Jump to content
Форум на ТочкУ
аматор

Виноград

Recommended Posts

Привезли мне несколько чубуков винограда, все разного сорта, столовые, не требующие укрывания. КТО знает расскажите, можно их сейчас укоренить, при комнатной температуре, не повлияет ли не достаток освещённости. Уж очень не охота потерять. Думаю насыпать в обрезаные ПЭТ бутылки, питательную грунто смесь и потыкать чубуки, Кто спец по винограду отзовитесь плиззз!

Share this post


Link to post
Share on other sites
КТО знает расскажите, можно их сейчас укоренить

Он все знает:

______________.doc

Share this post


Link to post
Share on other sites
Кто спец по винограду отзовитесь плиззз!

Попробуйте вот тут почитать. Я всё делаю по Курдюмову.

Share this post


Link to post
Share on other sites

sij, ,Бортник, спасибо. Декабрь это почти январь, буду пробовать.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Декабрь это почти январь

Это нам только так кажется.... В декабре продолжительность дня еще уменьшается, а в январе - уже солнышко на весну поворачивает. Так что, дождитесь января... :hi:

Share this post


Link to post
Share on other sites

а Вы пробовали по Курдюмову такие приемы для улучшения плодоносности деревьев? как "ПОПЕРЕЧНОЕ БОРОЗДОВАНИЕ. Берем острый нож и прорезаем кору. Если резать вдоль, это усиливает ветку (ствол). Если поперек - на время к корням перестает поступать питание. Можно резать в несколько слоев, чертить спиральки, фигурки, писать "Здесь был Вася", только крупно. ПЕТЛЕВАНИЕ ПРОВОЛОКОЙ, или проще - передушивание. Проволока (лучше - медная, толщиной 2-3 мм) туго затягивается вокруг ствола и остается врастать. Не стоит передушивать те стволы и ветки, которые тоньше 6-7 см - они могут сломаться от ветра или урожая. КОЛЬЦЕВАНИЕ. На стволе или в основаниях скелетных ветвей вырезается поперечное кольцо коры шириной сантиметра полтора. Кольцо вынимается, канавка замазывается смесью глины (земли) и навоза, или заклеивается непрозрачным скотчем (а если это в полутени - можно и прозрачным)."

Share this post


Link to post
Share on other sites
а Вы пробовали по Курдюмову такие приемы для улучшения плодоносности деревьев?

Лично я не пробовал. Моё общение с Н. Курдюмовым ограничивается виноградником...

Share this post


Link to post
Share on other sites
а Вы пробовали по Курдюмову такие приемы для улучшения плодоносности деревьев? как

Я пробовал и не только пробовал но и пользуюсь, не бойтесь ничего лишнего он не пишет.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Виноград вирощую приблизно 20-ь років. Перепробував багато сортів. На сьогодні залишилось чотири сорти. Два з них знаю, як називаються, а два ні. Відкрив тему бо в цьому році вперше з"явилась проблема . Конкретніше - хвороба на ранньому сорті Шасла біла. Травень та червень були надзвичайно дощові (до 1-го липня). Не можна сказати, що було холодно. Якраз ні тепло. Бо дощі для Львівщини це звичайне явище і супроводжується похолоданням. А в цьому році особдиво холодно не було. Псля цвітіння винограду (десь 15-30 червня) з"явилась зав"язь, а 15-30 липня краї листів побуріли, лист втратив притаманний насичений зелений колір а ягоди потемніли та припинили ріст. Ось фото : post-937-1285004746_thumb.jpg post-937-1285004795_thumb.jpg post-937-1285004834_thumb.jpg Як видно окремі ягоди все ж визріли та придатні до споживання. А от другий сорт "Ізабелла" що росте не окремо а поряд і навіть вперемішку з Шаслою зовсім не захворів!!! Ось фото: post-937-1285005008_thumb.jpg post-937-1285005039_thumb.jpg Він ще не визрів. Та в жовтні буде якраз смачний. До січня лежить добре. Хто що може сказати про цю хворобу? Та порадити.

Share this post


Link to post
Share on other sites

У нас від всіх хвороб весною бризкають мідний купорос.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Пане Владек, та і всі бажаючі, заходьте на ось цей сайт http://forum.vinograd.info/ тут про виноград все, що душа забажає.

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Хто що може сказати про цю хворобу?

Теж саме відбувається з вишнями-явний надлишок вологи...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Пане Владек, та і всі бажаючі, заходьте на ось цей сайт http://forum.vinograd.info/ тут про виноград все, що душа забажає.

Дякую за зсилку. Зайду.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Владек Ви вирощували "подарок Запорожью"і "Кешу" ? У мене цього року кущі вимерзли. Заледви вичухав пару пагонів. Як їх утепляти?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Владек Ви вирощували "подарок Запорожью"і "Кешу" ? У мене цього року кущі вимерзли. Заледви вичухав пару пагонів. Як їх утепляти?

Львів проти Буковини то Полярне коло. Ніхто тут виноград не культивує. Сонця мало. Якщо не дощ, то пасмурно. А тому виноград не визріває до потрібних кондицій. Це стосується усіх сортів крім ранніх, чи супер ранніх. Таким є Шасла. Про це знаю достеменно, тому і замовив її їз Закарпаття. До речі маю білу та червону. Біла вимерзає. Означає це, що ранньою весною при зміні погоди вимерзають квіткові бруньки і врожаю в тому році не буде. Тому я її нахиляю до землі трохи присипаю землею, а розгортаю при настанні стійкого тепла. Експериментально встановив, що червона ніби стійкіша до морозів. Тому її не прикопую. А цього року зима була морозна і мабуть все ж вона вимерзла, бо не цвіла. А от "Ізабеллі" все одно. Морозу зовсім не боїться. Та й видно хворіб також. Як вже казав "Ізабелла" повністю не вистигає, хоча істи можна (а вино взагалі прекрасне), та й лежить до січня. Щодо сортів про які питаєте, то нічого сказати не можу, бо не є спеціалістом в виноградарстві. Отже утеплення - це просто легеньке прикопування. Ну й обрізка повинна бути прфесійна інакше годі одержати якісний урожай.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Владек Ви вирощували "подарок Запорожью"і "Кешу" ? У мене цього року кущі вимерзли. Заледви вичухав пару пагонів. Як їх утепляти?

Львів проти Буковини то Полярне коло. Ніхто тут виноград не культивує. Сонця мало. Якщо не дощ, то пасмурно. А тому виноград не визріває до потрібних кондицій. Це стосується усіх сортів крім ранніх, чи супер ранніх. Таким є Шасла. Про це знаю достеменно, тому і замовив її їз Закарпаття. До речі маю білу та червону. Біла вимерзає. Означає це, що ранньою весною при зміні погоди вимерзають квіткові бруньки і врожаю в тому році не буде. Тому я її нахиляю до землі трохи присипаю землею, а розгортаю при настанні стійкого тепла. Експериментально встановив, що червона ніби стійкіша до морозів. Тому її не прикопую. А цього року зима була морозна і мабуть все ж вона вимерзла, бо не цвіла. А от "Ізабеллі" все одно. Морозу зовсім не боїться. Та й видно хворіб також. Як вже казав "Ізабелла" повністю не вистигає, хоча істи можна (а вино взагалі прекрасне), та й лежить до січня. Щодо сортів про які питаєте, то нічого сказати не можу, бо не є спеціалістом в виноградарстві. Отже утеплення - це просто легеньке прикопування. Ну й обрізка повинна бути прфесійна інакше годі одержати якісний урожай.
Прикопується перший рік-два, поки лоза гнучка? А як потім, чи треба весь час пригинати і прикопувати?

Share this post


Link to post
Share on other sites

У меня растет укрывной сорт, который при продаже назвали Тимур. Покупала на выставке, так что возможно название правильное. Цвет белый. Говорят, бывает и красный Тимур. В этом году дал первый урожай - две огромные кисти, очень вкусный и сладкий (по сравнению с нашей неукрывной Лидией) Два года которые он у меня растет я укрываю одинаково - коротко стригу (по книге Курдюмова), затем вокруг куста втыкаю в землю палки (от подсолнуха и др.) - высота до 0,5 м, затем в этот круг наталкиваю сухих листьев с деревьев. Сверху эту конструкцию прикрываю старой пленкой,концы которой прикапываю. Пленка именно старая, чтобы через имеющиеся дырочки происходила вентиляция. Весной не спешу с открытыем, потому что уже проклюнувшиеся почки повреждаются заморозками. Листья под пленкой должны быть сухие как в момент закладки,так и весной. Иначе могут запреть черенки. Несмотря на эту минувшую холодную зиму перезимовал хорошо. Так же перезимовали и другие укрывные сорта, но про них писать не буду, т.к. они еще в стадии лозы и плодоносить будут года через два - тогда и посмотрим. Сестра содержит только укрывные сорта - просто прикапывает землей. Для удобства прикапывания чубук винограда сажайте в наклонном состоянии. Кстати, в своей книге Курдюмов пишет, что виноград, растущий под крышей (пленкой и пр.) меньше поражается всякими болезнями. Правда, у нас летом в основном сухо и жарко. Я не укрываю.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Прикопується перший рік-два, поки лоза гнучка? А як потім, чи треба весь час пригинати і прикопувати?

Лоза за ці роки стала товстою (ще до 10 см не досягла, але напевно скоро досягне). Та гнучкість все одно залишається. Пеші рукави на основному стовбурі на висоті 50 см, другі два ще через 50 см. Перед прикопуванням проводжу обрізку (листя вже опало) та зв"язую всі чотири рукави докупи, нагинаю як можу до землі. Зверху стає онук, а тоді пригортаю землею. Частина стовбура, що виходить з землі залишається відкритою.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Пане Владек, та і всі бажаючі, заходьте на ось цей сайт http://forum.vinograd.info/ тут про виноград все, що душа забажає.

Здається, що цей сайт дуже слабо активний. Та з його допомогою знайшов атлас хворіб та з його допомогою здається встановив хворобу. Це імовірно мільдью. Є препарати що лікують хворобу, в тому числі бордоська суміш, та хлорокис міді. А причина розвитку хвороби вказана: це дійсно мокра та тепла атмосфера. А цього літа якраз було волого та тепло.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Пане Владек, та і всі бажаючі, заходьте на ось цей сайт http://forum.vinograd.info/ тут про виноград все, що душа забажає.

Здається, що цей сайт дуже слабо активний. Та з його допомогою знайшов атлас хворіб та з його допомогою здається встановив хворобу. Це імовірно мільдью. Є препарати що лікують хворобу, в тому числі бордоська суміш, та хлорокис міді. А причина розвитку хвороби вказана: це дійсно мокра та тепла атмосфера. А цього літа якраз було волого та тепло.
На рахунок активності, то ви я думаю попали в такий момент, що дійсно активність трішки невисока, але звернувшись до модераторів ви швидко отримаєте відповідь.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Здається, що цей сайт дуже слабо активний

це тому що людей які серйозно займаються виноградом одиниці я всебе в районі знаю 2 і все. щоб мати хороші сорти і результат треба гарний догляд . я виноград вже років 10 сажу ,купив на базарі посадив через 2-3 роки які виросли і вродили вирубав і викинув . 2 роки назад взнав про цих людей які серйозно займаються виноградом, в них я уже дійсно взнав який в нас може родити виноград і з яким сортом найменше мороки,купив 4 сорти всі укривні в цьому році 2 сорти вродили , докупив ще 4 в цьому році . так що владек, шукайте тих хто в ваших районах вирощує в них і купляйте ті сорти які вних по років 5 родять без проблем . да Курдюмова\ умный виноградник \можна в інтернеті найти ,в нього все детально як що і коли по винограду треба робити написано.

Share this post


Link to post
Share on other sites

біда з тими хто серйозно займається, вони часто експериментатори... :IMHO1:

Share this post


Link to post
Share on other sites
біда з тими хто серйозно займається, вони часто експериментатори... opr06K9M.gif

Без цього не буває прогресу...

Share this post


Link to post
Share on other sites
біда з тими хто серйозно займається, вони часто експериментатори...

а ви як думали, постійно появляються нові сорти а клімат в кожному регіоні різний і виноград буде в різних місцях вести себе по різному от вони і районують сорти. вони профі. до знайомства з ними теж думав, що ізабела це виноград.

Share this post


Link to post
Share on other sites
теж думав, що ізабела це виноград.

Пробував робити вина з різних сортів винограду,так от з ізабелли чомусь виходить найкраще,але можливо через те,що на заході України цей сорт дозріває до кінця не залежно від погоди :dntknw:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...