть вариант европейских заготовителей,требования для помещений где производится откачка меда.Помещения должны обложены плиткой(для периодической сан. обработки) Шановний VLAVVS мені здається, що Ваше повідомлення необхідно перенести в іншу тему, бо ця трохи про інакше.

Думаю имелось ввиду то, что современные лаборатории в состоянии определить в каком помещении производилась откачка меда (по характеру инородных примесей). Это хоть и не влияет на органолептические показатели, но в целом для потребителя имеет значение :hi:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Не потрібно було мені придумувати велосипед. Скачав "Стандарт на мед" ДСТУ а там вже все є. Отож зробив екселівську таблицю. Прошу користуватись. Для зразка моя сім"я провела діагностику одного меду. Що получилось побачите : _____________.rar Прикріплений фай невірного формату. Прохання виправити. Адм.
Зробив сумісність з версією 2003. Прошу дивитись новий файл: _____________._.rar

Share this post


Link to post
Share on other sites

В бочках з медом першої відкачки перша декада травня - до акції, різні меди. В одних майже білий мягкий- напевно з ріпаком, а в інших жовтуватий з дуже крупними кристалами. Який медонос міг дати таку крупнозернисту кристалізацію? :dntknw:

Share this post


Link to post
Share on other sites
а в інших жовтуватий з дуже крупними кристалами. Який медонос міг дати таку крупнозернисту кристалізацію? opr06K94.gif

:smile: ... Сояшник ;):hi:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Может кому то пригодится Таблица определения влажности по плотности мёда : 1370 = 27 % , 1375 = 26 %, 1380 = 25 % , 1390 = 24 %, 1395 = 23 % , 1400 = 22 % , 1410 = 21 % , 1415 = 20 % , 1420 = 19 % , 1430 = 18 % , 1435 = 17% , 1445 = 16 % , 1 5000 = 15 % . Добавляем : трёхлитровая банка мёда ( чуть сверх 3-х литров с влажностью 25 % весит = 4 200 гр , такая же банка со зрелым мёдом весит 4 500 гр.. Такм образом, если вес банки одинаков ( а он на практике разный ) — то чем тяжелее банка — тем качественнее мёд ( по влажности).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Может кому то пригодится Таблица определения влажности по плотности мёда : 1370 = 27 % , 1375 = 26 %, 1380 = 25 % , 1390 = 24 %, 1395 = 23 % , 1400 = 22 %
Это суррогат.
, 1410 = 21 % , 1415 = 20 % , 1420 = 19 % , 1430 = 18 % , 1435 = 17% , 1445 = 16 % , 1 5000 = 15 % . Добавляем : трёхлитровая банка мёда ( чуть сверх 3-х литров с влажностью 25 % весит = 4 200 гр , такая же банка со зрелым мёдом весит 4 500 гр.. Такм образом, если вес банки одинаков ( а он на практике разный ) — то чем тяжелее банка — тем качественнее мёд ( по влажности).
Я думаю, что на форуме не только пчеловоды.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Добавляем : трёхлитровая банка мёда ( чуть сверх 3-х литров с влажностью 25 % весит = 4 200 гр , такая же банка со зрелым мёдом весит 4 500 гр.. Такм образом, если вес банки одинаков ( а он на практике разный ) — то чем тяжелее банка — тем качественнее мёд ( по влажности).

post-1784-1338551259_thumb.jpg :umora::wave:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Добавляем : трёхлитровая банка мёда ( чуть сверх 3-х литров с влажностью 25 % весит = 4 200 гр , такая же банка со зрелым мёдом весит 4 500 гр.. Такм образом, если вес банки одинаков ( а он на практике разный ) — то чем тяжелее банка — тем качественнее мёд ( по влажности).

post-1784-1338551259_thumb.jpg :umora::wave:
Полагая вес банки 960 гр и объем под завязку ГОСТу 3200+-50 мл имеем (5430-960)/3200=1,4

Share this post


Link to post
Share on other sites
чуть сверх 3-х литров с влажностью 25 % весит = 4 200 гр , такая же банка со зрелым мёдом весит 4 500 гр.. Такм образом, если вес банки одинаков ( а он на практике разный ) — то чем тяжелее банка — тем качественнее мёд ( по влажности).
Це вже було виставлено в іншій темі post-3166-1338108499_thumb.jpg Таким чином віднімемо 900г від 4200, отримаємо 3300г - маса 3 л меду? Або 4500 - 900 = 3600. Отже 1л меду має масу від 1100г до 1200г? Щось не те!

Share this post


Link to post
Share on other sites
post-1784-1338564223_thumb.jpg 5430-875=4555 4555/3=1518 ;) 4555/3,2=1423 ;) цікаво яка різниця по цьому показнику у меда який повністю пропечатаний і у меда яки 6 днів пробув у вулику і вважаеться зрілим (по словах Метролога) Edited by Паланочка

Share this post


Link to post
Share on other sites
4555/3,2=1423 wink.gif

Це ближче до істини. :) Я коли набираю мед у літрові відерка, часто важу - 1440-1450 завжди. Мед 6 днів у вулику без бджіл? ;) В нас, при середньому взятку, часто рамки бувають недопечатані не із-за незрілості меду, а із-за неповноти чарунок.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×