Jump to content
Форум на ТочкУ
Sign in to follow this  
офіцер

Методи визначення фальсифікації воску чи вощини

Recommended Posts

Наявність у воску парафіну, а також стеарину (який почали активно додавати для підвищення температури плавлення суміші) можна легко перевірити удома .Щоб перевірити наявність парафіну у воску потрібно взяти у пробірку 1/3 етилового спирту (С2Н5ОН), невеликий шматочок воску чи вощини і калій гідроксид (КОН) по об'єму так як і воску. Вміст пробірки обережно нагрівають на вогні. Віск плавиться і реагує з калій гідроксидом, а парафін в реакцію не вступає і плаває на поверхні розчину. Якщо є стеарин, то у розчині крім того, будуть плавати утворення (щось середнє між сніжинками і клаптями). Якщо чистий віск, то розчин буде однорідним і прозорим із жовтуватим забарвленням. Будьте обережні під час нагрівання,  бо розчин від сильного кипіння може   вийти із пробірки, і ви не отримаєте достовірного результату.

  • Like 6

Share this post


Link to post
Share on other sites

По кількості на поверхні розчину парафіну до взятого воску (по об"єму) можна  приблизно оцінити його у відсотках. Вощину фальсифікують, як мінімум 10 років, тому він є у нас у воску із кожним роком його вміст збільшується. Навіть, якщо ви будете робити вощину із свого воску, у вас немає ніякої гарантії, що в ній не буде парафіну. 

  • Like 5
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Створив цю тему і переніс пости колеги сюди.

Прохання, не флудити і не перетворювати дану тему на базар. Значно краще буде щоб тільки рецепти і методи визначення. Думаю буде корисно багатьом подивитись що нам всовують виробники вощини.

 

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 минут назад, Серж 82 сказал:

Створив цю тему і переніс пости колеги сюди.

Прохання, не флудити і не перетворювати дану тему на базар. Значно краще буде щоб тільки рецепти і методи визначення. Думаю буде корисно багатьом подивитись що нам всовують виробники вощини.

 

Так як Сергій описав, знаходиться парафін походженням з Китаю в більшості і різні домішки, хоча метод достовірний і він перевірив достатню кількість зразків вощини, щоб прийняти рішення робити її зі своєї сировини.

Якісний парафін польського виробництва досить важко визначається і його можна визначити в спеціалізованих лабораторіях, не може вощина коштувати по ціні воску при обміні.

Ну любить в нас народ "халву" без логіки, що тут поробиш.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 часов назад, офіцер сказал:

 калій гідроксид (КОН) 

В школе, имел 3 по химии.:ah: Скажите а что это и где его можно взять?

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 час назад, mits сказал:

В школе, имел 3 по химии.:ah: Скажите а что это и где его можно взять?

Якщо вдаватись у хімію то це Основа (луг), складається з металу і гідроксильної групи ОН. 

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 час назад, mits сказал:

В школе, имел 3 по химии.:ah: Скажите а что это и где его можно взять?

У школі в кабінеті хімії.

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 час назад, mits сказал:

В школе, имел 3 по химии.:ah: Скажите а что это и где его можно взять?

Якщо пам'ять не зраджує це - каустична сода.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 години тому, mits сказав:

В школе, имел 3 по химии.:ah: Скажите а что это и где его можно взять?

КОН-гідроксид калію. Не плутати з каустиком (каустичною содою) NаОН-гідроксид натрію. Тим паче не плутайте з кальцинованою содою  Nа2СО3 (карбонат натрію) та питною содою NаНСО3 (гідрокарбонат натрію). Для такої реакції підійде і каустик-NаОН. Пам"ятайте, що гідроксиди натрію та калію їдкі речовини. Поводитись слід также обережно, як і з неорганічними кислотами.

(вчитель хімії на пенсії)

Edited by Немолодий
  • Like 3
  • Thanks 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 години тому, mits сказав:

...где его можно взять?

Каустична сода є основною складовою частиною препаратів типу "Крот" для чищення сантехнічних трубопроводів від пробок

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...