Jump to content
  • Announcements

    • Sanich

      Українська система селекції   11/18/2019

      Обговорюємо ідею створення української системи селекції за посиланням: http://tochok.info/topic/14420-українська-система-селекції   
владек

Колір медів

64 posts in this topic

Минулого року у багатьох пасічників нашого регіону весняно-літні меди мали світлий а у мене повністю білий колір після швидкої кристалізації (до двох тижднів) після відвіювання. Пояснюється це тим, що почали сіяти у великих кількостях ріпак а мед з нього світлий. Але багато пасічників, з якими я говорив на цю тему божилися що у них в радіусі 10 км ріпаку не було а мед все одно був білим. Цьогоріч знову та ж історія. Правда ріпаку посіяно було на порядок більше, і мед вже не такий білий, але з жовтизною. Можливо через те, що добре медоносили сади. Причина різного кольору меду, мабуть, у наявності барвників у нектарі. Колір пилку напевне впливає лише на тональність а не є визначальним чинником основного кольору меду. Наприклад, всім відомо, що колір гречаного меду "темний", а колір пилку з гречки - білий. Якщо це так то білий колір меду можна пояснити відсутністю барвників у нектарі. Колір кристалічної глюкози білий. При кристалізації медів різного кольору часто утворюються виразні світлі прошарки в масиві закристалізованого меду. Як правило вони твердіші за інші ділянки, які темніші за кольором. Тобто при кристалізації глюкоза тягне з розчину менше барвників, які залишаються в незакристалізованих спочатку ділянках меду. З одних і тих самих медоносів в різні роки мед може мати різні відтінки. За рахунок різних погодніх умов і як наслідок різної ткількості барвників у нектарі. Все вище викладене є моїм домислом. Не знаю наскільки це відповідає істині.

Share this post


Link to post
Share on other sites
що колір гречаного меду "темний", а колір пилку з гречки - білий.

Колір пилку з гречки темно-зелений, або скоріше сірувато-зелений.

Share this post


Link to post
Share on other sites
що колір гречаного меду "темний", а колір пилку з гречки - білий.

Колір пилку з гречки темно-зелений, або скоріше сірувато-зелений.
Не помічав, що темно-зелений а от сірувато-світлий то так. Може у мене гречка така? (Жарт)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Колір пилку з гречки темно-зелений, або скоріше сірувато-зелений.

З гречки - майже білий. :hi:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Минулого року у багатьох пасічників нашого регіону весняно-літні меди мали світлий а у мене повністю білий колір після швидкої кристалізації (до двох тижднів) після відвіювання. Пояснюється це тим, що почали сіяти у великих кількостях ріпак а мед з нього світлий. Але багато пасічників, з якими я говорив на цю тему божилися що у них в радіусі 10 км ріпаку не було а мед все одно був білим. Цьогоріч знову та ж історія. Правда ріпаку посіяно було на порядок більше, і мед вже не такий білий, але з жовтизною. Можливо через те, що добре медоносили сади. Причина різного кольору меду, мабуть, у наявності барвників у нектарі. Колір пилку напевне впливає лише на тональність а не є визначальним чинником основного кольору меду. Наприклад, всім відомо, що колір гречаного меду "темний", а колір пилку з гречки - білий. Якщо це так то білий колір меду можна пояснити відсутністю барвників у нектарі. Колір кристалічної глюкози білий. При кристалізації медів різного кольору часто утворюються виразні світлі прошарки в масиві закристалізованого меду. Як правило вони твердіші за інші ділянки, які темніші за кольором. Тобто при кристалізації глюкоза тягне з розчину менше барвників, які залишаються в незакристалізованих спочатку ділянках меду. З одних і тих самих медоносів в різні роки мед може мати різні відтінки. За рахунок різних погодніх умов і як наслідок різної ткількості барвників у нектарі. Все вище викладене є моїм домислом. Не знаю наскільки це відповідає істині.
Ця теорія має право на життя,але покупцеві цього не обясниш.Наскільки мені відомо закордоном ціняться вище світлі сорти меду,темні ідуть як другосортні.На Україні все навпаки,мовляв чим світліший у тебе мед,тим більше ти туди всипав цукру.Ще декілька років тому такої проблеми ніхто не висловлював,а тепер все більше пасічників мають проблему,коли ріпак щедро замедує...

Share this post


Link to post
Share on other sites
.Наскільки мені відомо закордоном ціняться вище світлі сорти меду,темні ідуть як другосортні.

Але найкращий у світі - український гречаний. :ole_ole:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Але найкращий у світі - український гречаний.

Если брать чистый гречневый - упаси боже - черный и дерьмом пахнет. Если с другими медами - хорош. Но сказать что самый лучший? Это как в анеклоте : А наша любовница лучше всех. Edited by Сергей Николаевич

Share this post


Link to post
Share on other sites
Это как в анеклоте : А наша любовница лучше всех.

Сергей Николаевич, так то ж на Апимондии сказали, что наша любовница лучше. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Если брать чистый гречневый - упаси боже - черный и дерьмом пахнет.

Еще одно подтверждение субъективности оценки вкуса и запаха. :) Для меня гречневый самый-самый и аромат цветущей гречки очень приятный(лучше только ваточник). :ah:
Колір пилку з гречки темно-зелений, або скоріше сірувато-зелений.

Сколько я видел пыльцы с гречки-всегда белая с легкой желтизной. :dntknw:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Сергей Николаевич, так то ж на Апимондии сказали, что наша любовница лучше.

Я Вам говорю о меде то, что пробовал. В этом году в наших краях была засуха и гречишного меда не было. Просили родственники из Питера. Купил донниковый с гречкой - 85% донника, 10% гречки - очень вкусный. Да и монофлерный мед бывает очень редко, всегда присутствуют другие меда. А мед подготовить для конкурса и подготовить комиссию, а особенно главу комиссии украинцы научились.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Сколько я видел пыльцы с гречки-всегда белая с легкой желтизной.

А может у Вас не гречка? И вкус не тот и пыльца не такая.(Шутка.) В наших краях пыльца с гречки как у Натальи - грязно зеленого цвета. Edited by Сергей Николаевич

Share this post


Link to post
Share on other sites
Для меня гречневый самый-самый и аромат цветущей гречки очень приятный

А у нас гречани-привозний самий дешевий і ніхто його не купує Краще купити літру місцевого за 70-80грн чим гречаний за 30-40грн :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Краще купити літру місцевого за 70-80грн чим гречаний за 30-40грн

А може то не гречаний? В нас навіть таких гуртових цін нема на такий мед...

Share this post


Link to post
Share on other sites
А може то не гречаний? В нас навіть таких гуртових цін нема на такий мед...

Не важно з чого мед, головне що привозний мед дорожче продати не можна, не залежно від того з чого він. Хіба що останні місяці ціни трохи піднялись.

Share this post


Link to post
Share on other sites
А може то не гречаний? В нас навіть таких гуртових цін нема на такий мед...

Ага... А 16 гривень кило оптом и никто его неберет, це выходит 30гр за литр??? :dntknw:

Share this post


Link to post
Share on other sites
А 16 гривень кило оптом

То было сказано о меде с подсолнуха... Внимательно читай сообщения. :hi:

Share this post


Link to post
Share on other sites
То было сказано о меде с подсолнуха... Внимательно читай сообщения.

Он оптом весь тонами шол, цена не выше 16 гр...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Друже Марет :hi: я всеж таки попробую посперечатися з вашого дозволу з вами(перепрошую за тафтологію) ,що до гречаного. Те що він виборов золото згідний, те що він має свої унікальні властивості це беззаперечно, і те що я його дуже люблю( в прямому сенсі слова) це теж беззаперечний факт :). Та всеж перше місце, по смаковим якостям і по цілющим, між собою ділять меди з Мануки (Нова Зеландія) та високогірний Альпійський. Що до Альпійського не куштував, а от з Мануки пощастило. Мед світло-янтарного кольору, майже не кристалізується, аромат - це треба відчути!!!, смак дуже ніжний без приторного післясмаку... ух аж слинки потекли:) В мене доречі 2009 травневий дуже здивував, колір янтарний прозорий, аромат ніжний насичений(в приміщенні тримався до трьох діб), післясмак приємно-приторний, дуже-дуже густий з рамок відкачувався досить важко, зі стінок медогонки довелось рештки зішкрябувати, ось тільки в середині грудня з"явилися перші кристалики. 2009 після Спасу качав темний досить густий, аромат недуже виразний, післясмак з відтінком заліза. Дотепер не кристалізувався. З чого це меди я не знаю :dntknw: .

Share this post


Link to post
Share on other sites
Друже Марет opr06K93.gif я всеж таки попробую посперечатися з вашого дозволу з вами(перепрошую за тафтологію) ,що до гречаного.

Даруйте, то не зі мною - то з Апімондією... post-3-1263230840.gif :umora:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Мануки (Нова Зеландія) та високогірний Альпійський.

Может Вы извращенец и не понимаете в медах? Моему приятелю больше всего нравится селедка слабого посола политая акациевым медом. А наш президент дал команду и менеджеры выполнили. И правильно Мапет пишет - гречишный самый лучший. И помните - отношения с Россией налаживаются и если отдадут нам в концессию месторождения в районе Магадана, то первыми туда пошлют на 5-10 лет работать любителей меда с мануки. Слава Героям!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ото прикольнувся з самого кращого гречанного! ;) В наслідок дискусії шанувальникам меду з мануки вже пророчать виселення в Сибір. :blink:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ото прикольнувся з самого кращого гречанного!

Ну давайте вернемся к теме раздела. Почему мед с гречки черный, если пыльца или зеленая или светлая?

Share this post


Link to post
Share on other sites
:hi: Восприму как шютку с Вашей стороны :umora: , ато чет настроенице подпортили и добродушно-теплое восприятие форума исказилось.
Может Вы извращенец и не понимаете в медах?
Не-а я натурал во всех смылах. :)
Моему приятелю больше всего нравится селедка слабого посола политая акациевым медом.
У меня знакомая тюльку со сгущеным молоком. Но я то люблю мед с молоком(на крайняк с водой) а не с тюлькой.
А наш президент дал команду и менеджеры выполнили.
Наш президент "ПАСІЧНИК" а законы подал про охрану летающих мышей :ak: Может у него неправильные пчелы ? :dntknw:
правильно Мапет пишет - гречишный самый лучший.
А вам он чем то там воняет...( в смысле мед) :umora:
И помните - отношения с Россией налаживаются и если отдадут нам в концессию месторождения в районе Магадана, то первыми туда пошлют на 5-10 лет работать любителей меда с мануки. Слава Героям!
Любить и пробовать - разные вещи. Я писал пробывал! Но если для вас это не аргумент, то вы уж тогда(когда будут в Магадан отправлять) за меня никому ни слова :ah: . Там ж в этом Магадане, наверно пчел не держат. Слава Україні!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ото прикольнувся з самого кращого гречанного!

Ну давайте вернемся к теме раздела. Почему мед с гречки черный, если пыльца или зеленая или светлая?
Я так думаю что из за высокого колличества железа в гречке. :ah: , но кристализуется она то в светловатый цвет.

Share this post


Link to post
Share on other sites
А у нас гречани-привозний самий дешевий і ніхто його не купує Краще купити літру місцевого за 70-80грн чим гречаний за 30-40грн

Не туди везуть... :)
та високогірний Альпійський.

Будь який високогірний мед має високі смакові властивості,оскільки в зоні альпійських лук будь яких гірських масивів рослинність дуже унікальна і різноманітна. :dntknw:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×